por - 13968 przepisów (strona:123/932)

Słoneczna zupa z indykiem 143

dobra, uczciwa , zupa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 porcje : 2 skrzydła indycze 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 2 spore cebule kawałek pora – niezbyt duży 1/2 szklanki pęczaku 1 ząbek czosnku sól ,chilli do smaku 1 łyżeczka curry 1 łyżka masła klarowanego Cebulę obieramy i kroimy , tak samo pora oraz czosnek . Wszystko(...)podsmażamy w garnku na klarowanym maśle , do momentu , aż cebula i por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną marchew, pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy wodą ( około 3 L ) . Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem

Ogrodnik w podróży
Warzywne leczo z naleśnikami 113

nadal, to podam Wam przepis na proste i szybkie warzywka z patelni. Wystarczy, że wykorzystacie to, co macie w lodówce;) Warzywka z patelni: fot. Izabela Magdalena 2 cebule 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 300- 400 g pieczarek 1-2 cukinie pomidory (mogą być ze słoika lub z puszki) olej Przyprawy: pieprz, sól, pieprz ziołowy (rewelacyjny!), ostra papryka(...)proszku, vegeta (kto ma, to domowej roboty) Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w kosteczkę, por w paseczki. Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, pomidory kroimy w cząstki. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę lub w pół-plastry. Na patelnię wlewamy troszkę oleju, wrzucamy cebulę, por, paprykę, cukinię, czosnek, pieczarki. Całość doprawiamy pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, vegetą. Dusimy ok.15-25 minut

Kuchnia smaków
Pierś z indyka z warzywami z woka 197

dania, zastępują sól i pieprz.  Dziś z dodatkiem sosu sojowego i małej szczypty papryk: ostrej i słodkiej.  Cóż: z prostych składników: brokuła, cebuli, papryki, pieczarek, czosnku i pora - powstało danie - jak dla mnie idealne. Pierś z indyka z warzywami z woka kuchniasmakow.blogspot.com filet z piersi indyka ( może być też kurczak) - pokroić w kostkę 3 cebule - obrać, pokroić(...)kostkę 1 por - pokroić w cieniutkie talarki 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę 300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski 1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego (lub basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia

Kuchnia smaków
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 200

cienkie półplasterki. Brokułowi odcinamy grube łodyżki, zostawiamy same różyczki które dzielimy na pojedyncze fragmenty. Groszek zostawiamy w całości, zamrożony. Wystarczy że chwilę poleży na blacie, szybko się ugotuje. Z pora zostawiamy tylko białą część, która kroimy na półplasterki. Miseczka numer cztery za nami.   W dużym garnku rozgrzewamy mocno dwie łyżki oliwy, rumienimy boczek i jednocześnie szklimy cebulkę. Zajmie(...)warzywa lekko przeźroczyste.   Zalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody do których dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka. W tym momencie w garnku lądują różyczki brokułu, cukinia, groszek i drobny

Karo in the Kitchen
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem 180

por 2 łyżeczki oliwy extra 1 łyżeczka masła 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej 1/2 paczki (225 g) mrożonej marchewki z groszkiem pokrojonych w kosteczkę 250 ml bulionu szczypiorek opcjonalnie: chili, sos sojowy Przyznam się szczerze, że na to danie zwróciłam uwagę ze względu na nazwę - jest super! :) Ale później okazało się(...)jest również rewelacyjnie proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam na szybki obiad. Przygotować większą patelnię i podsmażyć na niej (podlewając 2 łyżeczki oliwy) pokrojonego w plasterki pora. Dodać masło i pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Doprawić tymiankiem i pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4-5 minuty. Następnie rozciąć woreczek z kaszą gryczaną i dodać do pora

