trochę warzyw i dodatków i mamy nastroszoną zapiekankę. Składniki: -8 parówek drobiowych ( hot dog ) -3 jajka -kilka ugotowanych ziemniaków -ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera -czerwona papryka -por -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -pieprz -przyprawa warzywna -sos pomidorowy lub ketchup Jedną parówkę drobniutko kroimy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki a pora w plasterki(...)jednej strony nacinamy na długości ok. 1 cm. Ziemniaki kroimy w kostkę. Do miski rozbijamy jajka, dosypujemy pieprz, przyprawę warzywną i mieszamy. Dodajemy, ziemniaki, pora, paprykę, parówkę i wszystko razem mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na końcu dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Przekładamy do natłuszczonej formy, układamy nacięte parówki
Maminek kulinarnybardzo sycąca można ją jeść samą lub z chlebem. Z podanych proporcji wychodzi 2 -2,5 l zupy. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. karkówki) 300 g pieczarek 1 por 400 g serka topionego (np. pieczarkowego, z szynką itp.) sól, pieprz, papryka słodka i pikantna Wykonanie: Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojonego w krążki pora i pieczarki pokrojone w talarki(...)papryką słodka i pikantną. Pamiętajmy że serki są słone. Serki rozpuszczamy w 1 l gorącej wody, mieszamy trzepaczką wtedy szybciej się rozpuszczą. Do płynu dodajemy mięso z porem i pieczarkami i uzupełniamy resztą wody. Gotujemy ok. 20 min. żeby smaki się przegryzły. Smacznego
IMPRESJA SMAKUmain danie można podać z makaronem ryżowym. Proste i sycące... w zupełności wystarczy dla 4-6 osób Składniki: 4 marchewki garść suszonych grzybów mun 2 pojedyncze piersi kurczaka 2 pory (białe części) 1 papryczka chili 2 cm świeżego imbiru (obranego ze skórki) 2 ząbki czosnku 2 opakowania gotowego sosu chińskiego bami goreng ok. 3 garści sezamu 1/2 opakowania makaronu chow(...)upływie tego czasu wodę z moczenia grzybów wylewamy. Z cukinii wydrążyć środek i pokroić w słupki. Marchewkę pokroić w słupki, namoczone grzyby i papryczkę chili w paski, zaś pora pokroić w krążki. Piersi należy pokroić w paseczki. Piersi podsmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę i chwilę dusimy. Następnie dodajemy cukinię, por, grzyby mun, papryczkę chili
IMPRESJA SMAKUSałatka bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Kwaskowaty posmak jabłka i ostrość pora sprawia, że idealnie pasuje jako dodatek do mięs. Składniki: 1 duże kwaśne jabłko 2 średniej wielkości pory 2 łyżki majonezu 400 ml jogurtu greckiego sól, pieprz Wykonanie: Jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach Por kroimy w półkrążki (białe części i niewielką ilość jasno zielonej
IMPRESJA SMAKUdrugie śniadanie... oczywiście można ją podać do mięsa lub jeść samą, na kolację taka sałatka też będzie dobra... jak zwykle pełna dowolność. Ps. Sałatka dzięki dodatkowi pora i cebuli jest lekko ostra ... Składniki: 1 por (biała część) 3 małe czerwone cebule 5 jajek 1 puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu 4 duże kwaśne jabłka sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy(...)twardo. Ugotowane jajka, obrane ze skórki jabłka kroimy w drobna kostkę. Cebulę i pora kroimy w cieniutkie półkrążki. Wszystkie składniki sałatki razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUZupa z książki "Przysmaki Ojca Mateusza, Domowa Kuchnia Natalii" zainspirowała mnie do przygotowania własnej zupy porowo-ciecierzycowej. Składniki: 4 pory (białe części) puszka ciecierzycy (lub 1,5 szklanki ciecierzycy namoczonej i ugotowanej) 3 łyżki masła 1 marchew 1/2 selera 3-4 ząbki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki majeranku posiekana natka pietruszki sól i pieprz do smaku Pory(...)przekroić na pół, dokładnie umyć, pokroić w paseczki. Marchew i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło, dodać selera, marchew oraz pory i zmiażdżony czosnek. Delikatnie posolić i dusić kilka minut. Zalać 4 szklankami wody, po zagotowaniu gotować jeszcze ok. 10 minut, dodać ciecierzycę, posiekaną natkę, majeranek. Po kilku minutach zdjąć
Czerwień i błękitlodówce jest zawsze i nie pamiętam już jak to było, gdy go nie używałam. 4 łodygi selera naciowego 1 jabłko 3 - 4 średnie pomidory biała część z 1 pora sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól Umyć produkty, łodygi selera pokroić w plasterki. Białą część pora przeciąć wzdłuż na połowę, a następnie na cienkie(...)plasterki. Pokrojonego selera i pora posypać niewielką ilością soli (1/2 łyżeczki). Jabłko obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do pokrojonego selera. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie było ciemne. Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki z sokiem, następnie pokroić w dość małe kawałki wielkością zbliżone do pozostałych, już pokrojonych składników surówki. Polać
Kuchcik gotujeprosta, za to bardzo pożywna, a mój mąż dodaje że jest przepyszna:) Szczypta curry i ostra papryka dodają intrygującego smaku tej potrawie. Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, duża pierś z kurczaka, 0,5kg ziemniaków, 3 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 2 kostki rosołowe drobiowe, sól, pieprz, curry, ostra papryka, opcjnalnie vegeta i maggi(...)garnka wlewamy ok 2 litry wody. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. 3. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, pora i selera myjemy, marchew kroimy kostkę. Wrzucamy do wody w garnku wraz z pokrojonym mięsem. Gotujemy aż wywar będzie gotowy, tj. ok.15min. 4. Wyławiamy z zupy selera pora i pietruszkę (chyba, że ktoś lubi jeść je w zupie):) 5. Obieramy ziemniaki
Kuchnia Pełna Pasjitylko odgrzać. Uwierzcie mi, że do dzisiaj pamiętam tę nieodpartą chęć zjedzenia flaczków! Weszłam, kupiłam, pognałam do domu i zjadłam, zaszokowana wręcz jak bardzo mi zasmakowały. Od tej pory jem flaczki, gotuję samodzielnie i chętnie się nimi zajadam :) No i tłumaczę każdemu, kto krzywi się na samą o nich myśl, że skoro lubimy drobiowe żołądki, to dlaczego(...)żeby dzieci nie wyobrażały sobie jakichś bzdur :) Składniki: ok. 1 kg flaczków , 2 nogi od kurczaka , 4 średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa , sól
Codzienna kuchnia niecodziennapodanej porcji powstały dwa takie warkocze. Składniki: Ciasto: 225g mąki pszennej pół łyżeczki soli 10g świeżych drożdży 125ml mleka łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru Farsz: brokuł por 8-10 pieczarek 10 plasterków dowolnej wędliny ( u mnie szynka) 3-4 łyżki śmietany 18%, do zup i sosów sól, pieprz, zioła prowansalskie Zaczyn: Mleko podgrzewamy, powinno być ciepłe(...)wody, dodajemy łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wkładamy brokuła, "koroną" do dołu, łodygą do góry- jak, kto woli ;-)) Gotujemy 8-10 minut. Pora i pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Dusimy aż odparuje nadmiar wody. Ugotowanego brokuła studzimy i kroimy na mniejsze różyczki. Dodajemy do pora i pieczarek- dusimy. Doprawiamy solą
Czerwona Porzeczkazupie jest delikatny i lekko słodki. To dzięki pieczeniu stracił swój ostry smak, a zyskał delikatną słodycz. Składniki: Zupa: 400 g ziemniaków główka czosnku z cebula biała część pora łodyga selera naciowego 1 l bulionu warzywnego biały pieprz sól oliwa Monini Pesto: pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pistacji 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy(...)Pieczemy około 10 minut, do momentu aż będzie miękki i bez problemu będzie można wycisnąć go z łupinki. Gdy ziemniaki się podsmażą do garnka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, por pokrojony w półtalarki i seler naciowy pokrojony w cienkie plasterki. Dodajemy szczyptę soli i podsmażamy, aż cebula, por i seler zmiękną. Wtedy całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu
Smakowity Blog Kulinarnywybierzecie; u mnie "zrazowe" -boczek kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę(...)się zawijał. Na patelni, pokrojony w drobną kostkę, podsmażamy boczek. Nadmiar tłuszczu odlewamy. Przerzucamy do jakiegoś naczynia. Następnie na patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem
BaRepasOtwieranie Garnka: Naturalne Porcji: 1 litr wywaru JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Składniki 2 cebule, obierz i pokrój w talarki 1 por - tylko biała część, pokrój w talarki 1 - 2 ząbki czosnku, obierz i rozgnieć 5 łodyg świeżej zielonej pietruszki lub więcej 1 łodyga selera naciowego z listkami, pokrój(...)świeżego rozmarynu 5 ziaren ziela angielskiego ok. 20 ziaren czarnego pieprzu sól do smaku 2 litry wrzącej wody oliwa + masło do smażenia Przygotowanie rozgrzej tłuszcz w szybkowarze dodaj cebulę, por, czosnek i łodygi pietruszki, chwilkę podsmażaj dodaj seler naciowy, koper włoski i marchewkę, całość podsmażaj łącznie ok. 15 min (pilnuj, aby warzywa nie zbrązowiały) dolej białe wino i wodę
Szybko Szybkowarząbki czosnku2 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnegosólpieprzPrzygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.Kabanosy drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę, ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę.Pora trzeba obrać i drobno pokroić, sparzyć we wrzątku kilka minut.Makaron, kabanosy, ser żółty, kukurydzę, pora i ogórka wrzucić do miski i zalać sosem.Sos - majonez, jogurt naturalny wymieszać i dodać przeciśnięty
Lawendowe Niebośrednie pory1 mała marchew3- 4 ziemniakisól, liść laurowy, mielony pieprz czarny3-4 łyżki olejuPrzygotowanie :Warzywa obieramy i myjemy; ziemniaki kroimy dość drobno, marchew możemy zetrzeć na tarce, a pora kroimy w pół krążkiNa patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy marchew i pora, smażymy często mieszającW garnuszku z wodą i liściem laurowym gotujemy ziemniaki na pół miękko, dodajemy przesmażone warzywa- dogotowujemyDoprawiamy
Proste Potrawy