dania. Ostatnio wspominałam moje kulinarne początki, gdy nie uznawałam makaronu bez masy składników. Dziś już wiem, że to właśnie ich minimalna ilość i dobre dopasowanie są kluczem do sukcesu. Por i czerwona papryka to jedno z moich ulubionych połączeń, a samo danie zdobyło gromkie brawa i aplaus samego Naczelnego ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne (u mnie makaron pełnoziarnisty) 120g boczku(...)duży por 1/2 papryki czerwonej 4 pieczarki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego parmezan sól, pieprz, bazylia, oregano, pierz ziołowy, papryka ostra, 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy do nich boczek i smażymy, aż osiągnie lekko złotawy
Kitchens AlphabetA tu coś dla osób, które nie przepadają za mięsem i chcą czasami odmiany:) Zdrowe kotleciki z wykorzystaniem królowej kasz. Mój synek często ma je w
CoolinarniePLok.180 g)-brokuł świeży lub mrożony-duża marchewna sos : -3/4 szklanki wody (do rozpuszczenia serka)-2 łyżki serka kremowego-1 łyżka oliwy-1 ząbek czosnku-biała część pora-sól, pieprz+żółty ser do posypania (w ilości dowolnej oczywiście ;))Mięso najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Myjemy je, kroimy w kostkę, przekładamy do jakiegoś naczynia dodając 2 łyżki jogurtu, sól(...)stopni.Warzywa dokładnie umyć. Brokuły podzielić na drobne różyczki, marchew pokroić w kostkę. Ugotować (najlepiej na parze) al dente. Identycznie z makaronem. Na patelni rozgrzać oliwę wraz z pokrojonym porem i czosnkiem. Podsmażyć, przełożyć do jakiegoś naczynia. Na dużym ogniu spiec z obu stron kawałki kurczaka, następnie dolać 3/4 szklanki wody, zagotować, dodać serek, por z czosnkiem i przyprawy, zmniejszyć ogień
Kuchnia Elliejest niesamowita. Temperatura nie gra roli. I nagle na wskaźnik na termometrze za oknem spojrzymy łaskawszym okiem. Jesień może być cudowna.SKŁADNIKI:- Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie- Por, 2 sztuki- Cebula, 3 białe- Ziemniaki, 3-4 niewielkie- Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie- Czarny pierz, do smaku- suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku- wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa.- łyżka(...)masła (jeśli gotujemy na wodzie)WYKONANIE:1. Myjemy i obieramy warzywa.2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę w grube krążki.3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło. 4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla
Wypisz Wymalujsmaczna! Polecam !Robiłam na podstawie przepisu ze strony Simply Recipesskładniki260 - 300 g filetu z łososia, bez skóry70 - 80 g boczku wędzonego3 łodygi selera naciowego340 g ziemniaków1 duży por - biała część750 ml bulionu z kurczaka1/4 szklanki śmietany (użyłam kwaśnej 22% )2 liście laurowe3 -4 gałązki tymiankułyżka masła1 łyżeczka mąkipieprz1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowejświeży szczypiorek do dekoracjiprzygotowaniePrzygotować warzywa. Por oczyścić(...)garnka z grubym dnem wrzucić pokrojony w kostkę boczek, podsmażać na małym ogniu aż się lekko zbrązowi i nieco wytopi - ok 5 minut. Odlać nadmiar tłuszczu, dołożyć seler i por, mieszać i smażyć przez kolejne 5 - 6 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać ziemniaki, bulion, liście laurowe, tymianek. Zwiększyć ogień, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować przez
Stare GarySą potrawy do których lubię wracać, jak ten makaron z kurczakiem w sosie brokułowo-porowo-śmietanowym. Proste składniki… a efekt zachwycający :)! Przygotowuje się go stosunkowo
UgotujmyTo.plpleśniowego3-4 łyżki oleju czosnkowego Kujawskiego1-2 łyżki masłaszczypta cukrupieprz mielony, sólPora opłukać i pokroić w półplasterki. Rozgrzać masło z dodatkiem oleju czosnkowego Kujawskiego i na małym ogniu udusić pora do miękkości doprawiając mielonym pieprzem i solą około 10-15 minut. Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu aż brokuły będą
UgotujmyTo.pllaurowy 5 sztukPapryka czerwona słodka do smakuOliwa z oliwek do smażeniaWykonanie:Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut.W międzyczasie lekko rozklepać schabowe, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie otoczyć z obu stron(...)mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy
Kulinarne Przebojewiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki.Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni!Tym razem mam dla Was przepis na makaronowe. Dodatek smażonego pora i cebulki sprawia , że nie tylko obłędnie pachną , ale i smakują rewelacyjnie!Świetny pomysł na szybki obiad!SKŁADNIKI:- makaron wstążki – 200 g– por – 2 szt– sól
Ostra na Słodkosię o swoją ulubioną rybę!Może być to dorsz … mintaj … szczupak … dorada … pstrąg i wszystko to na co macie tylko ochotę!Przygotowana pod kołderką z porów jest nie tylko niesamowicie smaczna , ale i aromatyczna!Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek i nie tylko dla osób będących na diecie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* filety rybne ( np. miruna(...)por – 2 szt* szalotka – 2 szt* prawdziwe masło – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok z cytryny – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny.Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż na 2 części , a następnie wszystko w piórka.Cebulę drobno siekamy.Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą
Ostra na Słodkoplacuszki / kotleciki ze znanych chyba wszystkich zupek chińskich!Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!Są świetnym pomysłem w te dni , kiedy nie wiemy co zrobić na obiad.Dodatek warzyw – papryki , pora i cebulki sprawia , że są nie tylko smaczne , ale i bardziej sycące.Podane z ulubionymi sosami , np. czosnkowym i ketchupem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!Polecam! SKŁADNIKI :* zupa chińska(...)rosół ) – 1 op* papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* por – 1 szt* jajko – 1 szt* mąka – 2 łyżki* olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Zupę chińską zalewamy odrobiną wrzątku ( tak by tylko lekko pokryła makaron ) , dodajemy przyprawy , mieszamy.Cebulę i pora drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.Paprykę kroimy w kosteczkę.Przygotowane warzywa
Ostra na Słodkopokazałam na blogu.Dziś mam dla Was wołowinę , z której przyrządziłam coś ala bryzol.Zamiast tradycyjnego , podawanego z pieczarkami zrobiłam z niego danie w iście wiosennym klimacie!Z papryką , porem i cebulką ,duszone w paprykowym sosie – pycha!Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :* wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g* papryka(...)por – 1 szt* cebula – 2 szt* bulion warzywny – 1 szkl* papryka słodka – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta* sól – do smaku* pieprz – do smaku* olej – 125 ml* śmietana 18% słodka – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mięso oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy.W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny przepis na schab.Mięso to odpowiednio przyrządzone jest delikatne , soczyste i niesamowicie miękkie.Zapiekany z warzywami : porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad.A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* schab – 4 plastry* por – 1 szt* marchew – 2 szt* cebula – 1 szt* majonez(...)plastry, doprawiamy solą , pieprzem i papryką.Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulkę , a następnie dodajemy mięso i smażymy kilkanaście sekund z każdej strony.Dodajemy posiekanego pora i startą na grubych oczkach marchew, przesmażamy ok. minutkę, odstawiamy w ciepłe miejsce.Mięso smarujemy majonezem, a następnie dodajemy przesmażone warzywa.Posypujemy przyprawami.Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy
Ostra na Słodkozdarzyło mi się robić według konkretnego przepisu. Zawsze jest to totalny spontan, przez co nigdy nie wychodzi dwa razy taki sam. Tym razem oczyma wyobraźni widziałam podduszonego na masełku pora... i od tego się zaczęło. Skutki wyszły bardzo smaczne :)- ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki- 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę- 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego(...)łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej- włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę)- parmezan- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki, sól, pieprz, oregano, bazylię, łyżeczkę cukru i wszystko pogotowałam kilka minut.Makaron - (w sumie może być dowolny) ugotowałam al dente.Wymieszałam
Z butelką mleczka w tlemusztardy1,5 jabłka sól, pieprz Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) - Sposób przygotowania:Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, a pora sparzyć wrzącą wodą. Jabłka ścieramy na tarce.Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę (pora możemy poszatkować w drobne paseczki).Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy kukurydzę, groszek, majonez
Słodka Strona