por - 13968 przepisów (strona:135/932)

Marchewkowo-porowa surówka obiadowa - smak i prostota 159

surówkę marchewkowo-porową. Ostatnio towarzyszy mi prawie przy każdym obiedzie. Przypomniałam sobie o niej, lekko ją udoskonaliłam i... teraz nie mogę się nią najeść ;) Spróbujcie i Wy. Składniki: kawałek pora (około 50 g) 4 sztuki marchewki (około 140 g) 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu szczypta soli 3 łyżki majonezu 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego Przygotowanie: Marchewkę obieramy i trzemy(...)tarce na grubych oczkach. Por kroimy w cieniutkie plasterki. Do marchewki i pora dodajemy 3 łyżki majonezu i 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego, wszystko dobrze mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem, próbujemy. Odstawiamy na czas przygotowania obiadu do lodówki, aby smaki dobrze przeszły. Podajemy do domowych kotletów mielonych , chrupiących kawałków kurczaka lub innych dań głównych. Smacznego

Słodkie okruszki
Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 286

Składniki (dla 4 osób) 4 plastry karkówki wieprzowej (po ok. 200g / 1,5cm) 350g pieczarek po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryki (3x150g) 1 średnia cebula (150g) kawałek pora (białej lub środkowej części, 75g) 2 ząbki czosnku 250ml jasnego piwa 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki gorczycy (startej) 1/4 łyżeczki kolendry (startej) 1/4 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki(...)paski o szerokości ok. 1 cm. Cebulę obieramy, dzielimy wzdłużnie na 4 części, a następnie kroimy poprzecznie w paski. Ząbki czosnku obieramy z łupinek i miażdżymy w wyciskarce. Pora kroimy wzdłużnie w paski o szerokości kilku milimetrów. Pieczarki obieramy lub dokładnie płuczemy, po czym kroimy w dość duże kawałki (patrz zdjęcia). Na dużej głębokiej patelnie (lub w brytfannie) na dość

Kulinarna Pokusa
Schab pieczony z warzywami 143

pieprzu 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego -ciemny 2 łyżki oleju lub smalcu do obsmażenia schabu Warzywa: 2 marchewki  3 cebule   1/2 pora część biała PRZYGOTOWANIE.  Schab dobrze płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miski wlewamy olej, sos sojowy, przyprawy, mieszamy i taka pasta nacieramy dobrze schab. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce(...)najlepiej zrobić dzień wcześniej. Schab obsmażamy na bardzo gorącym tłuszczu. Minutę dwie z każdej strony. Cebule i pora kroimy w cienkie talarki. Marchewkę obieramy ze skórki i najlepiej nożykiem do obierania ścieramy na paski wiórek. Do naczynia żaroodpornego wkładamy schab. Wlewamy resztki sosu z przypraw. Obkładamy porem cebulą  i marchewką. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

W kuchennym oknie Ewy
Krupnik z kaszą perłową 158

szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni jesienny I pluszcze jednaki, miarowy, niezmienny…” To z wiersza Leopolda Staffa. Jesień nastraja nie tylko sentymentalnie, ale też kulinarnie. To pora kiedy sięgamy po potrawy bardziej syte i rozgrzewające. Jedną z nich jest krupnik z kaszą perłową. Każdy ma swój przepis, a ja polecam przepis mojej Mamy. Jestem pewna, że Leopold Staff też(...)Składniki: - bulion mięsny lub warzywny (ja wykorzystałam rosół z kury i indyka) - warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka) - ziemniaki (u mnie z czerwoną skórką) - szklanka kaszy perłowej - młode części pora - 1 cebula - świeży koperek - natka pietruszki - liść laurowy (2 szt.) - mielone ziele angielskie (szczypta) - wędzona sól cypryjska (do smaku) - czarny pieprz świeżo mielony - słodka śmietanka (według uznania) Kaszę płuczemy

mojewypiekiinietylko
Ryż z warzywami i parówkami 304

zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku wypróbuj koniecznie ten przepis. Polecam! Ryż z warzywami i parówkami Składniki: 300 g ryżu, 9 parówek, papryka zielona, papryka czerwona, puszka kukurydzy, cebula, por, 3-4 łyżki ketchupu, sól, pieprz. Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Parówki również musimy ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Papryki wydrążamy i kroimy w niewielką kosteczkę(...)Pora i cebulę kroimy w kosteczkę. Papryki, pora i cebulę podsmażamy na masełku i dusimy do miękkości. Ryż mieszamy z parówkami, warzywami i odsączoną kukurydzą. Dodajemy ketchup i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

paapilotkaa
Rosół z indyka 193

ciekawa alternatywa dla tradycyjnego rosołu, gotowanego na porcjach rosołowych. Zachęcam do wypróbowania! Rosół z indyka Składniki: udko z indyka, cebula, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, pietruszka, plaster selera, por, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki soli, natka pietruszki. Wykonanie: Udko z indyka myjemy, obieramy ze skóry i wkładamy do garnka z zimną wodą (wody powinno być(...)ogniu przez 2 godziny (zbierając szumowinę za każdym razem, kiedy się pojawi). Kolejnym etapem jest dodanie przypraw (liście laurowe, ziela angielskie, pieprz) i obranych, umytych warzyw (marchewki, pietruszka, seler, por). Cebulę i czosnek obieramy, opalamy nad palnikiem i dodajemy do gotującego się rosołu. Całość gotujemy jeszcze przez 1 1/2 godziny. Przed podaniem rosołu wyławiamy wszystkie warzywa oraz mięso. Por, seler

paapilotkaa
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 146

zupa buraczkowa Każda pora roku, również w kuchni, rządzi się własnymi prawami. W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy

Miód i pieprz
Risotto z kurczakiem i warzywami 152

łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 małego kabaczka około 10 pieczarek 1 cebula 3/4 szklanki mrożonego lub świeżego groszku ok. 15 cm kawałek pora sól, pieprz, papryka ostra przyprawa garam masala (opcjonalnie kurkuma, curry)   Masło rozpuścić na patelni, wsypać ryż i smażyć do momentu aż ryż stanie się lekko przeźroczysty. Następnie dodawać małymi porcjami(...)wchłonie cały wywar powinien być miękki. Odstawić na bok. Pierś pokroić w małą kostkę, posolić, popieprzyć, ostawić na 15 minut, a następnie usmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i pora w długie paski. Kabaczka w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Cebulę podsmażyć na łyżce masła, po 5 minutach dodać paprykę, po następnych 5 minutach kabaczka i pieczarki, smażyć około 10 minut

Jadło i czytadło
ziemniaczana sałatka 132

największy, to jej  rewelacyjny smak. składniki  2 jajka 4 duże ziemniaki 3 kiszone ogórki 1 łyżka majonezu 5 łyżek jogurtu 1/2 łyżeczki musztardy 1/2 pęku szczypioru 1/2 pora  sól, pieprz sposób przygotowania Ziemniaki gotujemy w mundurkach, j ajka gotujemy na twardo. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, dokładamy  do nich obrane i pokrojone(...)kostkę jajka, oraz również drobno pokrojone ogórki, całość wrzucamy do sporej miski. Myjemy pora i kroimy w krążki połowę jego białej części, pokrojone kawałki zgniatamy w dłoniach ( por stanie się dzięki temu bardziej kruchy) i dokładamy do misy. Teraz możemy dodać  jogurt, musztardę, majonez, oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę wstawiamy na dwadzieścia

