bakłażan - 3657 przepisów (strona:98/244)

Libański rozgrzewający gulasz warzywny 274

jeszcze zbliżające się chłodne dni. To i inne dania znajdziecie w Walentynkowym numerze magazynu Aromat. Libański rozgrzewający gulasz warzywny Składniki na naprawdę sporą porcję 400 g ciecierzycy (puszka) 2 bakłażany (doskonale też smakuje z cukinią) 2 cebule 3 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka cynamonu papryka słodka 2 puszki pomidorów pieprz, sól natka(...)pietruszki do podania lub kolendra Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. Dodajemy czosnek,kumin i kolendre chwile razem smażymy. Bakłażana kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i delikatnie solimy. Podlewamy połową szklanki wody. Dusimy. Dodajemy cynamon. Na patelnię dorzucamy pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki. Tak przygotowany warzywny gulasz

sierotka maRysia w kuchni
Ravioli z warzywami z woka 224

opakowanie Ravioli ze szpinakiem z dodatkiem serka mascarpone Hilcona, 1 czerwona papryka,  1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, ok. 8 szt. szparagów zielonych, 1 marchew, 1 bakłażan, 4 – 5 łyżek oleju z orzecha włoskiego, 1 łyżeczka cukru, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej, świeży tymianek. Przygotowanie: Cebulę(...)kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę. Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę, paprykę również kroimy w kostkę, a marchew w cienkie słupki. Z opłukanych szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie je w łuk pozostawiamy w zimnej wodzie na ok 10 min,  dzielimy na 3 - 4 części. W woku rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę z czosnkiem

Moniki Smakołyki
tosty z warzywami 191

jakoś tak inaczej bez placuszków. Tym razem śniadanie było typowo dla mnie. Tosty z warzywami i mozzarellą. Pyszne, chrupiące i bardzo sycące.  Składniki: mała cukinia 1/2 niewielkiego bakłażana  niewielka cebula 2 łyżki pomidorów z puszki chleb żytni kilka plasterków mozzarelli  ulubione przyprawy Przygotowanie: bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na ok 10-15 min cebulę pokroić(...)kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną cukinię i bakłażana - dusić aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min) na koniec przyprawić solą i pieprzem i dodać pomidory - poddusić jeszcze przez chwilę na czystej patelni położyć chleb , na chlebie ułożyć warzywa i przykryć plastrami mozzarelli  podsmażać przez kilka minut, do momentu aż ser delikatnie się rozpuści - można zapiekać w piekarniku

Gotowanie z pasją
tosty z warzywami 196

jakoś tak inaczej bez placuszków. Tym razem śniadanie było typowo dla mnie. Tosty z warzywami i mozzarellą. Pyszne, chrupiące i bardzo sycące.  Składniki: mała cukinia 1/2 niewielkiego bakłażana  niewielka cebula 2 łyżki pomidorów z puszki chleb żytni kilka plasterków mozzarelli  ulubione przyprawy Przygotowanie: bakłażana pokroić w kostkę, posolić i odstawić na ok 10-15 min cebulę pokroić(...)kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną cukinię i bakłażana - dusić aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min) na koniec przyprawić solą i pieprzem i dodać pomidory - poddusić jeszcze przez chwilę na czystej patelni położyć chleb , na chlebie ułożyć warzywa i przykryć plastrami mozzarelli  podsmażać przez kilka minut, do momentu aż ser delikatnie się rozpuści - można zapiekać w piekarniku

Gotowanie z pasją
Ratatouille 120

Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie. Składniki 3 młode cukinie 3 małe bakłażany 3 kolorowe papryki 2 cebule 6 pomidorów 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek wiórków startego parmezanu tymianek natka pietruszki bazylia sól pieprz Przygotowanie Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce(...)opłukałem, pokroiłem w kostkę. Strąki papryki oczyściłem z pestek, pokroiłem w krótkie paseczki. Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem na cząstki. Ząbki czosnku obrałem, rozgniotłem. W dużym rondlu rozgrzałem oliwę. Obsmażyłem bakłażany, dodałem paprykę, cebulę, pomidory i na koniec cukinię oraz czosnek. Dusiłem na małym ogniu ok. 30 minut. Po wyłożeniu na talerze posypałem wiórkami parmezanu

