zmian miażdżycowych. A w mleku znajdziemy właśnie nasycone kwasy tłuszczowe. Wniosek jest więc prostu - mleko będzie przyczyniało się do rozwoju miażdżycy. Chyba żeby jednak nie... Analiza przeprowadzonych do tej pory badań wskazuje, że nie ma dowodów na związek spożywania mleka ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia. Co ciekawe badania wskazują, że picie pełnotłustego mleka oraz jego przetworów może zmniejszać ryzyko(...)laktozy czy alergii na białka mleka krowiego dla osób, które nie cierpią na te schorzenia? Nie twierdzę oczywiście, że mleko jest produktem idealnym i powinniśmy je pić o każdej porze dnia i nocy w nieograniczonych ilościach. Wciąż jednak jest to źródło wielu składników odżywczych, przede wszystkim łatwo przyswajalnego białka, witamin A, D i K, a także wapnia i jeśli
Z notatnika dietetykapokrojone w kostkę 3 suszone pomidory 2 większe cebule pokrojoną w piórka puszka czerwonej fasoli (będzie potrzebna wraz z sosem) 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru trzcinowego mały por posiekany w talarki oliwa z oliwek - kilka łyżek spora łyżka klarowanego masła przyprawy do sosu: sól, pieprz, cząber, majeranek, oregano przyprawy do kurczaka: pieprz, vegeta natur, majeranek, ostra papryka, przyprawa(...)pomidory, dusimy do miękkości pomidorów - mają się lekko rozlecieć po tym czasie dodajemy fasolę z puszki wraz z sosem, doprawiamy do smaku i dodajemy usmażone kurczaki na koniec wrzucamy pora, smacznego
Zasmakuj Kuchnituńczyka 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy z chili firmy Bonduelle 1/2 papryki czerwonej 3-4 ogórki kiszone kawałek pora natka pietruszki majonez sól pieprz 1. Do przygotowania sałatki użyłam tuńczyka w wodzie. Odsączamy go na sitku. 2. Cieciorkę i kukurydzę z chili dokładnie płuczemy. 3. Jajka obieramy, kroimy(...)kostkę, tak samo ogórki, pora i paprykę. 4. Składniki przekładamy do miski, dokładnie mieszamy. 5. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki oraz majonez. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 6. Mieszamy wszystko jeszcze raz i odstawiamy sałakę na dwie godziny. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: ciecierzyca , jajko , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka , ryby , sałatka , tuńczyk
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymrozem, dlatego dziś proponuje rozgrzać się posiłkiem wykonanym z pożywnego wołowego gulaszu. składniki dla czterech osób 1 kg przerośniętej wołowiny 200 ml dobrego bulionu 2 cebule pół pora 3-4 ząbki czosnki 2 łyżki smalcu, lub oleju 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą(...)godziny. Cebule obieramy, dość grubo kroimy i wrzucamy do dużego garnka, w którym wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę smalcu. Do lekko zeszklonej cebuli, dodajemy pokrojonego w krążki pora, drobno posiekany czosnek i całość smażymy przez trzy minuty. Następnie wyjmujemy przesmażoną cebulę, odkładając ją do miski. Teraz do garnka dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wsypujemy łyżkę słodkiej papryki ( ogień
Miód i pieprzsprawa dla wegetarian. U mnie jednak wersja z tzw. wkładką w postaci klopsików czyli coś dla mięsożerców. Składniki: zupa 1 duży słodki ziemniak ( batat) 2 małe ziemniaki 1 mały por kawałek selera 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki 2-3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego klopsiki 250 g chudego mięsa mielonego 1 żółtko pół bułki namoczonej(...)mleku sól pieprz 1 ząbek czosnku łyżeczka posiekanej świeżej kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na zupę zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Usunąć liście laurowe, por, seler, pietruszkę oraz pieprz i ziele angielskie. Wszystko dobrze zmiksować blenderem. Wszystkie składniki na klopsiki dobrze razem wyrobić i doprawić. Formować malutkie kulki i smażyć na patelni na brązowy kolor. Zupę krem podawać samą
Pysznie & PięknieSkładniki: 2 duże pory 2 marchewki 2 jabłka 1 ogórek kiszony 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula pęczek natki pietruszki 5-6 łyżek oliwy sól pieprz Wykonanie: Por i cebulę pokroić, posolić, odstawić na kilkanaście minut żeby puściły sok. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłka i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wymieszać z kukurydzą, natką pietruszki
Pysznie & Piękniesmakowite potrawy. U mnie prosty sposób na boczniaki w połączeniu ze śmietaną. Prosty ale za to pyszny sos boczniakowy. Składniki: 500 g boczniaków śmietana 18% 1 duży por 1 duża cebula natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Boczniaki, cebulę i por drobno pokroić. Podsmażyć na patelni kilka minut. Podlać wodą i dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Doprawić solą
Pysznie & Piękniejuż zupełnie inna historia... Moje abu-ramen klasyka plus sezonowe warzywa, które pasują do kultury japońskiej, a których jest teraz zatrzęsienie. Składniki: - zupka "chińska" - pieczarki - cukinia - marchewka - szczypiorek - por Wykonanie: Makaron z zupki wkładamy do talerza. Zasypujemy przyprawami. Cukinie i por kroimy w półplasterki. Pieczarki i marchewkę w plasterki z tym, że marchewkę baaaardzo cienko. Zalewamy małą ilością wrzącej wody
Kryzysowa Książka KucharskaSKŁADNIKI : 5-7 jajek ugotowanych na twardo 300 g żółtego sera 2 cebula czerwone lub por, biała część 2 puszki tuńczyka w zalewie olejowej około 300 g w sumie 6-7 łyżek majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek. Zetrzeć białka na tarce o dużych oczkach a żółtka rozdrobnić widelcem. Cebulę pokroić w kostkę, natomiast por, jeżeli robimy z nim to kroimy w drobniutkie talarki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Tuńczyka odcedzamy na sitku. Do dużej miski lub dwóch mniejszych rozkładamy na przemiennie; porcja białek, lekko dociskamy
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: filet z dorsza 3 sztuki/większe, woda 2 litry, sok z cytryny 1 łyżka, por 1 mały, kucharek 1 łyżka, żelatyna 2 opakowania na 1 litr, marchewka ugotowana 2 sztuki, jajka 3 sztuki, ogórki konserwowe 3 sztuki, natka pietruszki - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku(...)wodą, dodać por umyty i zagotować, dodać kucharka, sok z cytryny i doprowadzić do zagotowania, na bardzo małym ogniu gotować z 10 minut, duży ogień może rozwalić rybę, garnek z rybą wynieść najlepiej na balkon albo w chłodne miejsce, zimną rybę można łatwo wyjąć z garnka, usunąć skórę i położyć w naczyniu zimny wywar przelać przez drobne sitko do garnka
W Mojej Kuchni LubięPyszna i bardzo łatwa do zrobienia sałatka. Doskonała na co dzień jak również na wyjątkowe okazje jak na przykład jutrzejsza impreza sylwestrowa. 2 pory puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona papryka 6 jajek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Jasną część pora pokroić na cienkie półplasterki, posolić. Po kilkunastu minutach gdy puści
Smakołyki Asirównież przepis na orzeźwiającą pastę z awokado z BIO chlebkiem. Składniki: 2 puszki łososia w kawałkach w oleju 2 x 150 g 3 pełne łyżki łagodnego ketchupy 2 cm pora (biała część) sól i pieprz do smaku 1 paczka BioChlebek Ekograhamki Sezam+Siemię Lniane 80 g Przygotowanie: Łososia odsączamy z oleju, rozgniatamy np. widelcem. Dodajemy 3 pełne łyżki łagodnego ketchupu(...)posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki tworząc pastę. Podajemy na chrupiących snack’ach (u mnie pyszne BioChlebki Ekograhamki Sezam+Siemię Lniane) lub samą, a obok podajemy snacki aby każdy mógł nałożyć porcję pasty. Smacznego
Słodkie okruszkiswoich kuchennych zapasach, no i na co mamy akurat smak... Skł a dniki: 4 gotowe tortille 2 seki kremowe np. turek, president, almette nieduża cebulka, może być kawałek pora lub szczypiorku 1 czerwona papryka (może być marynowana) łosoś wędzony (może być pierś wędzona z kurczaka) kilka listków sałaty (może być nać pietruszki, selera) Wykonanie: W miseczce łączymy serek kremowy(...)cebulką drobno pokrojoną lub szczypiorkiem lub porem i smarujemy płaty tortilli, następnie rozkładamy sałatę, nie musi być dokładnie nią pokryty cały płat, na to układamy łososia lub plastry kurczaka, i paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki. Całość rolujemy i szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Końcówki odcinamy, gdyż są nieestetyczne, resztę kroimy
kgwjanczewojest na drugi dzień. Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny i ziemniaki kroimy w kostkę. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojony w piórka por, pokrojony seler naciowy, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na średnim ogniu. Wrzucamy posiekaną kapustę, podzielonego na różyczki brokuł, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenprzyda taki przepis na Sylwestra i Nowy Rok. Polecam :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 5 łodyg selera naciowego 1 małe kwaśne jabłko (najlepiej późna odmiana) kawałek pora (około 3-4 cm) 15 orzechów włoskich 5-6 łyżek majonezu (najlepiej domowego TU znajdziecie przepis) natka pietruszki 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki pieprz(...)sól Wykonanie: Seler, jabłko i por kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy z octem jabłkowym. Dodajemy quinoę, wyłuskane i posiekane orzechy, poszatkowaną natkę pietruszki i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy kozieradką, solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy i już
Quinoa Raz!