bakłażan - 3657 przepisów (strona:104/244)

Wegetariańska musaka 181

przepyszna, że w ogóle nie zwracam uwagi na te drobne niedogodności i przygotowuję ją bardzo często:)  Składniki :  mrożony szpinak (450g) duża cebula kilka ząbków czosnku 2 średnie bakłażany karton krojonych pomidorów, lub słoiczek domowego ketchupu ( ja użyłam domowego ketchupu cukiniowo pomidorowego) 3-4 ziemniaki średniej wielkości  3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki mąki pszennej(...)wierzch ziemniaków, 3.Bakłażana kroję w plastry, posypuję solą i odstawiam na chwilę, żeby puścił wodę, w tym czasie podsmażam na maślę/oleju cebulę, czosnek i szpinak, kiedy bakłażan puści sok podsmażam go razem z pomidorami. 4. Na ziemniaki z sosem jogurtowym układam bakłażany, na to szpinak i posypuję pokrojoną mozzarellą, zapiekam ok 30-40 minut w temperaturze 200 stopni

zdrowa vege kuchnia
Kasza bulgur z bakłażanem i cukinią 218

przepis zachwyci nie tylko fanów kaszy bulgur, ale także tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej spróbować. Składniki 200 g kaszy bulgur (drobnej) 500 ml wrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur(...)zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron  firmy Oleofarm

My Chcemy Jeść
Caponata 152

Przychodzi jesień, a mnie co roku przychodzi ochota na włoską caponatę, czyli duszone warzywa: bakłażany, paprykę, cebulę, pomidory, oliwki... Mogą stanowić danie główne, dla tych co nie przepadają za mięsem, albo pyszną gorąca przekąskę. A ponieważ jemy oczami i dania podane na ładnej zastawionym stole smakują o wiele lepiej, dlatego dziś zapraszam Was też na kilka słów o pięknych stołowych(...)dekoracjach Westwing . Jesienna  caponata Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 średnie bakłażany 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 2 cebule 3 podłużne pomidory (lima lub polne) garść zielonych oliwek bez pestek garść czarnych oliwek bez pestek oliwa  z oliwek EV do smażenia 2 łyżki octu winnego sól morska pieprz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy

Kulinarne przygody Gatity
,,Ratatouille z mięsem mielonym” 98

Ratatouille czyli inaczej prowansalski gulasz warzywny, to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej. W oryginalnym przepisie bazą do przygotowania są: cukinia, bakłażan, pomidor cebula oraz papryka. Ja w tym przepisie wzbogaciłam ją w mięso mielone. Warzywa można mieszać według własnego gustu i w różnych proporcjach. Składniki: 500 g mięsa mielonego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 0,5 pomarańczowej papryki(...)puszka pomidorów krojonych oliwa z oliwek 4 ząbki czosnku 4 cebule 3 pomidory czerwone 3 pomidory żółte 1 zielona cukinia 1 bakłażan japoński 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, papryka chili, świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą i wyciśniętym czosnkiem. A następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki i pomidory

Podróż w kulinaria
Szaszłyki drobiowo warzywne z nutą mięty 143

weekend trwa, nareszcie dopisała pogoda - grzechem by było nie rozpalić grilla ;).Dzisiaj kolorowe, niskokaloryczne szaszłyki z delikatną nutką mięty.  Zapraszam! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, 1 nieduży bakłażan lub cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 3 łyżki marynowanej cebulki, przyprawa ziołowa do grillowanego mięsa, sól, Marynata: 3 łyżeczki musztardy sarebskiej, 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki(...)ziołową przyprawę do grilla - wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Miskę z mięsem odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Po wyjęciu mięsa z lodówki przygotować warzywa. Cebulkę odcedzić z zalewy. Bakłażana i obie papryki umyć, oczyścić i pokroić - paprykę w kostkę bakłażana w plasterki i półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, oprószyć solą i ziołową przyprawą. Odstawić na kilka minut

Nie tylko w kuchni
Włoska zupa z bakłażanów 139

Dopiero w tym roku zapałałam wielką miłością do bakłażanów i obiecałam sobie, że w przyszłym roku wyhoduję je sobie w ogrodzie, a co, karczochy mi wyrosły to bakłażany nie urosną Składniki na 4 porcje: 2 duże bakłażany 1 żółta papryka 1 zielona papryka 100 g koncentratu pomidoroweg 50 g rodzynek kilka goździków łyżeczka ostrej papryki lub 1 strączek świeżej pół

greenscarf
Pomidorowy makaron z bakłażanem i ciecierzycą 153

mimo że banalne, zawsze smakują wybornie (mam tu na myśli na przykład aglio olio) aż po takie bardziej wyrafinowane z wieloma dodatkami. Poniższa wersja jest czymś pomiędzy – sezon na bakłażany, pomidory, papryki trwa w najlepsze, a więc trzeba korzystać, a do tego szczypta przypraw – gałki muszkatołowej i cynamonu, który świetnie podkręci smak pomidorów.  Składniki: ½ l warzywnego bulionu 1 duża(...)cebula pokrojona w dużą kostkę 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 małe bakłażany pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę  4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 szklanki razowego makaronu sól, pieprz do smaku  natka pietruszki do podania Z bulionu odmierz

Roślinna - blog wegański
Poniedziałkowy "fit" - Roladki z bakłażana nadziane warzywami i polędwicą 173

podania. To co zawiniemy w środku jest już naszą indywidualną kompozycją, u mnie tym razem pomidor, sałata i polędwica a całości towarzyszył szczypiorek :) Polecam...  Roladki z bakłażana nadziane warzywami i polędwicą SKŁADNIKI : 1 niewielki bakłażana 4 liście sałaty masłowej 1 pomidor malinowy 3-4 plastry polędwicy łososiowej surowej szczypiorek przyprawa do ziemniaków olej do natłuszczenia(...)rusztu lub patelni grillowej PRZYGOTOWANIE : Bakłażana kroimy na plastry około 3 mm, oprószamy przyprawą do ziemniaków i odstawiamy na 20 minut, następnie grillujemy na natłuszczonym ruszcie lub patelni grillowej po kilka chwil z dwóch stron - do odbicia rusztu na bakłażanowych plastrach. Sałatę, pomidora i szynkę kroimy w drobną kosteczkę, szczypior siekamy.  Na każdy plaster nakładamy porcję sałaty, pomidora, szynki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gęsty aromatyczny gulasz z pomidorków, bakłażana i czerwonej soczewicy 168

Żeby nie było, nie jemy tylko ciastek tylko takie oto obiady jak „gulasz” z żółtych i czerwonych pomidorków (z własnej uprawy), bakłażana, czerwonej soczewicy …. Bardzo aromatyczny, podałam z chlebem, który upiekł Misiek. Składniki na 4 porcje: około kilograma pomidorków żółtych i czerwonych 1 bakłażan szklanka soczewicy 2-3 cebule 3 ząbki czosnku 1 dorodna papryczka chili pół(...)łyżki oleju. Zeszklić cebulę po czym dodać cukier i smażyć aż zbrązowieje (3-5 minut), dodać obrany i posiekany czosnek, podsmażyć minutkę, dorzucić pokrojoną, wypestkowaną papryczkę i pomidorki. Bakłażana umyć i pokroić i 1 cm kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Dorzucić resztę składników, czyli rodzynki, soczewicę i przyprawy, dolać 3 szklani wody i dusić pod przykryciem około

greenscarf
Bakłażanowe wachlarze. 140

Bakłażana jadłam może raz, dwa i to był składnik musaki. Postanowiłam spróbowąc go jeszcze raz i tym razem bez zbędnych dodatków aby w pełni wyczuć jego smak. Hmm... i chyba to było smaczne! ;-) Kto ciekawy? - zapraszam po przepis. Składniki; 2 małe bakłażany 1 cebula ok. 4  łyżki oliwy 1 pomidor 2 ząbki czosnku garść oliwek pół papryki ( kolor dowolny(...)drobno czosnek i oliwki. Układamy je w naczyniu zaroodpornym. Posypujemy jeszcze solą i pieprzem i skraplamy oliwa. Naczynie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35 min. w temp. 200C. az bakłażany będą miękkie. Po wyjęciu możemy oprószyć zielonym koperkiem lub swieża bazylia. Podajemy okraszone duszoną wczesniej cebulką z papryką.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Leczo bezmięsne 239

grubego dna i nie trzeba go pilnować też dacie radę Potrzebujemy: 4 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 zielone papryki 2 zielone cukinie 2 żółte cukinie 1 bakłażana 4 cebule 3 kg pomidorów obranych i pozbawionych pestek (to ważne) 10 sztuk sporych pieczarek łyżeczkę ostrej, wędzonej papryki, jeśli nie macie to małą papryczkę chilli 10 sztuk średnich ogórków konserwowych sól(...)pieprz, trzy ząbki czosnku Na dno garnka wlałam łyżkę oliwy. Warzywa pokroiłam – paprykę i pieczarki w paski, cukinie i bakłażana w kostkę, cebulę w piórka, obrane i wypestkowane pomidory w kostkę, ogórki w pół talarki. Do garnka wrzuciłam cebulę, papryki, cukinię, bakłażana i pieczarki, przykryłam i zostawiłam na 15 minut. Jeśli wasz garnek przypala, na tym etapie dolejcie pół szklanki

ladykitchen
Ratatouille 305

kuchnię przystało jest to danie lekkie, kolorowe i pachnące ziołami. O tej porze roku najlepsze, gdyż sezon na warzywa, z których się składa -  w pełni :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan  2 małe cukinie 1 czerwona papryka 1 żółta papryka  3 małe pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego zioła prowansalskie tymianek liść laurowy sól(...)kroimy w dość dużą kostkę.   W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy papryki, przykrywamy i dusimy parę minut. Dodajemy cukinię, bakłażana i pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dwoma łyżkami ziół prowansalskich i łyżeczką tymianku. Dorzucamy liść laurowy i przecier pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż warzywa

Moje Kuchenne Rewelacje
Shakshuka – jajka w pomidorach. Smaczny bałagan 258

dużego płaskiego rondla lub głębokiej patelni z odpinaną rączką, jeśli chcecie potrawę zapiec w piekarniku. Przyszykujcie wszystkie potrzebne składniki. Drobno kroimy cebulę i czosnek. Paprykę kroimy w centymetrowe kawałki. Bakłażana w kostkę, około centymetrową. Szpinak kroimy na drobniejsze, 2 cm kawałki, bez łodyżek. W mniejsze kawałki kroimy wędlinę, boczek, a jeśli używacie kiełbasy – pokrójcie ją w półcentymetrowe plasterki. Na patelnię(...)wlewamy olej, wrzucamy wędliny, czekamy chwilę mieszając, aż zdążą się lekko podrumienić. Dorzucamy i szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Dorzucamy bakłażana, surową paprykę, kumin, papryczkę chili. Chwilę wszystko razem smażymy. Dorzucamy szpinak i pomidory z puszki, dosalamy. Jeśli używacie całych pomidorów, możecie je pokroić lub rozdrobnić widelcem. Dusimy całość na wolnym ogniu, około 20-25 minut, aż sos widocznie zgęstnieje

Karo in the Kitchen
ratatuj 149

aromatyczne ratatuj Dojrzałe w letnim słońcu warzywa, aromat ziół i dobra oliwa. Dzięki tym składnikom powstaje danie które musi smakować każdemu. Składniki dla 4-6 osób 2 bakłażany 2 cukinie 6 pomidorów 2 cebule 4-6 ząbków czosnku 4 papryki 12-15 łyżek oliwy tłoczonej na zimno świeża bazylia natka pietruszki sól, pieprz łyżeczka cukru (płaska) tymianek Sposób przygotowania(...)dużym garnku rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy na nią pokrojone w cienkie plastry bakłażany razem z tak samo pokrojoną cukinią. Smażymy warzywa przez 6-8 minut, często mieszając. Lekko przesmażone warzywa wyjmujemy z garnka, odkładając je do miski. Wtedy do garnka wlewamy resztę oliwy, wkładamy do niego pokrojoną w półplasterki c ebulę i drobno posiekane ząbki czosnku. Smażymy do czasu

Miód i pieprz
Danie jednogarnkowe : ratatouille z klopsikami 137

Kolejne danie z cyklu jednogarnkowe, dla zapracowanych z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. W sklepie „uśmiechał” się do mnie bakłażan i tak trafił do przyrządzenia tej smacznej potrawy. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 bakłażan 1 cebula Kilka pieczarek Pomidory z puszki Kilka różyczek brokułu Sól Pieprz Zioła prowansalskie olej Wykonanie: Z przyprawionego solą i pieprzem mięsa mielonego formujemy małe klopsiki. Podsmażamy(...)przez chwilę na oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę i dalej smażymy. Do mięsa dodajemy kolejno pokrojone pieczarki i bakłażana. Całość dalej podsmażamy. Następnie dokładamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy różyczki brokułu i dusimy chwilę pod przykryciem. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy