wszystkich dań -prawie- sypię też mieszankę orzechów i ten chrupiący element bardzo poprawia smak dań.Polecam. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej 200 g mięsa mielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka ,ugotowana na miękko 100 g pieczarek Passatę wlewamy do garnka i miksujemy(...)minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce, odstawiamy.Por i paprykę kroimy drobno ,odstawiamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę ,mięso mielone ,marchewkę , por, jajko i doprawiamy do smaku .Mieszamy do połączenia składników i formujemy małe kuleczki ,które układamy na patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie dodajemy sos pomidorowy i dusimy
Ladylaura.potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u. Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam. Składniki: 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2 średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchewkę ugotować o pokroić w kostkę.Jajka gotować na twardo(...)pokroić w kostkę. Ogórki, jabłko, pora,pokroić w kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić na sitku. Wszystko wymieszać . Dodać musztardę , sól pieprz i majonez. Ponownie wymieszać . Smacznego sałatka jarzynowa bez ziemniaków
O kuchni z uczuciemrodzinie bardzo smakowały, moim zdaniem nawet lepiej smakują w wersji grzybowej niż mięsnej. Składniki: 1 kilogram opieniek 3 litry rosołu 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 cebula Sól 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka przyprawy do flaków Majeranek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Oczyszczone(...)umyte opieńki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę kroimy w kostkę, pora kroimy w pół plastry ostudzone opieńki kroimy w cienkie paski, podsmażamy na łyżce roztopionego masła, dodajemy do gotującego się rosołu, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Marchewki, pietruszkę oraz selera
Bajeczna Kuchniapewno docenią jej walory smakowe. Ja poza smakiem uwielbiam jej właściwości rozgrzewające. Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – 1/2 śmietanki 30% – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz do smaku – czarny sezam do posypania – listki bazylii do dekoracji(...)Wykonanie: – Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić
To co kochamsposób się od niej oderwać. Składniki: • 500 g fasoli Jaś średniej • 500 g kiełbasy – wędzonej i chudej • 250 g wędzonego boczku • 2 cebule • 1/2 małego pora • 1 ząbek czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 puszka pomidorów krojonych • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego • sól, pieprz, majeranek • pęczek zielonej pietruszki • 1 przyprawa do fasoli • olej(...)pokroić w drobną kostkę. • Kiełbasę przekroić wzdłuż na cztery części i następnie na plasterki. • Rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, czosnek i por i podsmażyć, po czym przełożyć do fasoli. • Na 3 łyżkach oleju podsmażyć również marchewkę i pietruszkę. • Tak samo podsmażyć boczek i kiełbasę. • Wszystko razem gotować
To co kochamtłusty. Najlepsze gotuje moja Mama i szwagier Irek. Ale mój też jest niczego sobie! Składniki: • 1 kurczak • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 1/2 pora • 1 cebula • 1 mrożony prawdziwek • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 1 łyżka soli • natka pietruszki Lane kluski • 2 jajka • ok. 1/2 szklanki mąki • sól do smaku Wykonanie: • Kurczaka zalać wodą(...)ponownie zimną wodą. • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i wrzucić w całości do kurczaka. • Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać z porem do rosołu. • Wrzucić przyprawy i prawdziwka. • Po zagotowaniu wody posolić i zmniejszyć ogień, aby rosół ledwo „pyrkał”. • Rosołu nie należy przykrywać, bo zrobi się
To co kochamdawno temu, dodatek ogórka konserwowego zaostrza smak dania, tak samo jak ocet winny w bulionie. Składniki: • 5 udek z kurczaka • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • 1/2 pora • – 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki żelatyny • 1 łyżka octu winnego Dekoracja • 1 mała puszka groszku zielonego • 1 mała puszka kukurydzy(...)jajka ugotowane • zielona pietruszka • 2 cytryny Wykonanie: • Udka gotować do miękkości ok. 90 minut w wodzie jak na rosół, z obraną marchewką, pietruszką, cebulą, porem, zielem angielskim i liściem laurowym. Posolić do smaku. • Ugotowane mięso kurczaka oddzielić od kości, odrzucić skórę, większe kawałki pokroić. • Odlać 1 litr bulionu, dodać żelatynę i rozpuścić
To co kochamWersja zimowa to żółty ser na krakersach. Składniki: • 5 pomidorów • 150 g sera żółtego • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki majonezu • 50 g orzechów pecan lub włoskich • kiełki pora Wykonanie: • Pomidory pokroić na 1 cm plastry i ułożyć na kiełkach pora. • Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Majonez wymieszać z czosnkiem
To co kochamPoczątek jesieni, a na dworze deszczowo i zimno. Niejednokrotnie o tej porze można było jeść chłodniki, więc ze złości na aurę zrobiłam pyszny, mocno mięsny smalec o smaku cebulowo-czosnkowym. Wszystkim bardzo smakował, nawet dzieciakom, którym do tej pory obcy był jego smak. Ogórek kiszony to przysłowiowa kropka
To co kochamJeśli nie jest to wersja wigilijna, można dodać wędzonego boczku lub innej wędzonki. Składniki: • 6 buraczków średniej wielkości • 2 marchewki • 1 pietruszka • 2 cebule • 1 mały seler • kawałek pora • 2 ząbki czosnku • kilka grzybków suszonych • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego • 1/2 łyżeczki majeranku • sok z 1/2 cytryny(...)Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej. • Buraczki obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą z 1 łyżką octu, szczyptą cukru i gotować ok. 30 minut. • Cebulę i pora pokroić drobno, podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w kostkę i przesmażyć. • Włoszczyznę zalać ok. 2 litrami wody, posolić, dodać przyprawy
To co kochamZupa ogórkowa jest bardzo prosta i prawie dietetyczna, bez zagęszczania i zabielania. Składniki: • 4 małe marchewki • 2 małe pietruszki • 1/2 małego selera • 1 duża cebula • 1 mały por • 5 średnich ziemniaków • 6 ogórków kiszonych • 5 łyżek oliwy • 2 łyżki masła • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu(...)przesmażyć na maśle. Podlać 1/2 szklanki wody i poddusić ok. 15 minut. • W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i pora w paski. • Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć z cebulą. • Zalać 2 litrami gorącej wody, dodać przyprawy, sól i pieprz do smaku, gotować
To co kochamdużej wartości odżywczej, bo zawiera duże ilości białka. Składniki: • 500 g fasoli czerwonej • 250 g mięsa wołowego • 1 szklanka śliwek suszonych • 5 jajek • 2 cebule • 1 mały por • 3 marchewki • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich i majeranku • olej i otręby pszenne do blaszek Wykonanie: • Fasolę namoczyć(...)najlepiej na noc. • Następnego dnia gotować ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania na 30 minut dodać obrane marchewki. • Cebulę obrać i pokroić razem z porem w plastry, przesmażyć na oleju razem z pokrojonym mięsem. Podlać odrobiną wody i poddusić. • Bułkę namoczyć w wodzie. • Fasolę, marchewkę, mięso, śliwki i odciśniętą
To co kochamjedliśmy przez dwa dni. Dolewki nie miały końca. Składniki: • 250 g białej fasoli • 250 g makaronu świderki • kilka grzybków suszonych • 2 marchewki • 1 pietruszka, kawałek selera • 2 cebule, kawałek pora • 1 szklanka mleka • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Fasolę namoczyć na noc i ugotować(...)samej wodzie do miękkości – ok. 1,5 godziny. • Suszone grzyby namoczyć i pokroić w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć na oliwie. • Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę, seler i dodać do cebuli. • Wlać 1,5 litra wody, dodać przyprawy, sól, pieprz i zagotować
To co kochampleśniowym, grzankami i szczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: • 4 cebule • 1/2 małego pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku • 3 łyżki masła • 2 serki pleśniowe okrągłe Grzanki • 4 kromki chleba tostowego • 2 łyżki masła • szczypiorek(...)posypania Wykonanie : • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. • Zupę zmiksować blenderem. • Kromki chleba
To co kocham