por - 14468 przepisów (strona:155/965)

Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów 221

malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne) 5 ziemniaków 3-4 małe marchewki 1 pietruszka parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1(...)malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne) 5 ziemniaków 3-4 małe marchewki 1 pietruszka parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki

CoolinarniePL
Kurczak w kwaskowej marynacie (piersi i pałki kurczaka) 197

Możemy dodać więcej, ale ja nie chciałam przesadzić. Chodziło mi tylko o delikatny, cytrynowy posmak. Składniki: 3 piersi z kurczaka 3 pałki z kurczaka 1/2 cytryny 1/2 pora - opcjonalnie (do posypania gotowego mięsa - przepis na końcu, pogrubioną czcionką) 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 garść natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1 łyżeczka(...)ogniu. Przekręcamy kawałki drobiu od czasu do czasu, nawet kilka razy. Następnie, jak się już trochę poddusi, zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze chwilę Podajemy:) Jadłam z ryżem posypanym podduszonym porem, ale można też posypać nim gotowe mięso. W takim przypadku należy łyżeczkę masła rozgrzać delikatnie na patelni, posiekać pora i chwilkę poddusić - do miękkości. Posypać mięso

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kostki rosołowe 219

pyszną zupę, sos lub po prostu posłuży jako zdrowa, PRAWDZIWA przyprawa. Już mi ślinka cieknie;) Co potrzebujecie? duży garnek, taki naprawdę duży:) 500-600 gramów mięsa  1 cały por (biała i zielona część) 1 seler 2 pietruszki 3-4 marchewki 5-6 liści laurowych 1 cebula 1 łyżka lubczyku 5-6 kuleczek pieprzu 5-6 kuleczek ziela angielskiego(...)łyżeczka soli 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki opcjonalnie 2-3 liście kapusty włoskiej (ja nie dodawałam) Mięso czyścimy, myjemy. Kroimy dowolnie - według uznania Por czyścimy i kroimy w większe paski - będzie łatwiej wyłowić z zwywaru. Ja pokroiłam drobno, w talarki, ale wtedy trudniej jest się pozbyć Seler myjemy i kroimy na pół Pietruszki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka jarzynowa - "biedna", ale zdrowa i ekspresowa 381

smaczna :) I bardzo szybko się ją robi. Dlaczego biedna? Bo nie ma ziemniaków i ogórka kiszonego. Do warzyw z bulionu dodałam tylko puszkę groszku i skroiłam białą część pora. Składniki:  marchew i pietruszka  z rosołu: biała część pora puszka zielonego groszku  1 łyżka majonezu (można wymieszać z jogurtem naturalnym) pieprz Warzywa studzimy :) Marchewkę i pietruszkę kroimy(...)kostkę Odsączamy wodę z puszki z groszkiem i przekładamy groszek do warzyw Białą część pora dzielimy wzdłuż na cztery części, następnie drobno kroimy Majonez łączymy - jeśli chcemy - z łyżką jogurtu naturalnego i przekładamy do salaterki z warzywami. Całość delikatnie mieszamy Nie dodawałam ziemniaków i ogórków, ale sałatka wyszła smaczna. Warzywa "przeszły" wywarem, co spowodowało, że były już delikatnie przyprawione. Doprawiłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka warstwowa 3304

twardo 6 łyżek majonezu (jak dla mnie najlepszy Kielecki, ponieważ on sam w sobie jest już dobrze przyprawiony) 100 gramów sera żółtego posiekana natka pietruszki (ok. 2 łyżek) por sól, pieprz - opcjonalnie Seler, groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy Ser żółty ucieramy na tarce o drobnych oczkach Por myjemy i kroimy w plasterki Ugotowane jajka kroimy w kosteczkę W salaterce(...)układamy warstwami składniki: najpierw 2/3 sera żółtego, kukurydzę, seler, 3 łyżki majonezu, por, jajka, 3 łyżki majonezu, groszek, 1/3 sera żółtego i posypujemy posiekaną natką pietruszki Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 219

karoten, które korzystnie wpływają na skórę. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, dzięki któremu nauka lepiej wchodzi do głowy :D Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 marchewka kawałek pora 3 pałki kurczaka 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki mąki pszennej 300 ml wywaru drobiowego pieprz sól Najpierw szparagi: umyć i oderwać zdrewniałe końce (łapiemy szparaga "w pół" i delikatnie zginamy(...)Złamie się dokładnie w miejscu, w którym jest zdrewniały) Gotujemy szparagi na parze przez 8 minut po przykryciem Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki Por kroimy w piórka Kurczaka myjemy, zdejmujemy skórę i nacieramy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami 278

ochotę na drób. Zostały mi dwie pałki kurczaka. Z drugiej strony nie miałam ochoty na ziemniaki, więc stwierdziłam, że użyję ryż. Do tego jedna marchewka i kawałek zielonej części pora. Ryż, podlany bulionem warzywnym obudził we mnie smak dzieciństwa - smakował tak, jak robiła go moja babcia :) Pychota! I to, co mi się jeszcze podoba w tym przepisie to fakt(...)osób, które nie mają czasu, żeby stać nad kuchenka i mieszać cokolwiek w czymkolwiek :D Składniki: 1/2 litra bulionu warzywnego 1 nieduża marchewka ok. 10 cm zielonej części pora przyprawa do kurczaka 4-5 pałek kurczaka (ja miałam tylko dwie, ale podana ilość składników spokojnie wystarczy na 5 sztuk) 2 szklanki ryżu Nagrzać piecyk na 200 stopni C Surowy ryż

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus 184

musztardą. Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus SKŁADNIKI: 2 cukinie 1 kulka mozarelli 100 g kaszy kuskus 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka pikantnego kremu paprykowego lub gulaszowego kawałek pora 1/2 papryki czerwonej sól 1/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE: Kaszę wsypujemy do miski, posypujemy przyprawą uniwersalną i zalewamy wodą na ok 1 cm ponad(...)kaszę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Pora i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem i natką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Surówka marchewkowa 165

już nie jest problem, bo robię to robotem kuchennym i przyrządzam zawsze zdecydowanie większą ilość. Surówka marchewkowa SKŁADNIKI: 3 marchewki  zielona cebulka  pieprz  sól  kawałek pora  1 łyżka jogurtu naturalnego  1 łyżka śmietany Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Zieloną cebulkę myjemy i drobno siekamy a  pora kroimy(...)cienkie półplasterki. Kawałki pora przelewamy na sitku gorącą wodą, następnie solimy i mieszamy. Wszystkie warzywa doprawiamy pieprzem i mieszamy. Dodajemy jogurt połączony ze śmietaną i ponownie mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą 321

siebie, a ja jestem zadowolona, że mam podaną kolację. Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą    SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól pieprz 1/3 pora (środkowa część) 4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy koperek Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Pora pokroić na cieniutkie plasterki i dodać(...)miski. Ja przekładam pora najpierw na sitko i przelewam gorąca wodą. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Z wierzchu posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - zdrowa, kolorowa sałatka na zakończenie roku 378

Dziś poniedziałek, więc nie może u nas zabraknąć czegoś "fit", zwłaszcza, że już po Świętach i pora zadbać o to by zbędnego ciężaru ubyło. Tym razem zapraszamy na prostą sałatkę, którą polecamy wszystkim aby zdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka     SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki(...)jogurtu naturalnego 2 jajka czarnuszka Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórka i pomidory obrać ze skórki i pokroić. Pora pokroić na drobne kawałki. Jajka ugotować w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie ostudzić, obrać i pokroić na części. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać jogurt i doprawić solą i pieprzem i wymieszać ponownie. Podawać z kawałkami jajek i posypane czarnuszką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - jajecznica ze szparagami 147

Dziś będzie prosto, szybko, smacznie i zdrowo a do tego śniadaniowo, gdyż proponujemy jajecznicę . Troszkę inną niż zwykła, gdyż z dodatkiem pora i białych szparagów.  Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, zawierają do tego dużo witamin i składników mineralnych, w związku z czym są jak najbardziej "fit". Tym prostym daniem rozpoczynamy sezon szparagowy. Polecamy!! Jajecznica ze szparagami Składniki: 4 jajka(...)pora 10 białych szparagów 1 łyżeczka oliwy natka pietruszki sól, pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojonego drobno pora, tyle aby zmiękł. Szparagi obieramy, kroimy wzdłuż na pół i na małe kawałki. Na patelnię dodajemy szparagi, drobno posiekaną natkę pietruszki, jogurt  i  dusimy 5 minut. Następnie wbijamy jajka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką 176

naszym domu. Jest ona szybka w przygotowaniu, idealna do grzanek bądź do młodych ziemniaczków.  Duńska zupa porowa z zieloną cebulką  SKŁADNIKI: 1-2 białe części z pora 2 zielone cebulki 100 ml śmietany kremówki 200 g serka topionego 100 g sera gouda 1 duża łyżka masła 1 l bulionu sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Pora płuczemy(...)kroimy w cieniutkie plasterki.  Zieloną cebulkę płuczemy i siekamy.  Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.  Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pora i szklimy dodając szczypiorek.  Po około 5 minutach zalewamy całość bulionem i zagotowujemy, dodajemy serek topiony i gotując na wolnym ogniu roztapiamy go.  Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i ewentualnie solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem 160

dzielimy się przepisem na nią z Wami :)  Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem  SKŁADNIKI: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka natki pietruszki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Soczewicę zalewamy wodą(...)odstawiamy.  Czosnek obieramy i drobno siekamy, pora kroimy w pół talarki.  W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, zarumieniamy go, dodajemy pora i całość podsmażamy 2 minuty po czym dodajemy pomidory z puszki.  Całość delikatnie solimy, dodajemy papryki i mieszamy - podduszamy kilka minut. Następnie odcedzamy soczewicę i ją dodajemy do rondla, mieszamy.  Podlewamy bulionem i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lin z warzywami. 211

około 35 minut. szczypta soli 80 dkg ziemniaków 2 małe pory 50 dkg marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę(...)wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku,gotować 20 minut. Pory oczyścić ,umyć. Obrać marchewkę,opłukać,pokroić z porami w cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu,smażyć warzywa 6-8 minut,często mieszając,tak aby nie przywarły do dana

Przepisy i porady kulinarne