por - 13968 przepisów (strona:116/932)

Zapiekanka z kaszy orkiszowej i warzyw 241

Pachnie i smakuje fantastycznie! Uwielbiam brokuły i różnego rodzaje kasze, więc dzisiaj orkiszowa, brokuł i cebula z porem :) Mówi się, żeby odchodzić od stołu z lekkim niedosytem. Niestety, w przypadku tej zapiekanki, jest to nierealne... ;) Składniki: ⧫ 200 gramów kaszy orkiszowej (suchej) ⧫   3 jajka ⧫   1/2 pomidora ⧫ 1 por, biała część ⧫ 1 mały brokuł ⧫ 1 cebula ⧫ 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego ⧫   szczypta soli morskiej Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu (ja gotowałam 13 minut) Por i cebulę pokroić drobno Brokuł podzielić na różyczki Warzywa, podsmażyć na patelni i doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą Rozgrzać piecyk do 180 stopni Kaszę i jajka delikatnie i dokładnie wymieszać Do kaszy dodać warzywa i całość połączyć Pomidor pokroić w półplasterki Masę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zapiekanka z kaszy orkiszowej i warzyw 241

Pachnie i smakuje fantastycznie! Uwielbiam brokuły i różnego rodzaje kasze, więc dzisiaj orkiszowa, brokuł i cebula z porem :) Mówi się, żeby odchodzić od stołu z lekkim niedosytem. Niestety, w przypadku tej zapiekanki, jest to nierealne... ;) Składniki: ⧫ 200 gramów kaszy orkiszowej (suchej) ⧫   3 jajka ⧫   1/2 pomidora ⧫ 1 por, biała część ⧫ 1 mały brokuł ⧫ 1 cebula ⧫ 1 łyżeczka kurkumy(...)łyżeczki pieprzu ziołowego ⧫   szczypta soli morskiej Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu (ja gotowałam 13 minut) Por i cebulę pokroić drobno Brokuł podzielić na różyczki Warzywa, podsmażyć na patelni i doprawić solą, pieprzem oraz kurkumą Rozgrzać piecyk do 180 stopni Kaszę i jajka delikatnie i dokładnie wymieszać Do kaszy dodać warzywa i całość połączyć Pomidor pokroić w półplasterki Masę

Szczęśliwa kuchnia
Zupa borowikowa 99

Zupa jest idealna na jesienno-zimowy obiad. Sycąca i pachnąca lasem. Składniki: • kilka borowików, ok. 8 sztuk • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por mały • 1 mały seler • 3 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 1 cebula • bulion drobiowy 2l • 2 łyżki masła klarowanego • sól, pieprz • 1/2 szklanki śmietany 30% • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Borowiki pokroić w kostkę, obgotować(...)osolonej wodzie. • Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić na paseczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Obgotować w osolonej wodzie. • Cebulę i por pokroić w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i posiekać. • Na maśle podsmażyć pietruszkę, seler i marchewkę, dodać po chwili cebulę, pora i czosnek, na końcu borowiki. • Całość podlać

To co kocham
Żurawinówka 109

Wprawdzie teraz nie pora na nastawianie nalewki ale idealna pora na degustację, kiedy to wiosna tuż tuż, a marzec nam przeplata… trochę zimy trochę lata. Rozgrzewająca bomba witaminowa i słodkie orzeźwienie! Nalewka z żurawiny to również sposób na zdrowe nerki. Badania wykazały, że żurawina ma niezwykle silne właściwości oczyszczania(...)przewodu moczowego. O tej porze roku do przygotowania żurawinówki można też użyć mrożonych żurawin. Składniki: • 3 szklanki żurawiny ( szklanka 250 ml) • 1,5 szklanki cukru • 500 ml wódki • 250 ml spirytusu Wykonanie: • Żurawinę zamrozić na 24 godziny, po czym rozmrozić i przepuścić przez maszynkę. • Wymieszać w dużym słoju z cukrem, zalać wódką

To co kocham
Dorsz w zapiekance tortowej 113

pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki: • 500 g dorsza • 1 por • 5 średnich marchewek • 1 średni seler • 2 pietruszki • 9 jajek • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki masła • kilka łyżek oleju • 2 łyżki natki pietruszki • sól, biały pieprz • gałka muszkatołowa(...)doprawić gałką muszkatołową. Po ostudzeniu dodać 1 jajko i ponownie zmiksować. • Filet z dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. • Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. • Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą

To co kocham
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 123

często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do tej pory kojarzyła mi się z wojskową gochówką serwowaną z dużego kotła, chociaż nigdy jej nie jadłam. Moja wyszła bardzo smaczna, gęsta, sycąca i pachnąca wędzonką. Na drugi dzień była zdecydowanie lepsza(...)wieczory. Składniki: • 1 szklanka grochu suszonego łupanego • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Groch zalać wodą, najlepiej

To co kocham
Rosół z kaczki 110

miałam mnóstwo wolnego czasu, bolała mnie głowa. Dziwnym trafem ból głowy kojarzyłam wtedy z rosołem myśląc, że to on jest jego przyczyną, bo pojawiał się w porze obiadowej. Szczerze nienawidziłam i rosołu, i migreny.  Były to niestety objawy pracoholizmu ale awersja do rosołu pozostała. U nas rzadko gości(...)niż z kurczaka, ma też ładniejsze „oczka”. A kaczka po recyklingu stała się pasztetem. Składniki: • 1 kaczka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 por • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • makaron nitki • natka pietruszki Wykonanie: • Kaczkę umyć, zalać zimną wodą i zagotować. • Po 2-3 minutach od zagotowania wylać wodę

To co kocham
Zupa krem dyniowo-marchewkowa z imbirem 114

Jesień w kalendarzu i na dworze, więc pora na jesienne warzywo czyli dynię. U mojej mamy w ogrodzie urosły piękne, zarówno te jadalne, jaki i ozdobne. Dostałam pięć sztuk dorodnych dyń, sobie zostawiłam tylko jedną. A i tak z powodu braku czasu nie robię kulek słodko-kwaśnych jak co roku(...)marchewki i imbiru, lekko kwaśna, lekko słodka i mocno pieprzna. Jedliśmy ją z dodatkiem ugotowanego ryżu i pestek dyni. Składniki: • 3 marchewki • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 1 /2 łyżeczki imbiru • 1/2 szklanki śmietanki 30% • pestki dynii • ugotowany ryż

To co kocham
Zupa pieczarkowa z dynią 103

Moje zapasy dyniowe powoli się kończą więc pora, by jak zwykle pojawiła się u nas w kuchni zupa na bazie dyni. Właściciwe jest to zupa pieczarkowa, a że kolor takiej zupy nie należy do najpiękniejszych, to podrasowałam ją dynią. Nie za dużo, aby nie zmieniła smaku i dało się(...)chłopakom, że to marchewka. Zupka pyszna i bardzo sycąca dzięki dodatkowi w postaci makaronu orzo. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek pora • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek natki pietruszki • 3 łyżki oliwy • ugotowany makaron

To co kocham
Fasolówka na gęsto z kiełbasą i żeberkami 118

zupełności wystarcza jako danie obiadowe. Składniki: • 250 g fasoli Jaś średniej • 250 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 1 pasek wędzonych żeberek • 2 cebule • 1/2 małego pora • 2 marchewki • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej • olej do smażenia Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc wlewając(...)ilości fasoli. • Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, pod koniec posolić. Gotować ok. 1,5 godziny. • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora w plasterki. • Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki. • Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. • Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić

To co kocham
Zupa krem z białej fasoli 115

puszki razem z wodą, w której jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli • 1 cebula • 1/2 małego pora • kawałek selera • 2 pietruszki • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • sól, pieprz, • 5 łyżek oleju do smażenia • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić(...)kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut

To co kocham
Zupa podwójnie ziemniaczana 109

batata potocznie zwanego słodkim ziemniakiem. Piękny kolor, aksamitna konsystencja i smak trudny do zinterpretowania. Składniki: • 4 ziemniaki • 1 batat • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera i pora • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka imbiru • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku • 5 łyżek oliwy • 1/2 szklanki śmietanki Wykonanie:  • Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę, pora i czosnek w plasterki. • Seler, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki i batata obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler, marchewkę. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać

To co kocham
Wiosenna zupa z botwinki i dyni 129

wykorzystałam do mojej zupy razem z czerwonymi łodyżkami. Dynia jest co prawda warzywem zwiastującym jesień, ale ja miałam zamrożone puree, które przydaje się o każdej porze roku. Kolor tej zupy jest niesamowity, moja babcia mówiła, że to kolor biskupi. Smak natomiast trochę orientalny przez dodatek imbiru, trawy cytrynowej i mleczka kokosowego. Zupę jedliśmy(...)ryżem i różyczkami brokuła. Składniki: • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 4 szklanki pokrojonej dyni lub 2 szklanki puree z dyni • 4 małe młode buraczki od botwinki z łodyżkami, bez liści • 2 pędy trawy cytrynowej • gałązka rozmarynu • 2 łyżki soku z cytryny – 3 ząbki czosnku

To co kocham
Zupa kapuściana z groszkiem 132

kapuściany detoks wiosenny z młodej kapusty. Błyskawiczny, bo wiosenna młoda kapusta gotuje się szybciej niż pozostałe warzywa w zupie. Taka zupa smakuje najlepiej właśnie o tej porze roku, jest świeża i pożywna. Idealna na lekki obiad w ciepłe dni. Składniki: • 1 mała młoda kapusta • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 małego selera • 1 duża cebula(...)mały por • 5 średnich ziemniaków • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek koperku • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe Wykonanie: • W garnku rozgrzać oliwę i masło, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora w paski. • Marchew, pietruszkę i seler pokroić w plasterki, podsmażyć z cebulą

To co kocham
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 177

jest możliwość kilku niespodziewanych osób, ale (jak doświadczenie mnie nauczyło) nie stanowi to w końcowym efekcie większego problemu. Kiedy wiemy już (przynajmniej orientacyjnie) w jakim gronie spędzimy święta, wtedy pora na ułożenie menu oraz listy prac porządkowych i organizacyjnych.  W każdym domu są potrawy, które na świątecznym stole po prostu muszą być . Jednak z biegiem lat do rodziny dochodzą(...)chaosu podczas gotowania, a z drugiej każdy z naszych gości poczuje się wyjątkowo, jeśli na stole pojawi się jego ulubiona potrawa, choćby w symbolicznej ilości.  Kiedy menu gotowe, pora na zaplanowaniu kiedy co będziemy przygotowywać . Jest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania