por - 14468 przepisów (strona:117/965)

“Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”- recenzja 214

Nadspodziewanie zdrowa, gdzie cukier, sól i tłuszcz używane są bardzo oszczędnie. Potrawy są też proste, czego nie spodziewalibyśmy się po kucharzu z 3 gwiazdkami. Ducasse zachęca nas, żebyśmy szanowali pory roku i kupowali żywność na bazarze, gdzie możemy porozmawiać z producentami i wybrać najlepsze produkty. Mamy szanować naszą żywność, brać odpowiedzialność za swoje codzienne zakupy i delektować się jedzeniem, żeby(...)niej źródło wielu patentów, które widziałam na warsztatach gotowania czy w restauracjach np. dynię z dziurkami nadziewanymi anchois,   Co bym ugotowała z tej książki? Przepisy podzielone są na pory roku. Zaczynamy jesienią z kremem selerowym z gorgonzolą, polentą z pamezanem i szałwią, surówką z rzepy i jabłek, oraz pieczonym ananasem. Zima to zupa z kluseczkami z ricotty, tatar

Ugotowane pozamiatane
Farsz z kapusty i grzybów 190

Składniki 1,5 kiszonej kapusty białe pół wytrawne wino 100 g suszonych borowików 500-600 g pieczarek ciemny sos sojowy - grzybowy sól, pieprz lubczyk dwa duże pory Przygotowanie Pokrojony por podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła. Dodać poszatkowaną i przepłukaną kapustę. Podlać dwoma lampkami wina, posoli, popieprzyć i dusić ok 30 min Co jakiś czas mieszać i podlewać odrobiną(...)gotować do miękkości. Wodę przelać do kapusty z pokrojonymi grzybami. Pieczarki obrać i pokrojone podsmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Następnie dodać do kapusty. Drugiego pora podsmażyć na maśle i na końcu dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną lubczyku. Trzymać na ogniu do miękkości i gotowe.. Smacznego

Gaździnka warzy
Carpaccio z buraka ze śledziem 279

śledziem w zalewie lub "pod pierzynką" - ten przepis jest właśnie dla was! Na porcję na czterech osób potrzebujemy: 2 puszki filetów ze śledzia w oleju firmy GRAAL 3 buraki por - pióra 150 g sera feta sok z 1 cytryny Umyte buraki kroimy na pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni , aż zmiękną. Ostudzamy. Następie obieramy je ze skóry(...)ostrym nożem kroimy na cienkie plasterki.  Plasterki buraka układamy na półmisku lub gotowe porcje na talerzu, następnie posiekany por.  Filety śledziowe odsądzamy i umieszczamy na porze, posypujemy pokruszonym serem feta oraz skraplamy sokiem z cytryny

Kolejny blog o gotowaniu
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 201

uważam mój debiut za bardzo udany i w święta będzie powtórka.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowane białej quinoy 4-5 filetów śledziowych w zalewie solankowej 1 por 4 -5 ogórków kiszonych 2 średnie buraki 6 jajek 3 łyżki 100% soku z wiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny(...)Pozostałe 4 jajka gotujemy na twardo i studzimy, buraki gotujemy na parze i również zostawiamy do ostygnięcia. Jedne i drugie kroimy w kostkę, buraki marynujemy w soku wiśniowym.  Por pozbawiamy zielonych końcówek (zostawiamy tylko zwartą jasno zieloną część) i kroimy w drobną kosteczkę, zalewamy wrzątkiem, ostawiamy na parę minut i przecedzamy. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę

Quinoa Raz!
Aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy z kaszą pęczak, batatem, pomidorami i porem 180

oknem szaro, deszczowo i zimno ? Składniki (6 porcji): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki kaszy pęczak 1 batat (mój około 760 g) 1 duża czerwona cebula 1 średni por – biała część 3 ząbki czosnku 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1,5 l bulionu warzywnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 5 cm kawałek imbiru (można dać(...)pęczak przepłucz pod bieżącą wodą. Cebulę drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, czosnek drobno posiekaj. Batata obierz i pokrój w większą kostkę. Łodygę pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki. W dużym rondelku rozgrzej oliwę z oliwek wraz z masłem. Dodaj cebulę i pora, smaż do momentu aż zmiękną. Następnie dodaj czosnek i imbir

Moja pasja smaku
Zupa jarzynowa z jajkiem i kalerosse 204

piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela(...)angielskiego Sól Pieprz Liść lubczyku 2 łyżki śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę

VioletoweKucharzenie
Pasztet sojowy z grzybami 189

Pasztet sojowy z grzybami 200 g soi 3 marchewki (250g) 1 pietruszka 0,5 pora (100g) 0,5 selera (150g) 1 jajko kilka suszonych podgrzybków olej do smażenia i wysmarowania foremki sól pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć(...)wcześniej zalewając ją na wieczór. Następnego dnia soję ponownie przepłukać w zimnej wodzie i gotować pod przykryciem 60 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania osolić. 2. Warzywa smażone: Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale wspaniale komponują się na tle reszty warzyw. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na dużym oczku używając tarki

Pij soki wyciskane
Zapiekanka z makaronem i kalerosse 274

brukselka i jarmuż mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem, atrakcyjne w wyglądzie, to właśnie zalety kalerosse. Składniki: 30 dag makaronu penne 30 dag kalerosse 1 cukinia ½ pora 1 cebula 1 czerwona papryka 15 dag dowolnej wędliny 10 dag sera żółtego typu cheddar ½ szklanki słodkiej śmietanki 12% 2 łyżki klarowanego masła Sól  himalajska do smaku świeżo mielony pieprz(...)posypania Wykonanie: Makaron  ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić przelać zimną wodą, osaczyć na durszlaku. Warzywa umyć, z papryki wydrążyć nasiona pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz

Wanilia i Kardamon
Tajska zupa z kurczakiem 201

kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej(...)łyżeczki soli płatków chili lub posiekanej świeżej papryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość chcemy uzyskać makaronu ryżowego szczypiorku oleju kokosowego oleju sezamowego Marchewkę, pietruszkę, białą część pora kroimy średnio drobno. Z tak przygotowanych warzyw oraz zielonych liści pora gotujemy bulion. Po około 10 minutach od zagotowania dodajemy pokrojone łodygi selera. Gdy warzywa będą ugotowane na patelni podgrzewamy

Pichceniomania
Ryżanka – zdrowa i dietetyczna zupa 439

Być może mało oryginalne i mało efektowne danie, ale za to ryżanka to bardzo dobra zupa na wszelkie problemy żołądkowe. Jak wiemy jesień to taka pora roku, w której bardzo łatwo jest o jakaś infekcję w tym także o problemy żołądkowe. Ryżanka jest bardzo podobna do rosołu, z tym tylko że do bulionu dodajemy ryż zamiast makaronu :) Z całą pewnością(...)znajdziecie tyle przepisów ile jest kucharzy… poniżej mój przepis na tą smaczną zupkę. Ryżanka – składniki: 8 skrzydełek 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 szklanki ryżu 1/2 pora 1/2 selera 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz woda ok. 2,5 litra Ryżanka – przepis: Skrzydełka myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowany łosoś z salsą, brokułami i szynką szwarcwaldzką 235

godziny przed pójściem spać). Składniki na rybę: 350 gramów łososia pieprz cytrynowy Składniki na brokuł: 1/2 brokułu podzielonego na różyczki 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 10 cm drobno pokrojonego pora  1 łyżka oleju kokosowego Składniki na salsę z całym przepisem podałam tutaj . Zróbcie sobie najpierw salsę, a potem wróćcie tutaj, do łososia z brokułem :) Łososia umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, zdjęłam(...)wrzątkiem polałam różyczki brokuła 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na zwykłej patelni, z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy się podsmażyła, dodałam pokrojonego pora, chwilę jeszcze podsmażałam i dodałam brokuła. Wszystko chwilę smażyłam. Odstawiłam 3 kolejne plasterki szynki podsmażyłam na patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni ułożyłam rybę i smażyłam z obu stron

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Grillowany łosoś z salsą, brokułami i szynką szwarcwaldzką 235

godziny przed pójściem spać). Składniki na rybę: 350 gramów łososia pieprz cytrynowy Składniki na brokuł: 1/2 brokułu podzielonego na różyczki 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 10 cm drobno pokrojonego pora  1 łyżka oleju kokosowego Składniki na salsę z całym przepisem podałam tutaj . Zróbcie sobie najpierw salsę, a potem wróćcie tutaj, do łososia z brokułem :) Łososia umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, zdjęłam(...)wrzątkiem polałam różyczki brokuła 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na zwykłej patelni, z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy się podsmażyła, dodałam pokrojonego pora, chwilę jeszcze podsmażałam i dodałam brokuła. Wszystko chwilę smażyłam. Odstawiłam 3 kolejne plasterki szynki podsmażyłam na patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni ułożyłam rybę i smażyłam z obu stron

Szczęśliwa kuchnia
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 166

suszonych, ale także mrożonych (na Święta) lub świeżych, jeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych(...)żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia) i odstawiamy, minimum na pół godziny, warto na całą noc. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Białą część pora obieramy z wierzchniej warstwy i przecinamy wzdłuż na pół. Cebulę opiekamy na ogniem. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na garnka, z mięsem lub rybą – jeśli używamy – zalewamy wodą. Podgotowujemy

Pociąg Do Kuchni
Zupa pieczarkowa 178

Odgrzebałam zdjęcia zrobionej przeze mnie zupy pieczarkowej i zdziwiłam się, że nie zamieściłam do tej pory tego przepisu, więc dziś go dodaję. W kolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem. Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry): pieczarki 500 g 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana 12 % makaron(...)czasie przelać do miseczki trochę gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, a następnie wlać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wyłowić pora, aby się nie rozpadł. Ugotować osobno makaron w osolonej wodzie

Karola gotuje
Zupa z fasolki szparagowej 143

natki, a smaku dodaje jej też lubczyk. 40 dkg fasolki szparagowej szerokiej zielonej i żółtej 1 papryka żółta 3 marchewki średnie 1 gałązka liścia selery lubczyk świeży 1 kawałek pora sól, pieprz 1 litr bulionu warzywnego 1/3 szklanki śmietany 18 % natka pietruszki 1 łyżka maki krupczatki Fasolkę obieram i kroję na kawałki. Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Paprykę kroję(...)paski, pora kroję drobno. Do garnka wlewam bulion dodaję fasolę i gotuję 15 minut. Dodaję marchewkę, paprykę por i dalej gotuję.Dodaję pokrojone liście selery, lubczyku. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam do zupy. Zagotowuję, doprawiam sola, pieprzem, natką pietruszki

wesoła kuchnia