por - 13968 przepisów (strona:189/932)

Zupa serowa 698

serowa. Z mieszanki sera cheddar, łagodnego sera żółtego oraz serków topionych. Zupa jest dość delikatna w smaku. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. 2 litry bulionu warzywnego 1 duży por (tylko biała część) 2 duże marchewki (z bulionu) 2 topione serki śmietankowe (200 g) 200 g sera cheddar 200 g łagodnego żółtego sera (np. gouda) 250 ml śmietany 36% pieprz(...)smaku szczypta startej gałki muszkatołowej łyżka masła Wcześniej należy przygotować bulion warzywny (z dodatkiem marchewek, które wykorzystamy do zupy serowej). Pora pokroić w plastry i zeszklić na maśle w dużym garnku. Dodać pokrojoną w grubsze plastry marchewkę (miękką, z bulionu) i chwilę smażyć. Dolać bulion i całość gotować kilka minut na małym ogniu. Sery (łagodny żółty oraz cheddar) utrzeć

Bullio
"Flaczki" z kani 232

postanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne. Składniki: 2 pietruszki 1 duża marchewka por, biała cześć ½ selera 3 cebule minimum 800 g kani 2 łyczki oleju 5 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego 2 czubate łyżki majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku czarny pieprz do smaku Marchew, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w krążki. Warzywa wkładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy razem z wędzoną i słodką papryką, na oleju. Wkładamy do garnka. Grzyby sczyścimy, kroimy w grube paski

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka porowo – jabłkowa 115

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jabłka – 4 szt Por -1 szt Jogurt naturalny – ½ szkl Miód -1 łyżeczka Sok z cytryny sól Jabłka opłukać, obrać przekroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, skropić(...)sokiem z cytryny. Por oczyścić i pokroić w talarki., posypać solą. Jogurt mieszamy z miodem i polewamy surówkę, dobrze razem mieszamy

Camilla w kuchni
Czarny makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-porowym z białym winem 277

kolację we dwoje i nie pochłonie nam za dużo czasu w przygotowaniu. Składniki na 2 porcje: 200g czarnego makaronu 250 g krewetek ½ papryczki chili 2 ząbki czosnku kilkucentymetrowy kawałek pora (biała część) ½ pęczka pietruszki ¼ szklanki białego wytrawnego wina 200g śmietany  18% sól pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek drobno posiekać(...)pora pokroić w paski, a papryczkę w małe paseczki. Posolić i popieprzyć. Dodać łyżkę oleju i podsmażyć. Następnie podlać winem. Gdy się zredukuje dodać krewetki. Smażyć je ok. 2 minut. Na koniec dodać śmietanę. Dusić ok 1 minut. Dodać posiekaną pietruszkę i odcedzony makaron. Całość wymieszać. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Roladki z mozzarellą i grzybami leśnymi duszone w sosie warzywnym. Poezja smaków 219

stron. Na każdą rozbitą roladkę połóż trochę farszu grzybowego i kawałek mozzarelli,  zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół litra wody z grzybów susz lub bulionu. Podsmaż na smalcu każdą roladkę z dwóch stron(...)poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Pokrój warzywa w kostkę i podsmaż na oleju najpierw por a następnie dodaj resztę warzyw i  koncentrat pomidorowy , a  po chwili wino , duś około 10 min, dodaj sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie oraz 0,5 litra bulionu. Zalej roladki. Duś pod przykryciem około 2 godziny w 200°C termo obieg, aż roladki będą

Pasje Jolki
Sałatka Cezar z jarmużem 141

jeść codziennie. Dla mięsożernych proponuję tradycyjną sałatkę z kurczakiem . Wolicie tuńczyka? Jest i sałatka Cezar z tuńczykiem na blogu. Nawet tą przyrządziłam z jarmużem! Prawdziwy zastrzyk zdrowia o tej porze. Jarmuż z powodzeniem zastąpi słodkie owoce. Pod względem odżywczych wartości nawet nie można ich z nim porównać. Jarmuż króluje! Cezar z jarmużem Składniki: 2-4 porcje 5 liści zielonego jarmużu(...)awokado. Pokrój kromki chleba w kostkę. Grubsza kostka ładnie prezentuje się na półmisku, więc pokroiłam grube kromki chleba. Zrumień grzanki na oliwie. Ułóż na jarmużu na przemian z parmezanem. Pora na Cezar dressing. Wszystkie składniki na sos zmiksuj na jednolitą masę. Sos będzie gęsty ale puszysty. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Resztę podaj w sosjerce.   The post Sałatka

codojedzenia
Zdrowy tryb życia to nie jest fanaberia - jesteś tym, co zjesz i wypijesz KONKURS z marką Fitaqua 154

pojeździ za długo, tak samo i my, jedząc byle jakie jedzenie nie będziemy zbyt długo pełni zdrowia i energii. Dostarczając odpowiednie składniki w odpowiednich ilościach i o odpowiednich porach, dajemy naszym organizmom siłę i zdrowie. Łączenie, pora dnia i właściwe proporcje mają wielkie znaczenie. Zaczynamy dzień Dzień powinniśmy rozpocząć szklanką mocno ciepłej wody z cytryną, która obudzi nas i przygotuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
jarzynowa zupa krem 142

składniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz ok. 900- 1000 ml wody wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy. Marchewkę, selera, pomidora, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę(...)przekładamy do garnka. Pora kroimy w krążki, natkę siekamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez ok 20 min., aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy. Miksujemy blenderem na krem. Możemy podać z grzankami. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Krupnik jaglany z dynią i imbirem. 186

kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.   Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki(...)masła do podsmażenia warzyw sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku *1 szklanka = 250 ml Przygotowanie: Dynię, marchewki, pietruszkę, selera  obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście

Codziennik Kuchenny
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami 130

obiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym

Pyry na Gaz
Pomysły na prezent dla pasjonatów gotowania 204

wyglądają po prostu bajecznie! Najciekawszym sprzętem, który przykuł moją uwagę  (i który sama bardzo chętnie chciałabym otrzymać :))  jest zestaw do przygotowania dań kuchni molekularnej.  Do tej pory był to dla mnie produkt kojarzony raczej z daleką przyszłością, niemalże z kosmosu, jednak jak widzę - jest całkiem poręczny i niedrogi! Do wyboru mamy zestaw do "transformacji" płynu(...)formę:    makaronu, pianki oraz perełek. Taki zestaw bez wątpienia pozwala na kuchenne eksperymenty,  do tej pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych.  Na pewno umożliwi  on w prosty i szybki sposób zamianę  domowej kuchni w salę do eksperymentów. Jak dla mnie to jest po prostu genialny wynalazek

Poranek na słodko
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 165

też ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook, który od tej pory bardzo pomaga mi w kuchni zastępując wszystkie dotychczasowe sprzęty AGD: mikser, szatkownicę, blender, tarkę, patelnię, garnek do gotowania, no i dodatkowo ma… wagę. A po zakończeniu pracy w ustawionym czasie(...)się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa z ryżem i brukselką 147

zupie, która naprawdę wyszła przepyszna. Zresztą robiłam już podobną - klik . Polecam! mięso na wywar 1/2-3/4 szklanki ryżu (wg gustu) 400g kapustki brukselki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wg smaku) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa Smaki Natury (ew. uniwersalna) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): koperek, natka pietruszki śmietana   Ugotować wywar(...)mięsny z dodatkiem przypraw, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną). Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wmieszać koncentrat pomidorowy.   Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną

Di gotuje
GALARETKA DROBIOWA 213

kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania(...)garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka

Kuchnia MagdaLeny
Jabłecznik z bezą 139

Świt. Pora, kiedy jeszcze wszyscy śpią. Nawet moje dziecko. A ja przed komputerem. To jedyna pora, kiedy mam chwilę dla siebie. Chwilę nie tylko, by ogarnąć bloga czy coś poczytać, ale też by porozmyślać. Czas płynie w ekspresowym tempie. Dopiero co się urodziła. Dopiero pierwszy raz trzymałam ją na rękach. Dopiero co wróciłyśmy do domu. Dopiero co kupowałam jej śliczne

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania