Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1995podczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci. Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia!Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez, pieprz, sól Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy go, studzimy. Marchewkę i selera
Kuchnia moimi oczami
Pierś z kurczaka w porach 971Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na pyszny obiad czyli pierś z kurczaka zapiekaną w porach z dodatkiem śmietany i żółtego sera. Podałam ją z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Post Pierś z kurczaka w porach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje
Sałatka idealna na wiosne! 919przygotowania. Gorąco polecamy! Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: Średniej wielkości miskaSkładniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty ser kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Por myjemy, przecinamy na pół i kroimy w paski, dorzucamy do sera
Kolizje Smaków
Pizza ze szpinakiem 260sól Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: 150g szpinaku mrożonego liściastego 50g tartego żółtego sera ¾ krążka sera camembert Kawałek pora Przyprawy: sól, pieprz, oregano Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy(...)nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie, intensywnie mieszamy. Farsz: Szpinak rozmrażamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wałkujemy w pożądany kształt i smarujemy sosem. Na to układamy szpinak. Por myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a potem w paseczki. Posypujemy pizzę. Camembert kroimy na kawałki i układamy na cieście. Posypujemy żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut
Kolizje Smaków
Roladki z kurczaka 296się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry(...)cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki. Białą część pora kroimy w paseczki. Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową. Mięso umieszczamy w piekarniku
Kolizje Smaków
Zupa ziemniaczana 274warzywa po obraniu i umyciu kroimy w duza kostke. Na lyzce oliwy i lyzce masla podsmazamy cebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry.W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola
Przysmaki Karolki
Zupa z dyni z parmezanem 220przyzadzic ja jeszcze raz, ale tym razem nieco inaczej. Przepis znalazlam w ksiazce "Kuchnia wloska" i odrazu bardzo mi sie spodobal. Szczegolnie przypadlo mi do gustu polaczenie dyni i pora oraz parmezanu. Przepis jednak troche zmodyfikowalam zmienajac niektore skladniki. skladniki:1kg miaszu z dyni300g pora300g marchwi4 szklanki bulionu drobiowego0,5 szklanki chudej smietanysol, bialy pieprz1/3 szklanki startego parmezanuwykonanie:Wszystkie warzywa
Przysmaki Karolki
Ciecierzyca i zupa 198jest naprawde bardzo szybki. Dawno nie ugotowalam czegos w tak krotkim czasie.Zapraszam wiec na moja superszybka i bardzo lekka zupe :) Zupa z ciecierzycaskladniki: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 pory 2 cukinie 2 zabki czosnku 800g pomidorow z puszki 1 lyzka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 400g ciecierzycy z puszki 750ml buliou warzywnego sol, pieprz wykonanie:W rondlu podgrzewamy oliwe(...)podsmazamy na niej okolo 5 minut pokrojona w kostke cukinie i por pokrojony w polplastry oraz posiekany czosnek.Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, pomidory z puszki, ciecierzyce, lisc laurowy i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut.Wyciagamy lisc laurowy, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy i mozemy serwowac.Zupe mozna posypac tartym parmezanem.Smacznego
Przysmaki Karolki
Zamiast sniezek klopsiki 212sobie jakis czas temu przy okazji pierogow z kasza gryczana. Ale dopiero dzis przepis ten ujrzal swiatko dzienne.Klopsiki gryczaneskladniki 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 2 jajka 1 por sol, pieprz pieprz cayenne platki owsiane 2 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki masla 100g pieczarek pol peczka pietruszki wykonanie:Kasze gotujemy na sypko wedlug przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu
Przysmaki Karolki
Kremowa zupa z Vichy 243kremowa o przyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichyskladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki.Por myjemy
Przysmaki Karolki
Omlet z chlebem – prosty pomysł na zużycie czerstwego chleba 99przepis na zapiekanki z czerstwego chleba . Kotleciki – czerstwy chleb jest świetną bazą do wegetariańskich kotletów. Wypróbuj ten przepis na kotleciki z cukinii i czerstwego chleba. Boczek, szynka czy por? – najlepsze dodatki do omletu Tak jak wcześniej pisałam, głównym celem w tym przepisie jest wykorzystanie kromek czerstwego chleba. Nie przeszkadza to jednak w tym, by uzupełnić omlet o idealne(...)które lubisz lub masz akurat w lodówce. Ważnym składnikiem będzie tu na pewno cebula lub cebulka dymka, a także szczypiorek do posypania gotowego dania. Zamiast cebuli możesz dać także pora. Do omletu pasują najbardziej: papryka, pieczarki, cukinia i pomidory. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uwzględnić w przepisie również mięsne dodatki, takie jak: boczek, wędlinę, kabanosy lub kiełbasę. Jeśli preferujesz
Wiszniówka
Kurczak w sosie serowo – brokułowym z młodymi ziemniakami i boczkiem 152przygotować od podstaw w mniej niż 30 minut – to takie łatwe! Zaledwie garść składników sprawia, że jest to wygodny posiłek w środku tygodnia, wykwintny, ale jednocześnie pożywny, o każdej porze roku. Gęsty i kremowy sos z brokułów, śmietanki i sera pleśniowego gotuję w garnku o nieprzywierającym dnie. Część brokułów lekko blenduję, aby naturalnie zagęścić sos. Rzadko kiedy używam mąki(...)wysiłku! Podczas gotowania sosu serowego z brokułami użyłam mrożonych brokułów. Przed dodaniem do sosu lekko je blanszowałam. Gotując je ponownie zachowały swój piękny, zielony kolor w sosie. O tej porze delektujemy się młodymi ziemniakami . Kurczak w sosie serowym świetnie pasuje do słodkich ziemniaków. Jeśli jednak wolicie inną przystawkę to ten sos świetnie pasuje do makaronu, ryżu lub jakiegoś rodzaju kaszy
codojedzenia
Zupa z botwinki z czarnymi oliwkami 102przepyszne. Jeżeli jesteście otwarci na tego typu tuningi, bardzo Wam polecam ten przepis. Składniki: 1,5 l wody 2 małe marchewki 2 małe korzenie pietruszki mały kawałek selera mały por (biała część) 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 20 czarnych oliwek kalamata 2 małe pęczki botwinki z większymi buraczkami 3 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)sól pieprz 1 porządna łyżka masła (przepis na 4 porcje) Marchewki, korzenie pietruszki i seler obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka z 1,5 l wody. Dodajemy do nich umytego pora, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, do miękkości jarzyn. W międzyczasie dokładnie myjemy botwinki. Odcinamy z nich buraczki, obieramy i ścieramy na tarce na największych
Kardamonovy
Chleb na zakwasie 94chleb na zakwasie to moje odkrycie, odkąd upiekłam go pół roku temu po raz pierwszy, to od tamtej pory powtarzam to co dwa tygodnie co najmniej. Nie wierzyłam jak ktoś mi mówił, że pieczenie chleba jest uzależniające, że jak zrobisz raz to już pójdzie. Ale rzeczywiście tak jest. Smak świetny, najprostsze składniki - tylko zakwas, mąka, woda i sól(...)wchodzi w krew. Podany przepis nie zakłada przepisu na zakwas - ten dostałam od koleżanki i Wam też radzę skądś zdobyć. Dostałam słoiczek (ok 250 ml zakwasu) i od tamtej pory go dokarmiam. Chleb na zakwasie Etap 1. Dokarmianie i wyrośniecie zakwasu (czas potrzebny 12-18 godzin) Ja swój zakwas trzymam w litrowym słoiku i przechowuje w lodówce. Jest
Smaczny zeszyt