por - 13968 przepisów (strona:144/932)

Ouiche z cheddarem, boczkiem i serkiem India 158

łyżka zimnej wody 15 dag masła szczypta soli Nadzienie: 15 dag sera cheddar 125 g serka kremowego  u mnie Apetina -India 5 średnich cebul 1/2 zielonej papryki kawałek pora 15 dag boczku łuskanego 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki oliwy 200 ml śmietany 18% 1 łyżka musztardy delikatesowej 4 ząbki czosnku pęczek szczypiorku cienkiego 8 pomidorków cherry sól(...)zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki. NADZIENIE:  Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w kostkę razem z porem. Boczek pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na suchą patelnię i smażyć do lekkiego zrumienienia,podlać 2 łyżkami oliwy wrzucić cebulę i por smażyć aż całość się ładnie zeszkli.Posoli

Wanilia i Kardamon
Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim 178

opakowanie świeżego ciasta francuskiego około 280 g NADZIENIE: 25 dag makaronu ozdobne wstęgi  Makarony Polskie 40 dag zielonych szparagów 10 dag szynki np gotowanej 1 młoda cukinia 1/2 pora 3 łyżki oliwy sól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany gęstej 18% szczypta gałki do smaku sól(...)myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, odcedzamy kroimy na kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.Do ugotowanego makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie

Wanilia i Kardamon
Pierś kurczaka z curry, zapiekana z porem 495

jest dość wyjątkowa i niecodzienna... , chyba, że każdego dnia używacie curry. ;) U mnie ta przyprawa gości rzadko, a jednak zawsze nam smakuje. 700g filetu z piersi kurczaka 1 duży por 1 kubek (330ml) słodkiej śmietanki 30% kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry sok z połowy średniej cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego sól morska i czarny pieprz świeżo mielone(...)marynaty poza solą i pieprzem łączymy ze sobą i zalewamy nią posolone mięso. Gotowe pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra i dół). Pora myjemy i kroimy w grubsze talarki. Gdy mięso odstoi godzinę, do miski z nim wlewamy kubek śmietany i wrzucamy pokrojonego pora. Wszystko razem delikatnie należy przemieszać. Potrawę przekładamy do naczynia

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa ogórkowa 113

według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła ok 100 ml śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki a ziemniaki w małą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, pora

My simple kitchen
Masło... dyniowe! Pumpkin Butter 98

Już jest. Jesień. Moja ulubiona pora roku. Z mnóstwem kolorowych liści we wszystkich odcieniach złota. Z przemycanymi kasztanami w kieszeniach. Z kubkiem ciepłej herbaty przy oknie. Z mglistymi i zimnymi porankami. Z deszczową szarugą. Ta jedyna i niepowtarzalna pora kiedy wszystko wkoło migocze w magicznych barwach. Przywitała mnie pięknym, słonecznym porankiem. Intensywnymi jak na ten czas promieniami słońca, które wdzierały(...)się do mojego pokoju dając mi do zrozumienia, że pora zacząć nowy dzień. I kubkiem malinowej herbaty z sokiem z czarnego bzu. Oraz kaszką manną. Z masłem dyniowym :) Masło dyniowe. To już kolejny po syropie dyniowym ( klik ) mój nowy sposób na dynię. Kiedy je zobaczyłam stwierdziłam, że "to jest to, muszę tego spróbować!". Odkurzyłam resztę zapasów dyniowego

My simple kitchen
Klopsiki a'la gołąbki 193

bardzo zbliżony jak w tradycyjnej potrawie ale przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Liście(...)wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy.    Cebule i por drobno siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielone łączymy z cebulka i porem, jajkiem, buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego.  Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto

Pyry na Gaz
Sałatka z kaszy i gotowanego kurczaka 204

zamieszczę jedno zdjęcie z wersją "miseczkową". SKŁADNIKI 2 torebki kaszy jęczmiennej (2 x 100g) 1 litr wody + 1 kostka rosołowa z kurczaka 2 udka z kurczaka 1 marchew 1 por 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik ogórków w zalewie octowej bardzo mały pęczek pietruszki do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie można dodać kilka liści świeżego szpinaku i rukoli WYKONANIE(...)przywierać do dna. Gotową kaszę przelać na sitko i zostawić by ochłodła i wyleciał z niej nadmiar wody. Do dużej miski wsypać kukurydzę, pokrojony w drobną kostkę ogórek i por (z pora tylko biała część), obranego kurczaka, połowę ugotowanej marchewki (należy ją zgnieść widelcem) i kaszę. Pietruszkę (i ewentualnie, jeśli posiadamy akurat, szpinak i rukolę), posiekać drobno i również wrzucić

Passions hobbies life
Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami 151

pasztet znalazłam w Lawendowym Domu . To świetna propozycja, szczególnie teraz, kiedy za bardzo nie mam ochoty na wędliny. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 marchewki 1/2 selera 1/2 pora pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka ostrej papryki łyżeczka zmielonego kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 1 szklanka bulionu(...)warzywnego 100 g płatków owsianych (użyłam otrębów) 100 g orzechów włoskich łuskanych Marchew i selera zetrzeć na tarce. Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę (jeśli użyjecie otrębów, nie trzeba ich mielić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień

Czerwień i błękit
Pizza z białymi szparagami i lazurowym sosem 141

chudego wędzonego boczku 250 g sera żółtego, najlepiej Mozzarelli w kawałku 1/2 cebuli 1/2 młodej cukinii 5-6 pieczarek 1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku kawałek pora 3 ząbki czosnku, drobno posiekane zioła do pizzy majeranek rukola Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 50 g sera Lazur(...)blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie). Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami

Czerwień i błękit
Zupa klopsowa 258

przepis Drukuj Składniki Zupa 500g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.) 2 średnie / 4 małe marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) kawałek pora (100g) mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól Klopsy 500g mielonej(...)oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka pietruszki Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w nieduże słupki od długości kilku centymetrów. Cebulę obieramy. Korzeń selera kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pora możemy podzielić na mniejsze części jeśli tak będzie wygodniej. Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Wkładamy mięso, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i zaczynami podgrzewać. Gdy woda zbliżać się

Kulinarna Pokusa
Sałatka jajeczna z pokrzywą 227

konserwowego listki z 5 młodych gałązek pokrzyw 1 słoik selera konserwowego 1 duży słoik majonezu 1 papryka czerwona 1 mały jogurt 5 średnich ogórków konserwowych 6 jajek 1 duży por (zielona część) 2 średnie jabłka 20 dag żółtego sera szczypiorek pieprz, sól Jajka gotujemy, obieramy i następnie białka kroimy w drobną kostkę a żółtka ścieramy na tarce. Por kroimy drobno(...)wrzątku przez kilka sekund i odsączamy z wody. Wszystkie składniki warstwowo układamy w salaterce. Kolejno: groszek, seler, polewamy majonezem z jogurtem,  potem dodajemy ogórki, paprykę, białka od jajek, por, polewamy majonezem z jogurtem, doprawiamy pieprzem i solą, jabłka, ser, żółtka i na koniec pokrzywę, solimy oraz posypujemy szczypiorkiem

Bon Appetit Małgorzaty
KREM Z CZARNEJ RZEPY - EKSPRESOWY I KREMOWY 117

zimnej, bo i tak i tak jest niesamowita. Temperatura nie gra roli. I nagle na wskaźnik na termometrze za oknem spojrzymy łaskawszym okiem. SKŁADNIKI: - Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie - Por, 2 sztuki - Cebula, 3 białe - Ziemniaki, 3-4 niewielkie -  Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie - Czarny pierz, do smaku - suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle(...)nakryć warzywa. - łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie) WYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę w grube krążki. 3. Warzywa gotujemy na wywarze mięsnym lub na wodzie - wersja wegetariańska. Do wersji wodnej dodajemy masło.  4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej

Wypisz Wymaluj
Kremowa zupa kukurydziana z suszonymi pomidorami i serem sałatkowym 166

talerzy. Polecam...   KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM SAŁATKOWYM.           Składniki na 3-4 porcje: 2 puszki kukurydzy  kawałek jasnej części pora 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1/2 opakowania sera Arla Apetina "Red peppers & chilli"  2 łyżki posiekanej natki pietruszki 10 sztuk pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy(...)łyżka masła + 2 łyżki masła do grzanek 3 - 4 kromki chleba tostowego sól pieprz           Sposób przyrządzania:             Por i ziemniaki pokroić na bardzo drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki, podsmażyć około 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 163

pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna(...)młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków

karmelowy
Sałatka z selerem, porem i ananasem 137

Pyszna sałatka z porem, ananasem i selerem. Prosta i ekspresowa w wykonaniu. Składniki: 1 słoiczek selera 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 duży por 5 jaj sól, pieprz majonez Wykonanie: Jaja ugotować, obrać i drobno pokroić. Por dokładnie opłukać i również pokroić razem z ananasem. Dodać kukurydzę, seler, przyprawić do smaku. Wymieszać z majonezem, a wierzch ozdobić ananasem

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania