por - 14468 przepisów (strona:152/965)

Najprostsza i najszybsza sałatka świata, z ananasem, porem i kapustą pekińską 418

Przepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście(...)uwielbiam :) Składniki: Ok. 400g kapusty pekińskiej 200g pora (białej części) 1 średnia puszka ananasa 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego 3 – 4 łyżki soku z ananasa Kapustę pekińską szatkujemy i przekładamy do dość dużej miseczki, w której będziemy mieszać sałatkę. Kawałek pora przecinamy wzdłuż na połowę, po czym kroimy go w poprzek na około 3mm plasterki, rozdrabniamy i dodajemy

Smakowy Raj
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 261

grzecznościowo nie udawali swego zachwytu.   Dla 5 osób 1 kg dorsza 1 bakłażan 1 średnia cukinia 1 cebula 5 ziemniaków 330 ml słodkiej śmietany 2 jajka 15 cm pora sól,pieprz, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków i do ryb olej do smażenia Dorsza dokładnie umyć i wymoczyć kilka godzin w wodzie, następnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i ugotować w osolonej(...)ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Bakłażana i cukinię również pokroić w plastry, przyprawić solą,pieprzem, słodką papryką a następnie obsmażyć z obu stron na półmiękko. Cebulę i pora pokroić i usmażyć do miękkości. Jajka roztrzepać i dodać do śmietany, przyprawić solą i pieprzem i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia masy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę ziemniaków, posypać

Jadło i czytadło
barszcz ukraiński 236

pieprzem wprawiła mnie w jeszcze lepszy humor SKŁADNIKI 4 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka lub 1 udko (mięso można pominąć) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula por (ok. 10 cm) 1 puszka białej fasoli 4 duże ziemniaki liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki śmietany 18% pieprz sól natka pietruszki(...)PRZYGOTOWANIE Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą (ok. 2-2,5 l), zagotować i zebrać powstałą szumowinę. Dodać obraną pietruszkę, selera, pora, pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę (w łupinie). Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować ok. 30 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do innego garnka, zalać wodą, posolić i ugotować (mają

zabawa smakiem
Make cooking easier - książka inna niż wszystkie 211

Make cooking easier - Przepisy na cztery pory roku" jest autorską książką Zosi Cudny, blogerki kulinarnej. Dlaczego napisałam, że jest inna niż wszystkie? Lubię książki kulinarne, ale większość z nich zwyczajnie mnie nudzi, bo są schematyczne i do siebie podobne. Ta ma mnóstwo zdjęć, jest kolorowa, prócz kulinarnych inspiracji mamy też przegląd życia autorki - od strony kulinarnej oczywiście. :-) A ja przy(...)materiałowe obicie i zakładkę tego samego koloru. Ciepła kolorystyka i zdjęcie samej autorki na okładce zachęcają do zapoznania się z jej treścią. Książka podzielona jest na cztery główne rozdziały, pory roku a każdy rozdział na trzy podrozdziały: śniadania, obiady, desery. Pomiędzy każdym z nich możemy podziwiać zestaw starannie dobranych zdjęć, adekwatnych do pory roku. Każde z nich jest wyjątkowe, przyciągają

Szefowa kuchni
Makaron z warzywami po wietnamsku, Bratysława 217

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora(...)pokrój w cienkie paski a papryczkę chilli w drobne kawałeczki. Odcedź kukurydzę, pędy bambusa. Podziel brokuł na różyczki, odetnij również łodygę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pora, cebulę i czosnek, ciągle mieszając. Po paru minutach dodaj pieczarki. Podsmaż chwilę i przełóż do makaronu. Następnie dolej 2 łyżki oleju i, ciągle mieszając, podsmaż papryki, przełóż do makaronu. Zrób

Qlinarnie i Qlinarnie
Warzywa w mleku kokosowym i Kuźnia 220

serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Tradycjonalista może już przestać czytać. Ekspresowe i pyszne danie, dla niebojących się eksperymentów! Znalezione tutaj . 2 porcje. Składniki:   ½ cukinii 1 marchewka 1 por lub cebula ½ brokułu olej ½ puszki zielonego groszku sól, pieprz, sos sojowy ½ puszki mleka kokosowego (ok. 150ml) opcjonalnie: curry Cukinię, pora i marchewkę pokrój na talarki. Brokuł podziel na różyczki(...)patelni rozgrzej olej. Wrzuć pora i chwilę podsmaż. Delikatnie dolej trochę wody. Następnie dodaj marchewkę i cukinię i duś na małym ogniu do miękkości (kilkanaście minut). Dolej jeszcze trochę wody, jeśli wyparowała, a warzywa jeszcze nie są miękkie. Na końcu dodaj groszek, sól, pieprz, sos sojowy do smaku i mleko kokosowe. Świetnie pasuje również curry. Wymieszaj i podawaj z ryżem

Qlinarnie i Qlinarnie
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 257

trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej wieprzowiny 50 bułki tartej  8 gałązek świeżego tymianku 1 łyżka(...)czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli 8 gałązek tymianku CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pora przecinamy wzdłuż na pół, odrzucamy zewnętrzne liście, resztę wrzucamy na 30 minut do osolonego wrzątku, gotujemy, przecedzamy. Liśćmi pora wykładamy dno keksówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy posiekany czosnek i mrożony szpinak

My Culinary Art
Sałatka – przedwiośnie 393

Wielkimi krokami zbliża się wiosna. Każdemu z nas brakuje słońca i kolorów. Aby choć odrobinę poczuć wiosny proponuje taką kolorowa sałatkę z porem i wędzonym kurczakiem. 250 g makaronu tortellini z szynką 1 udko wędzone 1 ogórek 2 pomidory 1 por (biała cześć) 1 pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie(...)Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Udko wędzone obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Pomidory, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa łączymy z makaronem. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby składniki się przegryzły

VioletoweKucharzenie
29. Por w szynce i serze 161

duży i gruby por 3-4 plastry dobrej szynki 8 plastrów żółtego sera zioła, kolorowy pieprz  50 g. masła  Por kroimy na kawałki o długości ok 10 cm. Usuwamy wierzchnie warstwy warzywa, bo nawet po ugotowaniu mogą okazać się twarde. Tak więc kawałki pora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ok. 15 minut. Następnie owijamy najpierw w plaster

Jadło i czytadło
52. Zupa fasolowa z krewetkami 152

ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 1 szklanka białej fasoli 200 g krewetek 1/3 szklanki oleju "Kujawski ze Smakiem" czosnek z bazylią 1/2 pora 1 marchewka 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego  sól, pieprz,  ostra mielona papryka Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej(...)wody z listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli.  Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec gotowania, tak aby warzywa nie były rozgotowane. Por wystarczy dodać na 2 minuty przed końcem, będzie jędrny i smaczniejszy. Krewetki usmażyć w oleju przez 3 minuty. Krewetki bardzo dobrze komponują się z czosnkiem

Jadło i czytadło
163. Pomysłowa dekoracja - wachlarz z pora - cz. 7 180

Kawałek pora o długości ok 15 cm przecinamy na dwie, trzy lub cztery części, ale nie do samego końca, następnie zaczynając od zewnętrznych warstw pora, zakładamy jego paski do środka i tak aż do samego końca.  Ostatnie środkowe warstwy możemy pozostawić nie zwijając ich. Wachlarz z pora można położyć jak i postawić na stojąco np. utykając w sałatce

Jadło i czytadło
Sałatka z pieczonych warzyw 224

Już wiem, że często będę ją serwowała, bo jest tego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia 1 papryka czerwona, słodka 1 cebulka 1 jabłko 1/2 pora 1 saszetka Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. sól, pieprz Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka(...)pora w paski. Warzywa wysypać na blachę z piekarnika, ale nie mieszać, tylko ułożyć każde warzywo osobno na płasko. Lekko posolić i popieprzyć oraz polać równomiernie połową zawartości saszetki Kujawski. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po około 8-10 minutach można wyjąć łopatką jabłko, cebulę, pora i bakłażana, po następnych minutach cukinię na samym końcu paprykę. Warzywa

Jadło i czytadło
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym i podsmażanym porem 181

płaska łyżeczka startego imbiru 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka słodkiej papryki mielonej odrobina soli   około 10 cm pora   Na oleju podsmażyć przez 1 minutę pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać pozostałe przyprawy i zagotować. Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości(...)wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pora pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Gotową zupę podawać z natką pietruszki lub kolendrą i oczywiście z porem

Jadło i czytadło
Młoda kapusta pekińska z porem i jabłkiem. Szybka surówka. 274

Świetna wiosenna surówka, doskonała do obiadu i grilla. Szybko się robi i wszystkim smakuje :) Składniki - połówka młodej kapusty pekińskiej - biała część pora - dwa małe jabłka - sok z połówki cytryny - oliwa z oliwek - przyprawa włoska *  *jeśli ktoś nie ma tej przyprawy to podaję jej skład : - lubczyk, cząber, majeranek, pieprz turecki, czarnuszka, suszone warzywa, sól Wykonanie Por kroje w paseczki, zasypuje(...)solą i zostawiam na chwilkę, aby zmiękł i odpuścił sok. Kapustę pekińską kroję drobno, dodaję do niej odciśniętego pora i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Do surówki wyciskam sok z cytryny, posypuje przyprawą, mieszam. Przed podaniem polewam oliwa z oliwek. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka Królewska. Świetna na imprezy i przyjęcia. 202210

Pracy nie ma z nią wiele, więc można ją także przygotować na co dzień na śniadanie, czy kolację. Polecam spróbować :) Składniki - szynka najlepiej konserwowa w kawałku - 30 dkg. - duży por ( tylko biała część) - ananas z puszki - 4 plastry - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - słoiczek selera konserwowego - puszka kukurydzy (mniejsza) - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam(...)miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę. Szynkę, jajka i ananasa kroję w kosteczkę, seler w drobniejsze paseczki, dodaję odsączoną kukurydzę i odciśniętego pora. Przyprawiam delikatnie solą i pieprzem. Dodaję 3-4 łyżki majonezu, mieszam i wstawiam na ok. godzinkę do lodówki aby składniki się "przegryzły ".Gotowe. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród