serowa. Z mieszanki sera cheddar, łagodnego sera żółtego oraz serków topionych. Zupa jest dość delikatna w smaku. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. 2 litry bulionu warzywnego 1 duży por (tylko biała część) 2 duże marchewki (z bulionu) 2 topione serki śmietankowe (200 g) 200 g sera cheddar 200 g łagodnego żółtego sera (np. gouda) 250 ml śmietany 36% pieprz(...)smaku szczypta startej gałki muszkatołowej łyżka masła Wcześniej należy przygotować bulion warzywny (z dodatkiem marchewek, które wykorzystamy do zupy serowej). Pora pokroić w plastry i zeszklić na maśle w dużym garnku. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę (miękką, z bulionu) i chwilę smażyć. Dolać bulion i całość gotować kilka minut na małym ogniu. Sery (łagodny żółty oraz cheddar) utrzeć
Bulliopostanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne. Składniki: 2 pietruszki 1 duża marchewka por, biała cześć ½ selera 3 cebule minimum 800 g kani 2 łyczki oleju 5 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego 2 czubate łyżki majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku czarny pieprz do smaku Marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w krążki. Warzywa wkładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy razem z wędzoną i słodką papryką, na oleju. Wkładamy do garnka. Grzyby sczyścimy, kroimy w grube paski
Bon Appetit Małgorzatyminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jabłka – 4 szt Por -1 szt Jogurt naturalny – ½ szkl Miód -1 łyżeczka Sok z cytryny sól Jabłka opłukać, obrać przekroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić(...)sokiem z cytryny. Por oczyścić i pokroić w talarki., posypać solą. Jogurt mieszamy z miodem i polewamy surówkę, dobrze razem mieszamy
Camilla w kuchnikolację we dwoje i nie pochłonie nam za dużo czasu w przygotowaniu. Składniki na 2 porcje: 200g czarnego makaronu 250 g krewetek ½ papryczki chili 2 ząbki czosnku kilkucentymetrowy kawałek pora (biała część) ½ pęczka pietruszki ¼ szklanki białego wytrawnego wina 200g śmietany 18% sól pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek drobno posiekać(...)pora pokroić w paski, a papryczkę w małe paseczki. Posolić i popieprzyć. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć. Następnie podlać winem. Gdy się zredukuje dodać krewetki. Smażyć je ok. 2 minut. Na koniec dodać śmietanę. Dusić ok 1 minut. Dodać posiekaną pietruszkę i odcedzony makaron. Całość wymieszać. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówstron. Na każdą rozbitą roladkę połóż trochę farszu grzybowego i kawałek mozzarelli, zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół litra wody z grzybów susz lub bulionu. Podsmaż na smalcu każdą roladkę z dwóch stron(...)poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju najpierw por a następnie dodaj resztę warzyw i koncentrat pomidorowy , a po chwili wino , duś około 10 min, dodaj sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz 0,5 litra bulionu. Zalej roladki. Duś pod przykryciem około 2 godziny w 200°C termo obieg, aż roladki będą
Pasje Jolkijeść codziennie. Dla mięsożernych proponuję tradycyjną sałatkę z kurczakiem . Wolicie tuńczyka? Jest i sałatka Cezar z tuńczykiem na blogu. Nawet tą przyrządziłam z jarmużem! Prawdziwy zastrzyk zdrowia o tej porze. Jarmuż z powodzeniem zastąpi słodkie owoce. Pod względem odżywczych wartości nawet nie można ich z nim porównać. Jarmuż króluje! Cezar z jarmużem Składniki: 2-4 porcje 5 liści zielonego jarmużu(...)awokado. Pokrój kromki chleba w kostkę. Grubsza kostka ładnie prezentuje się na półmisku, więc pokroiłam grube kromki chleba. Zrumień grzanki na oliwie. Ułóż na jarmużu na przemian z parmezanem. Pora na Cezar dressing. Wszystkie składniki na sos zmiksuj na jednolitą masę. Sos będzie gęsty ale puszysty. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Resztę podaj w sosjerce. The post Sałatka
codojedzeniapojeździ za długo, tak samo i my, jedząc byle jakie jedzenie nie będziemy zbyt długo pełni zdrowia i energii. Dostarczając odpowiednie składniki w odpowiednich ilościach i o odpowiednich porach, dajemy naszym organizmom siłę i zdrowie. Łączenie, pora dnia i właściwe proporcje mają wielkie znaczenie. Zaczynamy dzień Dzień powinniśmy rozpocząć szklanką mocno ciepłej wody z cytryną, która obudzi nas i przygotuje
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz ok. 900- 1000 ml wody wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy. Marchewkę, selera, pomidora, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę(...)przekładamy do garnka. Pora kroimy w krążki, natkę siekamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez ok 20 min., aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy. Miksujemy blenderem na krem. Możemy podać z grzankami. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniakremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru. Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki(...)masła do podsmażenia warzyw sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku *1 szklanka = 250 ml Przygotowanie: Dynię, marchewki, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście
Codziennik Kuchennyobiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym
Pyry na Gazwyglądają po prostu bajecznie! Najciekawszym sprzętem, który przykuł moją uwagę (i który sama bardzo chętnie chciałabym otrzymać :)) jest zestaw do przygotowania dań kuchni molekularnej. Do tej pory był to dla mnie produkt kojarzony raczej z daleką przyszłością, niemalże z kosmosu, jednak jak widzę - jest całkiem poręczny i niedrogi! Do wyboru mamy zestaw do "transformacji" płynu(...)formę: makaronu, pianki oraz perełek. Taki zestaw bez wątpienia pozwala na kuchenne eksperymenty, do tej pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych. Na pewno umożliwi on w prosty i szybki sposób zamianę domowej kuchni w salę do eksperymentów. Jak dla mnie to jest po prostu genialny wynalazek
Poranek na słodkoteż ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook, który od tej pory bardzo pomaga mi w kuchni zastępując wszystkie dotychczasowe sprzęty AGD: mikser, szatkownicę, blender, tarkę, patelnię, garnek do gotowania, no i dodatkowo ma… wagę. A po zakończeniu pracy w ustawionym czasie(...)się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupie, która naprawdę wyszła przepyszna. Zresztą robiłam już podobną - klik . Polecam! mięso na wywar 1/2-3/4 szklanki ryżu (wg gustu) 400g kapustki brukselki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wg smaku) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa Smaki Natury (ew. uniwersalna) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): koperek, natka pietruszki śmietana Ugotować wywar(...)mięsny z dodatkiem przypraw, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną). Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wmieszać koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną
Di gotujekolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania(...)garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka
Kuchnia MagdaLenyŚwit. Pora, kiedy jeszcze wszyscy śpią. Nawet moje dziecko. A ja przed komputerem. To jedyna pora, kiedy mam chwilę dla siebie. Chwilę nie tylko, by ogarnąć bloga czy coś poczytać, ale też by porozmyślać. Czas płynie w ekspresowym tempie. Dopiero co się urodziła. Dopiero pierwszy raz trzymałam ją na rękach. Dopiero co wróciłyśmy do domu. Dopiero co kupowałam jej śliczne
My simple kitchen