R'n'G Kitchen
Wtorek: Ratatouille 209

przepis. Przetestujcie go póki warzywa są jeszcze stosunkowo tanie i świeże. Pachnące słoneczną jesienią ratatouille rozjaśni krótkie listopadowe dni. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan 2 czerwone cebule 2 duże pomidory 4 ząbki czosnku Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Sól Pieprz Sporo oliwy Przygotowanie: Krok 1 Warzywa myjemy i kroimy: papryki w romby, cukinie(...)półkrążki, bakłażana w kostkę, a cebule na ćwiartki. Razem z trzema ząbkami czosnku przekładamy warzywa na wyłożone papierem i posmarowane olejem tacki do pieczenia, posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia: po 30 minutach wyciągamy papryki, cebule i czosnek. Po 40 minutach cukinię, chwilę później bakłażana. Krok 2 W międzyczasie, kiedy warzywa się pieką, zagotowujemy litr wrzątku, myjemy pomidory

Niedzielny kucharz
z jesiennych warzyw gulasz z indykiem... 200

Składniki: olej rzepakowy Wielkopolski chili 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka duża, cukier 1 łyżeczka, dynia pokrojona 4 szklanki, cukinia 1 sztuka, bakłażan 1 sztuka, papryka kolorowa 2 sztuki, por 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pomidory dojrzałe 1 kg, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek 2 łyżki(...)dynię, papryki obrane pokroić w kostkę, cukinię, bakłażan ze skórką pokroić w kostkę, por, cebulę, czosnek drobno pokroić, pomidory ze skórką blenderem zmiksować na oleju #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski podsmażyć na złocisto cebulę z cukrem, dodać dynię, cukinię, por, bakłażan, paprykę, czosnek, wsypać kucharka, papryke ostrą, podsmażać z 10 minut co jakiś cza mieszając wlać zmiksowane pomidory (po dodaniu zmiksowanych pomidorów

W Mojej Kuchni Lubię
Makaronowe kokardki z pastą z bakłażana, papryką i serem dojrzewającym od Owcza Kraina 257

Dziś zapraszam Was na pyszne i ekspresowe danie. Makaronowe kokardki z pastą z bakłażana, papryką i serem dojrzewającym od Owcza Kraina . Często w prostocie tkwi siła. A nie ma nic prostszego i smaczniejszego niż danie na bazie makaronu. Oczywiście przedstawioną przeze mnie wersję możecie wzbogacić o inne dodatki. Spróbujcie Polecam wam produkty z mleka owczego od Owczej Krainy Składniki: porcja(...)makaronu kokardki 1/4 czerwonej papryki 1/2 małej czerwonej cebuli 3 czubate łyżki pasty warzywnej z pieczonego bakłażana* kawałek sera dojrzewającego Gouda od Owcza Kraina olej do podsmażanie sól i pieprz do smaku natka pietruszki do posypania *użyłam pasty warzywnej Wawrzyniec Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Cebulę kroimy i podsmażamy chwilę na oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę

Słodkie okruszki
LubelLOVE inspiracje - babeczki makaronowe z warzywami 169

bierze udział w konkursie kulinarnym LubelLOVE inspiracje dla blogerów. #lubelloveinspiracje #lubella Zapraszam!      Składniki: 2 szklanki makaronu, u mnie MINI makaron 5 warzyw, Lubella 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli oliwa Składniki na sos jogurtowo-jajeczny: 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 10 listków bazylii garść koperku garść natki pietruszki sól pieprz papryka słodka papryka(...)ostra dodatkowo: kulka mozarelli Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu, odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę. Cukinię i bakłażana obrać, również pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z jajkami, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodać posiekane zioła. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Smażyć ok 10 minut. Warzywa

Trufelkowo
Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta 135

Prosto, smacznie i ciekawie.  Składniki 1 duży bakłażan oliwa mała cebula pomidory krojone w puszce 300 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego oregano szczypta cynamonu 250 g sera ricotta opakowanie ulubionego makaronu sól pieprz     Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem(...)piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany.  Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut. Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem

R'n'G Kitchen
Sposób na obiad- jaglana potrawka z kremem bakłażanowym + moc lucerny 239

przepisy "na słodko". Dlatego nie zastanawiając się długo, postanowiłam, że czas na zmianę i zabrałam się za słone danie. W lodówce uchował mi się jeszcze niezwykle pyszny krem z bakłażana bio - prezent od alfa-koszyka ( tutaj dowiecie się więcej o sklepie), który "jak ulał" wpasował się w koncepcję mojego obiadu. Krem nie ma w składzie żadnych zbędnych dodatków, jest(...)potrawkę z kaszy jaglanej! :)   Składniki (jedna porcja): 50 gram kaszy jaglanej 1/2 puszki ciecierzycy (ok 110 gram) 4-5 suszonych pomidorów w oleju 1 czubata łyżka kremu z bakłażana bio 1 płaska łyżeczka curry garść kiełków lucerny (wykiełkowanych z nasion alfalfa bio ) Przygotowanie: Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie umieść ją w mice, dodaj krem

Smiling Shrimp
Kabanosy pod pierzynką z grilla 210

można i na ogrodzie i w domu na grillu elektrycznym. Korzystajcie póki jeszcze jest ciepło. 4 kabanosy z kurczaka 1 pierś z kurczaka sól, pieprz przyprawa do grilla 1 bakłażan 1 cebula czerwona 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 4 pomidorki koktajlowe 1 kukurydza olej rzepakowy sos: serek topiony blue 3 łyżki mleka Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski(...)Kabanosy owijam paskami mięsa, posypuje przyprawą do grilla, solą, pieprzem i smaruję olejem rzepakowym. Odstawiam na 30 minut. W tym czasie kroję bakłażana na plastry podłużne i solę, odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól z nich. Cebule obieram i kroję w plastry. Papryki kroję na kawałki, kukurydzę kroję na pół. Kabanosy układam na rozgrzanym grillu, dodaję bakłażany

wesoła kuchnia
Pasta kanapkowa z cukinii i bakłażana 175

musi być nudna. Można przygotować taką pastę z jajek, sera żółtego, z szynki, z ryby, a nawet z cukinii. Dokładnie tak! Pastę można przygotować z cukinii z dodatkiem bakłażana, fety oraz czerwonego pieprzu. Jest przepyszna! Pożywna, delikatna i niezwykle kremowa. Do kanapek idealna! Składniki: mała żółta cukinia mały bakłażan kawałek sera feta czerwony pieprz (szczypta) sól masło Przygotowanie: Cukinię oraz(...)bakłażan dokładnie myjemy i wycieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą i czerwonym pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy do miękkości. Podajemy z pieczywem jeszcze ciepłą lub lekko schłodzoną. Smacznego

Życie ze smakiem
RATATOUILLE 171

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 Składniki: nieduży bakłażan, dwie średnie cukinie, po jednej czerwonej i zielonej papryce średniej wielkości, sól, 6 łyżek oleju, 2 duże pomidory, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz świeżo mielony, pęczek posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Bakłażana kroję w kostkę, mieszam(...)minuty z każdej strony, przekładam do garnka. Na łyżce oleju podsmażam paprykę około 4 minuty, co jakiś czas mieszam, przekładam do garnka. Na dwóch łyżkach oleju smażę bakłażana przez 5 minut, często mieszam. Dokładam do podsmażonych wcześniej warzyw. Na pozostałym oleju szklę cebulę wraz z czosnkiem. Dodaję pomidory, zioła prowansalskie i garść natki pietruszki, smażę około 10 minut. Pomidory przekładam

JejKuchnia
Tagiatelle z bryndzą [ENG] 191

economy (sheep cheese can be produced only in a certain region of Poland) ... :) JUST TRY IT :) SKŁADNIKI: 2-3 porcje 200g makaronu pełnoziarnistego tagiatelle  cebula szalotka 200g pieczarek bakłażan 10 szt. pomidorków koktajlowych 100g bryndzy pietruszka lub bazylia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oliwy z chilli mix suszonych warzyw pieprz, sól INGREDIENTS: 2-3 servings 200g wholemeal, tagliatelle(...)basil 2 tbsp rapeseed oil 1 tbsp olive oil with chili mix dried vegetables PRZYGOTOWANIE Ugotuj makaron al dente. W międzyczasie pokrój cebulkę w drobną kostkę, bakłażana najpierw w talarki o grubości 1 cm, a potem w ćwiartki. Pieczarki najlepiej pokroić w plasterki (z jednej średniej pieczarki powinny wyjść ok. 4 plasterki). Rozgrzej patelnie z olejem rzepakowym, zeszklij

Better Life By Auntie Ju