Składniki 4 bakłażany 3 ziemniaki 150 g fety 50 g startego parmezanu ok 3-4 łyżek bułki tartej (jeśli trzeba więcej/mniej)+ do panierowania 1 jajo 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki dobra sól, świeżo zmielony pieprz masło klarowane lub dobry olej do smażenia Przygotowanie Mocno nagrzejcie piekarnik. Bakłażany ponakłuwajcie, ułóżcie na blasze i obracajac(...)łyżką wyciągnijcie środek. Skórkę wyrzućcie, natomiast miąższ włóżcie na kilka minut do cedzaka- w ten sposób pozbędziemy się części wody. Ziemniaki obierzcie i ugotujcie, rozgniećcie widelcem. Dodajcie do nich bakłażana, rozmącone jajo, pokruszoną fetę, starty parmezan, zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze wymieszajcie, jeśli trzeba dodajcie trochę bułki
OliveandThymelekki obiad albo kolację. Porcja witamin i kaszy, dwa w jednym. 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 papryka czerwona 2 cebule czerwone 2/3 szklanki groszku mrożonego 5 pomidorków koktajlowych 1 bakłażan 1/2 opakowania rukoli sól, pieprz natka pietruszki olej Kaszę gotuję według opakowania. Bakłażana kroję w plastry solę z dwóch stron i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie sól zmywam(...)Połowę bakłażana kroję w kostkę i smażę, połowę zostawiam plastry i też smażę na oleju. Wykładam na talerz. Cebule obieram i kroję w piórka, paprykę kroję w paski, pomidorki na pól. Na patelni przesmażam cebulę z papryką, pod koniec dodaję pomidorki. Wyjmuję na talerz. Groszek wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody i na wolnym ogniu duszę
wesoła kuchniawarzyw z kurczakiem balsamico. pierś z kurczaka: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżeczka przyprawy greckiej 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorków koktajlowych 1 tofu naturalne 1 opakowanie rukoli 20 oliwek zielonych nadziewanych 5 pomidorów suszonych olej sos: 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki(...)łyżeczki bazylii sól Pierś z kurczaka kroje na plastry, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, ocet i sos balsamiczny oraz przyprawę grecką, oliwę. Odstawiam do lodówki na godzinę. Bakłażana kroję na plastry obficie solę i odstawiam na 30 minut.Po tym czasie sól zmywam wodą i osuszam plastry. Na patelni grillowej rozgrzewam olej i grilluję bakłażana, solę i pieprzę. Cukinię kroję
wesoła kuchniaprzeszły moje najśmielsze oczekiwania. Kosz duży kani udało mi się nazbierać.W cieście naleśnikowym smakują tak samo pysznie jak zrobione ala schabowe. Zapiekane z innymi warzywami są pyszne. 1 bakłażan 2 pomidorki koktajlowe 1 pomidor 2 łyżki sera żółtego startego 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka 3 łyżki wody 1 jajko sól, pieprz olej Do wysokiego pojemnika(...)jajko, sól, pieprz i miksuję na gładkie ciasto średnio gęste. Od kapeluszy odcinam korzenie, delikatnie myję ale uważam żeby nie nasiąkły wodą. Obtaczam w cieście i smażę na oleju. Bakłażana kroję w plastry grube solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól pod wodą, osuszam, smażę i doprawiam pieprzem.Na kani układam plaster bakłażana, na to plaster pomidora, posypuję serem
wesoła kuchniaproponuję zielony gulasz. Od razu zrobi się radośniej. Poza tym jest to danie Fit, więc idealne podczas wymiany zimowej oponki na letnią. Składniki: • 1 cukinia • 1/2 bakłażana • 1 papryka zielona • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 4 brykiety szpinaku mrożonego • 10 sztuk oliwek zielonych • 2 ząbki czosnku • garść(...)rukoli • świeże oregano – kilka listków • sól, pieprz • 4 łyżki oleju Kasza • 1 szklanka kaszy jaglanej / 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cukinię, bakłażana i paprykę pokroić w słupki. • Czosnek posiekać w kostkę. • Bób obrać ze skóry, oliwki pokroić w krązki. • Rozgrzać olej, wrzucić paprykę, cukinię i czosnek, podsmażyć. • Wrzucać
To co kochamParmigiana di melanzane to sławna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych serem i sosem pomidorowym. Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym. Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają(...)kolei typową bazylię zastąpiłam natką pietruszki. Jest przepysznie - serowo, pomidorowo, kojąco zmysły i poprawiająco nastrój w chłodny dzień. Seler korzeniowy ma ciekawszy, bardziej wyrazisty smak w porównaniu z bakłażanem, co ożywia smak zapiekanki. Spróbuj również innej wariacji: parmigiany z patisonów . Parmigiana z selera korzeniowego Składniki / na 4 porcje: 1 duży seler korzeniowy (ok. 800 g) ok. 50 g mąki
