ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:119/1072)

Szybkie drozdzowe rogaliki 187

cukru 1/2 szklanki mleka 250 g margaryny szczypta soli 4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka marmolada,krem czekoladowy do nadziania mleko lub jajko do posmarowania Ciasta drożdżowego nie wyrabiamy w metalowej misce, ani przy użyciu metalowej łyżki. Najlepiej sprawdzają przyrządy drewniane lub plastikowe. Do dużej miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy nieco mleko, tylko(...)lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki, włączamy piekarnik na 200 stopni góra dół. Zauważyliśmy, że drożdżowe ciasta najlepiej pieką się bez termoobiegu, przynajmniej w naszym piekarniku. Można także włączyć termoobieg, ale należy wtedy ustawić temperaturę na 190 stopni. Przygotowujemy także blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania

Kuchnia od dwojga
Pizza jak z Pizza Hut 166

podwójnym lub potrójnym serem i dużą ilością dodatków. Oczywiście sami sobie wybierzecie co chcecie dodać. Przepis na pizzę jak z Pizza Hut jest banalnie prosty, ale wymaga trochę czasu. Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć i to minimum 60-120 minut w ciepłym miejscu, a najlepiej przez 24 do 48 godzin w lodówce. Żeby nie zamęczyć niecierpliwych, najpierw podam wam przepis(...)wyrośnięcia. 1. Do misy miksera wsypuję mąkę i sól, mieszam przez chwilę łyżką, aby napowietrzyć mąkę. Dodaję drożdże, mleko i stopniowo pozostałą wodę. Wyrabiam za pomocą haka do ciasta drożdżowego przez około 12-15 minut. Pod koniec dodaję oliwę i wyrabiam, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Ciasto na pizzę jak z Pizza Hut powinno być miękkie, ale jednocześnie powinno odchodzić

Cztery Fajery
Tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 100

wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym(...)składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki

Niedzielny kucharz
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 124

wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym(...)składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki

Niedzielny kucharz
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem 223

Opiszę je jednym zdaniem, są genialnie pyszne, szczególnie kiedy są jeszcze ciepłe. Polecam Ci też przepisy: – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe Przygotowanie: ok 2,5 h Ilość : 9-10 drożdżówek Składniki ciasto: – 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)cukru – 1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii lub 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią – 60 g roztopionego masła dodatkowo 1 rozbełtane jajko do posmarowania drożdżówek. PRZYGOTOWANIE: Pamiętaj że robiąc ciasto drożdżowe Twoje składniki powinny mieć temperaturę pokojową lub powinny być ciepłe (jak mleko). ŚWIEŻE DROŻDŻE: do misy wlej ciepłe mleko (ale nie gorące). Do mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru

nietylkopasta.pl
Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive) 186

Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis,  który  jest przekazywany z pokolenia na pokolenie  pochodzi od prababci mojego męża. Calzone z ciasta drożdżowego z farszem z podduszonych cebulek dymek, czarnych i zielonych oliwek i anchois, to przysmak, którego trudno sobie odmówić. Mimo,  ż e na początku podchodziłam(...)niego sceptycznie z powodu dużej ilości dymki, smak calzone rozwiał moje wątpliwości. Ciasto drożdżowe w idealny sposób łączy słodkawy smak cebulek, słony anchois i delikatność oliwek.  Smacznego! SKŁADNIKI Ciasto 500 g maki pszennej 7 g suszonych drożdży 300 ml wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru

La grande e la piccola cuoca
Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta 183

mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać(...)pierwsza partia znikła dosyć szybko i nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć na bloga, jednakże za drugim razem się udało i poniżej prezentuję wam moje dzieło. Składniki: ok.300-400 g czerstwego ciasta lub 3 opakowania herbatników ok. 4 łyżek powideł śliwkowych 1 łyżka rumu pół aromatu rumowego 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej 4 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej

vaniliowoczekoladowa
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 187

płatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy i będzie później smakować? Opłacało się czekać w stresie. Ciasto, czy raczej zawijane bułeczki, wyszły znakomicie. Na drugi dzień ciągle pozostawały świeże

bistro mama
Odrywane bułeczki z kruszonką 142

Odrywane bułeczki chodziły za mną od dłuższego czasu. Zapach drożdżowego ciasta jest jednym z moich ulubionych … przywołuje wspomnienia z dzieciństwa … lato .. zabawy …   Bułeczki robi się bardzo łatwo , a ich smak wynagradza czas oczekiwania. Delikatne …. puszyste … mięciutkie … na jednej na pewno się nie skończy! Śmiało można zajadać solo odrywając po bułeczce lub też(...)Pokruszone drożdże i cukier wsypujemy do letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 10 min. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozbełtane jajka i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy , po czym dodajemy rozpuszczone masło. Jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno byc miękkie i plastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci ( do podwojenia objętości ). Po tym czasie wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze

Ostra na Słodko
Słoneczko drożdżowe z pieczarkami i kiełbasą 431

już wcześniej wspominałam uwielbiam piec coś z ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam upiec coś na słono i innego, konkretnie nadać jakiś fajny kształt. I tak powstało słoneczko. Na internecie można znaleźć bardzo dużo przepisów na słoneczka drożdżowe (nie którzy nazywają to kwiatuszek) z różnymi farszami. Ja zrobiłam z pieczarkami i kiełbaską. Do tego sosik czosnkowy, pychotka. Składniki(...)puszczą dużo wody trzeba ją odparować. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć. Cebulę z pieczarkami oraz kiełbasę przełożyć do miski aby składniki wystygły. Po wystygnięciu dodać starty parmezan i wymieszać. Ciasto drożdżowe : mąkę wsypać do plastikowej miski dodać zaczyn i pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godz. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować tak aby powstało

Amatorka kuchenna
Pizza z patelni (na drożdżach) 164

koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Wędlinę pokroić w paski. Ser mozzarella odsączyć i pokroić w półplasterki.  Na małym ogniu rozgrzać dużą patelnię (nie smarować jej tłuszczem!) . Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Blat posypać odrobiną mąki. Każdą część ciasta rozwałkować tworząc okrąg o średnicy mniejszej niż przygotowana patelnia. Przygotowane ciasto (1 spód) przełożyć na rozgrzaną patelnię. Przykryć pokrywką(...)przykryć pokrywką i "dusić" około 5 minut (aż do rozpuszczenia się sera). To samo powtórzyć z drugim ciastem. Gotową pizzę od razu podawać.  Rozczyn przed i po wyrośnięciu Ciasto drożdżowe przed i po wyrośnięciu Dodatki i sos do pizzy Etapy "smażenia" pizzy

Ugotować
Drożdżowy torcik rabarbarowo- jabłkowy z kruszonką 136

Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje świeże dlatego postanowiłam zrobić drożdżowy torcik, który jest idealny na popołudniową kawkę w rodzinnym gronie :) Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 3 dag drożdży ( +1 łyżeczka cukru) 50g margaryny ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli ½ olejku waniliowego Ok. 300g rabarbaru 2 średnie jabłka Dodatkowo: 1 łyżka cukru pudru Kruszonka: 100g margaryny ¾ szklanki

Smakowy Raj
Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonką 267

Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, które przygotowałam z mąki orkiszowej wychodzi delikatne i długo zachowuje świeżość. Smakuje słońcem i dzieciństwem :) Możecie przygotować je z ulubionymi owocami. Dla mnie najlepszy zestaw to jagody, truskawki, rabarbar i morele. Ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej 4 łyżki cukru trzcinowego jajko (opcjonalnie, raz zapomniałam dodać i też wyszło) 250 ml mleka(...)układamy pokrojone truskawki, morele, rabarbar i jagody, lekko je wgniatając w ciasto. Posypujemy ciasto kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 45 minut. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Makowiec zawijany 252

miodu (około 250 gr) kilka kropel olejku (aromatu) migdałowego lub 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej'; document.write(" "); Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży(...)dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana zgodnie

moj przepis na
Makowiec zawijany 106

początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie :) 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę(...)przez co jeden makowiec wyszedł mi mega napakowany i pękł na pół). 3)Nie udało mi się idealnie zawinąć makowców w papier, przez co też pewnie te pęknięcia. [:Listonic] Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży

moj przepis na
Makowiec zawijany 106

początkującym. Ma dużo masy makowej i całkiem niedużo ciasta. Z domową masą makową – poezja. Jest przepyszny, rewelacyjny, lekko maślany, delikatny. Z ciastem pracuje się rewelacyjne, jest plastyczne, mięciutkie, elastyczne. Kiedy robiłam go pierwszy raz, to popełniłam parę błędów, opiszę je, żeby Wasze makowce wyszły idealnie :) 1) Za cienko rozwałkowałam ciasto i za duże prostokąty mi powstały, w konsekwencji trochę(...)przez co jeden makowiec wyszedł mi mega napakowany i pękł na pół). 3)Nie udało mi się idealnie zawinąć makowców w papier, przez co też pewnie te pęknięcia. [:Listonic] Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży

moj przepis na