por - 14468 przepisów (strona:169/965)

Tatar z tuńczyka i awokado 133

randkę, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu na wyjątkową okazję. Tatar z tuńczyka i awokado (4 porcje): 300 g świeżego tuńczyka (najlepiej klasy sushi/sashimi) 3-4 cm kawałek pora (z białej części) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka pasty lub proszku wasabi 1 niepełna łyżka soku wyciśniętego z limonki 1 łyżka(...)łyżki soku z cytryny świeży ogórek szczypta soli Przygotowujemy sos. W miseczce łączymy sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, wasabi, sok z limonki oraz sezam. Mieszamy do połączenia. Pora kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dorzucamy do sosu. Tuńczyka kroimy w małą (ale nie drobną) kostkę. Jeśli ma białe błony – wykrawamy je. Zalewamy sosem, dokładnie, ale delikatnie mieszamy

Poezja smaku
Sałatka ryżowa z szynką, ogórkiem i czerwoną fasolą 114

stronie internetowej . Składniki: 2 szklanki ryżu jaśminowego BIO POLSKIE MŁYNY 300 g szynki wieprzowej (ulubionej) 3 duże ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 mały por (biała część) majonez sól, pieprz Wykonanie: Ryż gotuję w osolonej wodzie na sypko, studzę. Szynkę i ogórki kroję w kostkę. Kukurydzę i fasolę wsypuję na sitko i osączam z zalewy(...)Por drobno siekam w kostkę. Wszystko przekładam do miski, dodaję majonez i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie całość mieszam. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Minestrone z kurczakiem 162

Składniki: 4 małe podudzia z kurczaka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 60 g zwykłego selera 1/2 pora (biała część) 130 g kapusty 20 g masła około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cząbru 2 łyżeczki soli  1 łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę(...)pora i seler naciowy kroimy w cienkie paski. Marchew oraz korzeń selera kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy rozdrobnione warzywa i dusimy je około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do garnka dodajemy poszatkowaną w drobne paski kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pałki z kurczaka. Wszystko zalewamy 1 litrem gorącej wody, dodajemy kurkumę, sól

Qchnia po prostu
Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań 114

przepisu. Pamiętajcie, że na końcu czeka na Was także zestawienie wartości odżywczych tego dania Pieczarki po portugalsku – baza do wielu dań – składniki (2 porcje): 300g pieczarek, 1 por, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 8 pomidorków koktajlowych, szczypta słodkiej i ostrej papryki, soli i pieprzu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka masła klarowanego, około 1/4 szklanki wody. Sposób(...)przygotowania Najpierw pokrój pieczarki i pomidorki w ćwiartki lub plasterki. Następnie posiekaj pora i czosnek. Na patelni rozgrzej masło klarowane i oliwę z oliwek. Później podsmaż warzywa. Następnie zalej je wodą, dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: 180 kcal Białko: 6,7g Tłuszcz: 9,9g Węglowodany

Natka Pietruszki
Krem porowo-ziemniaczany z groszkiem 122

się nim ze smakiem Serdecznie polecam! Krem porowo-ziemniaczany z groszkiem – składniki (5 porcji): 6 ziemniaków, 1 duża cebula, 100g zielonego groszku (może być mrożony lub konserwowy), 2 pory, 2 ząbki czosnku, około 600ml wywaru warzywnego, około 1 szklanka mleka, łyżeczka suszonej bazylii, szczypta soli i pieprzu, łyżka masła klarowanego, łyżka oleju rzepakowego, pestki dyni, 5 łyżek, natka pietruszki(...)duży pęczek. Sposób przygotowania Najpierw drobno siekamy cebulkę i czosnek. Następnie w dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane i olej rzepakowy. Cebulkę wraz z czosnkiem przesmażamy. W tym czasie kroimy pory w plasterki, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy warzywa do garnka i jeszcze raz wszystko przesmażamy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy także zielony groszek oraz

Natka Pietruszki
Kurczak w sosie z sera pleśniowego / Chicken with Blue Cheese Sauce 118

piersi z kurczaka, 120 g sera z niebieską pleśnią lub sera camembert, ok. 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki, 1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, mały por, 2 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie), przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Kurczak w sosie  z sera pleśniowego, przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami(...)usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie zrumieniony, dodać posiekaną cebulę lub por, a po kilku chwilach czosnek. Smażyć kilka minut, zalać całość wodą lub bulionem, tak by tylko delikatnie zakrywał składniki, dusić do miękkości. Dodać śmietankę lub mleko i pokruszony ser (ser warto dodawać stopniowo, sprawdzając konsystencję i smak sosu; jeśli jest dostatecznie serowy, możecie dodać mniej sera niż

Lekcje w kuchni
Zupa rybna z (głów) karpia 279

zupa rybna to horror z dzieciństwa, ale uwierzcie mi, że z czasem smaki człowieka się zmieniają. Wiem to po sobie 😋 Składniki*: oczyszczone głowy z karpia włoszczyzna (marchewki, pietruszka, seler, por) liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz bazylia cukier do smaku ocet do smaku słodka śmietana wymieszana z mąką (do zagęszczenia) makaron do podania *specjalnie nie podaję konkretnej ilości danych składników(...)Swoją zupę rybną przygotowałam z: 4 głów karpia, 4 marchewek, 2 pietruszek, połowy selera i całego pora) Do garnka przełożyć oczyszczone i umyte głowy z karpia. Całość zalać wodą. Musi przykryć wszystkie głowy z karpia. Gotować na małym ogniu. W międzyczasie włoszczyznę umyć i obrać. Do gotującego się karpia dodać włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dalej gotować

Ugotować
Sałatka z tuńczyka, pora i czarnej soczewicy 156

Sałatka jest świetnym pomysłem na śniadanie w domu i do pracy. My polecamy tę pyszną i szybką sałatkę z tuńczyka, pora i czarnej soczewicy :) Składniki na sałatkę: – 320 g tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare – 90 czarnej soczewicy – 1 por – natka pietruszki – sól – pieprz Składniki

Kuchenne Wariacje
Penne z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 237

lekkie. Smak jest niepowtarzalny, więc koniecznie musicie spróbować. Jeżeli jesteście wegetarianami, to kurczaka można całkowicie pominąć. SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 2-3 łyżki oliwy 1 brokuł 2 pory 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cukinia 400 ml mleczka kokosowego sól, świeżo mielony pieprz do dekoracji świeża rukola WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na głębokiej(...)patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, przyprawić solą, pieprzem i smażyć mieszając od czasu do czasu. Por umyć i pokroić w krążki (tylko białą część), po czym dodać do mięsa i jeszcze chwilę smażyć. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również pokroić w kostkę. Dodać warzywa do mięsa i dusić pod przykryciem

Passions hobbies life
Grochówka z szybkowaru 329

Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz majeranek Dzień wcześniej, groch zalać zimną wodą. Zostawić na całą noc. Na drugi dzień marchewkę oraz pietruszkę obrać(...)boczku odciąć skórę i pociąć boczek w grubszą kostkę. Na dno szybkowaru wsypać boczek, dodać skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie. Całość posypać solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka wlać 1,5 l wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć

Ugotować
Sałatka z brokułów i tuńczyka oraz "Stojąc pod tęczą" 232

dala od naturalnych kolorów i naturalnego światła. Stąd wziął się pomysł na tę aromatyczną sałatkę pełną naturalnych kolorów. Składniki : brokuł 2 jajka na twardo puszka rozdrobnionego tuńczyka w wodzie por (zielony kawałek 5 cm) kilka kawałków czerwonej papryki konserwowej sól świeżo mielony pieprz czarny sól gruboziarnista 4 kleksy majonezu Brokuł podzielić na małe kawałki (takiej wielkości, by łatwo go było(...)minuty. Brokuł odcedzić i wyłożyć do salaterki, by ostygł. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Rozsypać na schłodzonych kawałkach brokuła. Jajka obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ułożyć na wierzchu. Pora przekroić wzdłuż, a potem pokroić na cieniutkie półtalarki. Rozrzucić na wierzchu sałatki. Paprykę konserwową pokroić na drobne kawałki. Rozrzuć na sałatce. Na co drugiej ćwiartce jajka uformować kleksy z majonezu. Całość

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa pomidorowa 175

makaronem, u mnie tym razem podana z makaronem - lane kluski.  Miłego dnia dla wszystkich ... Przepis: Składniki: 2,5 litra wody 1 mały seler 3 marchewki 3 białe części pora pęczek natki pietruszki 1 opalona cebula 2 łyżeczki suszonego lubczyku lub świeżego 2 kostki warzywne BIO (bez glutaminianu sodu)  2 łyżeczki suszonego lubczyku lub świeżego  2 listki laurowe(...)polania na talerzu.  Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania wszystkich warzyw, seler i marchewki obieramy, seler dzielimy na mniejsze kawałki, marchewki możemy przekroić na pół.  2. Por, pęczek natki pietruszki, marchewki i seler myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (2,5 l), dodajemy opaloną cebulę,  2 listki laurowe i 3 ziarenka angielskie i 2 łyżeczki lubczyku

Mój pomysł na
Surówka 183

Szybko i smacznie. por  marchewka cebula fioletowa jabłko sól, pieprz majonez  jogurt naturalny Pora i cebulę pokroić w półplasterki.Marchewkę  i jabłko obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać sól, pieprz.Wszystko razem wymieszać .Majonez wymieszać z jogurtem.Dodać do warzyw i razem wymieszać.Odstawić surówkę na około 30 minut ,żeby się przegryzła

Moje domowe kucharzenie
Sałatka 6 składników 492

Przepis powstał z potrzeby chwili... Kompozycja i propozycja składników to już moja inwencja twórcza... sałatka wyszła smaczna i z pewnością będę ją robić:-) Składniki: 5 jajek 1 por ok. 150-200 g wędliny (np. pieczonego schabu) słoik ogórków kiszonych 1 kwaskowato-słodkie jabłko (twarde i duże) 1 puszka kukurydzy 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie: Por kroimy w cienkie pół krążki. Jabłko obieramy ze skóry, a kukurydzę odcedzamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo. Wędlinę, jabłko, jajka i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy majonez musztardę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min. aby smaki się przegryzły. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Tarta z owocami morza 289

Gwarantuję :) Składniki: Ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram zimnego masła - 1 jajko - szczypta soli Farsz: - 2 opakowania mieszanki owoców morza (u mnie omułki, krewetki, kalmary) - biała część dużego pora  - duża cebula - 4 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - 150 gram śmietanki 36% - jedno jajko - łyżka sosu rybnego - 50 gram sera lazur - masło do smażenia i wysmarowania formy - sól, pieprz(...)czasie zaczynamy robić farsz. Posiekaną drobno cebulkę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć wszystko razem i dodać pokrojonego w półplasterki pora. Dusić pod przykryciem do miękkości, na koniec zdjąć pokrywkę i smażyć aż cała woda odparuje. Następnie dodać rozmrożone i dokładnie odsączone owoce morza, doprawić łyżką sosu rybnego i pieprzem. Ciasto

Cook&Love