Ciasto:500 g mąki300 g ciepłej wody30g drożdży świeżych1 i 1/2 łyżki oliwy1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruDo miski przesiać mąkę, dodać letnią wodę, wkruszyć drożdże, dodać sól i cukier oraz oliwę. Teraz wyrabiamy ciasto przez chwilę, aż będzie odchodzić od ręki (jeśli jest za rzadkie dodać odrobinę mąki). Odkładamy ciasto w ciepłe i suche miejsce do wyrośnięcia (mniej więcej do podwojenia jego objętości).Ciasta powinno wystarczyć na dwie duże blaszki, jeśli robicie pizzę na dość cienkim cieście.Spokojnie moż... czytaj dalej...
Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.
Czytaj dalej...