przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2,5 szkl. kolorowego makaronu (u mnie kokardki) 2 czerwone papryki 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra papryka Sposób przygotowania: Pierś(...)sposób ułatwiam sobie pracę, bo nie muszę go pilnować - na pewno się nie rozgotuje, a odpowiednio naparuje w gorącej wodzie. Paprykę kroimy w drobną kostkę/paseczki, ogórki w kosteczkę, por w cieniutkie półplasterki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, mięso z kurczaka, makaron i majonez z musztardą. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, dokładnie mieszamy
Kolorowy Przepisownikpodobnie. Już tęsknię za jej smakiem ... Składniki na 4 duże słoiki sałatki: 5-6 dużych marchewek, 4 ziemniaki, 6 dużych ogórków kiszonych, 1 pietruszka, 1/2 bulwy selera, 2 pory, puszka ekologicznej kukurydzy, puszka ekologicznego groszku zielonego, ewentualnie kostka sera żółtego wegańskiego, przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, majonez wegański z TEGO przepisu lub śmietanka owsiana albo(...)ekologiczna sojowa, musztarda. Wykonanie: Warzywa (marchewkę, seler, ziemniaki, pietruszkę) gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Ogórki, pory i, opcjonalnie, ser wegański również drobno kroimy. Dodajemy kukurydzę i groszek. Przyprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w wyparzonych słoikach. Majonez z musztardą mieszamy z sałatką przed podaniem
Jeść, by żyć w zdrowiubrakowało, to zdecydowanie nie było TO. Poprosiłam Mamę, by wyciągnęła od koleżanki (bo to ona sałatkę robiła) przepis i co się okazało? Że owym brakującym składnikiem nie był por, ale kilogram cebuli gotowany w zalewie octowej:P Kiedy zrobiłam wg przepisu, moja sałatka smakowała, jak ta od Pani Bogusi i to już było To. Do tej pory jest to jedna
Smaki Na Talerzudodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe -2-3 ziarna ziela angielskiego -1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej -1 łyżeczka majeranku -1-2 łyżki oleju(...)pieprz do smaku Podana ilość wystarcza na dwie foremki keksowe o wymiarach 24 x 10 cm. Wątróbkę zalewamy zimną wodą i moczymy godzinę. Udka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, zalewamy zimną wodą tak, aby tylko przykryła składniki. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok.godziny. W tym czasie wątróbkę odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy
Kulinarne przemysleniaSKŁADNIKI: 1.5kg udźca z indyka 20 dag pieczarek Por tylko zielona cześć 150 ml wody przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, wegeta, suszona bazylia, pietruszka suszona, liść laurowy, suszona cebula PRZYGOTOWANIE: Udziec z indyka myjemy wkladam do naczynia żaroodpornego. Udziec nacieram przylrawami. Pieczarki myję a nastepnie kroję w plastry. Nastepnie obkladam udziec. Do naczynia wkładam również ząbek(...)czosnku oraz zielone części pora. Całość podlewam ok 150 ml wody. Na koniec posypuję suszoną cebulką. Pieke pod przykryciem ok 1 godzinę 40 min. W 180 stopniach
Gotowanie Patkijest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku spora szczypta soli(...)pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Warzywa myjemy. Ziemniaki i obieramy i kroimy w kosteczkę. Pora i cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wraz z ziołami podsmażamy w garnku, na maśle klarowanym. Po ok. 10 minutach gdy zmiękną zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały
Mienta blogBłyskawiczne danie a jakie smaczne. Przygotujcie je koniecznie teraz gdy w warzywniakach dostaniecie ładne, dojrzałe pory. Polędwiczki krótko obsmażamy, przygotowujemy sos na bazie porów i sera pleśniowego, zagotowujemy z mięsem - i już. Ten przepis przyda się gdy spodziewacie się większej ilości gości - będzie szybko, smacznie i efektownie a wszystko można przygotować z wyprzedzeniem
Milion SmakówTegoroczny sezon świąteczny spędzam z rodziną w Polsce. Minęło 16 lat od ostatniego Bożego Narodzenia razem. Nigdy nie przyjeżdżałam o tej porze roku, bo jest ponura i zimna. Tak czy inaczej i tak jestem bardzo podekscytowana, ponieważ okres zimowy i świąteczny przywodzi we mnie wiele kulinarnych wspomnień. Zimy w Europie Północnej oferują bardzo ograniczony wybór lokalnych produktów owocowo-warzywnych(...)składała się z podwiędniętej włoszczyzny, którą moja mama trzymała w dużym plastikowym wiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście, aby je „dostać”. Doprawiała zupę sporą ilością śmietany kremówki, a następnie obficie posypywała świeżym, posiekanym koperkiem (lub suszonym
Jem więc Jestemmarchewkowa. Lubicie? Składniki : kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 mały ziemniak 1 duża cebula mały kawałek selera (30 g) mała pietruszka (30 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii(...)ziaren słonecznika (u mnie Skworcu ) 50 g pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość podsmażamy jeszcze 3 minuty. Warzywa przekładamy do garnka, dolewamy
Smak mojego domuSKŁADNIKI: 10 Plastrów schabu 1 por 1 natka pietruszki przyprawy: czosnek,sól i pieprz, vegeta kozieradka, rozmaryn Majonez Kielecki Społem Chrzan Luksusowy Społem 100 ml mleka lub wody do podlania PRZYGOTOWANIE: Plastry schabu dokładnie rozbijamy. Można kupić już wypestkowane kotlety np w lokalnej masarni. Każdy plaster doprawiam z obu stron a następnie smaruję majonezem(...)chrzanem. Plastry układam w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch posypuję suszonym rozmarynem i kozieradką. Następnie pora myję i kroję w plastry. Posypuję mięso. Natkę pietruszki myję a następnie drobno siekam. Posypuję mięso. Na koniec podlewam całość 100 ml mleka. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach ok 60 min. Smacznego
Gotowanie Patkizwartym mięsie z niewielką ilością ości) 150ml słodkiej śmietany 18% 300ml odciśniętego soku z kiszonej kapusty 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (150g) 2 łodygi selera naciowego kawałek pora (100g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 1 czubata łyżeczka majeranku sól (ok. 2 łyżeczek) Do podania pęczek(...)koperku Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w grube kilkucentymetrowej długości słupki. Cebulę obieramy i kroimy wzdłużenie w „ósemki”. Seler i pora dzielimy na mniejsze kawałki, z czosnku usuwamy łupinki. Rybę dokładnie oczyszczamy, w tym z łusek, i opłukujemy. Do garnka wlewamy 2,5 litra wody i zaczynamy podgrzewać. Wkładamy warzywa, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz
Kulinarna Pokusaświęta;) Składniki: 5 większych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i ostudzonych pokrojonych w drobniejszą kostkę 2 marchewki 2 pietruszki 2 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 1 nieduży por drobno posiekany 1 jabłko obrane i drobno posiekane 2 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane 2 - 3 filety śledziowe marynowane sól i świeżo zmielony pieprz do smaku łyżeczka startej(...)skórki z cytryny kilka łyżek majonezu ok. 1 łyżki musztardy lub więcej do smaku Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Pora drobno siekamy. Filety śledziowe kroimy na paseczki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki pokrojone w kostkę, dodajemy łyżeczkę startej skórki z cytryny, majonez, musztardę i przyprawiamy do smaku. Smacznego
Zasmakuj Kuchniodmianą tradycyjnych warzywnych sałatek. Doskonale również sprawdzi się na co dzień np. w formie kolacji lub na przyjęcie. Spróbujcie. Składniki: 3 jajka klasy M 1/4 czerwonej papryki 2 cm pora (biała część) Filety ze śledzia w oleju Graal – 2 puszki po 170 g 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Jajka gotujemy(...)kawałki (paski lub grubsza „kostka”). Przekładamy do miski. Do miski z filetami ze śledzia dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę jajka, pokrojonego w półplasterki pora i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy łyżką do połączenia składników. Próbujemy opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę wykładamy na półmisek. Zdobimy ją posikaną zieloną pietruszką i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiciasto: 3 szklanki mąki Puszysta Poznańska Lubelli 1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 1 pierś z kaczki, pokrojona na kawałki 2 łyżki pietruszki, posiekanej 100 g pora, posiekanego 100 g kiełbasy pokrojonej w drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego(...)elastyczne. W razie konieczności dodaj więcej mąki lub wrzątku. Podziel je na 4 równe części, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. W pojemniku blendera umieść kaczkę, pora i pietruszkę i zmiksuj, by otrzymać konsystencję mięsa mielonego. Przełóż na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i podsmaż przez 5 minut. Dodaj kiełbasę, figę, podsmaż przez chwilę mieszając i dodaj skórkę
karmelowyśliwek to pomysł mojego męża i moim zdaniem bardzo udany. Polecam również wersję z czerwoną papryką :) Składniki: 6 marchewek 2 pietruszki 1 mały seler (lub 1/2 dużego) 1 średni por (biała część) 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 4 średnie kiszone ogórki 1 puszka groszku 3 duże jajka na twardo 6-7 śliwek w occie majonez (kilka łyżek) sól pieprz(...)cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki myjemy (nie obieramy) i gotujemy. Gdy warzywa są już miękkie odstawiamy je do ostudzenia. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Por kroimy na cienkie plasterki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kostkę. Śliwki odcedzamy z zalewy i drobno siekamy. Wszystkie składniki
MyCookBook.pl