por - 13968 przepisów (strona:111/932)

Schab duszony. Schab w sosie. 51956

laurowy 5 sztukPapryka czerwona słodka do smakuOliwa z oliwek do smażeniaWykonanie:Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut.W międzyczasie lekko rozklepać schabowe, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie otoczyć z obu stron(...)mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy

Kulinarne Przeboje
Kotlety makaronowe z porem 193

wiecie uwielbiam wszelkie rodzaju racuchy i kotleciki.Warzywne … mięsne … z dodatkiem kasz – często goszczą w mojej kuchni!Tym razem mam dla Was przepis na makaronowe. Dodatek smażonego pora i cebulki sprawia , że nie tylko obłędnie pachną , ale i smakują rewelacyjnie!Świetny pomysł na szybki obiad!SKŁADNIKI:- makaron wstążki – 200 g– por – 2 szt– sól

Ostra na Słodko
RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI 152

się o swoją ulubioną rybę!Może być to dorsz … mintaj … szczupak … dorada … pstrąg i wszystko to na co macie tylko ochotę!Przygotowana pod kołderką z porów jest nie tylko niesamowicie smaczna , ale i aromatyczna!Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek i nie tylko dla osób będących na diecie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* filety rybne ( np. miruna(...)por – 2 szt* szalotka – 2 szt* prawdziwe masło – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok z cytryny – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy sokiem z cytryny.Pory oczyszczamy , kroimy wzdłuż na 2 części , a następnie wszystko w piórka.Cebulę drobno siekamy.Na patelni roztapiamy masło , dodajemy warzywa , oprószamy solą

Ostra na Słodko
Placuszki makaronowe z zupek chińskich 239

placuszki / kotleciki ze znanych chyba wszystkich zupek chińskich!Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne!Są świetnym pomysłem w te dni , kiedy nie wiemy co zrobić na obiad.Dodatek warzyw – papryki , pora i cebulki sprawia , że są nie tylko smaczne , ale i bardziej sycące.Podane z ulubionymi sosami , np. czosnkowym i ketchupem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!Polecam! SKŁADNIKI :* zupa chińska(...)rosół ) – 1 op* papryka – 1 szt* cebula – 1 szt* por – 1 szt* jajko – 1 szt* mąka – 2 łyżki* olej do smażenia  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Zupę chińską zalewamy odrobiną wrzątku ( tak by tylko lekko pokryła makaron ) , dodajemy przyprawy , mieszamy.Cebulę i pora drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.Paprykę kroimy w kosteczkę.Przygotowane warzywa

Ostra na Słodko
Bryzol z warzywami w sosie paprykowym 150

pokazałam na blogu.Dziś mam dla Was wołowinę , z której przyrządziłam coś ala bryzol.Zamiast tradycyjnego , podawanego z pieczarkami zrobiłam z niego danie w iście wiosennym klimacie!Z papryką , porem i cebulką ,duszone w paprykowym sosie – pycha!Danie zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI :* wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) – 500 g* papryka(...)por – 1 szt* cebula – 2 szt* bulion warzywny – 1 szkl* papryka słodka – 1 łyżeczka* chili – 1 szczypta* sól – do smaku* pieprz – do smaku* olej – 125 ml* śmietana 18% słodka – 100 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Mięso oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy.W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę

Ostra na Słodko
Schab pod pierzynką 130

Dziś mam dla Was kolejny przepis na schab.Mięso to odpowiednio przyrządzone jest delikatne , soczyste i niesamowicie miękkie.Zapiekany z warzywami : porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad.A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* schab – 4 plastry* por – 1 szt* marchew – 2 szt* cebula – 1 szt* majonez(...)plastry, doprawiamy solą , pieprzem i papryką.Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy na złoto drobno posiekaną cebulkę , a następnie dodajemy mięso i smażymy kilkanaście sekund z każdej strony.Dodajemy posiekanego pora i startą na grubych oczkach marchew, przesmażamy ok. minutkę, odstawiamy w ciepłe miejsce.Mięso smarujemy majonezem, a następnie dodajemy przesmażone warzywa.Posypujemy przyprawami.Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy

Ostra na Słodko
Makaron penne z sosem pomidorowym w wersji wege. 412

zdarzyło mi się robić według konkretnego przepisu. Zawsze jest to totalny spontan, przez co nigdy nie wychodzi dwa razy taki sam. Tym razem oczyma wyobraźni widziałam podduszonego na masełku pora... i od tego się zaczęło. Skutki wyszły bardzo smaczne :)- ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki- 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę- 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego(...)łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej- włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę)- parmezan- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki, sól, pieprz, oregano, bazylię, łyżeczkę cukru i wszystko pogotowałam kilka minut.Makaron - (w sumie może być dowolny) ugotowałam al dente.Wymieszałam

Z butelką mleczka w tle
Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) 246

musztardy1,5 jabłka sól, pieprz Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) - Sposób przygotowania:Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, a pora sparzyć wrzącą wodą. Jabłka ścieramy na tarce.Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę (pora możemy poszatkować w drobne paseczki).Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy kukurydzę, groszek, majonez

Słodka Strona
„Chińczyk” 360

sosem sojowym, aż makaron nabierze bursztynowego koloru. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Marchewkę, pietruszkę, por i seler obrać i umyć. Wszystko pokroić w julienne (równej wielkości paski). W woku z rozgrzaną oliwą wrzucać kolejno składniki (co ok. 5 minut kolejny): najpierw marchew, seler i pietruszkę(...)później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie.Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka wlać trochę wody, a wszystkie składniki zgarnąć

Food Square
Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej 322

Półplasterki pora.Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem.Pychotka!Składniki:Kapusta pekińska o wadze około 500 g;2 średnie marchewki;Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;Sól;Pieprz.Sos:1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;2 łyżki białego cukru;2 łyzki jasnego sosu sojowego;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki oleju;1/4 łyżeczki pieprzu cayenne(...)majonezu.Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać.Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty wymieszać.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą wymieszać.Sos dodać do surówki. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Kurczak pieczony w glazurze 268

kanapek.Polecam! Składniki:1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg;3 duże ząbki czosnku;1 płaska łyżeczka soli;Pieprz.Warzywa:2 średnie marchewki;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;2 łyżki majonezu.Marynata:1 łyżka miodu;3 łyżki ciemnego sosu sojowego;2 łyżki oleju;4 łyżki musztrady;1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie Kamis, przyprawa złocista(...)zewnątrz i wewnątrz, włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pora umyć, osuszyć, pokoroić w cienkie talarki.Marchewki i seler umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki.Pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pora wrzucić do miseczki, dodać majonez

Gospodyni Miejska
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 188

filety z łososia bez skórkiOstra marynata cytrynowo-pieprzowa.1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników(...)marynaty.Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h.Sos.Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.Podawać z sosem porowo-kaparowym. Dobrze tu pasują  gotowane na parze

Kulinarny karnet Christophera
C... (zupa) Cukiniowo-Porowa! 159

czosnek z pokrojoną w kostkę cukinią. Posypujemy solą i pieprzem. Ja akurat zostawiam skórkę, bo bardzo ją lubię ;) a nawet preferuję!Smażymy, aż cukinia się lekko zarumieni. Marchewkę i por dodajemy do cukinii i zalewamy bulionem. Nie musimy wykorzystać całego, wszystko zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać.Gotujemy 5 minut. Blendujemy.Dodajemy łyżkę oregano, szczyptę ostrej papryki, mieszamy.Możemy podawać

Kitchens Alphabet
Kanapka z porem.Szybkie śniadanie 172

Por jest zasadotwórczy. Zaleca się go jeść po zatruciach grzybami, ołowiem ze spalin samochodowych, nieświeżym pokarmem.Sok z pora jest afrodyzjakiem dla mężczyzn, leczy kamice nerkową i nieżyty dróg oddechowych. Oczyszcza krew, wzmacnia nerwy, moczopędny i łatwo strawny.Chlebek orkiszowy smaruję swojskim masłem, pora myję, kroję w paseczki, kładę na kanapeczki i doprawiam solą.Propozycja na śniadanie, zdroweśniadanie. Smacznego.CMOK

Pasje Jolki
Kawałki kurczaka w sosie piwnym 310

Propozycja dla fanów złocistego trunku (i nie tylko). Podudzia i pałki kurczaka pieczone z suszonymi pomidorami i porem w sosie piwnym.  Efektem są pyszne, soczyste kawałki mięsa z niesamowitym, aromatycznym sosem. Pycha!Czas przygotowania: 15 minut + 45 minut pieczeniaIlość porcji: 4Składniki:8 kawałków podudzia lub pałek z kurczaka100g suszonych pomidorów1 duży por2 ząbki czosnku0,5 l. jasnego piwa2 duże(...)piórka, a dwa obrane i posiekane ząbki czosnku rozcieramy w moździerzu z solą. Do brytfanki dokładamy pozostałą część masła, czosnek roztarty z solą oraz cebulę. Całość smażymy. Białą część pora tniemy w półplasterki i dorzucamy do brytfanki. Smażymy 2 minuty. Dorzucamy suszone pomidory, doprawiamy solą oraz łyżeczką bazylii. Całość ponownie mieszamy. Dokładamy kawałki kurczaka i zalewamy piwem. Brytfankę zamykamy

Kolizje Smaków