por - 13968 przepisów (strona:118/932)

Kolorowa sałatka obiadowa (z kukurydzą i papryką) oraz kilka słów o przyprawach Galeo 197

wspomniałam na początku – zapraszam Was na kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką). Składniki: 1 mini sałatka rzymska 1/2 większej czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 2 cm pora (biała część, cienki por) 3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Galeo ) sok z cytryny (u mnie około 3-4 krople) Przygotowanie: Sałatkę(...)rwiemy na kawałki przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i drobno posikany por. Następnie dodajemy jogurt i kilka kropli soku z cytryny (u mnie 3-4), doprawiamy przyprawami, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę podajemy do drugiego dania. Kolorowa sałatka obiadowa (z kukurydzą i papryką) Smacznego

Słodkie okruszki
Duszone buraczki 156

sposób polecam nie tylko jako dodatek do np. mięsnego obiadu, ale także jako samodzielne danie. Można je zjeść z kromką pysznego chleba. Składniki: 1 kg buraków duży por 2 duże czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki masła  sól, pieprz natka pietruszki Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. por kroimy w krążki a cebulę(...)piórka. Buraki podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Dodajemy por i cebulę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 min. Danie podajemy posypane natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok.6 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Domowy rosół 210

skrzydełko z kury lub filet (ja jem tylko takie, które miały szczęśliwy żywot na wsi, bez odżywek i innej chemii) 2 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera por (zielona część) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu 1 łyżeczka soli natka pietruszki woda Mięso wrzucamy do garnka z gotującą wodą i parzymy przez 10 minut(...)wlewamy ponownie do garnka zimną wodę zostawiając miejsce na warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do wody z mięsem. Pora spinamy gumką recepturką lub białą! nitką (absolutnie nie niebieską, bo będziemy mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, a następnie opalamy nad palnikiem

Emskie Smaki
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 223

najświeższe warzywa myjemy pod bieżącą wodą – możecie do tego użyć szczoteczki, będą super czyste. Nie obieramy żadnego używanego do zupy warzywa – wszystkie zostają w skórce. Selerowi korzeniowemu i porowi odcinamy wąsy. Seler korzeniowy kroimy na ósemki, pora – w poprzek na pół. Marchewki, imbir, seler naciowy i pietruszki – na kilka mniejszych, w miarę równych kawałków. Całe ząbki czosnku w łupinkach miażdżymy(...)tłoczonego na zimno oleju kokosowego 6-8 ząbków czosnku 2 garści grubo pokrojonego jarmużu lub szpinaku 1 czerwona cebula (100g) 3 średnie marchewki (350g) 2 duże pietruszki (350g) 1 por, biała i jasnozielona część (150-200g) 1 duży seler (350g) 3-4 łodygi selera naciowego (150-200g) 1 duży pęczek natki pietruszki i kilka gałązek lubczyku 25g suszonych

Karo in the Kitchen
Surówka ogórkowo – porowa z jabłkiem 261

Ogórki już ukiszone a jabłka na drzewach zdecydowanie nadają się do wykorzystania. Pory również czekają na swoją kolejkę do zbiorów. Dzisiaj przedstawiam surówkę właśnie z tych produktów. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu. Składniki: 3 kiszone ogórki 10 – 15 cm pora ( biała część ) 1 jabłko ( lekko winne i twarde ) Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Jabłko obieramy i razem z ogórkami kroimy(...)kostkę. Pora przekrawamy wzdłuż, porządnie wyjemy i kroimy w cienkie pół plasterki. Dodajemy majonez. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzem. Mieszamy. Gotowe i SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName

Smaki Ewy
Jak zrobić idealny rosół 202

Rosół znakomicie sprawdza się w charakterze obiadu jednogarnkowego: po ugotowaniu obieramy mięso z kości, rozkładamy je na talerze, dodajemy warzywa ugotowane w rosole (jeśli lubimy) - marchewkę, pietruszkę, seler i pora, dodajemy porcję makaronu i całość zalewamy rosołem. Posypujemy natką pietruszki. A teraz przepis na rosół. Oczywiście każda gospodyni ma swój przepis. Niektórzy lubią dodawać lubczyk, niektórzy dodają kawałek kapusty(...)właśnie ja przygotowuję rosół w swoim domu. Rosół drobiowo – wołowy pół wiejskiej kury 500 g szpondra wołowego 3 marchewki 2 pietruszki pół selera korzeniowego 1 por (biała i zielona część) 1 cebula z łupiną 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu sól Mięso włożyć do 6-litrowego garnka. Zalać wodą, zostawiając 5 -7 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi garnka. Zagotować

Posadzone i zjedzone
Prosta babka jogurtowa ze śliwkami 178

mnie zakończeniem pewnego etapu i zaczęciem nowego. Mimo, że mój syn jest już gimnazjalistą z drugiej klasy, wciąż jak co roku, po pewnym chaosie wakacyjnym związanym z różnymi porami wstawania i wyjazdami wszystko powoli się wplata w sztywne ramy czasowe. Regularne pobudki do szkoły, ta sama pora śniadania, a po południu obiadu, (które to w większości przypadków udaje nam się(...)wiosnę - dla ptaków, aby miały naturalny karmnik - już są w użyciu! Myślałam, że teraz ptaki nie będą jeszcze zainteresowane nasionami słonecznika, bo tyle innych dobroci na świecie o tej porze roku... jednak znalazły działkowe słoneczniki i mają używanie:) Niech im wyjdzie na zdrowie:) A w kuchni zaczął się sezon ciast z jesiennymi owocami. Dzisiaj będzie to babka jogurtowa ze śliwkami

Posadzone i zjedzone
Wielka uczta z Erin Gleeson? 175

dodatku niemal każdy jest w stanie je przygotować i to mając do dyspozycji składniki, które na ogół królują w kuchni albo są dość łatwo dostępne praktycznie o każdej porze roku w większości sklepów. Prosto i oryginalnie? O tym, że można wykwintnie, smakowicie i w prosty sposób gotować przekonuje Erin Gleeson w swej książce „Wielka uczta”, która na polskim(...)przygotować również w wersji dla mięsożerców. Smakowite przepisy? Wśród przepisów na przystawki znajdziemy m.in. przepis na jajka guacamole, paluszki szparagowe, świeże figi z miodem i papryką czy medaliony z pora. Wśród koktajli odnajdziemy m.in. ogórkowy szprycer, borówkowe olśnienie czy chai grog. Wśród sałatek mamy do wyboru chociażby dyniowe caprese, sałatkę z kapusty i pomarańczy czy wreszcie sałatkę z awokado

Krzywa Prosta
Zapiekanka z cukinią i serem feta 676

Jeżeli macie ochotę na lekki i wegetariański obiad to zachęcam do przygotowania warzywnej tarty wraz z dodatkiem cukinii, pora, cebuli oraz sera feta. Szybko, prosto i smacznie :)  Składniki na formę o średnicy 26 cm: 2 młode cukinie (wagowo ok. 0,8 kg) 1 biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka (duże) 200 g sera feta(...)najmniej pół godziny. W międzyczasie cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz czosnek. Na sam koniec dodać pokrojonego w półtalarki pora. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Z cukinii odcisnąć sok. Do miski przesypać cukinię oraz podsmażone warzywa. Jajka wbić do miseczki, wlać mleko i roztrzepać

Ugotować
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 149

rodzina nie lubi tłustego mięsa dlatego robię go ze schabu) 2 czerwone cebule 1 cebula biała 1 główka czosnku 2 marchewki 1 papryka czerona i jedna zielona pół  pora 300 dag pieczarek(zostawimy kilka sztuk do sosu) 3 łyżki majeranku (jedna do marynaty,pozostałe dwie na koniec gotowania) 6 łyżeki oleju roślinnego  1łyżka masła 4 łyżki mąki przennej(...)marynata objeła całe mięso. Pozostawiamy mięso na okolo 2 h by przeszło,marynatą. acz kolwiek im dłużej tym lepiej. W między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy

Viola cooks with passion
Filet z kurczaka po francusku 198

wstawiam same takie. ;-) Tym razem przedstawiam przepis na smaczne, aromatyczne a jednocześnie dość uniwersalne w smaku (podpasuje każdemu!) danie z fileta.  3 duże filety z kurczaka 2 duże pory 2 papryki czerwone 1,5 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka ostrej musztardy 50g serka topionego  sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, natka pietruszki olej 1. Filety i paprykę(...)kroimy w cienkie paski. Białą część pora kroimy w krążki. 2. Filety solimy i pieprzymy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumienią dodajemy por i paprykę. Podsmażamy jeszcze chwilę, zalewamy bulionem, dodajemy serek. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Na kolejne 10 minut duszenia zdejmujemy pokrywkę. 3. Po tym czasie dodajemy musztardę i przyprawy

Szefowa kuchni
Zupa z kurczakiem i warzywami 155

okresie jesienno - zimowo - wiosennym, bo wtedy tak przyjemnie jest jak zje się coś ciepłego, co rozgrzewa, a zupy na ten okres są idealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko pomidorowa, ogórkowa(...)ziemniaczana. Teraz ma do kolekcji jeszcze jedną :-). Miłego dnia wszystkim życzę :-) Inspiracja: klik Składniki: 1 por 1 większy filet z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 3 większe ziemniaki 3 większe marchewki (można dać mrożoną marchewkę z groszkiem) 1 puszka groszku około 1,5 litra bulionu natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól pieprz W garnku rozpuszczamy masło

kruche babeczki
Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem czyli To nie jest sałatka z robalem! 198

jedni widzą w niej mięso, inni robale.  Nic z tych rzeczy! to wege sałatka z dzikim ryżem i fasolą pinto :) Odświeżona wersja tzw. ostrej sałatki :) Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem puszka fasoli pinto 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka ananasa 120 g sera żółtego + 1/2 łyżeczki ostrej papryki 80 g majonezu 1 torebka ryżu (mieszanka(...)białego z dzikim) Ryz gotujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Paprykę kroimy w drobna kostkę, pora siekamy. Ananasa odcedzamy i kroimy w drobne kawałki Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy papryką mieloną, mieszamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce ok godziny przed podaniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa pieczarkowa z warzywami i ziemniakami 169

dodatkiem warzyw i ziemniaków, których nie dodawałam do innych moich zup pieczarkowych   Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 3 marchewki 1 por 1 pietruszka 1 listek laurowy 6 ziarenek ziela angielskiego 1 pełna łyżka domowej Vegety sól pieprz natka pietruszki gałązki zielonego koperku     Wykonanie: Filet z kurczaka po opłukaniu, pokroiłam(...)listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotowałam jeszcze chwilę.   Wszystkie warzywa, w tym pieczarki i ziemniaki obrałam i umyłam. Pieczarki pokroiłam w plasterki. Ziemniaki pokroiłam w grubszą kostkę. Por pokroiłam w krążki. Marchewkę, pietruszkę i seler starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach.     Do garnka z filetem dodałam marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wsypałam Vegetę i zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Indycze podudzia (wyluzowane) podwójnie faszerowane 128

natki pietruszki gałązki świeżego   koperku (brak na zdjęciu) 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka suszonego majeranku (brak na zdjęciu) 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem ¼ papryki (pomarańczowej) biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz   Ponadto: bawełniana nitka wykałaczki     Wykonanie: Pieczarki oczyściłam i pokroiłam na drobne cząstki. Cebulkę dymkę posiekałam. Paprykę pokroiłam na bardzo(...)drobne kawałeczki.                 Natkę pietruszki, igiełki rozmarynu, koperek i szczypiorek drobno posiekałam. Białą część pora   pokroiłam w talarki a następnie pokroiłam na cząsteczki.             Podudzia umyłam i delikatnie odsunęłam skórkę od mięsa nie naruszając jej i żeby nie przeciąć.   Ostrym nożem delikatnie odcięłam mięso

Kuchnia u Krysi