warzyw może stanowić wyśmienity dip do przekąsek lub lekkie śniadaniowe smarowidło na letnie dni. Doskonale smakuje z ciemnym pieczywem lub waflami ryżowymi. Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan ½ małej czerwonej cebuli 1 mała czerwona papryka ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka oregano 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy sól pieprz Przygotowanie: Paprykę wydrążyć. Pokroić na 4 części(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-40 minut. Obrać ze skórki. Cukinię pokroić w kostkę. Bakłażana obrać ze skórki i także pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę posiekać. Usmażyć z cukinią i bakłażanem. Posolić. Przełożyć do blendera wraz z przyprawami. Zblendować na gładką masę. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówsię także w roli przystawki. W upalne dni świetnie spiszą się nawet jako danie obiadowe - np. z dodatkiem bagietki. Inspiracja przywieziona z wakacji na Bałkanach :) SKŁADNIKI 1 mały bakłażan 1 mała cukinia kilkanaście pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek 300g sera feta zioła prowansalskie lub tymianek sól morska oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Bakłażana i cukinię myjemy, odcinamy końce
Moje Kuchenne RewelacjeIdealny pomysł na lekką, letnia kolację- ulubione grillowane warzywa, u mnie: cukinia, bakłażan, cebula i papryka z delikatnym, kremowym kozim serkiem. Całość polana czosnkową oliwą z oliwek. Pychotka. Danie bardzo godne polecenia. Nas zauroczyło swym delikatnym, subtelnym smakiem (kto nie lubi serka koziego może dodać inny, np.owczy). Taki zestaw warzyw idealnie sprawdzi się także jako dodatek do dań grillowanych. Inspiracją(...)bardzo często podaje się grillowane warzywa polane oliwką, od siebie dodałam serek, który świetnie się tutaj sprawdził. Składniki dla 2 osób: - mała cukinia (miałam 2, ale bardzo maleńkie) - mały bakłażan (mój był malutki) lub 1/2 większego - 1 czerwona cebula - 1/2-1 strąk papryki - serek kozi lub owczy (np.Pecorino, lub Grana Padano w małych kostkach) - oliwa z oliwek (u mnie włoska czosnkowa
Smaczne ZdroweSkładniki: kasza pęczak średni bakłażan cukinia cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów świeże oregano natka pietruszki kilka pieczarek 2 łyżki oleju Kasza pęczak z warzywami Przygotowanie: 1. Ugotuj kaszę pęczak. 2. Pokrój w kostkę bakłażana, cukinię. Cebulę w drobną kosteczkę pieczarki na ćwiartki. 3. Rozgrzej olej w rondlu, dodaj kostki bakłażana. Smaż aż zrobią
AZgotuj!średnia lub pół dyni 3 łyżki oleju średniej wielkości por (biała część) natka pietruszki ser parmezan sól pieprz 1 łyżka octu winnego pół bakłażana 0,5 litra mleka Przygotowanie: 1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo(...)octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione. 2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente. 3. Na patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż żeby z każdej strony był zrumieniony. 4. Na dno talerza wyłóż krem połóż na nim makaron, posyp kostkami bakłażana i parmezanem. Na koniec posyp natką
AZgotuj!Ostatnio miałam wielka chęć na ucztę dla oczu i podniebienia. Tarta z bakłażanem, cukinią i szynką parmeńską przypomina nam nasz urlop w Toskanii. Połączenie tych składników to bogactwo smaków. Nie jest to ciężkie danie a smak naprawdę wyjątkowy. Składniki: - 100g szynki parmeńskiej - 1 marchewka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 1 jajko - 120g zimnego masła - 250g mąki - 1 żółtko - sól, pieprz(...)pieczemy same ciasto przez 5 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. W miseczce mieszamy śmietanę, jajko, ser i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Wylewamy wymieszane składniki na ostudzone ciasto. Bakłażan, cukinię i marchewkę obieramy skrobaczką do warzyw w cienkie paseczki. Układamy je naprzemiennie na cieście. Pomiędzy warzywa układamy pokrojone paski szynki parmeńskiej. Wierzch smarujemy oliwą i pieczemy w nagrzanym piekarniku
Pan i Pani Smith w kuchnijakoś nie mogłam się zmobilizować. W końcu się udało! Na szczęście, bo podczas wakacji w Chorwacji chyba się od niego trochę uzależniłam... Ajwar to pikantny sos z pieczonych warzyw - bakłażana, papryki i pomidorów z dodatkiem chili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać(...)większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie ok 3 godzin, z czego mojego zaangażowania było ok. 40 minut. Składniki: 1 średni bakłażan 4 czerwone papryki 1-2 papryczki chili 3-4 ząbki czosnku 4 duże pomidory (lub 6 mniejszych) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
Kulinarne Inspiracjeulubionym programem kulinarnym i faworytką w tych zawodach postanowiłam ugotować jej danie, jak zwykle odmienione i dostosowane do moich potrzeb oraz fanaberii. Przedstawiam Wam kochani dorsza na pysznych warzywach: bakłażanie, czerwonej cebuli, czarnych oliwkach i kaparach z pomidorami, podanego na puree z ziemniaków. Co tu dużo mówić... Przeniosłam się na chwilę do pięknej Sycylii... Składniki (na dwie porcje(...)skóry szczypta pieprzu cytrynowego (bądź pieprz wymieszany ze skórką z ćwiartki cytryny) 1/4 pęczka natki pietruszki sól pieprz 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek- najlepiej tych z pestkami, dobrej jakości. Mają całkiem inny smak. Oczywiście przed duszeniem oliwki pozbawiamy pestek. 1/2 puszki pomidorów (w sezonie dodajemy 3 świeże pomidory) oregano
Mango Papajapęczakiem i mięsem z indyka. W sam raz na doładowanie organizmu, szczególnie teraz kiedy są wakacje, a za oknem wieje i leje :( Porcja dla 2 osób Składniki: 1 duży bakłażan 100 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka kaszy pęczak KUPIEC 1 mała cebula dymka 2 ząbki czosnku 50 g sera feta 0,5 łyżeczki pasty chilli odrobina curry, papryki(...)zarumieni dodaj przyprawy, na koniec dodaj posiekaną drobno kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj z ugotowaną kaszą i ostudź. Ser feta pokrój w drobna kostkę i wymieszaj z farszem. Bakłażan umyj i przekrój na pół, delikatnie wydrążając środek i napełnij farszem. Bakłażany skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 C, piecz przez 30-40 minut. Smacznego
Niezły MłynekKuchnia śródziemnomorska. Idealna propozycja na lekką kolację. Składniki 200 g sera feta 2 bakłażany 300 g pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru sól pieprz 3 łyżki kaszy bulgur Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Bakłażany po umyciu, przekroiłem wzdłuż. Posypałem solą, odczekałem ,aż pojawiła się „rosa”, osuszyłem. Usunąłem pestki a miąższ wydrążyłem(...)napęcznienia. Po ostudzeniu dodałem do masy bakłażanowo-serowej, wymieszałem. Pomidory po umyciu przekroiłem na pół i także przyprawiłem oregano, solą i cukrem. Naczynie żaroodporne naoliwiłem, ułożyłem w nim bakłażana nafaszerowanego wcześniej przygotowaną masą. Rozłożyłem na nich połówki pomidorków, wlałem dwie łyżki wody, łyżkę oliwy i zapiekałem przez około godzinę
R'n'G KitchenTroszkę odmienione przez nas kotlety mielone. Czasami narobimy czegoś za dużo ,później zostaje i...uwielbiamy kulinarne freestyle :D Składniki 100 g sera feta bakłażan 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kaszy bulgur 500 g mielonego mięsa drobiowego 100 g pieczarek 1/2 szklanki bułki tartej bułka tarta do obtoczenia 1 jajko natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Miąższ z bakłażana i fetę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski ,dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą ,pieprzem ,oregano. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem gotujemy kilka minut ,odstawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu dodajemy do bakłażana i fety razem z mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy ilość bułki tartej) ,posiekaną natką
R'n'G KitchenWegetariański, wszak królewicz mój mięsa jeść nie może :) Fotogeniczny to on nie jest ;) Ale w smaku....niebiański z lekką nutka piekła ;) Same zdrowe produkty wskoczyły do gulaszu: 3 małe bakłażany 2 fioletowe marchewki 2 średnie czerwone papryki 1 mała papryczka chilli 4 duże cebule 5 ząbków czosnku 5 dorodnych liści jarmużu 6-8 łyżek oleju z suszonych pomidorów 1l bulionu(...)lekko podlać bulionem. Jak lekko odparuje dodać cebulę. Powtórzyć podlewanie i odparowywanie. Następnie dodać oddzielony o twardych części i poszarpany na mniejsze kawałki jarmuż. Później paprykę i bakłażan. Doprawić przyprawami. Od czasu do czasu podlewać wywarem i zamieszać. Na sam koniec dodać posiekany czosnek, chilli i kolendrę. Dusić jeszcze około 15 min. W sumie około
Jemy Pijemydość popularnych w Niemczech sklepach z turecką żywnością, można dostać różne pasty i przekąski o ciekawych smakach. Nam szczególnie przypadła do gustu pasta na bazie bakłażana, ostra i z wyraźną czosnkową nutą. Po długich poszukiwaniach w internecie i licznych eksperymentach, stworzyliśmy własną recepturę. Jest doskonała do chleba i jako dodatek do pieczonych lub grillowanych mięs. Uwaga! Ilość czosnku i ostrej(...)papryki jest przewidziana dla koneserów, osobom wrażliwym, lub udającym się nazajutrz na rozmowę o pracę, zaleca się dokładne przemyślenie proporcji. ;) Składniki: 2 bakłażany 1 opakowanie fety (250g) 3 ząbki czosnku 2 łyżki ajvaru (ostrego) 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka vegety 2 płaskie łyżeczki cukru łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek pieprz, sól
Kuchnia PrezydentowejRadomia mogłyby być. Ważne, że pyszne są! Pyszne to zresztą mało powiedziane. Są rewelacyjne! A do tego zrobiłem pastę ajwar. To taka lekko pikantna pasta na bazie papryki i bakłażanów. Idealnie jedno do drugiego pasuje, serio. Nawet Madzia, wybredna księżniczka, zachwalała :) Być może to nie jest taka prawdziwa oryginalna kofta, bo podejrzewam, że Arabowie mają jakieś swoje specjalne arabskie przyprawy(...)się przekręcamy co jakiś czas żeby nam się równomiernie rumieniło. Mi z kilograma mięsa wyszło 11 sztuk kofty. A teraz Ajwar: 4 duże czerwone papryki 1 papryczka chili 1 bakłażan 2 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz słodka papryka w proszku (ja dałem duuuuużo) Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Paprykę kroimy na ćwiartki, bakłażana też, 1 cebulę
Marder&Marder ManufactureTrochę przypominają pieczarkę, ale są bardziej wyrazoste w smaku. Oczywiście moZna użyć pieczarek (aczkolwiek portobello sa lepsze bo by mieć 250 g grzybów wystarczy obrać dwa ;) Składniki: 2 bakłażany soczewica ugotowana 450 g 250 g grzybów portobello 1 cebula oliwa 1,5 łyżki tandori-barbecue masala szczypta chilli 1/3 słoiczka soszonych pomidorów w oleju 2 łyżki oleju z pomidorów(...)Dodać drobno pokrojone grzyby. Dusić pod przykryciem około 5 minut Dodać ugotowaną soczewicę i dobrze wymieszać i zestawić z ognia Dodać drobno pokrojone pomidory i olej z pomidorów. Bakłażany przeciąc na pół wzdłuż osi długiej. Wydroążyć gniazda nasienne i część miąższu (miąższ warto zostawić i użyć do zrobienia np. bakłażanowego hummusu) Farsz przełożyć do bakłazanów, posypac pestkami słonecznika
pyszne zdrowości