por - 13968 przepisów (strona:112/932)

Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 183

poraPęczek natki pietruszki3 ząbki czosnku20g masła2 łyżki oliwy50g żółtego seraStarta skórka z 1 cytrynyBiały pieprz, sólNastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części. Por myjemy i kroimy w plasterki. Ziemniaki i por wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut, po czym odcedzamy. Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy

Kolizje Smaków
Szybka surówka 162

Szybka do zrobienia i smaczna surówka. 2 duże pory 3 marchewki szczypta soli 2 łyżki majonezu 2 łyżki chrzanu Pory, marchewkę obrać. Pora pokroić w półksiężyce, marchewkę w cienkie półplasterki..Majonez wymieszać z cukrem i śmietaną.Dodać do pokrojonych warzyw i dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w sosie porowo-śmietanowym 409

mieszanki smaków.Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój jeden z lepszych i szybszych sposobów na głód i na kurczaka!:) Kurczak w sosie porowo-śmietanowym piersi z kurczaka - 0.5 kilo  por - 1 sztuka śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek kostka rosołowa (lub bulion) olej do smażenia, (lub oliwa) przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony) Piersi myjemy,  kroimy(...)kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie obieramy pora z pierwszej warstwy, myjemy, kroimy na pół i kroimy w cienkie półksiężyce .  Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony

Kuchnia moimi oczami
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 265

rybę, ale w trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie.SKŁADNIKI1 kg ziemniaków700 g filetów rybnych2 pory (białe części)1,5 szklanki śmietany 22%2 jajka100 g sera żółtego (startego)pół pęczku koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaZiemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na patelni(...)przyprawić solą oraz pieprzem. Koper umyć i posiekać. Śmietanę, jajko, koper, 1/3 sera i przyprawy wymieszać. Rybę umyć i osuszyć. Por umyć i pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym na spód ułożyć połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut

Złote przepisy
Polędwiczka w melasie 268

sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni por 1 marchewka ryż do podania (dowolny – jaki lubicie) sezam do posypania (można pominąć) olej rzepakowy lub arachidowy do smażenia W misce melasę należy dokładnie wymieszać z sosem sojowym(...)Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na bardzo cienkie plasterki (niemal przezroczyste), jeśli mięso się rozpada to nic, nie muszą być równe. Dodajemy mięso do marynaty. Marchewkę i pora obieramy. Pora kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę w pół-plasterki i dodajemy do polędwiczek w marynacie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny. Mięso wchłonie

Poezja smaku
Gulasz rybny 198

wiedziałam co z niej zrobić...no i zrobiłam gulasz..dla zaostrzenia smaku dodałam sos Salsa Mexicana...i potrawa gotowa...polecam.. 60 dkg filetów z ryby  2 pory 2 cebule 1 papryka czerwona  sok z cytryny  listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz  przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić w kawałki. Skropić(...)sokiem z cytryny, natrzeć solą i przyprawą, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów z cebulą i dusić do miękkości na małym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 167

zagniotłam. Ciasto schłodziłam przez 1h w lodówce. Formę do pieczenia wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem i zapiekłam wstępnie przez 15min. w 150st. Farsz 1 duży por (bez zielonych liści) 200g zielonego groszku (mrożonego) 200g kukurydzy (z puszki)1 łyżka masłaPora pokroiłam w krążki i podsmażyłam na maśle. Groszek podgotowałam w osolonej wodzie ok.10min. Kukurydzę odcedziłam. Masa(...)jajeczna 2 jajka 0,5 szklanki mleka4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, gałka muszkatołowa, sólSkładniki na masę jajeczną zmiksowałam przez 2min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam farsz warzywny (podsmażonego pora, groszek i kukurydzę), a następnie całość zalałam masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało na potrzeby akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD zorganizowanej

bastalena
Sałatka królewska z ananasem, szynką i selerem. 1272

słodka i pikantna. Polecam! Sałatka królewska.Składniki:400 g szynki/polędwicy drobiowej lub wędzonego indyka;ananas z puszki;seler konserwowy - słoik;1 puszka kukurydzy;200 g sera żółtego;1 por,4 - 5 łyżek majonezu;sól, pieprz.Szynkę/ polędwice/ wędzonego indyka kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę i ananasa odsączamy. Ananasa kroimy w kostkę, selera siekamy na drobniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Jasną część pora myjemy, dzielimy wzdłuż na 4 i kroimy drobno. (Pora można przelać wrzątkiem, żeby był łagodniejszy). Wszystkie składniki łączymy dodajemy majonez, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy.Smacznego!!!PS. Do sałatki można dodać ugotowanie na twardo i pokrojone w kostkę jajka. Ale według mnie jajka troszkę ją... "zamulają". Przypominajka: http://miksturownik.blogspot.com/2013/04/100-post-i-rozdanie-na-miksturowniku.html

Miksturownik
Zielona zupa 169

zapewniam, że dzisiejsze danie nie jest dla królików, a moje dzieci były nim wręcz zachwycone. Kremowa zupa z zielonego groszku z rzodkiewką składniki: 700 g zielonego groszku 2 małe pory 50 g boczku wędzonego 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła klarowanego bulion warzywny sól i pieprz szczypta ostrej papryki - opcjonalnie 4 rzodkiewki 4 łyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle(...)podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki. Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości. Gotujemy około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy talerz nakładamy łyżkę serka mascarpone

Przysmaki Karolki
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 79

barszcz czerwony z pieczonych buraków 4 duże buraki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości cebula pół małego selera 2 duże jabłka 3 marchewki 3 pietruszki biała część pora mały pęczek natki pietruszki 1 główka czosnku (+ dodatkowo 3 ząbki czosnku) łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego 40 g suszonych grzybów leśnych 500 ml zakwasu(...)Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Jabłka pokrój na połówki, usuwając z nich gniazda nasienne. Cebulę opiecz nad palnikiem. Główkę czosnku przekrój na pół podobnie jak białą część pora. Warzywa oraz jabłka włóż do dużego garnka. Dodaj do nich sos sojowy, czosnek, pora, natkę pietruszki, pieprz oraz ziele angielskie. Zalej je około 4 litrami wody, doprowadź do wrzenia

okolicepalnika.pl
Królewska sałatka meksykańska z nachosami 196

pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki i czerwonej fasoli (wcześniej przepłukanej na sicie pod bieżącą wodą). Na wierzch wylej pozostałość sosu majonezowo – czosnkowego . Wyłóż wystudzone całkowicie mielone mięso . Teraz pora na pikantną salsę prosto ze słoiczka i koronę z trójkątnych chipsów nachosów . Uwagi: Poszczególne warstwy możesz modyfikować wedle upodobań ale korona z nachosów zawsze musi być na wierzchu. {"@context":"https(...)u015b\u0107 sosu majonezowo - czosnkowego. Wy\u0142\u00f3\u017c wystudzone ca\u0142kowicie mielone mi\u0119so.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/krolewska-salatka-meksykanska-z-nachosami\/#wpzoom-rcb-direction-step-16021649502426021","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Teraz pora na pikantn\u0105 sals\u0119 prosto ze s\u0142oiczka i koron\u0119 z tr\u00f3jk\u0105tnych chips\u00f3w nachos\u00f3w.","text":"Teraz pora na pikantn\u0105 sals\u0119 prosto

ProstePesto.pl
Schab w sosie 84

dowolnie modyfikować dodając inne warzywa, np. posiekane pieczarki, czerwoną cebulę, kolorowe odmiany papryk, dynię lub pomidorki koktajlowe. Schab w sosie SKŁADNIKI: 1 kg mięsa schabowego bez kości 1 kawałek pora – jasna część lub 1 średnia cebula 1 nieduża cukinia 1 czerwona papryka 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk łyżka masła klarowanego(...)najlepiej warzywnego do zagęszczenia sosu – ok. 2-3 łyżek mąki pszennej PRZYGOTOWANIE: Schab myję, osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na niezbyt grube / cienkie plastry, ugniatam dłonią lekko je spłaszczając. Pora przekrawam wzdłuż na pół i siekam w cienkie talarki półksiężyce. W szerszym garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, podsmażam pora przez 3 minuty. Gdy się zeszkli wlewam bulion, dodaję mięso, kulki

Zasmakuj Kuchni
Domowy boczek wędzony na gorąco krok po kroku 107

Nasz ma 1,5kg więc 1 godzina i 30 minut parzenia. Po czasie parzenia czas na hartowanie. Sparzony boczek włóż do zimnej wody na parę chwil. Sprawi to, że pory w boczku zamkną się a soki zostaną w środku. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Domowy boczek w\u0119dzony na gor\u0105co krok po kroku","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)direction-step-16011037926133818","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po czasie parzenia czas na hartowanie. Sparzony boczek w\u0142\u00f3\u017c do zimnej wody na par\u0119 chwil. Sprawi to, \u017ce pory w boczku zamkn\u0105 si\u0119 a soki zostan\u0105 w \u015brodku.","text":"Po czasie parzenia czas na hartowanie. Sparzony boczek w\u0142\u00f3\u017c do zimnej wody

ProstePesto.pl
Kraków - wegański przewodnik kulinarny 93

Pora powrócić do przewodników kulinarnych - zebraliśmy wszystkie nasze recenzje miejsc, które odwiedziliśmy w Krakowie w jednym miejscu z nadzieją, że zachęcimy Was do odwiedzenia tych najlepszych! Tym razem przewodnik jest całkowicie wegański, bo Kraków naprawdę stanął na wysokości zadania i ilość ciekawych wegańskich opcji absolutnie przerosła nasze najskrytsze oczekiwania. W Krakowie spędziliśmy w sumie intensywne kulinarnie(...)podobnie jak w przewodniku po Budapeszcie , każdy z dni podzieliliśmy na posiłki - śniadanie, lunch i tak dalej... Wystarczy tych spraw porządkowych - pora przejść do rzeczy. Dzień I 1) Śniadanie  Jeśli mielibyśmy podać modelowy przykład miejsc, których szukamy w trakcie naszych podróży, bez wątpienia wybralibyśmy  Hummus Amamamusi . Jak wiecie, szczególnie interesują nas lokalne smaki w wegetariańskich (a jeśli można

Roślinożerni urlopowicze
Krupnik 117

przygotowany na jęczmiennym pęczaku i drobiowym bulionie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 szyja indycza 2 średnie marchewki (po około 150 g) 1 duża pietruszka – najlepiej razem z natką kawałek pora (50 g) – najlepiej zarówno zielonej jak i białej części kawałek selera korzennego (100 g) 3 średniej wielkości ziemniaki 1 nieduża cebula pęczak jęczmienny (50g lub 75g jeśli zupa ma być(...)przyprawy (bez soli) i gotujemy ok. 45 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obieramy warzywa. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki, seler i ziemniaki w kostkę. Cebulę drobno siekamy, pora kroimy w półplasterki. Kaszę przepłukujemy w sitku zimną wodą – ten krok możemy pominąć jeżeli chcemy uzyskać zupę gęstą. Na niewielkiej patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy cebulę

Kulinarna Pokusa