por - 13968 przepisów (strona:161/932)

Zupa ze słodkiej kapusty 259

papryki.Zapraszam!Składniki:1/2 główki małej, białej kapusty (waga około 600 g);200 g koncentratu pomidorowego;5 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;2,5 litra zimnej wody;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka majeranku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety(...)Olej do podsmażenia cebuli;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Marchewkę pokroić w plasterki.Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić por, seler, pietruszkę, plasterki marchewki, liść laurowy, ziarana ziela

Gospodyni Miejska
Pasztet drobiowy 372

mięs mieszanych.Z dodatkiem włoszczyzny.Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem.Zapraszam!Składniki:700 g drobiowego mięsa mielonego;1 duża marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część małego pora;1 średnia cebula;1 łyżka oleju;500 ml zimnej wody;2 duże jaja;4 ziarna pieprzu;2 kulki jałowca;2 ziarna ziela angielskiego;1 łyżeczka gałki muszkatałowej;1 łyżeczka mielonego pieprzu(...)łyżeczki imbiru;Sól.Dodatkowo:Margaryna do wysmarowania formy;Bułka tarta do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać

Gospodyni Miejska
Żurek z białym serem 203

dużą ilość majeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe(...)olej wrzucić cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażać razem, aż kiełbasa stanie się rumiana i lekko chrupiąca. Zestawić z ognia.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć

Gospodyni Miejska
Rosół drobiowy 276

wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.Smacznego!Składniki:2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);1 średnia cebula;2 duże marchewki;Biała część pora,1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie łodygi świeżego lubczyku;3 suszone grzyby;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;3 litry zimnej wody;Sól;Pieprz;Pęczek natki pietruszki.Spos(...)przygotowania:Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Cebulę przekroić na pół i w łupince przypiec na ogniu (w przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą

Gospodyni Miejska
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 213

żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi.   Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując go do innych potraw.Można ją podać na kaszotto z grzybami lub z konfiturą(...)Składniki:Wypatroszona gęś (ok. 4 kg),3 łyżki musztardy dijon,3 łyżki majeranku,2 łyżki miodu,1/2 łyżeczki cynamonu,sól i pieprz,2 jabłka ze skórą,jeden por (biała część).Przygotowanie:Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem.Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć marynatą od środka i na zewnątrz.Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej

SzczyptaSmaQ
Sałatka warzywna 376

rodzicami, a to już ponad 11 lat, smak sałatki już nie jest taki sam, jak w domu... Musiałam pójść na kompromis, bo mąż lubi, jak w sałatce jest por zamiast cebuli, a ja lubię, gdy jest jabłko. Często robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej jabłka(...)mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka kroimy w kosteczkę, pora siekamy drobniutko, dodajemy groszek oraz majonez z musztardą, dokładnie mieszamy i gotowe

Delicious Titbits
Krem z jesiennych warzyw 216

łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża łyżka masła 1,5 litra bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać

pieprzny smaczek
Pomidorowa po francusku 177

być podawana na kolację. Coś wspaniałego. Składniki: korpus z kury + pierś 80 dag pomidorów konserwowych 28 dag konserwowej kukurydzy 1 cebula 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść natki pietruszki odrobina papryczki pepperoni(...)Sposób przyrządzenia: Ugotować korpus z kury razem z piersią na bardzo małym ogniu do momentu zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę  i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać

pieprzny smaczek
Zupa krem z pieczonej papryki 271

Jesień to moja ulubiona pora roku :) Kiedy już tylko zaliczę pierwsze wrześniowe lub październikowe przeziębienie (zapewne spowodowane przesileniem jesiennym) - potem jestem zdrowa jak ryba. Mój organizm tylko potrzebuje się przestawić na ciut niższą temperaturę i mniejszą ilość słońca. A zdrowie zapewniają mi jesienne warzywa i owoce. Wiecie, że papryka ma dużo więcej witaminy C niż owoce cytrusowe(...)małego nożyka, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki.4.   W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy.5.   Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy we wrzątku, hartujemy

W kuchni Katie
Golonka z sosem musztardowym 319

kości w siateczce około 4 marchewki 2 cebule kawałek porakawałek selera około 3 listków laurowych , kilka ziarenek ziela angielskiegoWykonanie :)Golonkę włożyć do garnka , zalać wodą , dodać por, seler , listek laurowy , ziele angielskie .Gotować około 30 minut.Marchewkę brać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej , cebulę i por pokroić w pół talarki.Na głębokiej  patelni rozgrzać około

Sama słodycz i szczypta chili
Ryba zawsze zdrowa 157

mniejsze porcje. Przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawą do ryb . Pozostawiamy na ok. 15 min.Do garnka na parze wkładamy rybę, fasolkę oczyszczona i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojone pora. wszystko gotujemy 20 min.Z marchewki i pora robię mus warzywny i dodaje do  ryby. Można odrobinę posolić, ale to już kwestia smaku.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Makaron ryżowy z warzywami. 222

Coś co jest eksplozją smaku,  maga dawką drogocennych witamin,  niezwykle kolorowe, bezglutenowe.... Na pewno nie banalne. Ostrość daje nam czosnek, marchew - słodycz. Por, pietruszka i seler uzupełniają tę poezję smaków. Polane oliwą z oliwek, doprawione świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa  lekko chrupiące... po prostu trzeba spróbować. Przepis i wykonanie zaczerpnęłam z warsztatów kulinarnych, w jakich miałam okazję(...)makaronu ryżowego makaron z bazylią. Ale czasami lubię iść sobie na skróty ;) Składniki: opakowanie makaronu ryżowego  2-3 marchewki 2 nieduże pietruszki 1 mały seler 1 mały por 1/2 cebuli czerwonej 2-4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu zostawiamy do wystudzenia.Warzywa myjemy i obieramy. Marchew, pietruszkę

Malinowe Pocałunki
Zupa krem z kalafiora 162

kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :)Składniki:- różyczki z jednego kalafiora- 1 litr bulionu warzywnego- 1 duża cebula- 1 por (biała część)- 100 g serka topionego- 100 g masła- szczypta imbiru- posiekany koperek- sól, pieprz Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i pora, dodajemy przyprawy i dusimy przez(...)kilka minut. Gdy lekko zmiękną, dodajemy różyczki kalafiora i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Teraz pora na bulion - domowy lub z kostki, wybór dowolny :) Gotujemy kolejnych kilka minut, aż do miękkości kalafiora. Teraz w ruch idzie blender - naszą zupę najpierw najlepiej przestudzić (blendowanie na gorąco może uszkodzić urządzenie). Gdy będzie już jednolita, stawiamy ją z powrotem na gazie, doprowadzamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Zupa szpinakowa z lanym ciastem 171

marchewki z cukrem, jednakże szpinakowa z ajlaufem wyszła prawie idealnie :)Składniki:- 3 skrzydełka z kurczaka- plaster selera- 1 duża marchewka- 1 pietruszka- dwie kostki warzywne (można zastąpić solą)- kawałek pora- opakowanie mrożonego szpinaku- 6 ząbków czosnku- 4 jajka- 4 kopiaste łyżki mąki - 1 łyżka gałki muszkatołowej- sól, pieprz  Przygotowania rozpoczynamy od umycia skrzydełek i wrzucenia ich do garnka(...)zimną wodą. Garnek ląduje na ogniu, my tymczasem przygotowujemy warzywka - trzeba je obrać, selera przekroić na pół, pietruszkę na trzy lub cztery części, pora na dwa grube plastry. Jeśli chodzi o marchewkę robimy inaczej - dzielimy ją na dwie części mniej więcej w 2/3 długości - mniejszą część przekrawamy na pół, ta trafi do rosołu. Większą ścieramy na tarce o małych oczkach

Kulinarne zapędy Kokosa
ZAPIEKANKA SEROWO - POROWO - ZIEMNIACZANA "Poproszę o dokładkę" ;-) 364

będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu, będzie banalnie prosta!   Składniki na średniej wielkości naczynie żaroodporne: ok 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 por (jasno zielona i biała część) 2 ząbki czosnku ok 20 dkg sera (startego na tarce o grubych oczkach) o wyrazistym smaku (u mnie jak zwykle Królewski) jedno opakowanie mieszanki serów(...)twardych typu Parmezan, Grana Padano 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 150 ml śmietany 18% sól, pieprz,  szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka masła klarowanego/oleju rzepakowego/oliwy  1. Por pokroić na talarki i zrumienić na maśle klarowanym wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 2. Ziemniaki pokroić na centymetrowe plasterki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Przykryć warstwą porów z czosnkiem, startych

Restauracyjka Literacka

Proponowane wyszukiwania