por - 14468 przepisów (strona:110/965)

Marchewka z porem duszona w białym winie 133

Składniki: 5 marchewek 1 por 2-3 łyżki masła 3/4 szklanki białego wina sól, pieprz 2 łyżeczki cukru Marchewkę pokroić w krążki a pora w cieniutkie słupki o długości 4-5 cm. W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone marchewki i dusić pod przykryciem około 7 minut. Dodać pora, sól, pieprz a na końcu wino. Dusić, aż wino odparuje. Dodać masło

Moja Galeria Smaku
Marynowany por z mozzarellą 167

Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.   2. W rondelku wymieszać ocet(...)cukrem, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać oliwę.  3. Pory pokroić na paski. Ułożyć na talerzu na przemian z pokrojoną mozzarellą, polać sosem. Odłożyć do lodówki na 30 minut.  4. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem

Moja Galeria Smaku
Zupa z kalarepy 204

smak po ugotowaniu. W zupie jarzynowej warzywa są tak wymieszane, że ciężko to ocenić. To też postanowiłam ugotować zupę gdzie kalarepa będzie numerem jeden. Dla towarzystwa dobrałam jej por i pietruszkę, a do ozdoby i zielony groszek. I co? Jak myślicie, jak smakowała? Otóż ku zdziwieniu wszystkich rozeszła się w oka mgnieniu. Niby wytrawne dane, a jednak dość słodkie, tyle(...)fajnie by smakowała z chipsem z wędzonego boczku. Ale to sprawdzę przy następnej okazji. Krem z kalarepy składniki 2 kalarepy 1 korzeń pietruszki (średniej wielkości lub 2 małe) 1 por (tylko biała część) bulion warzywny śmietana 18% sól, pieprz 1 łyżka masła - opcjonalnie zielony groszek (mrożony) 2 łyżki na talerz wykonanie Pokrojoną kalarepę, pietruszkę i por zalewam bulionem i gotuję

Przysmaki Karolki
Fasolka szparagowa smażona z boczkiem, porem i nasionami słonecznika 260

tradycyjnej fasolki szparagowej z bułką tartą. Polecamy J Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji:4 Czas przygotowania: Składniki: 2 garści żółtej fasolki szparagowej 100g boczku w plastrach 1 por 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Fasolkę myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końcówki. Nastawiamy osoloną wodę(...)woda ponownie zawrze gotujemy około  10 minut. Fasolka po wyjęciu powinna być lekko twardawa. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony na mniejsze kawałki boczek. Następnie dodajemy pokrojonego pora ( najlepiej przekroić go wzdłuż na pół, a potem w plasterki). Po około 3-4 minutach, kiedy por się zeszkli dodajemy pestki słonecznika oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą oraz pieprzem

Kolizje Smaków
Makaron z pieczarkami i porem 179

Zapraszamy na kolejną dawkę makaronu na naszym blogu. Bardzo lubimy makarony więc staramy się sami coś wymyśleć i tak powstał makaron z pieczarkami i porem Składniki: - 150 g makaronu fusilli - 200 g pieczarek - 40 g masła - 150 g śmietanki 18% - 1 por - 1 cebula - 50 g parmezanu - kilka gałązek zielonej pietruszki - pieprz, sól Składniki na 2 porcje. Najpierw rozpuszczamy masło(...)wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego w ćwierć plasterki pora, mieszamy i dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Całość razem mieszamy, doprawiamy, dodajemy zieloną pietruszkę i podsmażamy kilka minut. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka się zredukowała do konsystencji sosu. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy

Kuchenne Wariacje
Kurczak w sosie porowym z ziemniakami 364

podać kurczaka to zapraszamy do spróbowania kurczaka w sosie porowym. Lekko słodki smak sosu nadaje kurczakowi bardzo fajnego smaku Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka + 2 łyżki oliwy - 2 pory - 2 łyżki masła - trochę natki z pietruszki - 200 g śmietanki 18% - 1/2 kg ziemniaków + masło - pieprz, sól, słodka papryka, mąka Najpierw obieramy, myjemy, koimy ziemniaki i gotujemy. W drugim garnku(...)roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojonego w ćwierć plasterki pora. Pora dusimy do miękkości i dorzucamy natkę pietruszki a potem wlewamy śmietankę i chwilkę gotujemy do zredukowania sosu. W między czasie czyścimy kurczaka a następnie obtaczamy go w mące i posypujemy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Gotowego kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i obsmażamy z obu stron

Kuchenne Wariacje
Makaron w pomidorach z bobem 164

posmakowało, że zniknęło w oka mgnieniu i nie zdążyliśmy zrobić zdjęć dlatego też był powód aby zrobić powtórkę tego makaronu Składniki: - 150g makaronu fettuccine - 2 łyżki masła - 1 por - 4 pomidory - 1/2 kg bobu - 1 łyżeczka miodu - sól morska w młynku Prymat - pieprz kolorowy w młynku Prymat Porcja dla 2 osób. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pora pokrojonego(...)półplasterki. Gdy por nam się lekko udusi dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory i wszystko razem mieszamy i dusimy. Do smaku dodajemy miód, sól i pieprz. W między czasie gotujemy bób. Na gotującą się wodę wrzucamy bób, solimy, dodajemy trochę cukru i gotujemy ok 10 min, żeby bób był lekko twardy. Następnie bób odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Potem

Kuchenne Wariacje
Ravioli z nadzieniem grzybowo-gryczanym 193

nadzienie: - 100 g kaszy gryczanej - 1 cebula - 250 g pieczarek - 1 jajko - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - sól, pieprz Składniki na sos: - 1 łyżka masła - 1 por - 4 pieczarki - sól, pieprz Najpierw robimy ciasto na ravioli. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jajko z żółtkami i zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dolewając wodę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki(...)pieczarki ostygną to łączymy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Teraz robimy sos – w garnku rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy pokrojonego pora. Jak por troszkę zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone na grubsze kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy farsz mamy gotowy to zabieramy się za sklejanie ravioli. Ciasto wyciągamy z lodówki

Kuchenne Wariacje
Tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem 234

czasie rozwałkować i wyłożyć nim formę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 190 stopni przez kilkanaście minut.  Farsz: 2-3 większe pory, 2-3 większe fenkuły (kopry włoskie), 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 szklanki słodkiej śmietany 30% lub 36%, 2 łyżki oleju, sól do smaku. Pory i fenkuły(...)oczyścić, opłukać i skroić białe części w plastry. Olej rozgrzać w garnku lub na sporej patelni. Dodać do niego pory i fenkuł. Podsmażyć lekko, a następnie wlać wino i udusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Na farsz wylać śmietankę. Całość zapiekać przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrawka z indyka ze szparagami 298

ryżem, makaronem czy kopytkami. Zapraszam na potrawkę z indyka ze szparagami Potrawka z indyka ze szparagami Składniki: (dla 4 osób) 400 g piersi z indyka 2 białe części pora 6 średnich marchewek pęczek zielonych szparagów 400 ml śmietany 30-36% 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej 0,5 kostki masła lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka(...)papryka Przygotowanie: Szparagi opłukać, oberwać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki tak, aby zostały całe główki. Pory przeciąć wzdłuż, dobrze wypłukać i pokroić w półplasteki. Marchewki opłukać i obrać a następnie pokroić w cienkie plasterki (moje były za grube i dość długo się dusiły). Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, doprawić

UgotujmyTo.pl
Surówka z pora i marchewki 274

Przepis na pyszną i szybką surówkę z marchewką, jabłkiem i porem. Idealna do obiadu czy na grilla. Składniki: por 2 średnie marchewki duże jabłko łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz szczypta imbiru pół łyżeczki cukru 2-3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego Przygotowanie Pory kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie półplasterki. Zalewamy gorącą wodą i odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa szczawiowa 148

wcale smaczna nie była. Teraz dostałam sporą torbę szczawiu prosto z łąki, więc część zamroziłam i mam nadzieje, że zamrożony nie straci smaku. Składniki: duża marchew pietruszka zielona część pora 2 gałązki lubczyku 3 pęczki świeżego szczawiu 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka mąki 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu sól, pieprz do smaku jajka ugotowane(...)twardo Przygotowanie Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę. Warzywa układamy w garnku, zalewamy ok 2,5 litra wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, por i lubczyk. Wywar zagotowujemy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Szczaw oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy ziemniaki staną się miękkie, wyjmujemy por i lubczyk i dodajemy szczaw. Przyprawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa z porów, selera naciowego z pastą curry 231

Przez przypadek wyszła świetna zupa. Z tego co było w lodówce. Najlepsza była na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam!  składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka(...)śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. seler obrać pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę.  Wlać wywar

Stare Gary
Domowa wegeta 286

chyba :p) ;)  Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu zup, mięs i innych domowych smakołyków.  Polecam bardzo ;)  Składniki: po 300 g marchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera pęczek natki pietruszki pęczek lubczyku  łyżeczka soli  łyżeczka pieprzu  6 ziaren ziela angielskiego  łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej łyżeczka mielonego czosnku  Wykonanie: Marchewkę(...)pietruszkę, pasternak, por, cebulę oraz seler, obrać, wymyć i pokroić na drobne kawałki, następnie ułożyć je na pergaminie i podsuszyć (najlepiej na słońcu), następnie przełożyć je do piekarnika nagrzanego do 45- 65 stopni (z uchylonymi drzwiczkami) i suszyć do czasu, aż warzywa będą całkowicie suche(czas suszenia zależy od temperatury i właściwości piekarnika). Lubczyk oraz natkę pietruszki, wymyć, osuszyć

Krakowskie smaki Ani
Sałatka śledziowa z porem 192

sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula marynowana jak najbardziej może być użyta:) Składniki: śledzie 1 duży por 1 puszka groszku konserwowego 1-2 jabłka 2 średnie cebule 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Śledzie wyjmuję z zalewy, kroję w paski. Cebulę i jabłka w półplasterki. Pora dokładnie(...)nadmiaru soku. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Groszek osączam na sicie i miksuję ze śmietaną za pomocą blendera. Sos doprawiam solą i pieprzem i polewam sałatkę. Wierzch posypuję posiekanym porem SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen