SKŁADNIKI 2 bakłażany 100 g m ą ki 100 g bu ł ki tartej 100 g parmezanu 3 jaja 2 łyżki ziół prowansalskich oliwa do smażenia s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 2 melanzane 100 g di farina 100 g di pangrattato 100 g di parmigiano 3 uova 2 cucchiai di erbe di provenza olio(...)friggere sale, pepe PRZYGOTOWANIE Bakłażany kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Przygotowujemy 3 miseczki. W pierwszej mieszamy mąkę z dodatkiem soli i pieprzu . W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka ze startym parmezanem a w trzeciej bułkę tartą z ziołami prowansalskimi. Plasterki bakłażana najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku a na koniec
La grande e la piccola cuocaduże marchewki 3 gałązki selera naciowego cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju rzepakowego oregano, sól, pieprz, łyżeczka miodu (można pominąć jeżeli ma być wersja wegańska) Dodatkowo: 2 średniej wielości bakłażany olej do natłuszczenia foremki Sposób przygotowania: Sos pomidorowy: na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj startą na tarce marchewkę oraz seler naciowy. Chwilę podsmaż i zalej pomidorami(...)puszki. Gotuj aż warzywa zmiękną Dopraw do smaku. Beszamel: Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz przyprawy. Zmiksuj. Bakłażana pokrój wzdłuż, posól i odstaw na 15 minut. Następnie ręcznikiem papierowym zbierz nadmiar wody. Lekko skrop olejem i ugrilluj lub podpiecz w piekarniku. Przejdź do składania lasagne. Natłuść naczynie do zapiekania. Ułóż bakłażana, sos beszamelowy
wysmienitywąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Papryki i bakłażana układamy na blaszce(...)powinny być lekko czarne, ale nie spalone. Gorące papryki wrzucamy foliowego woreczka ułatwi to ich obieranie. Po upływie minimum 20 minut wyjmujemy i obieramy ze skórki. Obrane papryki i bakłażana przekładamy do miski. Ja używam do tego celu kielicha blendera. Dodajemy ząbek czosnku, ocet, miód, sól oraz pieprz i wszystko blendujemy. Próbujemy i dodajemy jeśli jest potrzeba więcej soli
Życie zaczyna się w kuchniMakaronowe muszle nadziane warzywnym farszem, zapieczone z sosem beszamelowym i mozzarellą. Dlaczego nie? Składniki (na 5-6 porcji) opakowanie makaronowych muszli 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula 1 papryka (użyłam żółtej) 1 słoiczek czerwonego pesto 1 serek topiony (użyłam goudy Hochland) 1 duży pomidor oregano czosnek (3 ząbki) papryka słodka i ostra pieprz, sól 100g sera mozzarella(...)masła 3 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: muszle lekko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na talerz do ostygnięcia. Cukinię, cebulę, paprykę i bakłażana umieścić w blenderze i rozdrobnić. Warzywną pulpę podsmażyć na patelni na oliwie, doprawić ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać serek topiony, a na sam koniec czerwone pesto. beszamel: na patelni
Raj dla PodniebieniaSmakują wszystkim, którzy mieli okazję je spróbować. Na rodzinny obiad wydają się idealne :) Składniki (3-4 porcje): 2 duże ziemniaki 1 duży batat 1 średnia cukinia 1 średni bakłażan 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryk ostra/słodka Przygotowanie: Bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe(...)krople, które nadałyby warzywu gorzki smak. W międzyczasie obierz ziemniaki i batata. Pokrój w grubą kostkę. Cukinię pokrój w talarki. A gotowego bakłażana w ćwiartki. Wszystkie warzywa przełóż miski, dodaj olej i przyprawy. Wymieszaj. Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 35 minut w 200*C. Piekarnik musi być mocno nagrzany
Zdrowie na języku :Psprawia problemów i nie zajmuje dużo czasu 😉 Składniki (3 porcje): ok. 200 g mięsa z udźca indyka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 średni bakłażan 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior) 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ ) 1 łyżka oleju kokosowego(...)kamiennego Stone Legend od Delimano ) przez ok. 7 minut na rozgrzanym oleju. Następnie dolej ok. 1/2 szklanki wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby warzywu gorzki smak. Pokrój w grubą kostkę. Kolejno
Zdrowie na języku :PPolecam! Smalczyk jak na "smalec" przystało jest bardzo kaloryczny. W 100 g znajduje się bowiem prawie 800 kcal! Produkt pochodzi ze sklepu Bio-Kraina Krem z bakłażanu bakłażan (89%) * oliwa z oliwek extra virgin * sól morska * bazylia * czosnek * oregano sok z cytryny * czarny pieprz Ekologiczna pasta z bakłażanu jest dość ciekawym produktem. Nigdy dotąd nie spotkałam się(...)podobną "pastą". Bakłażana bardzo lubię, więc z ciekawością podeszłam do testu kremu z jego znaczącym udziałem. Ciężko jest mi określić zapach produktu, nie wyczuwam nic konkretnego. Jakby warzywa z delikatną nutką czosnku. Choć w smaku tego czosnku nie czuć. Produkt ma kremową konsystencję, rzadką, ale do takiego stopnia, że nie spływa z pieczywa. Faktycznie czuć bakłażana, jednak jakby w nieco
Zdrowie na języku :PEkspresowe i dietetyczne mini pizze, których spód to zapiekane plastry bakłażana, a na nich dodatki wedle uznania. Smaczna kolorowa przekąska na każdą okazje. Składniki: bakłażan sos pomidorowy / ketchup ser mozarella pomidorki cherry oliwki oregano suszone sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Posolić i odstawić na 10 min. Osuszyć ręcznikiem papierowym
wyzwania kuchennesmaków i aromatów, która drzemie, która czeka na wydobycie esencji z warzyw…trudno opisać słowami, to trzeba zrobić i zjeść! Tak też czynimy ;) Składniki 300 g ulubionego makaronu 1 bakłażan 2 szalotki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 malinowe pomidory 2 łyżki rodzynków 1 łyżka orzechów piniowych bazylia cukier sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Szalotki siekamy, szklimy na oliwie. Do nich dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę. Te sklepowe nie potrzebują posypywania solą, ociekania i takich tam… Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do bakłażana razem z rodzynkami, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min (uzupełniamy płyn wg upodobań przegotowaną wodą
R'n'G Kitchenwarzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam! Składniki: 25 dag kolorowych pierożków tortellini 300 ml przecieru pomidorowego 1 bakłażan 1 cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili-miałam w zalewie olejowej ale może być świeża 15 dag startego sera salami Mlekoma 3 łyżki oleju rzepakowego(...)morska do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Tortellini gotuję w osolonym wrzątku do miękkości-mają pozostać jedrne, odcedzić, wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać posiekać, umyty bakłażan i cukinię pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, po chwili dodać bakłażana i cukinię, dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić
Wanilia i Kardamonzrobiłam, ale bez zdjęć. Mężowi smakowało, to przygotowałam jeszcze raz. Do przygotowania potrzebujemy (ok 4 porcji): 1 średniej wielkości cukinię 2 małe czerwone cebule 400 g pieczarek 1 średniego bakłażana sól, pieprz ok 200 g kurczaka 600 ml bulionu warzywnego (2 kubki) ok 200 g ryżu (1 kubek) świeżą pietruszkę (trochę, do dekoracji i dla smaku) Bakłażana kroimy w kostkę(...)miski, solimy i odstawiamy na bok. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę, cukinię i podsmażamy (ja zrobiłam to bez tłuszczu na patelni teflonowej). Po chwili dorzucamy opłukanego bakłażana i podsmażamy ok 15 minut. Dodajemy ryż, zalewamy bulionem i gotujemy aż cały płyn się wchłonie (ok 20 minut). Podamy gorące, obficie posypane pietruszką. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniepomidorów) 1/3 łyżeczki czerwonej czubricy (ewentualnie czerwonej papryki) sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 – 5 łyżek oleju Składniki na sos: 7 dużych pomidorów 1 duży bakłażan 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru sól i pieprz 2 garści świeżej bazylii 2-3 łyżki oleju ½ szklanki wody + makaron spaghetti Przygotowanie: Uprażoną(...)solimy i gotujemy pod przykryciem około 15 minut (od zagotowania). Zostawiamy do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpety do momentu, aż będą miały ładny złoty kolor. Umytego bakłażana kroimy w kostkę, solimy i odkładamy na 15-20 minut. Po tym czasie lekko ugniatając odsączamy z wody. Pomidory nacinamy, sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy
Moja Mama Gotujepomidorów, papryki i innych warzyw. Istnieje wiele odmian tej pochodzącej z Izraela tradycyjnej pomidorowej potrawy, np. z dodatkiem szpinaku i fety. My proponujemy jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów z dodatkiem kuminu, pieprzu cayenne i czosnku. Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów (Wariacja na temat izraelskiej szakszuki) Pyszne śniadanie, lekki obiad lub kolacja. Składniki(...)około 150 g bakłażana 3 duże pomidory (lub 1 puszka) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oleju szczypta kuminu szczypta pieprzu cayenne szczypta soli i pieprzu szczypta cukru 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Bakłażana kroimy w dość grubą kostkę i solimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżeczkę masła. Podsmażamy
Moja Mama Gotujekilka razy i za każdym razem wprowadzam małe udoskonalenia, teraz już chyba doszłam ostatecznie do momentu w którym żadnych udoskonaleń już nie potrzeba. Składniki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 3 średniej wielkości cebule 3 duże ziemniaki 500 ml pomidorowej passaty pół szklanki brązowego ryżu 1 mozzarella Zaczynamy od podgotowania ziemniaków w całości, należy uważać żeby nie były za bardzo(...)ugotowane, aby się nie rozlatywały podczas krojenia. Następnie kroimy bakłażana w plastry, układamy na desce, posypujemy grubo solą i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie należy bakłażana opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie w małym rondelku podgrzewamy passate, doprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia
Delusional TrineSkładniki makaron razowy- ok 300 g 2 bakłażany 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 250 g ricotty parmezan oliwa tymianek, ulubione zioła 1 łyżka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki cukru świeżo zmielony pieprz dobra sól Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 220 st. Ricottę wyciągnijcie z opakowania, ułóżcie w naczyniu do zapiekania. Natrzyjcie oliwą, ziołami, świeżo zmielonym pieprzem(...)zapiekajcie przez około 30 minut, wyciągnijcie i odstawcie. Obierzcie ząbki czosnku, drobno posiekajcie. Cebulę pokrójcie w kostkę, bakłażana w paski. W rondlu rozgrzejcie oliwę, wrzućcie czosnek i cebulę, zeszklijcie. Dołóżcie bakłażana, wymieszajcie, przez kilka minut podsmażajcie wszystko razem. Teraz czas na pomidory w puszce, dodajcie do warzyw, wymieszajcie i duście na niewielkim płomieniu przez około 20 minut. Zgodnie z instrukcją
OliveandThyme