latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} buraczki czerwone, 1 słoiczek marchewka, 2 sztuki średnie pietruszka, 1 mała sztuka por, kawałek białej części kapusta włoska, 150g ziemniaki, 3 sztuki fasola średnia lub fasola "Jaś", 3/4 szklanki wywar drobiowy, 2 litry koncentrat pomidorowy, 3 czubate łyżeczki masło, 1 czubata łyżka liście(...)ponad powierzchnię fasoli. Odstawiamy na całą noc. Następnie gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy Marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce. Kapustę drobno siekamy, por kroimy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim przez 3-4 minuty marchewkę i pietruszkę. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącym wywarem z kurczaka. Dodajemy obrane i pokrojone
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ciasto francuskie, 1 opak filet z kurczaka, 500g marchewka, 2 średnie szt brokuł, 200g cebula, 1 średnia szt por, 1/2 małej szt ser żółty, 3-4 plastry przyprawa do gyrosa, 1 opak vegeta, 1 łyżeczka olej, do smażenia jajko, 1 szt zioła prowansalskie, 1 łyżeczka Przygotowanie Mięso kroimy w paseczki lub kostkę, marynujemy w przyprawie gyros, odstawiamy na godzinę(...)mnie przyprawa Prymat "Mój przepis na..klasyczny gyros". Cebulę i białą część pora kroimy w drobną kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulkę, por oraz marchew. Dodajemy vegetę i smażymy 5-7 minut, od czas do czasu mieszając. Przekładamy do osobnego naczynia do przestygnięcia. W tym samym rondlu
Gotowanie moimi oczamiSkładniki gotowe kruche ciasto, 1 opak ziemniaki, 3-4 duże szt por, 1 średnia szt mleko, 1 szkl jajko, 1 szt ser żółty, 100g czosnek, 2 ząbki przyprawa do ziemniaków, 2 łyżeczki pieprz, sól olej Przygotowanie Do natłuszczonej formy na tartę wkładamy płat kruchego ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170st. Ziemniaki obieramy, kroimy(...)pół centymetrowe plastry i blanszujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. Por kroimy w krążki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju. Na podpieczonym spodzie układamy blanszowane ziemniaki, na wierzch wykładamy por. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mleko mieszamy z jajkiem. Żółty ser ścieramy, czosnek drobno kroimy, dodajemy do mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki, pieczemy w temperaturze 170st przez
Gotowanie moimi oczamimoich propozycji na świąteczny stół jest pstrąg w galarecie. Składniki: 2 świeże pstrągi 1 litr wody 4 łyżki octu 2 średniej wielkości marchewki 1/2 szt niezbyt dużego selera 1/2 por część biała sól, pieprz w ziarenkach, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: żelatyna, zielony groszek Sposób wykonania: Do garnka wlałam wodę, dodałam pokrojoną w talarki marchewkę, seler, por, przyprawy(...)przez 15 minut. Pstrągi oczyściłam, umyłam, wyfiletowałam a następnie nadałam kształt w jakim je chciałam podać pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków. Gdy wywar się już ugotował wyciągnęłam z niego por i wlałam 4 łyżki octu. Włożyłam pstrągi, ( powinny być całe zakryte) gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam ugotowaną marchewkę i zielony groszek. Odlałam
Darcia w kuchniDawno nie robiłam żadnej sałatki, a ostatnio u teściów jedliśmy sałatkę z groszkiem i porem i bardzo nam zasmakowała. Spróbowałam ją otworzyć, zmieniając co nieco i muszę Wam powiedzieć, że sałatka wyszła bardzo dobra :) Składniki: 3/4 puszki groszku, ok. 7 cm kawałek pora, 6 szt patyczków szynkowych Tradycyjne Jadło , 5 jajek, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz(...)łyżki pestek dyni Naturalnie Zdrowe , kilka ziarnek czerwonego pieprzu. Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy odsączony groszek z puszki. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy. Patyczki szynkowe kroimy w plasterki. Dodajemy majonez, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i posypujemy nimi sałatkę. Wykańczamy dekorację kuleczkami czerwonego
Aga w kuchnipierwsza zupa jaką kiedykolwiek ugotowałam. Pamiętam, że byłam bardzo dumna z siebie. Zupa z porów jest bardzo kremowa dzięki użyciu serka topionego, a dodatek chili przyjemnie rozgrzewa. Jak już pewnie zauważyliście, używam chili wszędzie gdzie mogę :) Uwielbiam dodawać moim potrawom pikanterii, lubię gdy ich smak jest wyraźny. Zupka idealna na tę porę roku - jest bardzo sycąca i dostarcza mnóstwa(...)energii. Kaszę jęczmienną można zastąpić makaronem - będzie równie smacznie. Potrzebne nam: - 1 duży lub 2 mniejsze pory (białe części) - serek topiony (200g) - 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej - litr bulionu warzywnego lub drobiowego - chili - pieprz czarny mielony - sól - gałka muszkatołowa - 2 łyżki oliwy czosnkowej - łyżka masła Przygotowanie: Pory kroimy na talarki i podsmażamy na oliwie z masłem. Zalewamy bulionem, dodajemy
W poszukiwaniu inspiracjiodstawiamy na ok. 20 min. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. składniki na farsz: 300 g grzybów, borowików leśnych 1 marchewka 1 por, biała część 150 g cebuli 150 g sera żółtego 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy i drobno kroimy. Marchewkę obieramy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pora obieramy, nacinamy wzdłuż, płuczemy i siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pora oraz cebulę. Dodajemy grzyby i marchewkę. Dusimy do miękkości wszystkich składników. Następnie odstawiamy do wystudzenia i dodajemy starty na grubych oczkach ster żółty oraz natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowe naleśniki smarujemy farszem. Dowolnie
Domowy Smak Jedzeniapaluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej - 35g orzeszków pini - sok z ½ cytryny - sól morska wędzona - świeżo mielony pieprz kolorowy - szczypiorek - olej sezamowy Na suchej patelni prażymy na rumiano orzeszki pini. Paluszki krabowe(...)rozmięknie). Po tym czasie przelewamy ją zimną wodą i osuszamy. Obraną cebulę kroimy w bardzo cienkie krążki (najlepiej poszatkować), następnie oprószamy solą wędzoną i skrapiamy (lekko) sokiem z cytryny. Por kroimy w talarki. Do dużej miski rwiemy na kawałki jedną sałatę. Z paluszków odlewamy nadmiar soku i lekko je osuszamy. Kroimy na, mniej więcej, równe kawałki (każdy dzieliłam
mojewypiekiinietylkomikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko. Włożenie mięsa do gorącej wody zamyka jego pory a substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie(...)zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata ) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek sól, pieprz Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi
Di gotujeSkładniki: 2 x por, puszka kukurydzy, 6 jaj, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Por przekroić wzdłuż na pół, umyć i pokroić w paseczki. Do jajek i pora dodać odsączoną kukurydzę, sól, pieprz i majonez. Wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiFilety z dorsza zapiekane w piekarniku z marchewką i porami. Prosty pomysł na bardzo smaczny i dość dietetyczny obiad. Poniżej podaję przepis na 4 porcje. 4 porcje filetów z dorsza bez skóry (po. ok. 150-200 g) 3 duże marchewki 2 pory (tylko biała część) sól (do natarcia mięsa z ryby oraz do przyprawienia warzyw) szczypta pieprzu ok. 4 łyżek(...)czasie przełożyć je do żaroodpornego naczynia, polać 3 łyżkami oleju i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. W połowie pieczenia rybę przekręcić na drugą stronę. Pory drobno pokroić w talarki. Marchew obrać i utrzeć na tarce z małymi oczkami. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Warzywa przerzucić na rozgrzany olej, doprawić solą i pieprzem i dokładnie
Bullioananasem – Składniki: 1 saszetka (150g) ryżu długoziarnistego (masa przed ugotowaniem) 310g wędzonej piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) 1 puszka ananasa (340g po odsączeniu) kawałek pora (biała część) – ok. 10 cm kawałek pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku 4-5 czubatych łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem – Wykonanie(...)Ugotować ryż, przelać zimną wodą i pozostawić na cedzaku do odsączenia. Kurczaka pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kostkę. Pora pokroić w półplasterki, przelać wrzątkiem i odcedzić. Do miski wrzucić ostudzony ryż, kurczaka, kukurydzę, ananasa, pora i szczypiorek. Dodać majonez, doprawić solą, pieprzem, dokładanie wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki żeby się
Kulinarne Przebojesurówki z białej rzodkwi dodaliśmy trochę selera i okazało się, że ma zupełnie inny i lepszy smak. Tak powstała nowa wersja. Składniki: -biała rzodkiew -seler -marchew -por -jabł ko -majonez -przyprawa warzywna Ilość użytych warzyw zależy od tego, ile surówki potrzebujemy. Na pół dużej rzodkwi dodajemy jedna marchew, jedno jabłko, 1/4 dużego selera(...)pora. Na grubych oczkach tarki ścieramy w następującej kolejności: rzodkiew selera jabłko marchew Pora kroimy na drobno i dodajemy do tartych warzyw. Według upodobań smakowych dodajemy majonez i przyprawę warzywną, mieszamy i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnydziś proponuję zamiast tradycyjnych mięsnych flaczków- flaczki z soi. Składniki: 170-200 g kostki sojowej bulion 2 szt. marchwi 2 szt pietruszki 1 szt. małego selera 1 szt.cebuli por czosnek ziele angielskie liście laurowe papryka ostra papryka słodka imbir gałka muszkatołowa majeranek sól pieprz W garnku ugotowałam bulion na mięsie ( tak jak do rosołu ) z dodatkiem pora,liśćmi(...)maśle. Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam. Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem. Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy. Ilość ich zależy od upodobań smakowych. Gotowałam aż warzywa będą miękkie i zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw. Szybko i zdrowo. Nie trzeba
potrawyregionalneZupa zacierkowa , taka typowa domowa, idealnie pasująca na jesienne obiadki. Składniki: por kawałek selera marchew pietruszka 2-3 szt.skrzydełek kurzych 3-4 ziemniaki 3-4 łyżki zacierki makaronowej parę plasterków boczku wędzonego majeranek ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz Wlałam do garnka wodę - włożyłam skrzydełka,pokrojony na kawałki seler, por,liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę i niedużą(...)pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyłam na maśle na patelni i dodałam do zupy. Po około 30 minutach wyjęłam pora, selera i kurczaka i dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie zacierki. Przyprawiłam solą,pieprzem i majerankiem. Podsmażyłam na patelni pokrojony, wędzony boczek i pod koniec gotowania dodałam go do zupy. I zupka zacierkowa gotowa. Smacznego
potrawyregionalne