por - 14468 przepisów (strona:130/965)

Podudzia z kurczaka nadziewane jabłkami i porem. 191

kości ale efekt jest wart poświęconego czasu . Dodatkowo nadzienie jabłkowe sprawia , że mięso nie jest suche... Składniki; 3 podudzia z kurczaka sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 jabłko kawałek pora (ok. 10 cm, biała część ) olej do natłuszczenia blachy Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie usuwamy wszystkie kości, starając się aby go nie porozrywać. Następnie nacieramy solą, pieprzem. Jabłko obieramy(...)kroimy w cienkie plasterki, pora również. W miejsca po kości wkładamy na zmiane por i jabłko. Następnie formujemy kształt udka i spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką

Radość kipiąca uśmiechem.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczonym mięsem 660

blogu już bardzo dużo możecie znaleźć tutaj Składniki 6 średnich ziemniaków 250 pieczarek około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę) 1/2 puszki pomidorów 200 ml śmietany 1 por sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego 50 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej na szatkownicy) Włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem(...)Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Na koniec doprawić je solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pora pokrojonego w plasterki. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć jedną cienką warstwę ziemniaków, warstwę pieczonego i pokruszonego mięsa, podsmażone pieczarki, ponownie cienką warstwę ziemniaków. Następnie wykładamy usmażonego pora, warstwę ziemniaków. Śmietanę wymieszać

O kuchni z uczuciem
Wegańska zupa pieczarkowa krem 160

porcje Potrzebujemy: 200 dag pieczarek  3 średniej wielkości ziemniaki  1-1,5 litra wody 1 marchewka 1 pietruszka  1 cebula 1/4 małego selera  1 kawałek pora natka pietruszki sos sojowy olej  pierz czarny i ziołowy Przygotowanie:   1. Najpierw obieramy pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pieczarki, marchew, por, seler pietruszkę kroimy w plastry(...)Ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Nać pietruszki siekamy.  2. Rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por, pół cebuli i nać pietruszki. Wszystko lekko podsmażamy, a następnie zalewamy odrobiną wody, żeby przykryć warzywa - dusimy na małym ogniu przez 20 minut.  3. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki i cebulę i dusimy na małym ogniu przez

Bananowe Pole
Zupa - krem porowo ziemniaczany. 195

jako krem podawana jest nieco rzadziej niż tradycyjna zupa. Krem pasuje świetnie na świąteczny obiad mimo swojej prostoty... Składniki; 1 udko kurze 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 por ( biała część ) 5 ziemniaków sól, pieprz. kumin liść laurowy, ziele angielskie,majeranek masło grzanki lub ziarna dyni czy też słonecznika Przygotowanie; Mięso umyć i zalać zimną wodą. Warzywa obrać(...)pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, dorzucić ziele i liść laurowy i gotować aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić na plastry a następnie podsmażyć kilka minut na maśle. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy a do zupy dodajemy ziemniaki oraz podsmażonego pora. Ziemniaki powinny być na równi z wodą, jeśli jest

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z ananasem, szynką, żółtym serem, porem, jajkiem i kukurydzą 541

nieco cięższa ale i bardziej treściwa, odchudziłam ją nieco, bowiem zamiast majonezu użyłam sosu jogurtowego na bazie jogurtu naturalnego. Resztę już wiecie: ananas, szynka dobrej jakości, kukurydza konserwowa, jajka, por oraz żółty ser. Całość bardzo smaczna. Idealna na weekend lub rodzinne święto. W sam raz na okres karnawału. Składniki (układamy warstwami według podanej kolejności składników): 4-5 plastrów ananasa(...)jakości w kawałku 100 gram kukurydzy konserwowej sos jogurtowy : 5m łyżek jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 12%, szczypta soli i pieprzu 2 jajka ugotowane na twardo 1 biała część pora 100 gram startego sera żółtego Ananasa, szynkę i jajka kroimy w kostkę. Pora siekamy drobno. Ser ścieramy na tarce. Składniki sosu mieszamy w misce. Wszystkie składniki układamy w podanej kolejności

Mango Papaja
Ryba po grecku 181

Składniki: 4 marchewki 4 pietruszki 1/2 selera  2 szklanki wody  1kg filetów z białej ryby (użyłam mintaja) jajko mąka olej do smażenia 2 cebule szalotki 1 por (tylko biała część) 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól i pieprz papryka słodka 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, ścieram na tarce i dodaję do dużego garnka(...)przyprawiam solą i pieprzem, moczę w jajku a następnie panieruję w mące. Smażę na gorącym tłuszczu z obu stron na złoto, odkładam filety do szerokiego naczynia.  Szalotkę i por tnę w pióra, podsmażam na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby. Z ugotowanych warzyw wyciągam listek laurowy i ziele angielskie oraz pół szklanki wywaru. Przecier pomidorowy rozrabiam w odlanym wywarze

Gotowanie i blogowanie
SAŁATKA Z PIECZARKAMI 201

sałateczkę. U mnie dzisiaj na tapecie sałatka warzywna z pieczarkami. Pycha!   Składniki: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoiczek marynowanych pieczarek DAGOMA 1 por 4 jajka na twardo 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki majonezu Wykonanie: Pora kroimy w półplasterki , cebulę w kosteczkę. Do salaterki przekładamy osączony groszek, kukurydzę i fasolę. Dodajemy osączone pieczarki, pora

Z Majeczką w kuchni
Makrela w teriyaki 241

jeśli się uda kupić – 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz Domowa marynata teriyaki: 1/4 szklanki(...)jeśli się uda kupić - 4 filety) 400 g makaronu soba lub ryżowych wstążek 200 ml marynaty teriyaki (najlepiej z przepisu niżej) pęczek dymki (białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki

Poezja smaku
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym z wegańskim kremem o smaku sera 288

tylko mięsożernych podniebień, ale również wegetariańskich i wegańskich. O ile z menu wegetariańskim raczej problemu nie ma, o tyle schody zaczynają się przy wymyślaniu dań wegańskich. Do tej pory wydawało mi się, że brak możliwości używania produktów pochodzenia zwierzęcego znacznie ogranicza twórczość kulinarną. Okazało się jednak, że produkty roślinne można łączyć w tak niesamowite warianty, że ogranicza nas tylko nasza(...)Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej, to pulpety w sosie pomidorowym. A do tego krem o smaku sera z… ziemniaka ;) Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 pora 1 cebula czerwona 1 papryka 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego lub otrębów owsianych sól pieprz czosnek Sos pomidory: 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól cukier pieprz Krem

Jacob Tastes
Sałatka z selerem konserwowym i żółtym serem 406

Inna wersja sałatki z pora i sera żółtego. Na sylwestra próbowałam odrobinę inną wersję tej sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka(...)sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę

Piekielna Kuchnia Pati
Zupa rybna na ostro. 163

Składniki: 1 papryczka chilli 1 mały por 1 marchewka 4 średnie ziemniaki 2 filety z mintaja (około 500 g) papryka słodka mielona, czosnek granulowany, sól 1 litr wody Papryczkę przekrawamy na pół i pozbywamy się nasionek, następnie kroimy w półkrążki. Pora kroimy w krążki, marchewkę i ziemniaki w kostkę. Pora razem z papryczką podsmażamy na odrobinie tłuszczu (używałam oliwy

Moje-pitraszenie
Rybny gulasz 177

Propozycja na inny sposób przyrządzenia ryby.  Składniki 600 g polędwiczki z dorsza czarnego 1 cytryna 1 mały por 1 czerwona papryka 1 brokuł 3 łyżki masła pół pęczka koperku sól  pieprz   Przygotowanie   Filet opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na kawałki. Włożyłem do miski, skropiłem sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Odstawiłem na 20 minut. Por oczyściłem, opłukałem pod bieżącą(...)wodą, osuszyłem, pokroiłem w krążki. Umytą paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroiłem na kawałki. Brokuł oczyściłem, podzieliłem na różyczki. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzałem masło. Wrzuciłem por i paprykę, przesmażyłem. Do przesmażonych warzyw dodałem różyczki brokułu. Całość zalałem 3 szklankami wody. Dusiłem z dodatkiem soli 10 minut. Po tym czasie dodałem filety rybne. Dusiłem gulasz na małym ogniu

R'n'G Kitchen
Kurczak z czerwoną fasolą 143

Kurczak z czerwoną fasolą Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli 350 ml pasty z pomidorów 1 cebula pół pora 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz majeranek oliwa z oliwek ( do smażenia)  2 łyżki octu jabłkowego Pierś pokroiłam w dużą kostkę; cebulę, czosnek i por w plasterki; a pietruszkę na drobno. Na rozgrzanej patelni z niewielką(...)ilością oliwy podsmażyłam kurczaka, cebulkę i czosnek. Podsmażone produkty przełożyłam do woka, dodałam sos pomidorowy, odcedzoną fasolę, pietruszkę, por, ocet jabłkowy, przyprawy i zioła. Całość dusiłam w woku ok 30 min. U nas w zestawieniu z kluskami śląskimi

nietadieta
Bezglutenowe naleśniki z czerwoną soczewicą, kurczakiem i pomidorami 160

mąki gryczanej 2 szklanki mleka ryżowego pół szklanki oleju słonecznikowego Składniki na farsz: 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 pierś z kurczaka 1 duża cebula 5-6 pomidorów suszonych mały por oliwa z oliwek sól pieprz majeranek Naleśniki:  Wszystkie składniki na naleśniki wymieszałam w misce za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleko, jeśli natomiast jest zbyt(...)rzadkie, należy dodać mąkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju usmażyłam cienkie naleśniki. Farsz: Soczewicę ugotowałam w lekko osolonej wodzie, do miękkości. Cebulkę z porem podsmażyłam na patelni. Piersi z kurczaka ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Pomidory pokroiłam na małe kawałki. Ugotowane mięso zmieliłam w maszynce i przełożyłam do miski. Dodałam ugotowaną soczewicę, cebulkę z porem, pomidory, przyprawy i zioła

nietadieta
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą, bez glutenu 149

bretońsku z ciecierzycą Składniki: 250 g ciecierzycy 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu duży kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek pora oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek kminek Ciecierzycę moczyłam całą noc. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Do garnka wlałam(...)delikatnie zeszkliłam cebulę i czosnek. Boczek pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli i czosnku, delikatnie go podsmażając. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Por umyłam i pokroiłam w plasterki. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem dodałam ciecierzycę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Dolałam wody, dodałam przyprawy i zioła. Wszystko gotowałam ok 1 godziny

nietadieta