Vichyssoise- klasyczny, jasny krem z ziemniaków i porów, którą tradycyjnie serwuje się na zimno, jednak ja zdecydowanie wolę wersję gorącą. Delikatny w smaku, gęsty, bardzo smaczny, prosty i... przyjazny dla naszego portfela :) Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy- polecam również dodatek grzanek czosnkowych czy chrupkiego pieczywa. * wywar warzywny- 800 ml * por- 3 duże(...)płaska łyżeczka * kolendra- szczypta * sok z cytryny- 1 łyżka * suszona papryczka chili, sól, pierz- do smaku * szczypior- do ozdoby W garnku, na klarowanym maśle poddusić pokrojoną cebulę i pory (wykorzystać tylko białą część) z poszatkowanym czosnkiem. Dodać pokrojone ziemniaki, listek laurowy, ziele, sok z cytryny, gałkę, kolendrę i zalać wywarem warzywnym. Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Wyłowić
Kraina Miodem Płynącaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 400g udźca wołowego 2 duże marchewki 1 mały por 2 duże cebule mąka pszenna sól, pieprz 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego tłuszcz do smażenia 200ml bulionu 200ml wody 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku Wykonanie: Jeśli udźiec jest w kawałku, to należy go pokroić na 1cm plasterki(...)już gotowy udziec w plastrach). Następnie pokroić plastry na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić je tłuczkiem. Doprawić pieprzem. Posypać mąką z obu stron. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Por pokroić w plasterki. Marchew obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zarumienić cebulę, dodać por i marchewkę. Następnie na tłuszczu podsmażyć mięso z obu stron. Wszystkie składniki wrzucić
Kulinarne PrzebojeWszelkie typy sałatek zawsze cieszą się powodzeniem, podczas spotkań ze znajomymi. Ciekawe doznania smakowe zapewnia połączenie kurczaka z ananasem i kukurydzą , por natomiast dodaje tej sałatce wyrazistości i ostrości . składniki na 4 porcje ugotowane mięso z rosołu ( ja użyłam 2 udek z kurczaka ) 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa mały słoiczek majonezu sól i pieprz przepis(...)Ugotowane udka z kurczaka kroimy w drobne kawałki , dodajemy odsączoną puszkę kukurydzy , pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojonego w plasterki pora .Wszystko łączymy z majonezem , doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite DaniaBardzo prosta i smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem ananasa i pora, to świetna propozycja na Nowy Rok a także inne okazje, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem . składniki na 4 porcje 50 dag filetów śledziowych puszka ananasa 1 por mały słoiczek majonezu sól i pieprz przepis Filety śledziowe namaczamy w wodzie przez godzinę, a następnie kroimy w kostkę. Parzymy(...)pora i drobno kroimy, dodajemy pokrojonego ananasa z puszki. Całość mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Smakowite DaniaSurówka z pora i jabłka świetnie nadaje się do drugiego dania , robi się ją błyskawicznie. Jest zdrowa , smaczna i prosta. składniki na 5 porcji 2 duże pory 2 winne jabłka sól i pieprz odrobina cukru sok z cytryny 100 g jogurtu naturalnego 1/2 pęczka szczypiorku przepis Pory starannie myjemy nacinamy wzdłuż i kroimy cienkie paseczki , od razu lekko
Smakowite DaniaZielono mi - czyli sałatka z porów i brukselki z jajkiem w sosie musztardowym .W sam raz dla wielbicieli gotowanej brukselki .Sałatka jest dosyć sycąca, dlatego może zastąpić małą kolację, ja wypróbowałam i smakowało . składniki na 4 porcje 2 jajka 2 pory 30 dag brukselki 3 łyżki twarożku homogenizowanego 1/3 szklanki mleka sól 1 łyżeczka musztardy sok z cytryny przepis Jajka(...)gotujemy na twardo, studzimy drobno siekamy. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. Pora kroimy w talarki. Twarożek homogenizowany mieszamy z musztardą, mlekiem doprawiamy solą i dodajemy sok z cytryny, tak powstały sos mieszamy z warzywami i jajkami
Smakowite Daniasię w prosty sposób, a dodatek aromatycznych przypraw nadaje mu wyjątkowego smaku . składniki na 4 porcje 16 rurek cannelloni 40 dag mięsa mielonego ( ja użyłam indyczego) 1 marchewka 1 por ( biała część ) 2 łyżki oliwy z oliwek mielony imbir suszona kolendra 2 łyżki sosu sojowego 10 dag sera żółtego sól pieprz(...)koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 cebula suszona kolendra sól przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy pokrojone warzywa marchew, pora . Nadzienie doprawiamy szczyptą mielonego imbiru pieprzu i soli , dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną kolendrę. Rurki cannelloni ( moje
Smakowite Daniasmaczniejsza . składniki na 5 porcji 2 zupki chińskie 2 kolorowe papryki ( zielona i czerwona lub pomarańczowa ) 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasolki 4 średnie ogórki konserwowe biała część pora majonez 250 g przepis Paprykę i ogórki kroimy w kostkę a pora drobno siekamy . Do miski wrzucamy połamany makaron z zupek chińskich wraz z sypkimi przyprawami. Dodajemy paprykę, ogórki, fasolkę(...)kukurydzę i pora .Wszystko składniki łączymy dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje gdy ochłodzi się godzinę w lodówce
Smakowite Daniakurczakiem. Świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, jest doskonałą propozycją na wykwintny obiad. składniki na 4 porcje 8 pałek z kurczaka ( dramstików ) 1 cebula 1 jabłko 1 por 15 dag winogron 1/4 litra białego francuskiego wina Celebro 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki soli przepis Umyte i odsączone pałki z kurczaka doprawiamy solą i białym pieprzem(...)Białą część pora kroimy w plastry a cebulę i jabłko w kostkę. Opłukane winogrona przekrawamy na pół i usuwamy z nich pestki. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy porcje kurczaka. Dodajemy pokrojone jabłko i cebulę i chwilę podsmażamy. W trakcie smażenia kurczaka podlewamy białym winem Celebro i wszystko dusimy klika minut pod przykryciem. Pod koniec dodajemy połówki winogron
Smakowite DaniaKlasyczna i prosta w przygotowaniu zupa ogórkowa z ziemniakami, bardzo pożywna, lekko kwaśna, zabielana śmietaną to jedna z moich ulubionych zup. Można ją robić o każdej porze roku, a najlepiej zimą gdyż idealnie rozgrzewa organizm . składniki na ok 2 litry zupy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek pora 2 ząbki czosnku 6-7 średnich ziemniaków 40 dag ogórków kiszonych(...)masła lub margaryny szklanka śmietany 18% szklanka kwasu z ogórków 2 łyżki mąki pszennej łyżka przyprawy typu wegeta ( przepis tutaj ) łyżka cukru łyżka soli przepis Warzywa ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, ząbki czosnku, ziemniaki ) obieramy, marchew i pietruszkę kroimy na drobne kawałki, ziemniaki w większą kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 2 litrów i gotujemy do miękkości. Wywar doprawiamy
Smakowite Daniaoryginalnego smaku dodaje wędzony łosoś jest przepyszną i prostą w przygotowaniu potrawą, znakomitą propozycją na wykwintny obiad lub kolację. składniki na 4 porcje 80 dag pietruszki mały por 3 ziemniaki 150 g wędzonego łososia 600 ml bulionu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek sok z połowy cytryny pęczek koperku czarny pieprz sól przepis(...)Obraną pietruszkę kroimy w talarki, umyte ziemniaki w kostkę, a pora w plastry. Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną pietruszkę, pora oraz ziemniaki, warzywa mieszamy i lekko dusimy, następnie wlewamy bulion i wszystko gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Garnek z ugotowanymi warzywami zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, następnie doprawiamy sokiem
Smakowite Daniazawekować i przechowywać nawet do 3 miesięcy). Polecam zrobić swój bulion. Przepis na mój ulubiony, aromatyczny bulion warzywny również tutaj Wam podaje. Przepis na ten bulion jak do tej pory, uważam za najlepszy – jest esencjonalny, pełny aromatów i smaków. Zupy na tym bulionie są wyjątkowe. Bez porównania do kupnych kostek sklepowych! Składniki: (6 porcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego(...)pozostawiłam tylko 50 ml. Składniki na domowy bulion warzywny: 1 mały seler lub 1/2 dużego 2 średnie pietruszki 3 średnie marchewki 3 duże ząbki czosnku 2 średnie całe pory 2 średnie cebule 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego 8 szklanek wody sól morska, świeżo mielony pieprz czarny Przygotowanie domowego bulionu warzywnego
Moja Delicjapodane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków) 200 ml mleka kokosowego 1 limonka (łyżka soku+skórka) 2 łyżki kurkumy 1 plaska łyżka kminu(...)pieprz, papryka ostra do smaku Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie pora kroimy w półplasterki i smażymy na rozgrzanej patelni do zeszklenia. Pod koniec smażenia dorzucamy do pora obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir
Zawsze głodna!dodany za dużo, a zupa będzie paliła jak ogień. Zawsze wtedy możecie ratować się dodaniem śmietany, ale lepiej być ostrożnym ;) Składniki: około 40 dkg świeżego łososia , około 15 cm pora , 4-5 łyżek masła, niewielki kawałek selera (po pokrojeniu wyszło go około 2/3 szklanki), pół papryczki chili , pół pęczka koperku , 2 duże liście laurowe , pół łyżeczki ziela angielskiego , sól(...)smaku. Por opłukać i pokroić w plasterki, zeszklić na maśle. Seler obrać, opłukać i pokroić w cienkie słupki. Dodać do zeszklonego pora wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Poddusić. Wlać wodę i dołożyć posiekaną papryczkę chili, posolić do smaku. Ugotować do miękkości. Łososia oczyścić ze skóry i ości, pokroić w mniejsze kawałki. Wrzucić do zupy, zagotować i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennazmienia smaku tej przepysznej zupy :) Składniki: Winiary Pomysł na… Tajską zupę z kurczakiem 500g fileta z indyka 200g cukinii 150g marchewki 50g korzenia pietruszki 150g pieczarek 100g cebuli 50g pora 5 łyżek oliwy (3 + 2) 1litr wody (750 + 250) Filet z indyka kroimy na podłużne paski, a następnie smażymy na 3 łyżkach oleju, około 5 minut. Cukinię, marchewkę, pietruszkę, cebulę(...)pora kroimy w podłużne, cienkie paseczki. Pieczarki kroimy w plastry. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem (2 łyżkami) i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy cebulę, pora i cukinię i dusimy jeszcze około 3 minut, po czym zalewamy jarzyny 750 ml wody i zagotowujemy. Większą zawartość saszetki wsypujemy do 250 ml wody i mieszamy. Następnie
Smakowy Raj