Świat Domowej Kuchni
WenderEDU 159

Śniadanko oczywiście :) Ach, jakże się myliłam... Przybyłyśmy późnym wieczorem. Głodne i zmęczone. Jednak już na wstępie wszelkie negatywne odczucia zostały rozwiane dzięki miłej obsłudze pana, który mimo późnej pory wciąż dysponował szczerym uśmiechem. Dodam jeszcze, że w pobliżu recepcji znajduje się stolik kawowy, gdzie można skorzystać z wyboru kaw i herbat oraz napoi chłodzonych.  W przyjemnym klimatycznym pokoju czekało(...)stoliku menu okolicznej pizzerii, z którego niezwłocznie zrobiłyśmy użytek. Nie zabrakło także zestawu talerzy i sztućców.  Po zaspokojeniu głodu i zabiegach pielęgnacyjnych nadeszła pora wymarzonego odpoczynku w mięciutkiej pościeli. Było tak wygodnie i błogo, że spałyśmy jak zabite a poranna pobudka nie była najmniejszym wyzwaniem. Śniadanko! Pora na śniadanko! Muszę sama przyznać, że to już zboczenie ;) Jestem smakoszem

Ukojenie Podniebienia
Grecka pizza. 141

greckim wydaniu. Zaręczam, że na "żywo" wygląda o wiele lepiej ;) i smakuje wybornie. Za nadzienie posłużył mi świeży szpinak i ser feta, a wszystko to doprawione czosnkiem, smażoną cebulą, porem i miętą. Choć takie połączenie może się wydawać kontrowersyjne, zaręczam, że mięta nadaje całości wyjątkowości i orzeźwienia. Pizzę podałam oczywiście z domowym sosem czosnkowym (bardzo lubimy czosnek :D). Pizza zniknęła(...)mikserem około 7 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz 1-2 łyżki oliwy

Rozpustne gotowanie
Ryż zapiekany z polędwiczką wieprzową i marchewką. 271

ZAPIEKANY Z POLĘDWICĄ WIEPRZOWĄ I MARCHEWKĄ.           Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu parboiled 500 g polędwiczki wieprzowej około 10 cm kawałek białej części pora 3 marchewki 1 l bulionu 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz ziołowy 3 łyżki oliwy z oliwek           Sposób przyrządzania(...)składników na patelni wlać gorący bulion, doprawić dobrze solą i pieprzem, gotować na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w cienkie plasterki. Por oczyścić i pokroić w krążki. Zawartość patelni przelać do dużego naczynia żaroodpornego. Dodać surowy ryż, marchewkę i por, przemieszać. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw 158

marchwi i pomarańczy – zupa krem z kalafiora Przepis na: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych warzyw: Składniki: 2 pietruszki 2 młode ziemniaki 1/3 selera 1 por tylko biała część 1 cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z czosnkiem i chilli Sól morska ziarnisty zielony pieprz 2 listki laurowe(...)śmietanki 30% Przygotowanie: Warzywa korzenne myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kromy w kostkę, por w krążki, a czosnek rozgniatamy i siekamy. Masło i oliwę rozgrzewamy w wysokim rondlu, następnie wrzucamy cebulę i por, delikatnie solimy i szklimy, dokładamy czosnek i chwilkę dusimy. Do rondla wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy. Następnie zalewamy warzywa bulionem warzywnym (lub rosołem), wkładamy listki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z kalarepy 192

Przepis na 6-8 porcji    Potrzebujemy: 2 kalarepy z liśćmi  3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora - biała część 2 litry bulionu warzywnego natka pietruszki i koperku olej lub oliwa pieprz i sól Przygotowanie:  Na początku myjemy i obieramy wszystkie warzywa.  Kalarepę dokładnie pozbawiamy skórki. Jedną(...)drugą ścieramy na tarce. Liście i łodygę siekamy.  Jedną marchewkę kroimy w plastry, drugą ścieramy. Pół pietruszki kroimy w kosteczkę, drugą połowę  ścieramy na tarce. Białą cześć pora kroimy w plastry. Cebulę i ziemniaki również kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej lub oliwę i dodajemy cebulę, por oraz czosnek. Podsmażamy chwilę i następnie

Bananowe Pole
Zupa rybna z dorszem, krewetkami, a i łosoś też się w niej znajdzie 134

filetu z łososia (opcjonalnie. Ponieważ robiłam też pieczonego łososia, to części, które mi nie pasowały do drugiego dania podrzuciłam do zupy) 2 marchewki 2 korzenie pietruszki 1/2 białej części pora 3 pomidory obrane ze skórki 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona podpieczona nad ogniem 2 łyżki masła 1 łyżka sosu orientalnego słodkiego (obejdzie się i bez niego. Mam, lubię, więc(...)Jeśli połasicie się jeszcze na łososia, jego również pokroić na kawałki i delikatnie posolić. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z kawałkami ryb i krewetkami. Pozostawić, aż przyjdzie ich pora Do wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, marchew, pietruszkę, por i głowę oraz ogon ryby. I gotować na bardzo małym ogniu, tak aby wywar się nie zagotował. Po prostu pieścić

gutfut
ZaMULAMY z białym winem 118

owszem – najadłam i napiłam Składniki: 1 kg muli 250 ml białego wina (półwytrwanego bądź wytrawnego) 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory pęczek natki pietruszki (posiekanej) 70 g pora drobno pokrojonego (zamiennie z 1 cebulą, choć ja, jeśli mam wybór preferuję por) 6 łyżek oliwy sól, pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: Muszle dokładnie myjemy. Te paczkowane są już całkiem dobrze(...)przemyć pod bieżącą wodą. Ząbki czosnku rozgnieść nożem i dodać do zimnej oliwy. Wtedy dopiero nagrzewać patelnię/garnek. Dzięki temu, aromat czosnku będzie bardziej intensywny. Na nagrzaną patelnię wrzucić por i poddusić ok. 5 minut razem z czosnkiem. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na 4 części. Dodać do całości. Dodać białe wino i drobno posiekaną pietruszkę i poddusić wszystko

gutfut
Tort…ziemniaczany 202

lodówce resztki warzyw i jajka. Gdy na widok mięsa twoje kubki smakowe nie wariują. Proszę bardzo – oto tort ziemniaczany Składniki: 7 dużych ziemniaków 100 g białej części pora 80 g zielonej cukinii 60 g bakłażana 40 g czerwonej papryki 3 pieczarki 3 jajka 3 łyżki oleju łyżeczka masła posiekany szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę(...)bądź ugnieść na jednolitą masę. Por przekroić wzdłuż i pokroić w półtalarki. Poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złocistego koloru. Bakłażan i cukinię pokroić w krążki. Paprykę i pieczarki w cienkie plastry. Żółtko oddzielić od białek. Żółtka dodać do ziemniaków, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać. Spód i boki formy (u mnie

gutfut
Kurczak w selerze i porach z młodą marchewką w miodzie. 148

pyszne soczyste mięso z kurczaka w towarzystwie słodkiej i delikatnej marchewki. Do przygotowania tego dania potrzebne są: 8 podudzi z kurczaka 1 młody seler (z natką) 1 młody por 1 pęczek młodej marchewki garść liści świeżej szałwii 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego olej z dowolnych orzechów lub pestek dyni  sól, pieprz, cukier(...)Naczynie żaroodporne wyłóżcie połową naci selera a na górę połóżcie połowę obsypanych solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką podudzi. Pierwszą warstwę przykryjcie liśćmi szałwii, odrobiną naci selera i pociętym porem. Wyłóżcie resztę kurczaka w przyprawach, zgniecione ząbki czosnku, rozcięty na pół korzeń selera i polejcie wszystko olejem. Kurczaki w naczyniu żaroodpornym przykrywamy folią aluminiową, zróbcie w niej dziury na parę

Kuba Gotuje
Śledzie z kapustą Joli 124

Składniki: 5 płatów śledzi matjas około 1 kg kiszonej kapusty 2 szt. marchewki papryka czerwona (można użyć wszystkich kolorów papryk, co zwiększy efektowność tego dania) 1 duże jabłko por sól, pieprz, cukier majonez Wykonanie: Kapustę kiszoną pokroić jeszcze na drobniej, paprykę, jabłko pokroić w kostkę, marchewkę starkować na jarzynowej tarce, por pokroić w półplasterki, doprawić pieprzem i cukrem (ja lubię(...)filety śledziowe układać na deseczce, nakładać surówkę i zwijać w rolmopsy. Spinać wykałaczką. Na półmisku wyłożyć część surówki na to ustawiać rolmopsy, jak na zdjęciu widać, udekorować paseczkami z pora związanymi w kokardki, można użyć szczypiorku do dekoracji

kgwjanczewo