wszechobecnych taksówek, ale skorzystałem z tej przyjemności tylko raz. Nie jestem miłośnikiem tego rodzaju transportu. Rzadko korzystam z nich w Polsce, nie inaczej było w Batumi. Pierwsza Supra: rolowany bakłażan, ser i idealny okoń Na pierwszą gruzińską biesiadę, czyli Suprę wybraliśmy się spacerkiem prosto z hotelu, co tylko zaostrzyło mój apetyt. Kolacja odbyła się w nadmorskiej restauracji, zaraz przy ciągnącej(...)gruzińskiej biesiady stół uginał się od różnorodnych, kolorowych potraw. Zaczęliśmy od zimnych przystawek, które są obowiązkowym elementem każdej Supry. Na stole królowały: pchali , czyli kolorowe pasty warzywne, najczęściej z bakłażana, buraków lub buraka ćwikłowego. A obok nich wybór lokalnych krowich i kozich serów i obowiązkowa sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli. Zachwyciło mnie Badrid żani , zrolowane plastry bakłażana z farszem
kuron.com.plRatatouille to dietetyczne, warzywne danie jednogarnkowe wywodzące się z kuchni francuskiej. Oparte głównie na, bakłażanach, papryce, cukinii, cebuli i pomidorach. Dość proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i apetycznie wyglądające. Ja moją wersję, posypałam po upieczeniu tartym parmezanem, co szczerze polecam. Zapraszam do przepisu. Składniki 1 cukinia 4 pomidory 1 bakłażan 2 cebule 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku tymianek(...)oregano, zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek łyżka tartego parmezanu Cukinię, bakłażan, 1 cebulę, 2 pomidory, pokroić w plastry. Skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami, wymieszać, na chwilę odstawić. Cebulę i czosnek, drobno posiekać. 2 pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i drobno pokroić. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek. Następnie
gotuj ze mnąlubią spędzać zbyt dużo czasu przy przysłowiowych garach. No a poza tym pieczone warzywa są przepyszne. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na pieczone warzywa: Pieczone bakłażany z kuskusem i pomidorami Pieczone szparagi z cytryną i parmezanem Pieczony bakłażan Faszerowane pieczarki na grilla Pieczony kalafior z przyprawami Pieczone warzywa według Yotam Ottolenhgi Pieczona pietruszka z miodem(...)czosnkiem Jesienne pieczone warzywa Bakłażan zapiekany z serkiem Pieczona kapusta Pieczony kalafior Pieczone kolorowe buraki Pieczone frytki z batatów Pieczone młode warzywa Pieczona dynia z jarmużem i fetą Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 mała dynia Hokkaido lub piżmowa 1/2 opakowania jarmużu 50 g sera feta garść pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula oliwa z oliwek
Kulinarne przygody GatityKolorowa, zdrowa i pyszna zawartość sporej blaszki z piekarnika. Znajdziecie tutaj same dobre rzeczy. Pstrąga cytrynowego upiekłam z bakłażanem, korzeniem pietruszki polecam zimą jadać go w formie frytek. Znajdziecie też batata którego uwielbiam, czyli słodkiego ziemniaka. Kto jeszcze nie jadł musi spróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach(...)upieczeniu taki czosnek jest jak masełko. ryba marynata: 2 pstrągi 2 cebule sól, pieprz, przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku 1 cytryna 2 łyżeczki masła warzywa: 1 bakłażan 1 batat 1 korzeń pietruszki 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone 7 łyżek oleju rzepakowego Ryba marynata: Pstrągi
wesoła kuchniajaki go podałam jest dość oryginalny, ponieważ użyłam naleśników ze śniadania. Składniki 1/2 kg wołowiny (ja użyłam karku wołowego) 1 duża czerwona papryka 30 dkg. kapusty pekińskiej 1 mały bakłażan 1 średniej wielkości marchewka 3 cebule szalotki (można użyć zwykłej cebuli) 1/2 puszki pomidorów pelati Olej do smażenia mięsa Płaska łyżeczka świeżego imbiru 3 łyżki jasnego sosu sojowego Szczypta kminku(...)czas gotowania zależy od gatunku mięsa). Pamiętajcie, żeby nie dodawać soli, ponieważ mięso dłużej będzie się gotowało. 2 Cebulę kroimy na 1 cm kawałki, marchewkę w słupki, kapustę i bakłażana w kostkę 2 cm oraz paprykę w kostkę 1,5 cm. Ponieważ moja rodzina nie lubi skórek z papryki, ja obieram ją obieraczką do jarzyn. 3 Na pozostałym po smażeniu
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisykażdym razie ze mną tak było. Kiedyś ugotowałam za dużo fasoli, zamroziłam ją i była jak znalazł. A czas przygotowania gulaszu przez to bardzo się skrócił. składniki: 1 bakłażan 1 cebula 1 kawałek korzenia selera 1 papryka czerwona 1 kawałek por biała część 250 g parówek wieprzowych cienkich 500 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz czarny 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki(...)papryki słodkiej 1 łyżeczka bazylii suszonej koperek świeży pieprz czerwony olej rzepakowy 400 g fasoli jaś ugotowanej Bakłażana kroję w kostkę, cebulę kroję drobno, por w krążki, seler obrany ścieram na tarce jarzynowej. Parówki kroję w plasterki, paprykę na kawałki nieduże. Na oleju w głębokim garnku przesmażam cebulę i por. Dodaję paprykę, parówki i dalej chwile smażę
wesoła kuchniaAjvar jest to pasta warzywna przygotowana z pieczonej papryki, z dodatkiem bakłażana, cebuli, czosnku. W zależności od naszego podniebienia możemy ją zrobić w sposób bardziej lub mniej pikantny. W sklepach znajdziemy gotowe pasty, jednak taka domowa będzie z całą pewnością znacznie lepsza. Składniki 3 duże, czerwone papryki 1 bakłażan 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 papryczki chilli odrobina oliwy(...)łyżeczka ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki Domowy ajvar – przepis Z papryki wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z papryczki chilli usuwamy pestki. Bakłażana kroimy w duże kawałki. Warzywa wraz z czosnkiem (w łupince) układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 230 st. przez ok. 20 minut. Po upieczeniu przekładamy je do woreczka foliowego, szczelnie zamykamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekane pomidory z mozarellą to bardzo szybka przystawka na ciepło. Już nie musimy bać się niespodziewanej wizyty gości. Przystawka jest bardzo lekka i pożywna, zatem idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!była już u nas wiele razy. Zapasy mleczka kokosowego w spiżarni są dość spore, więc będzie jeszcze nie raz... Ja przygotowuję od razu z podwójnej porcji (wykorzystuję wówczas całego bakłażana i całe mleczko kokosowe), 2/3 znika już pierwszego dnia, na drugi dzień mamy jeszcze 2-3 bulionówki, jako dodatek do innego dania. W przepisie jest 1,5 litra bulionu(...)porcje Składniki: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka (u mnie ok. 250g) - 2 łyżeczki czerwonej pasty curry - 1/2 cebuli - 1 łyżka oleju kokosowego (daję nierafinowany, o smaku kokosa) - 1/2 bakłażana (lub 1/2 cukinii, lub kilka pieczarek, lub 1/2 papryki) - kilka małych pieczarek (dodaję ok. 5-6 malutkich) - 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku - 1 łyżeczka brązowego cukru (ja nie daję wcale
Smaczne Zdrowekilka dni jeżeli tylko mamy bazę. Baza, dla mnie to hummus, klasyczny, który dzięki dodatkom staje się czymś wyjątkowym. Dziś mam propozycję na LunchBox z ziemniakami, batatami, grillowanym bakłażanem i warzywami. Czego potrzebujemy? hummus 1 duży bakłażan 2 średnie bataty 2 ziemniaki 1 czerwona papryczka chili 1 mała główka czosnku jedna czerwona papryka ulubione kiełki pomidory koktajlowe gotowana ciecierzyca oliwa(...)oliwą z oliwek i luźno układam na blaszce. Bataty i ziemniaki kroję w kostkę, dzięki temu nie trzeba ich piec dłużej od innych warzyw, nie obieram ich ze skóry. Bakłażana kroję w plastry. Również te warzywa bardzo dokładnie smaruję oliwą, bataty i ziemniaki posypuję wędzoną papryką i kminem rzymskim w całości, resztę tylko doprawiam solą. Wszystko układam na blaszce, warzywa
Cookery.plGulasz jednogarnkowy z pieczarkami, papryką, cukinią i bakłażanem. Z plackami ziemniaczanymi i rozmarynem smakuje najbardziej. 300 gram pieczarek 1 czerwona papryka 1 bakłażan 1 cukinia 1/2 dyni piżmowej cebula biała ziele angielskie liść laurowy 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki cząbru 2 suszone pomidory 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnek majeranek do smaku gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku(...)olej do smażenia Wszystkie warzywa pokroić w dość sporą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan, potem cebulę pokrojoną w piórka, paprykę i dynię. Podsmażyć i dodać wszystkie przyprawy oraz posiekane suszone pomidory. Na koniec dodać cukinię. Podawać z plackami ziemniaczanymi z rozmarynem
AZgotuj!Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Gorąco polecamy. Inspiracją były gruzińskie roladki z orzechami oraz nasze, tradycyjne gołąbki. Składniki: 2 bakłażany 100 g ryżu 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 4 łodygi selera naciowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 500 ml passaty pomidorowej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry 3-4 mm. Grillujemy na suchej patelni. Ryż gotujemy na sypko. Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, smażymy na oliwie. Ryż i warzywa mieszamy, smażymy
R'n'G Kitchenpikantna zapiekanka może to szybko zmienić Uwaga, danie dla fanów pikantnych potraw! *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Pokrój w plastry bakłażana, delikatnie posól i zgrilluj z obu stron na patelni grillowej lub usmaż go na patelni teflonowej. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż(...)śmietany i gotuj przez 10 minut. Dodaj 2/3 szpinaku (150 g), połowę pomidorków koktajlowych i jajko i całość wymieszaj. Dno formy posmaruj cienką warstwą oleju, ułóż plastry bakłażana. Jeśli robisz w małym naczyniu żaroodpornym, możesz wyłożyć dwie warstwy Wyłóż mięso mielone a następnie kaszę. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut. Podawaj posypane płatkami parmezanu
Eat me! Fit me!