por - 13968 przepisów (strona:181/932)

DOMOWA PRZYPRAWA DO ZUP 175

przygotować domową przyprawę do zup. Niezwykle aromatyczna, wzbogaca smak naszej zupy. Taka przyprawa nie zawiera konserwantów ani żadnej chemii. Jak to u mnie bywa wszystko jest proste ! :) Polecam :) Składniki: - por - natka pietruchy - natka selera - lubczyk  Sposób przygotowania: Woszczyznę umyć, osuszyć. Następnie pora rozdzielić na liście, natkę pietruchy, lubczyk i selera także. Związać w pęczek i powiesić do góry nogami

Kuchnia Paulettes
SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO Z ŻURAWINĄ I KURCZAKIEM 150

majonezu. Sałatka pięknie się komponuje w dużych kielichach przyozdobiona natką pietruszki. Można ją stawiać na stół imprezkowy :D  Składniki: seler naciowy 400 gram żurawina suszona 100 gram por ok. 8 cm. filet z kurczaka 2 szt. majonez 3 łyżki jogurt grecki 3 łyżki vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz do oprószenia kurczaka olej do smażenia ok. 2 łyżek Metoda(...)Seler zetrzeć na tarce. Następnie filety oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Pora umyć i drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać i przełożyć do salaterki. Sałatkę włożyć do lodówki, dla lepszego smaku

Kuchnia Paulettes
KREM CUKINIOWO KALAFIOROWY Z GRZANKAMI 152

teraz to zupka na pewno jest pełnowartościowa i najsmaczniejsza!  SKŁADNIKI: bulion warzywny 1 l.  cukinia 200 gram  kalafior 200 gram  cebula czerwona 1 szt. por biała część ok. 8 cm śmietana 12 % do zup i sosów ok. 100 ml.  koper suszony 1 łyżka sól, pieprz do smaku masło 1 łyżka chleb razowy 2 kromki czosnek(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć.  Do garnka wlać bulion, wrzucić różyczki kalafiora i posiekanego pora. Dodać cukinię i gotować pod przykryciem tak długo, aż kalafior całkowicie zmięknie (najlepiej ok. 20-25 min.).  Na koniec zmiksować zupę blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem

Kuchnia Paulettes
AROMATYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 144

całą kuchnię. Zupa jest apetyczna, intensywna, aromatyczna i rozgrzewająca, taka że Łoooo! SKŁADNIKI: woda 3 l.  pomidory krojone bez skórki w puszce Łowicz koncentrat pomidorowy 190 g. Łowicz por biała część 10 cm. marchew 2 szt. cebula  1 szt. seler 1/2 małej szt.  korzeń pietruszki 1 szt. liść laurowy 2 szt. ziele angielskie 2 kulki ćwiartka(...)wiartka z kurczka  cukier 1 łyżeczka sól i pieprz do smaku METODA: Do garnka wlewamy wodę. Warzywa myjemy. Marchew, korzeń pietruszki i seler obieramy. Umieszczamy w garze. Dodajemy por oraz ćwiartkę z kurczaka. Gotujemy. Cebulę obieramy i przypalamy/ opalamy. Dodajemy do bulionu wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.  Gdy warzywa zmiękną, wyciągamy je. Dodajemy pomidory

Kuchnia Paulettes
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 142

domu dużo chłopów, więc każdy zadowolony, że dostał porcyjkę mięska.  SKŁADNIKI: woda 2 i 1/2 l. passata classica Łowicz ( pzetarte pomidory ) 1 butelka koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki por biała część 10 cm. marchew 2 szt. seler 1/4 szt.  cebula 1 szt.  korzeń pietruszki 2 szt. skrzydełka 3 szt.  kapusta 2 liście suszone grzyby(...)starty 1/2 szkl.  makaron kolanka lub spaghetti 1 op.  METODA: Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.  Do gara wlewamy wodę. Wrzucamy skrzydełka i obrane warzywa tj. por, marchew, seler, cebula, korzeń pietruszki, kapusta, gałązki lubczyku i natki pietruszki. Dodajemy grzyby suszone, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.  Gdy warzywa zmiękną wyciągamy je wraz

Kuchnia Paulettes
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym 181

przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie tutaj ) 4 duże kiszone ogórki 1 cebula kawałek białej części pora (5 cm) 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego lub wody 3 łyżki mleka kokosowego sól i pieprz 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego(...)Przygotowanie Posiekaną cebulę i por podsmażyć w garnku na oliwie lub oleju kokosowym. Następnie wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wlać bulion lub wodę i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokrojone w plastry ogórki i całość zmiksować na gładko w blenderze ręcznym lub blenderze kielichowym Na koniec dodać mleko kokosowe, zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron po chińsku z kurczakiem i warzywami 183

porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków czosnku) 2 ząbki czosnku por (około 5 cm) 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru biały pieprz wykonanie: Makron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić, przelać wodą i odstawić. Brokuł umyć, podzielić na małe(...)drobną kostkę. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce. Smażyć około 3 minut. W szklance zmieszać 1/3 wody, sos sojowy oraz cukier. Na patelnię wrzucić kurczaka, zalać sosem sojowym i dusić około 6 minut.Następnie

Ania i Marcin gotują
Kartoflanka z pieczarkami 220

cienkie talarki 2 l wody 2 pietruszki 4 marchewki połowa selera 1 średnia cebula z łupinką (nie obieramy jej, a jedynie myjemy) 1 obrana cebula i pokrojona drobno połowa pora 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, słodka papryka, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek 2 łyżki śmietany do zupy 1 łyżka musztardy sarepskiej świeży koperek drobno posiekany łyżka masła(...)Przygotowanie kartoflanki: do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę, selera, cebulę z łupinką, liście i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę; na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam drobno obraną i posiekaną cebulkę (tę drugą w przepisie, ta w łupince jest w zupie;) wraz z pieczarkami, przyprawiam vegetą, słodką

Zasmakuj Kuchni
Paluchy z orzechami i czekoladą 138

kawy a w głowie kłębi się myśl, że zaraz się przyjemnie obudzę i rozgrzeję. Przeklinam wówczas na wszystko. Na pogodę. Na ból pleców. Na zmęczenie. Że świt to jedyna pora dnia, kiedy mogę spokojnie zasiąść na chwilę przed komputerem i zaplanować nawet głupią listę zakupów. Że dzień znowu zleci zanim się obejrzę. Że tyle rzeczy na głowie a tu wieczny(...)brak czasu. Wypijam do końca kawę. W międzyczasie wkurza mnie jeszcze niemiłosiernie królik, który daje czadu w klatce i zapomina, że to jeszcze pora spania. Aż czasami mam ochotę wyrzucić go na balkon ale moje sumienie mi na to nie pozwala. I wtedy budzi się ONA. I jej uśmiech na tyle mnie rozbraja, że nie jestem w stanie już się

My simple kitchen
Prosta surówka z marchewki i rzodkiewki 310

polecam Wam również wzbogacić ich smak pysznymi sosami Folwark, które możecie nabyć na Frisco.pl (przekierowanie do sklepu – kliknij w baner po prawej stronie) Składniki: 3 marchewki 1 cm pora (biała część) 2 i 1/2 łyżki majonezu (u mnie Folwark) 3/4 łyżki jogurtu naturalnego 3 rzodkiewki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na tarce na dużych(...)oczkach. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę rzodkiewki, pokrojonego pora, majonez i jogurt. Całość doprawiamy do smaku, mieszamy i próbujemy. Surówka najlepiej smakuje, gdy postoi kilka minut w lodówce (smaki się „przegryzą”). Smacznego

Słodkie okruszki
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 276

znalazłam przepis Karola. Jest dla mnie jednym z niewielu, którym ufam, jeśli chodzi o przepisy i gotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna.  Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako(...)się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam ją i osuszyłam. Dzięki włożeniu mięsa na chwilę do wrzątku, zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 276

znalazłam przepis Karola. Jest dla mnie jednym z niewielu, którym ufam, jeśli chodzi o przepisy i gotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna.  Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako(...)się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam ją i osuszyłam. Dzięki włożeniu mięsa na chwilę do wrzątku, zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam oliwą z pestek winogron Szynkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym

Szczęśliwa kuchnia
grochówka z grzankami s. Anastazji 163

składniki: 2 szkl suchego grochu 1 pietruszka 1 marchewka 1 mały kawałek pora 1 mały kawałek selera w korzeniu 1 łyżka tłuszczu 1 łyżeczka majeranku ok. 2000 ml wody sól, pieprz dodatkowo: grzanki natka pietruszki wykonanie: Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Namoczony groch gotujemy do miękkości a następnie miksujemy blenderm na papkę. Pietruszkę, marchewkę oraz selera myjemy(...)obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w krążki. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy tłuszcz, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Do gotowych warzyw przekładamy zmiksowany groch, dodajemy majeranek, mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 154

pieprzu    - 30 dag mięsa wieprzowego z kością,    - 5 ziemniaków    - 2 marchewki    - 1 pietruszka    - kawałek selera    - biała część pora 1. Fasolę moczymy na noc , lub używamy świeżej jeśli jest dostępna. Mięso i fasolę gotujemy w dużym rondlu i sukcesywnie dodajemy warzywa. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę, białą część pora w talarki, dodajemy dwie porcje tartych buraków. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy.  Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane,  obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na  smalcu

Apetyczna babeczka
Sałatka z ogórkiem kiszonym, papryką i kukurydzą 305

Spoon tłoczony na zimno. Taką sałatkę możecie podać do obiadu lub zjeść np. z ulubionym pełnoziarnistym pieczywem. Spróbujcie. Składniki: 3 większe ogórki kiszone 1/4 czerwonej papryki 1 cm grubego pora (biała część) 3 pełne łyżki kukurydzy zdrowy olej słonecznikowy Green Spoon tłoczny na zimno 1/3 łyżeczki cukru sól himalajska i pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki kroimy w kostkę, przekładamy(...)miski. Dodajemy drobno pokrojony por, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i kukurydze z puszki. Całość doprawiamy odrobiną cukru (u mnie około 1/3 łyżeczki), solą i pieprzem. Całość delikatnie (cienkim strumieniem) polewamy po wierzchu olejem słonecznikowym. Mieszamy składniki, próbujemy. Odstawiamy na 10 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania