kolację. Sałatki i surówki. 6 smacznych i prostych przepisów: Zdrowa sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Najłatwiejsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków Pyszna surówka z marchewki i pora Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Szybka sałatka z pora w sosie czosnkowym Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami Po więcej przepisów na sałatki
Słodkie okruszkiwięcej, co?". Nie było, no to teraz trzeba znów zapolować na eryngii i białe szparagi. Składniki: 1 szklanka nasion białej quinoy 8 boczniaków królewskich 6 białych szparagów kawałek pora (około 6 - 8 cm) 1/2 litra wywaru warzywnego 3 łyżki masła 1/2 szklanki startego parmezanu świeży tymianek kolorowy pieprz ziarnisty różowa sól himalajska Wykonanie: Nasiona quinoy należy kilka razy(...)dokładnie wypłukać, jeśli jest na to czas warto je namoczyć na 2 godziny przed gotowaniem. Boczniaki kroimy na kawałki, a por w kostkę i dusimy je na maśle. Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, a pozostałą część kroimy na kilka kawałków. Przez kilka minut obgotowujemy je w wywarze warzywnym, a następnie dorzucamy do duszących się boczniaków i pora, mieszamy, dorzucamy ziarno
Quinoa Raz!Bardzo smaczna surówka do obiadu z czerwonej kapusty, marchewki oraz pora, często przyrządzam ją do dań mięsnych. Składniki: 0,5 główki kapusty czerwonej 1 marchewka kawałek pora sól,pieprz cukier sok z cytryny olej Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy na szatkownicy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na kilka minut żeby zmiękła. Marchewkę obieramy, ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pól plastry. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy olej, doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniaznudzą nam się zwykłe mielone, możemy farszem mięsno-pieczarkowym nafaszerować makaronowe muszle i mamy smaczny i ciekawy obiad SKŁADNIKI opakowanie makaronu muszle, ½ pora, 25 dag pieczarek, 25 dag mięsa mielonego, sól, pieprz, czosnek, 2 łyżki koncentratu Sos: ½ szkl. śmietany, 2 łyżki majonezu, ser żółty, przyprawy: sól, pieprz, bazylia WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)Pora kroimy w plastry, pieczarki na małe części. Podsmażamy mięso, następnie dodajemy pora i pieczarki, dusimy do miękkości, podlewamy wodą, gdy składniki będą już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawiamy czosnkiem i przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle. Składniki na sos oprócz sera miksujemy, polewamy nim muszle, a na wierzchu układamy ser. Zapiekamy 15 min.w 170 stopniach
słodki bratekkaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką. Składniki: 100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Kaszę(...)tarce o grubych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut żeby puściła sok, odciskamy z nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, pietruszkę i pora, smażymy przez kilka minut. Do miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne
Bajeczna Kuchniazupa serowa z mięsem mielonym. Ma wyrazisty smak, i jest bardzo sycąca. Polecam! :) Käse-suppe mit Hackfleisch - zupa serowa z mięsem mielonym Składniki: 30 dag mięsa mielonego 3 pory 1 cebula oliwa z oliwek 1,5 l bulionu 2 serki topione po 200 g (śmietankowy i ziołowy) Sposób wykonania: Pora kroimy w plasterki i wrzucamy do gotującego się bulionu(...)będzie już szklista dodajemy mięso mielone. Jeżeli mięso będzie juz dobrze wysmażone dodajemy serki i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Tak podszykowane składniki z patelni przerzucamy do garnka z porem i wszystko dokładnie mieszamy. Smak jest wyrazisty i moim zdaniem nie potrzebuje żadnych przypraw. Ale oczywiście opcjonalnie można dodać sól i pieprz. Smacznego! przepis pozyskany od cioci
Smaki Nataliiprzygotowaniu i jak to z zupami bywa można do niej wrzucić dowolne, ulubione dodatki. Ja dodatkowo wzbogaciłam ją o tradycyjne warzywa, które zazwyczaj dodaję do rosołu (cebulę, seler, por), dzięki czemu zupa stała się bardziej aromatyczna i pełna smaku. Polecam! Tę letnią skandynawska zupę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania wraz z Anią . Składniki: kilka ziemniaków 3-4 marchewki(...)cebula kawałek pora kawałek selera ząbek czosnku 1 mały kalafior kilka rzodkiewek 2-3 garście zielonego groszku (użyłam mrożonego) kilka ziaren pieprzu sól 250ml mleka 1 czubata łyżka mąki Przygotowanie : Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, marchewkę pokroić w plasterki i wrzucić do dużego garnka. Dodać obraną cebulę, pora, rzodkiewki, ząbek czosnku, ziarenka pieprzu, sól i zalać wodą
Codzienne Gotowaniemoja mama, a teraz ja. Życzę smacznego i miłego weekendu :) Składniki dla 5 osób: 2 litry wody kostka rosołowa 2 marchewki pietruszka mały kawałek selera tylko zielona część jednego pora cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki pół szklanki zimnej wody 4 łyżki śmietanki 18% sól, pieprz, cukier(...)gram dowolnego makaronu, np. świderki Przygotowanie: Warzywa obrać i umyć. Marchewkę pokroić w plasterki, selera i pietruszkę w małą kosteczkę. Marchewkę, selera, pietruszkę i pora zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Jak się zagotuje, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i podsmażyć na maśle do zarumienienia. Dodać do zupy. Gotować
Wołowina od rekinaPora na kolejną recenzję książki, tym razem będzie to książka kucharska, która jak sama nazwa wskazuje - zawiera niezwykłe dania ze zwykłych roślin :) Na rynku jest cały ogrom książek kucharskich, które w żaden sposób nie wpływają na naszą wyobraźnię, nie zachęcają do gotowania ani nawet jej zakupu. Często chodząc po księgarni przeglądam wszystkie pozycje w dziale(...)zarazem wyrafinowanych potraw. Znajdziemy tu opowieści o roślinach, które warto wykorzystać w kuchni, ich smakach, walorach odżywczych i oddziaływaniu na nasz organizm. Dowiemy się, w jakich porach roku je zbierać oraz w jaki sposób zachowywać ich walory na dłużej. Co robić, aby je mieć w kuchni niezależnie od sezonu zbiorów, czyli jak suszyć, kwasić, kisić
Malinowo w kuchnizawijania farszu służy specjalne ciasto lub papier ryżowy. Spring rolls z pieczonym łososiem. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - makaron ryżowy - papryka czerwona - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - łosoś pieczony - olej sezamowy - różowa sól himalajska - bratki - listki mięty Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy(...)minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską. Upieczone filety z łososia kroimy na kawałki. Przygotowujemy warzywa (obieramy, myjemy) – marchew, kroimy w cienkie słupki (julienne), paprykę, por i szczypior w cienkie paski, rzodkiewki w cienkie plasterki, sałatę rwiemy na kawałki. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na deskę, nakładamy nadzienie: bratki, rzodkiewki
mojewypiekiinietylkoudziałem. W połączeniu z innymi młodymi warzywami smakuje wyśmienicie. Zupka jest lekka a zarazem sycąca choć bez dodatku żadnego mięska. Akurat do mojej kuchni tafiły nieznane mi do tej pory produkty firmy Dagoma więc do zupki dodałam koncentrat pomidorowy, który idealnie się do niej wkomponował i lekko zakwasił zupkę. składniki: 700 g młodej kapusty 3 młode marchewki 350 g obranych(...)młodych ziemniaków 2 liście selera 2 liście pora 2 listki laurowe 1 mały pęczek koperku 2 łyżki koncentratu pomidorowego ok 2,2 l bulionu Kapustę grubo pokroić, do zupki można wykorzystać też kapustę która pozostała nam po gołąbkach. Pokrojoną kapustę przełożyć do garnka. Zalać bulionem i zagotować. W międzyczasie dokładnie umyć marchewkę i pokroić w plastry ( młodej marchewki
Monia miesza i gotujewarzyw i młodych ziemniaczków z poprzedniego dnia z obiadu, i tak oto powstała kolorowa frittata z patelni. Składniki: 4 młode ziemniaki 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Kawałek pora 1 cienka parówka z szynki ½ czerwonej papryki 10 dag sera aldamer 1 łyżeczka klarowanego masła ½ pęczka natki pietruszki Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta curry Sól i pieprz do smaku Sposób(...)przygotowania: Ugotowane ziemniaki kroję w grube plastry, ser żółty w kostkę, paprykę w paski a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam paprykę i pora duszę pod przykryciem około 5 minut-aż zmięknie, następnie dodaję pokrojoną w plastry parówkę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem , dodaję ziemniaki. Jajka miksuję ze śmietaną , doprawiam gałką oraz curry do smaku
Wanilia i KardamonSKŁADNIKI/ 6 porcji 2,5 l wody 2 kg małych buraków 1-2 kwaśne jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek pora 1/2 selera 40 g suszonych borowików PRZYPRAWY : 3 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego lubczyku, sól morska, świeżo zmielony czarny(...)skóry i ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Jabłka razem ze skórką kroimy na ćwiartki lub zostawiamy w całości. WYWAR : Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na kawałki, por dokładnie płuczemy. Cebulę w łupinach opalamy na palniku gazowym. Wszystko przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2 l. wody, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do małego. Dodajemy wszystkie przyprawy
cool and mintySKŁADNIKI : 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g łososia z puszki, w sosie własnym Graal 100 g mrożonego szpinaku 200 g twarogu 2 ząbki czosnku 1/4 białej części pora 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko do posmarowania ciasta(...)Szpinak rozmrażamy, przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy aż płyny odparują. Kiedy szpinak jest już dość gęsty, zakręcamy gaz, dodajemy twaróg oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Por kroimy w talarki i podpiekamy na maśle aż zmięknie. Ciasto francuskie rozwijamy, na środek kładziemy porcję szpinaku, na to układamy odsączonego łososia i por. Ciasto nacinamy po bokach, na paski
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki (4-6 porcji): 1 czerwona papryka 1 por (tylko biała część) 7 pieczarek fasoli czerwonej konserwowej 1 papryczka chilli 1 cukinia bazylia, sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 250 ml wody 1 duża pierś z kurczaka Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą kosteczkę(...)doprawiamy solą i pieprzem - podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie (1-2 łyżki starczą). Przekładamy do fasoli. Następnie pokrojone warzywa: paprykę w kostkę, por w półksiężyce, pieczarki w kawałki, chilli drobno posiekane (pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną
Moje-pitraszenie