por - 13968 przepisów (strona:153/932)

Poniedziałkowy "fit" - zdrowa, kolorowa sałatka na zakończenie roku 350

Dziś poniedziałek, więc nie może u nas zabraknąć czegoś "fit", zwłaszcza, że już po Świętach i pora zadbać o to by zbędnego ciężaru ubyło. Tym razem zapraszamy na prostą sałatkę, którą polecamy wszystkim aby zdrowo zakończyć mijający rok ... :) Zdrowa, kolorowa sałatka     SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 ogórek zielony 2 pomidory sól pieprz 2 duże łyżki(...)jogurtu naturalnego 2 jajka czarnuszka Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Ogórka i pomidory obrać ze skórki i pokroić. Pora pokroić na drobne kawałki. Jajka ugotować w lekko osolonej wodzie na twardo, następnie ostudzić, obrać i pokroić na części. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą. Dodać jogurt i doprawić solą i pieprzem i wymieszać ponownie. Podawać z kawałkami jajek i posypane czarnuszką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - jajecznica ze szparagami 122

Dziś będzie prosto, szybko, smacznie i zdrowo a do tego śniadaniowo, gdyż proponujemy jajecznicę . Troszkę inną niż zwykła, gdyż z dodatkiem pora i białych szparagów.  Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, zawierają do tego dużo witamin i składników mineralnych, w związku z czym są jak najbardziej "fit". Tym prostym daniem rozpoczynamy sezon szparagowy. Polecamy!! Jajecznica ze szparagami Składniki: 4 jajka(...)pora 10 białych szparagów 1 łyżeczka oliwy natka pietruszki sól, pieprz zioła prowansalskie 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojonego drobno pora, tyle aby zmiękł. Szparagi obieramy, kroimy wzdłuż na pół i na małe kawałki. Na patelnię dodajemy szparagi, drobno posiekaną natkę pietruszki, jogurt  i  dusimy 5 minut. Następnie wbijamy jajka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką 137

naszym domu. Jest ona szybka w przygotowaniu, idealna do grzanek bądź do młodych ziemniaczków.  Duńska zupa porowa z zieloną cebulką  SKŁADNIKI: 1-2 białe części z pora 2 zielone cebulki 100 ml śmietany kremówki 200 g serka topionego 100 g sera gouda 1 duża łyżka masła 1 l bulionu sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: Pora płuczemy(...)kroimy w cieniutkie plasterki.  Zieloną cebulkę płuczemy i siekamy.  Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.  Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pora i szklimy dodając szczypiorek.  Po około 5 minutach zalewamy całość bulionem i zagotowujemy, dodajemy serek topiony i gotując na wolnym ogniu roztapiamy go.  Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i ewentualnie solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem 132

dzielimy się przepisem na nią z Wami :)  Pikantna zupa pomidorowa z soczewicą i czosnkiem  SKŁADNIKI: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka natki pietruszki 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Soczewicę zalewamy wodą(...)odstawiamy.  Czosnek obieramy i drobno siekamy, pora kroimy w pół talarki.  W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, zarumieniamy go, dodajemy pora i całość podsmażamy 2 minuty po czym dodajemy pomidory z puszki.  Całość delikatnie solimy, dodajemy papryki i mieszamy - podduszamy kilka minut. Następnie odcedzamy soczewicę i ją dodajemy do rondla, mieszamy.  Podlewamy bulionem i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lin z warzywami. 186

około 35 minut. szczypta soli 80 dkg ziemniaków 2 małe pory 50 dkg marchewki 5 dkg masła lub margaryny 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżeczki startego chrzanu  ( może być ze słoika ) 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki biały pieprz Sposób wykonania : Ryby opłukać dokładnie zimną wodą,osuszyć. Cytrynę umyć,sparzyć wrzątkiem,pokroić na cienkie plasterki. Zagotować w garnku wodę(...)wrzątku włożyć ryby ,gotować na bardzo małym ogniu 25-30 minut,nie dopuszczając już do silnego wrzenia wody. Ziemniaki obrać,umyć. Włożyć do lekko osolonego wrzątku,gotować 20 minut. Pory oczyścić ,umyć. Obrać marchewkę,opłukać,pokroić z porami w cienkie długie paski. Rozgrzać mocno tłuszcz w rondlu,smażyć warzywa 6-8 minut,często mieszając,tak aby nie przywarły do dana

Przepisy i porady kulinarne
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 214

więcej do szczęście mi nie trzeba. OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA /własny;/ na 2 porcje ryba:  2 świeże, patroszone okonie morskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła     puree: 300g obranego(...)się ewentualnych pozostałych łusek. Myję dokładnie, w szczególności wnętrze ryby pozbawione wnętrzności.  Oprószam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na czas  przygotowywania farszu.    Por myję, osuszam, kroję na półtalarki. Cebulę obieram, siekam i szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam, a następnie wrzucam por. Smażę 3 minuty, po czym przerzucam

W kuchni Karmel-itki
Schab faszerowany pieczarkami i porem. 110

Składniki: 1 kg schabu w kawałku około 200 g pieczarek 1/2 pora majeranek, papryka ostra, kminek sól, pieprz olej smalec Przygotowanie:  Przez całą długość schabu nacinamy kieszeń, najlepiej ostrym i długim nożem. Mięso obficie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Pieczarki obieramy i kroimy je na plasterki, a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy(...)pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem.  Faszerujemy mięso i związujemy nitką, aby farsz nie wypadał. Obsmażamy schab ze wszystkich stron na smalcu, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kminkiem, dodajemy smalcu i podlewamy troszkę wodą.  Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1,5 godziny, polewając mięso co pewien czas sosem w którym się

Symfonia smakowa
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 173

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny(...)tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję uduszoną paprykę. Dusiłam ją w głębokiej patelni gdzie dodałam

ClauditteMissCooking
Zupa krem z kalafiora 144

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 153

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową(...)tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut

ClauditteMissCooking
Filety z Flądry w mleczku kokosowym 96

Składniki: 1/2 kg filetów Flądry 1 por 50 ml białego wytrawnego wina 250 ml mleczka kokosowego - opcjonalnie śmietany kremówki 30% sól, pieprz, szczypta curry ( do smaku ) natka pietruszki 1 łyżka masła mały ząbek czosnku  Przygotowanie: Masło sklarować, dodać drobno posiekanego pora, czosnek smażyć chwilkę po czym dolać wina niech odparuje na wolnym ogniu. Fileciki ułożyć na porach dodać mleczko

Gaździnka warzy
Soczewica z kurczakiem 149

Składniki: 150g soczewicy pierś z kurczaka por papryka sól pieprz szczypta tymianku, cząbru, imbiru, majeranku,  kilka ziarenek kolendry 2 ząbki czosnku sos sojowy łyżka oleju natka pietruszki Przygotowanie: Soczewicę opłukać, zalać osoloną wodą, dodać majeranek, cząber, kolendrę i gotować do miękkości. Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na cienkie paseczki, przyprawić solą, pieprzem, imbirem, sosem sojowym i tymiankiem(...)podsmażyć. Paprykę i pora posiekać ( nie za cienko ) dodać do kurczaka razem z drobniutko posiekanym czosnkiem.  Smażyć do momentu, kiedy por zmięknie a na samym końcu posypać natką........... Smacznego

Gaździnka warzy
Koko z warzywami 323

Składniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć(...)wrzucić do osolonej gotującej się wody na 3 min. Kurczaka pokroić w kostkę lub paski ( jak kto woli ).  Na rozgrzanym oleju w woku podsmażyć kurczaka, przyprawić. Dodać posiekanego pora z rozgniecionym czosnkiem.Wlać wino i smażyć chwilkę niech odparuje. Wrzucić poszatkowaną kapustę i marchewkę, smażyć do miękkości ( przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka

Gaździnka warzy
Pióra Penne z sosem pomidorowym 217

Składniki: 300 g Penne ( pełne ziarno ) pierś kurczaka 1 por papryka żółta 2 ząbki czosnku 150 g fasolki szparagowej pesto z pomidorami i bazylią ( KOTANYI - mieszanka przypraw ) sól, pieprz, słodka papryka szczypta chili kilka kropel sosu sojowego puszka pomidorów bez skórki w sosie szczypiorek Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, przyprawić ( czosnkiem, solą, pieprzem(...)sosem sojowym, papryką i 2 - 3  szczyptami pesto ). Odstawić mięso na 30 min. W tym czasie pokroić paprykę i pora, a fasolkę szparagową ugotować. Na rozgrzanej patelni z 2 -3 łyżkami oleju usmażyć kurczaka, dodać pora, paprykę, podsma żyć, a na końcu sos pomidorowy z pomidorami ( doprawić w razie potrzeby ). Wszystko wymieszać i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączyć

Gaździnka warzy

Proponowane wyszukiwania