por - 13968 przepisów (strona:144/932)

Obiad za 10zł - Zupa cebulowo - porowa z sandwichem serowym. 262

Czego użyłem i ile to będzie kosztować? -bulion drobiowy na porcji rosołowej 1,5 litra; koszt 3,75zł -4 duże cebule; 1,49zł/kg; zużywamy 650 gram; koszt 0,96zł -por 1,35zł -łyżka masła; koszt około 0,40zł -sól, pieprz, tymianek, lubczyk, ocet jabłkowy 0,50zł -chleb żytnio - razowy; 4 kromki; koszt 0,35zł -gorgonzola 37,52zł/kg; zużywamy około(...)gram; koszt 1,31gr -cheddar 17,93zł/kg; zużywamy około 45 gram; koszt 0,81zł Koszt łączny produktów w oparciu o najniższe cenny marketowe wyniesie 9,43zł Cebule i por siekamy na grube pasy, dusimy na maśle z solą i pieprzem pod przykryciem. Gdy soki odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu i dalej dusimy do miękkości. Bulion doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy

BaRepas
Kurczak z orzeszkami ziemnymi po chińsku 261

prawdę przepyszne i bardzo trudno je zepsuć więc polecam każdemu. Skład: marynata do mięsa: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego składniki do smażenia: papryka 1 cebula por połówka 2 suszone ostre papryczki kurczak piersi czosnek ząbek lub dwa (ja daję dwa) pietruszka orzeszki ziemne około pól szklanki lub ile mamy (ważne jest żeby je dodać na samym końcu(...)szczypta) kurkuma papryka słodka Wykonanie: Mięso kroimy w paski i obtaczamy w marynacie. Wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę i w tym czasie kroimy paprykę, cebulę i pora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać

Lubczyk i Wanilia
Sałatka z pora w szynce 334

Czasami wystarczy dodać jakiś mały drobiazg by zmienić zwykłą sałatkę w ładnie podaną przystawkę. Wystarczy tylko kilka plasterków szynki konserwowej, sałatka z pora i mamy zupełnie coś innego. Tak podaną przystawkę z pewnością możemy podać naszym gościom. Do przygotowania sałatki niezbędny jest majonez kielecki. Składniki: 1 por (biała część) 1 jabłko 2 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki majonezu(...)kielecki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz, cukier do smaku plasterki szynki konserwowej Przygotowanie: Por, jabłko i jajka  pokroić w drobną kostkę. Lekko posolić, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Dodać majonez, jogurt naturalny i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, by lekko przełamać ostrość. Sałatkę schłodzić. Przed podaniem posmarować plasterki szynki konserwowej i zwinąć

Ala piecze i gotuje
Rosół 186

domowego makaronu proponuje także domowy rosół. Składniki: 1 porcja rosołowa lub cały kurczak 2 marchewki 1 pietruszka 1 gałązka selera naciowego zielone części pora 1 cebula 1 łyżka czerwonej czubricy sól pieprz ziarnisty liść laurowy ziele angielskie natka pietruszki domowy makaron Wykonanie: Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam wodą,  wstawiam na mały gaz i gotuję około 30 minut(...)obieram, oczyszczam i myję. Marchew,seler i pietruszkę  kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się  wywaru. Cebulę obieram, opalam nad gazem i również dorzucam. Liście pora wrzucam w całości, gdyż łatwiej je później usunąć. Dodaję przyprawy: ziarna pieprzu, ziele angielskie liść laurowy i gotuje wszystko razem, aż mięso będzie odchodzić od kości a warzywa zmiękną

Bea(u)ty kitchen
Azjatycka zupa pak choi 193

które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki lub 3 cm kawałek) - 1 czerwona papryka słodka - trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej(...)płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski. Części zielone, również pokrojone w paski, podsmażymy osobno i dodamy na końcu. Marchew kroimy w talarki, szalotki w półtalarki, por i paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy kolejno – marchew, podsmażamy – dodajemy szalotkę, por, czosnek, białe części kapusty, paprykę. Chwilę dusimy pod pokrywką – warzywa nie mogą być rozgotowane. Przekładamy

mojewypiekiinietylko
Sałatka selerowa z szynką i ananasem 168

Kolejna wariacja na temat sałatki z selerem, która gościła na naszym świątecznym stole. Tym razem w nieco pikantniejszej wersji, bowiem sałatka selerowa z szynką i ananasem wzbogacona jest nutą pora, który nadaje jej charakterystycznego smaku. Jeśli lubisz seler konserwowy, zobacz również wersję łagodniejszej sałatki z użyciem tego warzywa! Obie wersje są naprawdę pyszne! Jeśli znacie ciekawe przepisy na sałatki(...)SAŁATKĘ RYŻOWO-SELEROWĄ oraz inne SAŁATKI Sałatka selerowa z szynką i ananasem - przepis: Składniki: (na dużą miskę) słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa czerwona papryka kawałek pora ok. 15 dag szynki konserwowej (grubszy kawałek) 4 jajka "L" 1 jabłko ok. 15-20 dag żółtego sera w kostce 3-4 łyżki majonezu do smaku sól, pieprz mielony do smaku Sałatka

Moje Qulinaria
Zupa curry z batatem 170

niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól(...)wrzenia. Dodać liście laurowe, anyż i cynamon i gotować ok. 10 minut, by uwolniły swój smak.  Dodać pokrojone w kostkę cukinię i bakłażana, a także pokrojonego w plastry pora (białą i nieco zielonej części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne

W SMAK
Szparagi w szynce i galaretce 185

słoiki szparagów w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę 3 kostki rosołowe Winiary 2 opakowania polędwicy sopockiej ( kupiłam w Biedronce ) kawałek pora ( zielona część ) 1 ząbek czosnku około 4 szklanek wody  1 opakowanie 50 g żelatyny Dr . Oetkera Wykonanie :) Wodę zagotować , dodać kostki rosołowe  i przeciśnięty ząbek czosnku , zagotować. Dodać(...)żelatynę i dobrze wymieszać aby się rozpuściła . Odstawić do lekkiego przestygnięcia , nie może być gorące. Z pora powycinać cienkie paseczki i sparzyć wrzątkiem aby zmiękły. Szparagi zawijać w plasterek szynki i na i związać paseczkiem pora tworząc kokardkę. Układać na podłużnym półmisku. Wierzch posypać , groszkiem , marchewką i kukurydzą. Wszystko zalać przygotowanym wcześniej rosołkiem. Odstawić do stężenia na kilka godzin. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Szpecle z warzywami. 213

Składniki: 200 g mąki 3 jajka 2 średnie marchewki 1 duży por 1 cukinia 1/2 szklanki wody 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól pieprz ziołowy Wykonanie: Cukinię, marchewkę i por pokroić w słupki o równej długości. Na patelni rozgrzać połowę masła i dodać marchewkę. Lekko ją podsmażyć, a następnie dodać pora. Smażyć około

O kuchni z uczuciem
Sałatka z pora z jabłkiem 339

Sałatka z pora łączy kwaśne, słodkie i słone smaki. Pasuje do suchych wędlin, swojskich wyrobów i pieczeni. 4 średnie pory (białe części) 4 jajka 3 kwaśne jabłka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka soku z cytryny 50 ml majonezu 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru sól, pieprz 1. Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części

Trzeci talerz
Zielona zupa krem 208

Podstawą tej zupy są różne zielone warzywa: groszek, brokuł i por. Im bardziej zieloną zupę chcemy otrzymać, tym więcej musimy dodać groszku, oczywiście mrożonego, a nie konserwowego. Kolor staje się jednolity dzięki zmiksowaniu na krem. Do tego rodzaju zup zawsze podaję jakiś chrupiący dodatek. Dziś prażone płatki migdałów. Składniki: mrożone brokuły (200g); może być oczywiście świeży Zielona zupa krem mrożony(...)groszek (100g) zielona część pora łyżeczka zielonej czubrycy duży ząbek czosnku łyżka octu ryżowego lub sok z cytryny sól,pieprz jogurt naturalny lub grecki łyżka płatków migdałowych (uprażonych) woda łyżka masła Zagotować groszek i brokuły w szklance wody. Por pokroić na grubsze kawałki. Poddusić na maśle (nie smażyć) i dodać do zupy. Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia. Dodać ocet

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta z jajkiem i porem na kanapki 139

czas w domu i niewychodzenie do ludzi sprawia, że można sobie pofolgować z jedzeniem tego, z czego na co dzień rezygnuję. Mam tu na myśli świeże: czosnek, cebule i pory. A że tych ostatnich mam sporo, więc postanowiłam połączyć je z jajkami, które przezornie ugotowałam wczoraj wieczorem. Do tego przyprawy azjatyckie i wyszło smaczne (nareszcie odzyskałam smak!) mazidło do chleba(...)Składniki : ok. 20 cm kawałek pora (wzięłam część środkową) 3 jajka kilka plastrów marynowanego imbiru 2 liście natki pietruszki czarny pieprz mieszanka soli himalajskiej z przyprawami azjatyckimi 2 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Obrać ze skorupki i drobno pokroić. Por i imbir pokroić w drobną kostkę. Rozdrobnić natkę pietruszki. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielona leniwa zapiekanka z porami 151

wzrokiem. Dźwięk uderzeń o drewno niósł się bardzo daleko. A teraz? Leniwe sobotnie południe. Ptaki ucichły. Słychać tylko gawrony. I mnie się to lenistwo udzieliło. Miałam robić tartę z porami, ale w lodówce natknęłam się na zielone naleśniki . Nie lubię marnować jedzenia, więc ich użyłam i nie musiałam zagniatać ciasta na tartę :) Kalorii dzięki temu manewrowi też mniej ;) Składniki(...)naleśników gruby por (ok. 30 cm) 4 zblanszowane młode listki jarmużu pół pęczka natki pietruszki ok. 100 g gorgonzoli pół pętka podsuszonej kiełbasy jałowcowej 3 plastry boczku 100 g sera typu mozzarella mielony pieprz Formę do tarty wyłożyć naleśnikami. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, wyłożyć na papier do odsączenia tłuszczu i pokroić na kawałki (wielkość według uznania). Na patelni

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka na Wielką Sobotę lub Wielkanoc 32804

jajeczny, na stole pojawiają się jajka i różne potrawy z nimi związane. Oto jedna z nich: Składniki : 1 kg pieczarek 7 jajek puszka groszku konserwowego (może być mrożony) 2 pory (w sumie ok. 30 cm) 4 łyżki majonezu kopiasta łyżka pieprzu ziołowego sól Pieczarki obrać, wypłukać i pokroić na cząstki. Obgotować w osolonej wodzie (od momentu zagotowania gotować(...)minut). Odcedzić. Odstawić do wystygnięcia. Ugotować na twardo jajka. Zalać zimną wodą i odstawić do schłodzenia. Pory opłukać, przekroić wzdłuż w kilku miejscach i pokroić na cienkie paseczki. Posypać solą i odstawić na ok. 30 minut. Jajka pokroić w kostkę. Połączyć jajka, odcedzony groszek, pory i pieczarki. Dodać majonez i pieprz ziołowy. Wymieszać. Doprawić do smaku solą. Odstawić do przegryzienia

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami, papryką i porem 502

doskonała przekąska dla całej rodziny, w sam raz na dzisiejszy post. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 słoiczek marynowanych pieczarek,, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Pora kroję(...)osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam. Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki, cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę doprawiam do smaku pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi