główka lodowej sałaty1 czerwona paprykasiekany szczypiorekkawałek porasos sałatkowy lub dressing (u mnie taki)Sposób przygotowania:1. Sałatę kroimy w paski.2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy.3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku.4. Sałatę, paprykę i pora mieszamy, dodajemy siekany szczypiorek i polewamy dressingiem. Mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa Anipuszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany koperek1 liść laurowyziele angielskieolejwoda Sposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew i pora w plasterki. 2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i ziemniaki i gotujemy.3
Kuchnia domowa Anikukurydzą i rodzynkamiSurówka z kiszonej kapusty z pomarańczą Surówka z kiszonych ogórkówSurówka z marchewki na ostroSurówka z marchewki na słodko Surówka z marchewki i pomarańczySurówka z marchewki z porem i jabłkiem Surówka z marchwi z żurawinąSurówka z młodej kapusty i marchewki Surówka z młodej kapusty z koperkiemSurówka z młodej kapusty z pomidorami Surówka z pomidorów i ogórków(...)Surówka z pora Surówka z sałaty lodowej i pomidora Surówka z sałaty lodowej z marchewką Surówka z sałaty lodowej z ogórkiem korniszonym Surówka z sałaty lodowej z paprykąSurówka z sałaty lodowej z poremSurówka z włoskiej kapusty
Kuchnia domowa Anipiec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec ok 15 - 20 minut , do lekkiego zrumienienia , można wstawić pod grill, trzeba wtedy uważać żeby się nie spaliły Cebulę obrać z wierzchniej łupinki i dobrze opalić(...)przepisy podają żeby bulion w tym momencie odszumować , ja dawno przestałam to robić i nie sądzę aby miało to wpływ na smak bulionu. Po zagotowaniu dorzucić podpieczone warzywa, dodać por, czosnek (1/2 główki, bez obierania) i pozostałe przyprawy. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, bez pokrywki, przez ok 4 i 1/2 godziny. Bulion ma tylko lekko "pyrkać
Stare GaryPyszna zupa z selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam seler do różnych zup, ale nigdy, do tej pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu(...)strony.składniki25 g masła5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę1 por, pokrojony (biała część)700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka)1 liść laurowy300 ml mleka półtłustego (opcjonalnie)sól i świeżo zmielony czarny pieprzszczypiorek i płatki chili do posypaniaprzygotowanieRoztopić masło w dużym garnku na małym ogniu. Dodać seler
Stare Garywywaru.składniki500 g ziemniaków ( u mnie młode )ok 1,5 l bulionu z kostki lub rosołułyżka kminku pęczek kopru1/2 pęczka koperku ( część odłożyć do posypania zupy)mały por, tylko biała część3 łyżki śmietany 18%łyżka masłasól, pieprz do smakuprzygotowanieZiemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Umyty por pokroić w półplasterki.Do garnka z bulionem włożyć koper, dodać(...)kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie koper usunąć, dodać ziemniaki i por, koperek. Gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż ziemniaki będa miękkie. Po ugotowaniu, ziemniaki lekko rozgnieść praską do ziemniaków, dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę. Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero tak zahartowaną
Stare Garytego smakuje wybornie!Ryba:* pstrąg cały- 2 szt.* boczek wędzony- 6 plastrów* cytryna- sok z połówki + 4 plastry* koper- garść* sól, pieprz* masło klarowane- do posmarowania foliiSos porowy:* por- 2 szt.* śmietana- 200 ml* masło klarowane- 40 g* sól, pieprzRyba:Piekarnik nastawić na 200 stopni.Pstrągi dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.Całą rybę (środek również) posolić (należy pamiętać(...)wyłożyć 3 plastrami boczku.Całość szczelnie zawinąć folią i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec przez 20 minut.Sos porowy:Kiedy ryba 'siedzi' w piekarniku, w tym czasie przygotować sos porowy.Przekroić pora na pół, a następnie pokroić w talarki.Dusić pod przykryciem na rozgrzanym, sklarowanym maśle- do miękkości (około 7-8 minut)Wlać śmietanę (u mnie to 18%), doprawić solą oraz pieprzem
Kraina Miodem Płynącalekkie lasagne- beszamelu nie robimy. Ścieramy ser żółty i dodajemy sporo, nawet do trzech garści do sosu pomidorowego. Mieszamy do rozpuszczenia sera. Mieszankę 9 warzyw mieszamy z wystudzonym porem i serem ryckiem.Gotujemy wodę na lasagne. Można układać surowe płaty, ja swoje lekko podgotowałam, jeden płat siedział we wrzątku nie więcej niż minutę. Potrzebowałam raczej platycznego lasagne. Bierzemy naczynie
Z Kuchni Do Kuchniorzechowym smaku.Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej,posiada już wszystkie składniki odżywcze,a jeszcze niewiele skrobii,zatem i niewiele kalorii.Dzisiejsze risotto : zielony orkisz z ananasem,marchewką,porem i orzechami nerkowca smakuje doskonale.Danie bardzo proste do przygotowania,jestem pewna,ze podbije kubki smakowe niejednego mięsożercy.Zapraszam do przepisu.Składniki:300g ziaren zielonego orkiszu1 cebulka1 ząbek czosnku100 ml białego(...)obrać marchew i pokroić w drobną kostkę .Po minutach dodać do gotującego się risotta.Pora umyć i pokroić w drobne krążki.Ananasa obrać,usunąć głąb i pokroić w kostkę.Pora i ananasa dodać do risotta 5 minut przed końcem gotowania orzechy posiekać i skarmelizować na patelni na 1 łyżce masła z 1 łyżką cukru.Reszte masła i parmezan wmieszać do risotta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wody i dodaję 2-3 łyki musztardy, sól, pieprz i majeranek.Duszę ok. godziny aż wieprzowina będzie miękka. W międzyczasie myję i kroję w półplasterki białe części pora i duszę na maśle aż będzie miękki.Gdy wieprzowina jest miękka dodaję por z masłem w którym się dusił, dolewam śmietanę i całość duszę jeszcze ok 10 min.Smacznego Post Potrawka wieprzowa pojawił
UgotujmyTo.plzaś nie za bardzo… postanowiłam jednak zaryzykować ;)! Chodziło mi po głowie również dodanie kurczaka, ale ostatecznie zdecydowałam, że tym razem będzie to wersja bezmięsna. Na mięsną jeszcze przyjdzie pora, bo zapiekanka okazała się smakowitym połączeniem! Zapraszam na pyszną bezmięsną zapiekankę z ryżem i cukinią Zapiekanka z ryżu i cukiniiSkładniki (dla 4-6 osób)1 kg cukinii250 g ryżu1 cebula1(...)por (biała część)2 ząbki czosnku100 g sera pleśniowego3 jajka150 g sera żółtego150 ml śmietany 30-36%świeży kopereksól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieolej rzepakowy1. Ryż ugotować tak, aby był lekko twardy i odcedzić.2. Cukinię opłukać i jeśli jest mała pokroić na pół talarki a jeśli większa to w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pokrojoną cukinię- doprawiając
UgotujmyTo.pldrobną kostkę. Wrzucić do miski, zalać 2 łyżkami oliwy i posypać przyprawą "Gyros". Zamieszać. Przykryć talerzykiem i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. W tym czasie por i ogórki konserwowe pokroić w cieniutkie plasterki a kapustę pekińską drobno posiekać.Po upływie 2 godzin wyjąć mięso z lodówki i usmażyć je. Pilnować należy jedynie, żeby go za bardzo
Świat Domowej Kuchniłyżek suchej fasoli Piękny Jaś2 listki laurowe1 ząbek czosnku3 średnie buraczki3 podudzia z kurczakawłoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)1/2 cebuli2 ziemniaki3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka mąkisól, pieprzMimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się(...)garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę
Świat Domowej Kuchnicebuli – 3 łyżki- jajko – 1 szt- żółtko – 1 szt- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- boczek wędzony – 200 g- cebula – 1 szt- por – 1 szt- jajka na twardo – 3 szt- surowe jajko – 1 szt- bułka tarta – 1 łyżka- olej – 1 łyżka- sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy(...)żółtko i wlewamy sok z cebuli. Zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 15 – 20 minut. FARSZ: Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy drobno posiekanego pora. Przesmażamy razem kilka minut. Boczek drobniutko siekamy razem z jajkami na twardo.( Możemy również zmielić w maszynce ) Mieszamy z cebulką i porem. Wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą. Wszystko
Ostra na Słodkomiałam niezły dylemat i to właśnie Was na moim profilu facebookowym pytałam o pomysły!Tym razem padło na rybkę - a dokładnie filety z dorsza.Dodałam cebulkę , marchew , odrobinę pora … a wszystko to zapiekłam w naczyniu żaroodpornym.To był świetny wybór , gdyż rybka zachwyciła domowników!Danie na stałe zagości w mojej kuchni!SKŁADNIKI:- filety z dorsza – 500 g- olej(...)tahini – ok.180 ml- sok cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka
Ostra na Słodko