por - 14468 przepisów (strona:153/965)

Sałatka pieczarkowo-ziemniaczana z ogórkiem kiszonym i porem + koperek ..pycha :) 342

sałatka. I powiem nieskromnie wyszło całkiem fajne połączenie, a co najważniejsze wszystkim ta wymyślona sałatka bardzo smakowała. Polecam :) Składniki - 30 dkg pieczarek - 4 średnie ziemniaki - 3 jajka - 1 por - 3 ogórki kiszone - koperek - sól,pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki solę, mieszam i odstawiam aby puścił sok i stracił goryczkę. Oczyszczone pieczarki wrzucam(...)gotuję  w mundurkach, odcedzam studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuję na twardo, obieram, koperek siekam. Ugotowane ziemniaki, pieczarki, jajka i ogórki kiszone kroję w kostkę, dodaje odciśniętego pora i posiekany koperek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam z 2-3 łyżkami majonezu i łyżką śmietany. Gotową sałatkę wkładam na minimum godzinę do lodówki w celu.... jak zawsze.... przegryzienia się

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem, papryką i porem. 586

kolejną szybką i prostą w wykonaniu sałatkę. Ta sałatka to fajna propozycja na śniadanie , kolację, spotkanie ze znajomymi czy święta. Polecam :) Składniki - wędzona pierś z kurczaka - czerwona papryka - por ( tylko biała część ) - dwa kiszone ogórki - 2 jajka ugotowane na twardo - 10 dkg makaronu ( u mnie małe muszelki ) - koperek świeży lub suszony - majonez, smietana - sól, pieprz Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu(...)opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewam zimna wodą, odcedzam, studzę. Por kroję w półplasterki, przekładam do małej miseczki, solę, zostawiam na 10-15 minut aby zmiękł, puścił soki i stracił goryczkę. Kurczaka, paprykę, ogórki i jajka na twardo kroje w kostkę, przekładam do dużej miski, dodaję makaron, odciśniętego pora, posiekany koperek, 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany, doprawiam

Kuchnia z widokiem na ogród
Ziemniaki duszone i zapieczone w śmietanie. 360

grzechu. Przepis jest na około 8 porcji. - około 2 kilo ziemniaków mączystych ( BRYZA, TAJFUN) -  300-350 słodkiej śmietany 12 % - sól, pieprz i liść laurowy do smaku - jeden średni por - garść natki pietruszki - olej do smażenia - łyżeczkę masła Por oczyść, umyj i pokrój w krążki. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju z liściem laurowym. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki(...)Wrzuć do podsmażonego pora. Śmietanę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową w/g Twojego smaku. Dolej do ziemniaków, zmniejsz ogień i duś około 20-25 minut, często mieszając. Dolej w między czasie około 1/2 szklanki wody.  Po tym czasie ziemniaki powinny być już gotowe, czyli miękkie.Jeżeli nie są, to podduś jeszcze chwilę. Dodaj połowę parmezanu i natkę pietruszki. Wymieszaj

Pasje Jolki
Roladki drobiowe z pieczarkami i serem w sezamie z pomidorowym kuskusem. 223

poszukiwaniu inspiracji w lodówce natknąłem się na filety drobiowe, które prosiły się już o zjedzenie, względnie zamrożenie. Chciały to mają. Czego użyłem? -połówki filetów z kurczaka -kilka pieczarek -por część biała i zielona -sos sojowy -ser żółty -białe wino półwytrawne -pieprz, sól, papryka słodka -puszka pomidorów -świeże oregano -oliwa -masło klarowane -groszek zielony -łyżka ziaren sezamu -bułka tarta -jajko Pory(...)dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, smażymy kilka minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety rozbijamy, kładziemy na foli spożywczej, solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką słodką. Układamy na nich ser, pieczarki z porami i zawijamy w folii, wkładamy na pół godziny do lodówki. Rozwijamy z foli. Jajko roztrzepujemy, dodajemy do niego sezamu, tak by zrobiła się z tego papka. Roladki obtaczamy w bułce, następnie

BaRepas
Pieczeń rzymska z królika 404

królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom. Składniki: 1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak) 5 dużych marchewek 1 duży por 3-4 jaja 1 czerstwa bułka np. kajzerka duży pęczek natki pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 6 jaj do ugotowania i włożenia do środka Forma jak do pieczenia pasztetu (długa) Wykonanie(...)Marchewki gotujemy. Bułkę moczymy w mleku, natomiast por kroimy w półkrążki. Mięso królika mielimy razem z ugotowaną marchewką i odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy por i drobno pokrojoną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Mięso wyrabiamy jak na mielone. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i całość mieszamy do połączenia się składników. Jajka gotujemy na półtwardo. Formę w której

IMPRESJA SMAKU
JARZYNY NA ZIMĘ 263

Składniki (na ok 27 słoiczków po dżemie): 5 kg marchewki 1,5 kg pietruszki z natką  1 kg bulwy selera 1,5 kg porów 1,5 kg soli   Przygotowanie: 1. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. By było szybciej i mniej pracowicie, można się posłużyć specjalną nasadką na maszynkę(...)mielenia, oczywiście jeżeli ktoś z Państwa taką posiada. 2. Pora drobno pokroić. 3. Natkę posiekać. 4. Wszystkie warzywa wrzucić do większej miski, dodać sol i dokładnie je wymieszać. 5. Wkładamy nasze warzywa do wyparzonych słoiczków, mocno je ubijając (można użyć do tego  tłuczka) 6. Zakręcamy nasze słoiki i wstawiamy je do śpiżarni lub w inne chłodne miejsce

Kulinarnie z Polką na Kresach
zupa ogórkowa 248

zupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek):  kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie(...)laurowe 1/2 łyżki soli pieprz Przygotowanie: wywar na zupę  1. Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy, obieramy ze sk ó rki i ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Pora myjemy i kroimy, w kostkę. 2. Do garnka wlewamy zimna wodę i wkładamy do niej mięso, które wcześniej umyliśmy. Gotujemy na małym ogniu ok godziny, zbierając szumowiny.  W moim

Kulinarnie z Polką na Kresach
Obiad za 10zł - Ser smażony z tatarką, czyli po czesku podane. 278

panierce, by nam nie wyciekał przy smażeniu. Smażymy z każdej strony i po bokach do zrumienienia panierki. Sałatka: -sałata lodowa; koszt główki 2,49zł, zużywamy połowę 1,24zł -por część biała, koszt 4,99zł/kg, zużywam około 150 gram 0,75zł -olej rzepakowy, duża łyżka 0,06zł -starty ser, który nam został po porcjowaniu -pomidor, koszt 4,99zł/kg, koszt(...)gram 1,25zł -sól, pieprz (stała wartość zużytych przypraw) 0,50zł Por smażymy na oleju, solimy i pieprzymy. Sałatę porcjujemy na małe listki dodajemy pomidora i posypujemy startym serem. Wszystko podlewamy porami i sosem, który powstał w trakcie ich smażenia. Łączny koszt dla czterech porcji w oparciu o ceny marketowe wyniesie około 10,29zł. W woli wyjaśnienia. Pytacie mnie

BaRepas
wątróbka drobiowa z kaki 255

dwie porcje 200 gram wątróbki drobiowej 1 owoc kaki  2 mini marchewki 1 mini kukurydza 2 plastry oberżyny  kawałek świeżego ogórka kilka sztuk solirodu szalotka szczypiorek kawałek pora rzodkiewka sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia Wątróbkę czyścimy i smażymy na oliwie około 7-10 minut obracając ją podczas obróbki cieplnej , następnie siekamy drobno i doprawiamy solą(...)parowarze około 2 minut i następnie grillujemy około 2 minut razem z obraną szalotką . Oberżynę , kukurydzę  i soliród gotujemy w parowarze 1 minutę , kukurydze dzielimy na cztery .Z pora wykrawamy kawałek  na kształt prostokąta i smażymy na suchej patelni górną i dolną częścią dociskając do momentu mocnego zbrązowienia gdy będzie gotowa rozwarstwiamy ją na pojedyncze warstwy delikatnie

na gazie
Sałatka z marchewką i ananasem 176

Por jest moim ulubionym warzywem w każdej postaci: na surowo, smażony, z parowaru itd. Jest idealnym składnikiem do sałatek, gdyż nadaje im ostrzejszego smaku. I właśnie dzisiaj powstała szybka, małopracochłonna i smaczna sałatka porowa z marchewką i ananasem . Składniki: 1 por 2 marchewki 1 puszka ananasów z puszki sok ananasowy oliwa z oliwek sól cukier Por kroimy w talarki, marchewkę

Salonik smaków
Rolada serowa z szynką i kukurydzą 2219

opakowaniu foliowym (u mnie gouda); 100 g szynki w dużych plastrach; 150 g serka kanapkowego z ziołami (u mnie Almette); 1/2 puszki kukurydzy konserwowej; 1/2 białej części średniego pora; 4 łyżki drobno posiekanej natki pietrszuki (2 do farszu, 2 do oprószenia po wierzchu); Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Por umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito i sparzyć(...)polać) wrzątkiem. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przygotować farsz. Do miski przełożyć serek kanapkowy. Dodać sparzonego, pokrojonego pora, odcedzoną kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki (2 łyżki). Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. W garnku zagotować wodę. Garnek zdjąć z ognia. Włożyć do niego ser w folii (ser ma być cały zanurzony) na 8 - 15 minut (czas

Gospodyni Miejska
wątróbka kurczaka z porami na ostro... 185

Składniki: wątróbki z kurczaka 50 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 2 łyżki, pory 4 większe, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, sól morska 3/4 łyżeczki, papryczka chilli 1 średnia wątróbkę oczyścić z błonek, tłuszczyku, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć na gorącym oleju z masłem zrumienić obsypaną mąką wątróbkę i przełożyć(...)talerz do tłuszczyku po wątróbce wsypać drobno pokrojone opłukane pory dodać przyprawę w płynie, sól, rozkruszyć suszoną papryczkę chilli razem z pestkami, wszystko mieszając podsmażać z 5 minut wątróbkę ciut posolić i podać na porach i np. z bułką lub z czym lubisz.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placki ziemniaczano-pieczarkowe 189

Niby niewielka zmiana od placków tradycyjnych, bo ciągle ziemniaki stanowią składnik podstawowy, ale smakują jednak inaczej. Polecam je zwłaszcza fanom pizzy, bo podane z serem,  ketchupem, porem i majonezem smakują wybornie. Składniki: 0,7 kg ziemniaków 5 dużych pieczarek 1  mała cebula 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz(...)smaku           olej  do smażenia Dodatkowo: 2 łyżki majonezu 1 nieduży jasny por garść tartego żółtego sera dobry ketchup Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić  w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, pieczarkami, roztrzepanymi jajkami, śmietaną

Gosia gotuje
Sałatka śląska ze śledziem 298

Sałatka śląska, to nic innego jak znana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze śledziem.  Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 6 jaj 2 duże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka  ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki(...)rozgotować). Poczekać  przed krojeniem aż całkowicie wystygną, wtedy sałatka nie będzie papkowata.... Obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać drobno pokrojonego śledzia,  pora, jajka, musztardę, śmietanę, majonez, sól i pieprz. Ja osobiście pieprzu nie żałuję , bo sałatka ma wtedy bardziej wyrazisty smak. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przełożyć sałatkę

Gosia gotuje
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 407

dawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem  lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm  grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz(...)łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz i oregano. Dusić jeszcze 5 minut. Zdjać z ognia i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce i dodać do wystudzonego farszu, wymieszać. W międzyczasie z zamrazarki wyjać ciasto

Gosia gotuje