ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:123/1038)

Cebularze z makiem i tuńczykiem 169

Niewielkie krążki ciasta drożdżowego nadziewane sporą ilością cebuli. Zrobiłam je na wzór cebularzy lubelskich, ale do nadzienia dodałam jeszcze tuńczyk i to było to! Są bardzo smaczne :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek NADZIENIE : 4 cebule 2 łyżki maku suchego 1 puszka tuńczyka Princes(...)niegorącej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce, aż się spienią. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę ciepłej wody i zaczyn. Wymieszać, a kiedy składniki się połączą wlać oliwę. Ciasto zagniatać ok 10 min, aż oliwa całkowicie się wchłonie i ciasto będzie elastyczne. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godz. W tym czasie

https:KKuchniaMniam
Drożdżowa rolada z mięsem mielonym, kapustą i grzybami 138

Taka rolada  będzie również pyszną przekąską w Sylwestrową noc. Przyznam szczerze, że u mnie zagościła jeszcze przed świętami jako obiad :-) Podałam ją na ciepło z czerwonym barszczem. SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 200 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 80 g masła Farsz: 1 garść suszonych grzybów(...)momentu aż mięso nie będzie surowe, a cebula i pieczarki ładnie się przysmażą. Na koniec dodać grzyby i kapustę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Zostawić farsz do ostudzenia. Ciasto drożdżowe: Do miseczki wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15 minut. Masło rozpuścić i ostudzić

Passions hobbies life
Drożdżówki z serem i lukrem cytrynowym 144

Lubicie jak ciasto drożdżowe pachnie w kuchni?...lubicie... To może drożdżówki z serem przypadną Wam do gustu.  Łatwo, prosto i oczywiście bardzo smacznie. Składniki na ok 22-24 sztuki. Ciasto drożdżowe: - 1 kg mąki pszennej - 7 dag świeżych drożdży - 2 szklanki mleka - 6 żółtek - 12 dag masła - 15 dag cukru - skórka starta z 1 cytryny - szczypta soli

Apetyczna babeczka
Jagodzianki. 220

Ciąg dalszy wypieków z ciasta drożdżowego i jagód tym razem jagodzianki :)  Któż nie lubi tych pysznych bułeczek, u mnie w domu zniknęły w ekspresowym tempie. Składniki: (na 8 dużych bułeczek) ciasto drożdżowe: 250 ml mleka  40 g świeżych drożdży   4 łyżki cukru   1 jajko  30 g roztopionego masła  3,5 szklanki mąki tortowej(...)Przygotowanie: Kruszymy drożdże w dużej misce, dolewamy mleko z cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu mąkę, jajko, sól oraz roztopione masło. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie oprószamy blat mąką, formujemy z ciasta wałek i dzielimy

Symfonia smakowa
Jagodzianki lepsze niż z cukierni 61

zapewnić, że są doskonałe i lepsze niż z niejednej cukierni! Czas przygotowania: 40 min Czas oczekiwania: 90-120 min Czas pieczenia: 20 min   Składniki: (na 8 sztuk) Ciasto drożdżowe: 250 g mąki (1 i 1/2 szklanki) 50 g cukru (4 łyżki) 1 łyżeczka cukru waniliowego 4 g drożdży suszonych (pół opakowania lub 12 g świeżych) szczypta soli 2 żółtka(...)masła miękkiego 1 łyżka oleju Nadzienie: 150 g jagód 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Lukier: ok. 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce Dodaj żółtka i mleko i wyrabiaj przez ok. 10 min * Jeśli używasz drożdży świeżych, zrób najpierw zaczyn . * Jeżeli ciasto ma twardą konsystencję już

Słodki Blog
Domowe Paszteciki z Mięsem – Idealne do Barszczu 82

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki to smaczna przekąska przygotowywana z ciasta drożdżowego z dodatkiem pysznego nadzienia. Zazwyczaj farsz składa się z mięsa lub kapusty i grzybów. Wypieki te możemy modyfikować wedle swoich upodobań, w podobny sposób jak pierogi(...)Ciasto na paszteciki z wierzchu jest kruche a wewnątrz delikatne. Możemy je także przygotować z ciasta francuskiego. W marketach znajdziecie gotowe ciasto francuskie , które z pewnością przyśpieszy Wam pracę. Będzie także idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią zabawy z przygotowywaniem ciasta. Przyznam się, że czasem korzystam z tej przyśpieszonej wersji na domowe paszteciki , jednak zazwyczaj sama robię ciasto. Paszteciki

Przepiski.pl
Gofry drożdżowe 145

pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis Małgosimi jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry(...)wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym z wanilią, co w połączeniu ze świeżo parzoną poranną kawą sprawia, że największe nawet śpiochy wyskakują z łóżek i z piskiem opon parkują w piżamach przy stole. Radzę od razu zrobić podwójną porcję! Gofry drożdżowe przepis z CinCin Małgosimi (moje zmiany w nawiasach) około 5 sztuk 3/4 szklanki mleka 4 łyżki masła (ilość

Posadzone i zjedzone
Oponki 122

Oponki to taki odpowiednik donut’ów, czyli pączków z dziurką, ale zrobiony nie z ciasta drożdżowego, a z mąki z dodatkiem twarogu. Są bardzo smaczne, mięciutkie, puszyste i o wiele szybsze do wykonania niż klasyczne pączki (nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego, czekać na jego wyrośnięcie itd.). Co ważne, nie nasiąkają tłuszczem przy smażeniu. Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem(...)śmietany 32 g cukru waniliowego 2-3 kostki smalcu cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać, następnie dodać do niej przeciśnięty przez praskę biały ser, żółtka, cukier, śmietanę i spirytus. Zagnieść ciasto. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka. Dziurki najlepiej wykroić przy pomocy nakrętki od spirytusu. Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu

MyCookBook.pl
Piernik z jabłkami w rumie 85

Przed przygotowaniem ciasta wyjmijcie wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Przygotujcie dwie miski, jedną na składniki suche, drugą na składniki mokre. Ciasto mieszajcie, krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Gorącą wodę dodajemy na sam koniec, w dwóch porcjach jednocześnie miksując. Dodatek wrzątku do ciasta to niecodzienny zabieg, ale nie bójcie się tego, ciasto będzie wspaniałe. 🥘 Składniki(...)łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do gorącego piekarnika. Piernik pieczemy przez 40 minut, po tym czasie przeprowadź test tz. suchego patyczka, jeśli patyczek po wbiciu w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty to znak, że ciasto jest już gotowe. Natomiast jeśli będzie jeszcze oklejony surowym ciastem, dopiecz jeszcze ciasto przez 10 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto w formie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe z różyczek 162

Ciasto drożdżowe osiągnęło furorę, znajomi i rodzina zachwycali się . Podoba im się kształt oraz wykonanie. Więc i wam polecam , pyszna i jeszcze raz pyszna. Rwane różyczki idealne na imprezę dla dzieci albo do kawki dla dorosłych :)      Ciasto drożdżowe z różyczek : 3 i  1/2 szklanki mąki pszennej Kłos -Pol  1 szklanka mleka

Różowa kuchnia
Drożdżówki z makiem 111

porcjach po 600 g mrożę. Wtedy jak znalazł domowa masa przydaje się do wyczarowania słodkich drożdżówek. Uwielbiamy masę makową więc u mnie drożdżówki są pełniutkie maku. Jeśli wolicie więcej ciasta drożdżowego, po prostu zmniejszcie ilość masy. Polecam serdecznie :) Składniki: 540 g mąki pszennej 80 g cukru szczypta soli 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych) 75 g roztopionego masła(...)orzechów laskowych prażonych od Helio ) 600 g masy makowej np. z tego przepisu   (moja domowa masa makowa) Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu

Kocham..lubię..gotuję..
Słoneczna pizza na cebulowym cieście wg mojego męża 353

szczypta soli i pieprzu około 1 łyżeczki oleju ketchup żółty ser Przygotowanie: Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy. Do miski (u mnie specjalna do drożdżowego ciasta) wsypujemy mąkę, dodajemy nasze drożdże, olej, przyprawy (sól i pieprz) oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasto utworzy się zwarta kula. Jeśli będzie taka potrzeba można(...)dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli nie posiadacie tak jak ja specjalnej miski do ciast drożdżowych z zamknięciem, przykryjcie swoją miskę ściereczką i zadbajcie, aby ustawić ją w ciepłym miejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i ugniatając ręką miejsce przy miejscu tworzę dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę

Słodkie okruszki