Chilli Czosnek i Oliwapuszki mleka kokosowego House of Asia 8-10 liści limonki kafir House of Asia 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli(...)drugim wrzucać do garnka. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grube kawałki. Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą zostać w całości. Bakłażana można zamoczyć w wodzie z cytryną aby nie był gorzki i nie zbrązowiał. Cebulę pokroić w piórka. Kolendrę i papryczkę chilli drobno posiekać. Bazylię oberwać z gałązek i podzielić
Jemy Pijemykanapki lub sałatka na zimno. Bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie syte i pełne witamin oraz składników mineralnych. Świetnie smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub ciepłych bezglutenowych grzankach. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, papryka, bazylia itp. Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry(...)Bakłażana posól i odstaw na 20 minut by puścił wodę. Po tym czasie opłucz go i osusz. Z pomidora usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć warzywa. Duś je na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Schłodź i przechowuj
Kuchnia bezglutenowakatalońską sałatkę z pieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 1 średniej wielkości bakłażan - 3 papryki - kilka pomidorków koktajlowych - 3 ząbki czosnku - 8 filecików anchois - pół łyżeczki bazylii - pieprz do smaku - 2 łyżki oliwy z oliwek 1. Bakłażan oraz paprykę myjemy, a następnie(...)miękkości warzywa odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pomidorki kroimy na pół, czosnek wyciskamy z łupinek, paprykę obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Tak samo postępujemy z bakłażanem, zwracając szczególną uwagę na dokładne oddzielenie nasion, aby nie przeniosły do naszej sałatki goryczy. 4. Anchois dodajemy w całości. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy. Sałatkę można podawać
Bez CebuliTradycyjny, arabski dip z opiekanego bakłażana z dodatkiem sezamowej pasty... Artykuł Baba ghanoush pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEzimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza(...)odchudzonej Pieczony łosoś w posypce z curry Rillettes z łososia Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Pracochłonne lecz warte wysiłku Kokosowe krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery
Codziennik KuchennyDZIŚ ZUPEŁNIE INNE OBLICZE GULASZU ;) O TAK Z MIĘSEM I BAKŁAŻANEM :) A CZEMU NIE? SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę na grubych oczkach. Na patelni podsmażam cebulę drobno posiekaną i czosnek Następnie dodaję pokrojony w kostkę bakłażan. Podlewam wodą. Duszę ok 3 min. Przekładam do garnka z mięsem i marchewką. Podlewam wodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną
Gotowanie PatkiPilaw to aromatyczny ryż gotowany z warzywami z dodatkiem ziół, grzybów, suszonych owoców i przypraw. Moja propozycja to pilaw z bakłażanem i słodkawymi bakaliami, których smak podkreśla aromatyczny cynamon. Polecam:) POTRZEBUJEMY 1 bakłażan 1 szklanka ryżu basmati 1 duża cebula łyżeczka cynamonu 11/2 szklanki wo dy szczypta soli łyżeczka koperku 1/2 szklanki bakalii w tym orzechów i kilka sztuk daktyli(...)pomidor 2 łyżki oliwy lub oleju Bakłażan kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, solimy i zalewamy wodą. Po 30 minutach odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dusimy na oliwie przez kilka minut. W garnku podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy suchy ryż i smażymy 3 minuty. Zalewamy wodą , dodajemy rodzynki, cynamon, lekko solimy. Gotujemy aż ryż będzie miękki, co jakiś czas mieszając. Kiedy
WYSPA SZCZĘSLIWAfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolendrowy kurczak z dynią i bakłażanem Składniki – 4 porcje: Pierś z kurczaka – 400g Dynia – 500g Bakłażan – 1 sztuka Kolendra – 2 pęczki Czosnek – 4 ząbki Imbir – kawałek 3cm Cebula – 1 sztuka Passata pomidorowa – 1 szklanka Orzechy nerkowce(...)łyżeczką chaat masala i jogurtem naturalnym. Odstawić do lodówki na minimum 4-5 godzin do zamarynowania. W międzyczasie kolendrę zmiksować z pozostałym czosnkiem, imbirem i orzechami nerkowca. Dynię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulkę razem z ½ łyżeczki chaat masala. Do cebuli dodać zmiksowaną z orzechami kolendrę i pokrojone w kostkę warzywa. Całość zalać ½ szklanki wody
Kuchnia Bon AppetitBakłażany mają w sobie coś magicznego, przynajmniej dla mnie, uwielbiamy je. Nie umiem opisać na czym polega to coś ale przepięknym oberżynom nie umiem się oprzeć. Tym razem piękne bakłażany nafaszerowałam kuskusem, i są pyszne, polecam. Danie poleca się również dla wegan i wegetarian jako samodzielne danie, zresztą ja weganką nie jestem a zjadłam ze smakiem nie dojadając niczego więcej(...)Bakłażan faszerowany kuskusem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie