Dzisiaj polecam soczyste mięsko zamarynowane wcześniej w jogurcie i pieczone w piekarniku. Do tego kuskus z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów oraz grillowany bakłażan z fetą. składniki: 1 średnia podwójna pierś z kurczaka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 250 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku odrobina soli dodatki suszone pomidory w oleju(...)kuskus grillowany bakłażan feta do posypania Do jogurtu naturalnego dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Każdą z piersi przekroić na 3 paski aby były mniej więcej tej samej grubości. Następnie pokrojone mięso przełożyć do marynaty z jogurtu. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stało przez całą noc. Następnie kawałki
Monia miesza i gotujeLeczo Składniki: 3 bakłażany 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 150 ml sosu pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz papryka w proszku Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę, następnie dodałam bakłażan i paprykę. Po 5-ciu minutach smażenia dodałam sos pomidorowy i przyprawy. Całość dusiłam 30 minut
nietadietagruzińskiej kuchni,którą jestem zafascynowana tak samo, jak krajem, ludźmi, przyrodą. Dziś bardzo popularna gruzińska przystawka, szybka w przygotowaniu i bardzo wyrazista w smaku. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 bakłażan Odrobina oleju do posmarowania patelni grillowej Orzechowa pasta: 1/2 kubka zmielonych orzechów włoskich 2 -3 ząbki czosnku 1 łyżeczka nasion mielonej kolendry Szczypta szafranu (opcjonalnie) Sól Odrobina octu winnego(...)kulek) Garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki Odrobina wody do rozcieńczenia pasty PRZYGOTOWANIE: Orzechy blendujemy, dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy. Na koniec wsypujemy posiekaną natkę-ew. rozcieńczamy odrobiną wody. Bakłażana myjemy, kroimy w 0,5 cm plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 15-20 minut. Za pomocą papierowego ręcznika, odsalamy i kładziemy na gorąca patelnię grillowaną, posmarowaną odrobiną oleju. Grillujemy
Kopystką po garachPolecam koper włoski, czyli fenkuł, bo ma bardzo delikatny smak, a ja zawsze miałam problem z tym, jak go podać. O właśnie, może koper włoski posadzę... ;) Składniki: 1 bakłażan 2 kopry włoskie 1 papryka czerwona 2-3 cebule czerwone 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek tymianek świeży lub suszony (lub inne ulubione zioła: oregano, rozmaryn, szałwia(...)bazylia) sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy. Odcinamy ogonki z bakłażana i kroimy go w kostkę. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 minut. Koper włoski kroimy na większe części. Z papryki usuwamy pestki i ogonek, kroimy na kawałki (mniejsze lub większe). Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy z łusek. Warzywa przekładamy na blaszkę lub do formy
bistro mamaCoraz więcej osób – ku mojej radości – zwraca uwagę na to co je. Przygotowywane posiłki nie muszą być tłuste, by smakowały i zaspokajały apetyty nawet największych głodomorów. Sznycle z indyka Bakłażan Cukinia Cebula Kukurydza Miód Sos balsamiczny Sznycle z indyka myjemy i suszymy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie naturalną przyprawą do drobiu. Mięso możemy przygotować na parze(...)żaroodpornym przez 15-20 minut. Możemy również skorzystać z patelni i specjalnego papieru do smażenia, by uniknąć dodatkowego tłuszczu. Naturalny tłuszcz, który znajduje się w mięsie w zupełności wystarczy. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i po kilkunastu minutach odsączamy z nadmiaru wody. Pozostałe warzywa kroimy na porównywalnej wielkości kawałki i obsmażamy na patelni do miękkości. Dodajemy dwie łyżki miodu
MarcinChefpiekarniku. Całość smaku dopełni pyszna, pełna witamin warzywna salsa oraz wyśmienite puree ziemniaczane. Pierś z kaczki z warzywną salsą – składniki 2 piersi z kaczki czerwona papryka cukinia bakłażan czerwona cebula łyżka masła szczypta oregano sól pieprz Pierś z kaczki z warzywną salsą – przepis Pierś z kaczki nacinamy od góry i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po upieczeniu pozwalamy jej odpocząć przez ok. 3 minuty, aby wszystkie soki w piersi równomiernie się po niej rozlały. Cukinię, bakłażan, czerwoną paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle. Jak będą al dente dodajemy odrobinę oregano, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Pierś
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wypróbujcie ten przepis, szczególnie na leczenie ,,przypadłości dnia następnego". Przepis na klasyczną szakszukę, czyli jajka sadzone w pomidorach znajdziecie tutaj . Składniki na 1 porcję: 2 jajka ekologiczne 1/2 szkl. bakłażana, pokrojonego w kostkę 2 pomidory (średniej wielkości) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 łyżeczki cukru szczypta chilli 1 łyżeczka (lub więcej) oleju(...)oliwy kilka liści świeżej bazylii sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i bakłażana. Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne i ewentualnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Dusić warzywa na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów
Codziennik KuchennySkładniki(2 porcje): - spory pojedynczy filet z kurczaka - 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach na półtwardo - 1 bakłażan - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 6 ząbków czosnku - tymianek,bazylia, papryka wędzona, sól, pieprz, czosnek granulowany - łyżeczka oliwy Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrajamy na dwa kotlety i nacieramy 2 posiekanymi ząbkami czosnku, solą, pieprzem, papryką wędzoną i bazylią. Odstawiamy(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w grube półplasterki, paprykę i bakłażana kroimy w kostkę, cebule w piórka, pozostałe ząbki czosnku obieramy i rozgniatamy nożem. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą, czosnkiem granulowanym, pieprzem, tymiankiem i papryką wędzoną. Skrapiamy oliwą z oliwek, dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut. Po upływie tego czasu na warzywa
Cook&LoveFarsz jest tak pyszny, że mogłabym zjeść go prosto z patelni! :D Składniki (na ok 30 muszli): - oczywiście muszle makaronowe:) F arsz: - pojedynczy filet z kurczaka - 1 bakłażan - 50 g niebieskiego sera lazur - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól, pieprz - łyżka masła do smażenia Sos: - puszka pomidorów krojonych - zioła p rowansalskie - sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany(...)soli i odrobiną oliwy, wkładamy muszle i gotujemy al'dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę bakłażana, duzimy pod przykryciem do miękkości, następnie zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż woda odparuje. Zwiększamy ogień i dodajemy pokrojonego w drobniutką kostkę kurczaka. Smażymy aż przestanie być surowy. Dodajemy pokruszony
Cook&Lovetego niezawodny makaron, jak zwykle kilka prostych, dobrej jakości składników i kolejny grecki 'homemade' posiłek wjeżdża na stół. Składniki: - 1/2 opakowania makaronu spaghetti - 1 mały bakłażan - garść oliwek - 3 średnie, mocno dojrzałe pomidory - średnia cebula - 4 ząbki czosnku - ser halloumi - oregano, bazylia, tymianek, sól morska, pieprz - oliwa z oliwek Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)oliwek, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy do miękkości. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, zmniejszamy ogień i redukujemy aż cała woda odparuje. W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony w plastry ser na złoty kolor
Cook&LoveSkładniki: 30 dag makaronu (ozdobne kolanka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 1 mały bakłażan 1 duży ząbek czosnku 50 dag gęstego przecieru pomidorowego (np. domowego, którego przepis znajdziesz tutaj ) 3 małe pomidory 20 dag surowego, wędzonego boczku 20 dag sera mozarella olej do smażenia sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób wykonania: Makaron gotujemy al dente. Na patelni(...)dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy go. Następnie wykładamy go z patelni a na powstałym tłuszczy szklimy cebulę poszatkowaną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Paprykę i bakłażana kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut i dolewamy do warzyw przecier pomidorowy. Dusimy całość około 10 minut. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Piekarnik
Qchnia po prostujeden krok. Ilość składników (ale nie proporcje) potraktujcie orientacyjnie i dostosujcie do naczynia do zapiekania (albo odwrotnie). Ważne żeby warzywa były mniej więcej tej samej grubości, co oznacza, że bakłażany powinny być z tych cienkich. Zdecydowanie możecie poukładać krążki ciaśniej i bardziej pionowo niż ja - w ten sposób zbliżycie się do klasyki. Danie jest pyszne, a jedyne(...)początkach naszej przedblogowej zabawy, prawie rok temu. Łza się w oku kręci. Składniki: 1 duża cebula (biała lub czerwona) 1 ząbek czosnku 2 młode cukinie 2 małe i cienkie bakłażany 3 pomidory (najlepiej lima, śliwkowe) 2 kulki mozzarelli oregano tymianek 1 łyżeczka soku z cytryny oliwa sól i pieprz Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie ze szczyptą tymianku
zadanie-gotowaniebakłażan sól pieprz oliwa ser feta bazylia 2 ząbki czosnku pomidory koktailowe i zwykłe sok z cytryny Bakłażan kroimy w plastry i solimy. Po ok godzinie płuczemy i osuszamy. Smażymy z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej podlewając olejem. Studzimy, na wierzch kroimy pomidory, czosnek siekamy na drobne plasterki, kruszymy ser, posypujemy solą i pieprzem , listkami bazylii i skrapiamy
Gotowanie jest łatwesię zmieniać, szukajcie swoich ulubionych połączeń. A propos wakacji, życzę wszystkim, aby były wyjątkowe. Zwłaszcza tym, którzy zaczynają je już niebawem... :) Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej 1 nieduży bakłażan 1 średni batat 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g filetu z piersi kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, curry papryka chili (dałam(...)Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili i smażyć przez chwilę. Następnie dodać kurczaka i smażyć, aby mięso się zrumieniło. Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Batata obrać i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do kurczaka, Dusić przez chwilę, doprawić solą. Wymieszać delikatnie z ugotowaną kaszą. Całość przełożyć do naczynia
zadanie-gotowanie