Miód i pieprz
Sos borowikowo porowy z ziołami 116

zaczęło się znowu- las i grzyby :) Dzisiaj prosty i smaczny sosik pachnący ziołami. Można go również przygotować z mrożonych grzybów.  Zapraszam Składniki: 300 g borowików, 1 duży por (jasna część), 2 ząbki czosnku, 50 ml białego wina (użyłam półwytrawnego), 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, sól, pieprz, świeży tymianek i rozmaryn Sposób przygotowania: Grzyby i por oczyścić, opłukać i pokroić. Czosnek(...)obrać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim por i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać wino i chwilę smażyć. Dorzucić grzyby, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć około 15 minut. Śmietankę rozrobić z niewielką ilością odebranego sosu – wlać na patelnię i zagotować. Na koniec dodać świeży tymianek i rozmarym. Gotowe

Nie tylko w kuchni
Grzybowa tarta na bogato (z wędzoną szynką i porem) 169

żółtko, ½ łyżeczki soli, ¼ szklanki zimnej wody Na farsz: 400 g świeżych lub mrożonych grzybów ( u mnie prawdziwki i podgrzybki), 300 g wędzonej szynki wieprzowej, jasna część z jednego dużego pora, ½ papryczki chili, 8 – 10 łyżek startego żółtego sera, sól, pieprz, tymianek (świeży lub suszony), olej do smażenia Sposób przygotowania: Z mąki, margaryny, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto – najpierw posiekać(...)kostkę oprószyć solą, pieprzem i podsmażyć na oleju. Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Do grzybów dorzucić oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki pora. Całość doprawić solą i pieprzem – smażyć razem do czasu odparowania płynu. Wymieszać mięso z grzybami i porem. Odstawić. Papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim formę

Nie tylko w kuchni
Kiełbasa z fasolą - danie jednogarnkowe 218

Kiełbasa z fasolą - przepis: Składniki: (mi wyszła duża patelnia) 1 długa laska dobrej jakośc kiełbasy (lub 2 mniejsze) 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych 1 mały por lub 1/2 większego 1 duża marchew 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 250 ml rosołu lub bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka oleju do smażenia opcjonalnie - sól, pieprz do smaku(...)Kiełbasa z fasolą - jak zrobić? Kiełbasę pokroić w plasterki, lekko podsmażyć na łyżce oleju. Czosnek obrać z łupiny, rozgnieść płaską częścią noża. Por opłukać, osuszyć, poszatkować. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Do smażącej się kiełbasy dodać czosnek, marchew i por, chwilę smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dodać do nich pomidory w puszce, całość wymieszać i dusić

Moje Qulinaria
Marynowane śledzie na sałatce z porów i jabłek 345

Robiłam te śledzie pierwszy raz i bardzo mi posmakowały. Delikatnie słony śledź o aromacie cytryny świetnie komponuje się ze słodką sałatką z pora i jabłek. Przepis bardzo prosty, jedynie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około(...)cienkich porów - 2 lekko kwaskowe jabłka -  3 łyżeczki cukru - sól - pieprz - 2 łyżki majonezu - pół łyżeczki musztardy miodowej albo innej łagodnej Przygotowanie:  Śledzie wstawiamy na 1-2 godziny do naczynia z wodą żeby oddały trochę soli. Następnie suszymy je i kroimy na mniejsze kawałki. Kroimy cebule w piórka a cytrynę w półplasterki. Do zamykanego plastikowego pojemnika wkładamy kilka

W poszukiwaniu inspiracji
Krem z cukinii 175

każdej postaci.... Placuszki z cukinią.... cukinia nadziewana.... mniaaam Dziś postanowiłam zrobić krem z cukinii. Bardzo delikatny i niezwykle smaczny. Polecam! Krem z cukinii Składniki: 2 cukinie, 4 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw: marchewki, selera, pietruszki i pora(...)pokrojone w kostkę cukinie, ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Dodajemy cebulę, tymianek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Gotową zupę blenerujemy (ja wcześniej wyławiam pora i liść laurowy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Proponuję podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego

paapilotkaa

Proponowane wyszukiwania