por - 13968 przepisów (strona:159/932)

ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 241

utęsknieniem wyglądam promyczków słońca , kwitnących drzew i zielonej trawy …W zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa za drzwi!Ale trzeba!O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające  które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny.Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca.Dodatek(...)pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad.SKŁADNIKI:- marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula – 1 szt – por -1 szt – papryka czerwona – 1 szt – bulion – 1,5 l – liśc laurowy – 2 szt – ziele angielskie – 3 szt – słodka papryka – 2 łyżeczki – chilli

Ostra na Słodko
Tarta porowa z sosem serowym 193

świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło!Polecam!  SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 2 szkl- masło – 100 g- jajko – 1 szt- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- pory – 3 szt- wędlina – 150 g- masło – 50 g- sól – do smaku- pieprz – do smaku- cebula – 1 sztSOS:- ser żółty – 100 g- ser pleśniowy

Ostra na Słodko
Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym 184

całą pewnością przepisy z ich wykorzystaniem będą się tu pojawiały coraz częściej.Dziś mam dla Was przepyszny makaron tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznego czosnku , pora i świeżej papryki.Odpowiedni doprawiony sprawi , że z tak prostego dania stworzymy przysmak godny najlepszej restauracji!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* makaron tagliatelle – ok. 250 g* krewetki – ok. 20 szt* cebula dymka(...)czosnek – 2 ząbki* papryka czerwona – 1 szt* por – 1 szt* przecier pomidorowy – 2 łyżki* bulion warzywny – 1 szkl* sól , pieprz , papryka , cukier – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Makaron gotujemy al dente.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka pora – przesmażamy.Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę , a następnie cały czas mieszając smażymy ok. 3 minuty

Ostra na Słodko
Zupa cebulowa 175

średnie cebule 1 duży por 1 marchewka 1 kostka rosołowa 1 ząbek czosnkuziele angielskiepieprz w ziarenkach liść laurowy jarzynka Warzywa obieramy i myjemy Marchewkę kroimy w kostkę Cebulę  i pora kroimy w piórka W tym samym czasie zagotowujemy wodę Do gotującej wody dodajemy kostkę rosołową i rozpuszczamy(...)jąTeraz wrzucamy pokrojoną marchewkę, pora, ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko gotujemy Na patelni rozgrzanej z masłem podsmażamy cebulę  i dodajemy ją do gotujących się warzyw Wszystko razem gotujemy ok 40 min Ugotowaną zupę doprawiamy do smaku jarzynką Odstawiamy zupę aby przestygła i potem miksujemy blenderem aby powstała nam zupa krem

Klaudynkowa kuchnia
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 234

Nadeszła pora wielkiego otwarcia jeszcze większej książki kucharskiej, w którą od wielu lat wpisywałyśmy nasze receptury. Przeglądanie zapisanych kart miało być inspiracją do odnalezienia tego, co stworzy świąteczny klimacik, mimo braku ukochanego śniegu za oknem. Miało to też na zadaniu rozwiać kotłujące się w głowie młodszej kucharki dylematy dotyczące wyboru tego, na co tak na prawdę ma największą ochotę. Miało(...)łyżce ser i... tradycyjnie - nadal ucieramy. Dodajemy zawartość naszej waniliowej laski i ucierając nadal wrzucamy po łyżce kaszę kukurydzianą wraz z otartymi skórkami ze sparzonej cytryny i pomarańczy. Teraz pora na nasze rodzynki.Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. PIECZENIE:Spód tortownicy (u nas kwadratowa, największa) wykładamy papierem do pieczenia, całą formę wraz z wyłożonym spodem

Wypisz Wymaluj
Zapiekanka warzywna 128

penne ok. 200-300 gsól, pieprzoliwa z oliwek bądź olej200 g fetySos do zapiekanki:1 łyżka masła1 łyżka mąki500 ml mleka50 g sera żółtegoSposób przyrządzenia:Warzywa kroimy w kostkę, pora w krążki. Najpierw podsmażamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy resztę warzyw i całość dusimy przez chwilę, by warzywa trochę zmiękły. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem.Makaron gotujemy al dente(...)minut. Wskazówki:Zapiekanki jest sporo na ok. 4-5 osób. Podałam tu warzywa według mojego uznania. Warzywa można dowolnie zmieniać na przykład zamiast kalafiora brokuła, w miejsce pora seler naciowy. Do wyboru i co kto lubi

upichcic
Kartoflanka na wędzonce czyli smaki z dzieciństwa 245

lubię i dość często gotuję. Zwłaszcza w zimne dni, gdyż bardzo rozgrzewa.Składniki:około pół kilograma kości wędzonych,4-5 marchewek,3 pietruszki,pół średniego selera,średni por,2 małe cebulki,1-2 ząbki czosnku,9-10 średnich ziemniaków,2-3 listki laurowe,5-6 ziaren ziela angielskiego,świeżo mielona gałka muszkatołowa,pieprz i sól do smaku(...)angielskim i listkami laurowymi. Kości wyjąć do przestudzenia, przyprawy wyłowić.  Powstały wywar posolić,  ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę.Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w krążki, cebulę w średnią kostkę. Podsmażyć na oleju w kolejności: cebula, por, reszta warzyw. 2/3 tych warzyw wrzucić do wywaru z ziemniakami i całość zmiksować blenderem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wieprzowina ras el hanout 162

Przyprawa ras el hanout to jeden z prezentów, jakie otrzymałam od Magdy. Nie używałam do tej pory takich przypraw i na początku nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Poczytałam trochę o tej mieszance przypraw i postanowiłam sama coś wymyślić. W ten sposób powstała poniższa potrawa :)Składniki:mieszanka przypraw ras el hanout - około 2 łyżeczek,około pół kilograma wieprzowiny(...)użyłam karkówki,4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,pół małego selera,kawałek pora (około 10 cm.),1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku,4-5 łyżek oliwy.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualne błony i ścięgna, pokroić w paseczki. Wielkość dowolna ;)Mięso natrzeć przyprawą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej dzień wcześniej, wtedy mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Woda źródlana w domu? to jest możliwe! 162

rodzaj filtra (z magnezem), breloczek do kluczy (bardzo estetyczny i ładny) oraz pięknie piszący długopis :) Z niecierpliwością, po przestudiowaniu ulotek, rozpakowałam dzbanek i zainstalowałam filtr. I od tej pory rozpoczęła się moja przygoda z dzbankiem Atri Classic mi. Jesteście ciekawi moich wniosków?Na początek garść informacji ze strony producenta:Dzbanki filtrujące ATRI o pojemności całkowitej(...)DAFI posiadają:ATEST PZHPOZYTYWNĄ OPINIĘ INSTYTUTU MATKI I DZIECKANIEMIECKI CERTYFIKAT LGAWkłady filtrujące DAFI pasują również do dzbanków filtrujących Brita.* W zależności od jakości wody w danym rejonie.Tyle producent, teraz pora na mnie :) Mój dzbanek jest przeźroczysty i ma pastelowo żółtą pokrywę. Jest wykonany z lekkiego, ale solidnego tworzywa. Spód dzbanka posiada elastyczny (silikonowy?) brzeg, który zapobiega tzw. szuraniu przy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 260

wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki:około 60-70 dkg wołowiny,1 puszka ciecierzycy,4 średnie marchewki,pół średniego pora,1 średnia cebula,3 większe ząbki czosnku,1 łyżeczka słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki (według smaku),świeżo zmielony pieprz (według smaku),kilka ziaren ziela angielskiego,2-3 liście(...)oleju - na patelni. Przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki i posiekany czosnek - podsmażyć i przełożyć do mięsa. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Pora pokroić w plasterki. Na tej samej patelni (można dolać troszkę oleju) podsmażyć pora i marchew. Wszystko przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczna sałatka z pierożkami tortellini 1592

stare przepisy doczekały się przypomnienia. Dzisiejsza sałatka została przygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :)Składniki:opakowanie pierożków tortellini (250g),biała część pora - około 15 cm,grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka,pół puszki kukurydzy,majonez,jogurt naturalny, musztarda, sól i świeżo zmielony pieprz.Tortellini ugotować w lekko(...)osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pora pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Grzybki (lub pieczarki) wyjąć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Kukurydze odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ja stosuję proporcje pół na pół. Dodać musztardę do smaku oraz sól i pieprz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Surówka z białej rzodkwi 192

białej rzodkwi oprócz zdecydowanego smaku zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Podobno biała rzodkiew ma też działanie odchudzające, ale może przekonamy się później.Składników jest niewiele:-biała rzodkiew-marchew-por-jabłko-majonez-przyprawa warzywkoIlość składników zależna jest od tego, ile surówki jesteśmy w stanie zjeść.Proporcje można dobrać dowolnie.My proponujemy porcję dla dwóch osób.-1/3 rzodkwi-marchewka-1/4 jabłka(...)kilka cm pora-łyżka majonezu-warzywko do smakuDo wykonania mamy tylko kilka czynności:-obrać składniki-pokroić pora-zetrzeć na grubych oczkach rzodkiew, marchew i jabłko-dodać majonez i przyprawę warzywko-wymieszać-zjeść   Będzie smakować każdemu.Bałwanowi też smakuje:) Zjadł nam całą porcję dla dwóch osób a miał tylko przypilnować:)Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka śledziowa z pieczarkami 175

przez 2-3 godziny w zimnej wodzie.    Po wymoczeniu odsączamy na papierowym ręczniku.   Mamy już śledzie ( potrzebujemy 3 płaty) a do tego:-kawałek selera-kawałek pora-10 pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisu   na opieńki w zalewie octowej)-150 ml gęstego jogurtu naturalnego-3 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku(...)Seler ścieramy na grubych oczkach,pora drobno kroimy,śledzie kroimy na kawałki.   Wszystko wkładamy do jednej miski.W osobnym naczyniu łączymy jogurt z majonezem, doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą)i wlewamy nasz sosik do miski ze śledziami,selerem i porem. Mieszamy.Pieczarki kroimy w plasterki,odsączamy i dodajemy do naszej sałatki.Wszystko raz jeszcze mieszamy i przekładamy do salaterki

Maminek kulinarny
Kaszanka zapiekana w cieście 178

Kaszanka w innym wydaniu - rewelacyjna, jako danie obiadowe.Składniki:-2 krupnioki-1 cebula-kawałek pora-10 dkg pieczarek-2 jajka-1,5 szklanki mąki-szklanka ciepłego mleka-1 dkg drożdży-przyprawa warzywna-pieprz-olej   Przed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki mleka, szczypty cukru,drożdży i łyżeczki mąki.Rozczyn rośnie a my kroimy:-pora w półplasterkicebulę(...)pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania wody.   Przygotowujemy ciasto.Do mleka dodajemy jajka i mąkę i miksujemy.Dodajemy rozczyn drożdżowy i dokładnie mieszamy.   Dodajemy pora, następnie pieczarki i mieszamy.Doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną.   Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wlewamy połowę ciasta, układamy krupnioki obrane z osłonek, zalewamy pozostałym ciastem i odstawiamy

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 174

Pomysł na danie z makaronem.Składniki:-30 dkg makaronu ( rurki )-30 dkg mięsa mielonego-20 dkg pieczarek-1 cebula-1 papryka-kawałek pora-ząbek czosnku-10 dkg żółtego sera-3 jajka-szklanka mleka-1 i 1/4 szklanki mąki-1 dkg drożdży-pieprz, sól-przyprawa warzywna-olej do smażenia   Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora w ćwierćplasterki(...)łyżeczki mąki sporządzamy rozczyn.Do reszty ciepłego mleka dodajemy jajka, pozostałą mąkę i wyrośnięty rozczyn.Dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą warzywną.   Dodajemy pokrojonego pora i mieszamy.   Na dno wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy niewielką ilość ciasta.   Na nim układamy makaron.   Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania