por - 13968 przepisów (strona:192/932)

Podsumowanie miesiąca - wrzesień 121

Bułgarii. Udało mi się nie tylko zwiedzić i nieco odpocząć, ale także posmakować tego kraju. Wrzesień wyznacza też dla mnie koniec "wakacji" i początek jesieni. Nie jestem fanką tej pory roku, mimo, że właśnie wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią(...)nadzieję, że będzie dobrze. Nadchodzi ta prawdziwa jesień, nie z pięknym słońcem i uroczą aurą, a z deszczem, słońcem za chmurami i zimnem. Mam nadzieję, że podołam tej porze roku i nie popadnę w wir choroby, mam nadzieję, że nie pogłębi się ona przez najbliższy czas - trzymajcie kciuki! Chcę dobrze przygotować się na nadchodzące święta i urodziny, moje i Dominika

Cooking Monster
Zupa krem z dyni 142

słodko- wytrawna zupa dyniowa. Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 2 litry wody - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół selera - 300 g obranej dyni - pół pora - 4 pomidory suszone - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 papryczka chili ( bez pestek) - 100 ml mleka - sól, pieprz Przygotowanie: W garnku gotujemy bulion na filetach(...)kurczaka. Dodajemy marchewki, pietruszkę, selera oraz pora. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę z pokrojoną dynią oraz czosnkiem. Całość patelni przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory suszone, pokrojoną w kostkę papryczkę oraz koncentrat pomidorowy, chwilkę gotujemy. Zupę zaprawiamy mlekiem a następnie blendujemy i podajemy polane oliwą z oliwek i  groszkiem ptysiowym

Zainspirowana w kuchni
Zuppa ai funghi. Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku ,czerwonego pieprzu i parmezanu 146

Jesień, złota jesień, czerwona, pomarańczowa. Pachnąca choinkami, igliwiem i mchem, winnicami. Pachnąca lasem i przede wszystkim grzybami! To cudowna pora na spacery w poszukiwaniu brunatnych grzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele(...)gotowanie długie i skomplikowane nie miałam czasu.  Przepis przywiozłam właśnie z okolic Turynu, z malowniczego Piemontu, z miasteczka Condove, gdzie fascynacja jesienią jest tak ogromna, że tej porze roku dedykuje się zjazdy, zloty i gotowanie pod chmurką. Grzybom towarzyszą pieczone kasztany, dziczyzna oraz nieodzownie pyszne lokalne  wino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz króluje

Z Kuchni Do Kuchni
Zupka z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami 89

Składniki: Obrane warzywa (90 g): - 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g) - 1/2 pietruszki (10 g) - cząstka selera (10 g) - por (10 g) - średni pomidor (80 g) - żółtko (20 g) - łyżeczka mąki pszennej (5 g) - woda (100 ml) Sposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, dzielimy na kawałki, wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.  Pomidora najpierw(...)należy sparzyć wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na ćwiartki i dodajemy do zupy.  Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i selera, a marchewkę i pomidory miksujemy.  Następnie przygotowujemy lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody.  Ciasto wlewamy cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i gotujemy.  Przed podaniem sprawdź temperaturę potrawy. UWAGA: Jeśli kluseczki

Z notatnika
Zupa z dodatkiem świeżych pomidorów i lanymi kluseczkami 116

miesiąca - mój Antoś tą zupką  się  zajadał :) Składniki: Obrane warzywa (90 g): - 1/2 średniej wielkości marchwi (60 g) - 1/2 pietruszki (10 g) - cząstka selera (10 g) - por (10 g) - średni pomidor (80 g) - żółtko (20 g) - łyżeczka mąki pszennej (5 g) - woda (100 ml) Sposób przygotowania: Warzywa umyj, obierz, opłucz, podziel na kilka kawałków, włóż do wrzącej wody(...)gotuj na małym ogniu pod przykryciem.  Pomidora sparz wrzątkiem, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki i dodaj do zupy.  Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij pora, pietruszkę i selera, a marchew i pomidory zmiksuj.  Przygotuj lane ciasto z żółtka, mąki oraz jednej łyżeczki przegotowanej wody.  Ciasto wlej cieniutkim strumieniem do wrzącej zupy i kilka razy ją zagotuj

Z notatnika
Galareta drobiowa 130

jednak w między czasie zmieniłam zdanie i powstała galareta drobiowa. Pyszna bo na włoszczyźnie i mięsku drobiowym. Składniki: udka z kurczaka 3 szt marchew 4 szt seler 100 g por 100 g pietruszka natka ziele angielskie 3 szt listek laurowy 2 szt sól i pieprz biały mielony do smaku   Krok 1 Do garnka wlewamy  3 litry wody, dodajemy(...)włoszczyznę- seler,por, pietruszka,marchew oraz przyprawy. Wkładamy umyte udka z kurczaka i na małym ogniu gotujemy z dwie godzinki. Krok 2 Ugotowaną marchew kroimy w kosteczkę, udka z kurczaka obieramy.Wkładamy do garnka obrane mięsko i marchewkę, zalewamy rosołem ( 2 litry), dodajemy żelatynę rozpuszczoną, mieszamy .Przekładamy do szklaneczek i zostawiamy do ostudzenia.Wkładamy do lodówki już chłodne.Podajemy

Różowa kuchnia
Rozgrzewająca potrawka z indyka 133

Jesień to piękna pora roku...ale tylko wtedy, gdy kolorowe liście mienią się w blasku słońca, a babie lato błyszczy o poranku kroplami rosy.  Tak, wtedy ta pora roku mogła by trwać i trwać... Niestety, nadeszło gorsze oblicze jesieni. Deszcz,wiatr i zimno, brr...okropność! Dlatego w takie dni proponuję Wam rozgrzewającą potrawkę na obiad. Szybka, tania i bardzo

Kulinarne przemyslenia
Quinoa z kurczakiem w zielonym curry 166

składników, które zazwyczaj mam pod ręką.   Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 duża pierś z kurczaka, lub mała podwójna 1 marchew garść suszonych grzybów mun  kawałek pora (około 10 cm) 150 ml mleka kokosowego 3 łyżki zielonej pasty curry BG 2 łyżki oleju kokosowego sól szczypiorek Wykonanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem, namaczamy przez 15 minut, a następnie kroimy(...)mniejsze kawałki. Por i marchew, kroimy w plastry przesmażamy na oleju kokosowym, a następnie dolewamy mleko kokosowe i dusimy (w trakcie duszenia dolewamy po trochu wody, żeby sos za bardzo nie odparował) gdy warzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby

Quinoa Raz!
Sałatka makaronowa z szynką 213

zapraszam do lektury :) Sałatka makaronowa z szynką – składniki 2,5 szklanki makaronu (użyliśmy makaronu „kokardki”) puszka kukurydzy 200g szynki 1 czerwona papryka 150g sera żółtego 1/2 pora sól pieprz 4-5 łyżek majonezu Sałatka makaronowa z szynką – przepis: Makaron gotujemy al dente i pozostawiamy do ostygnięcia. Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół z kaszą jaglaną 131

rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół cebuli kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 1-2 listki laurowe sól   1 łyżeczka pieprzu ziołowego natka pietruszki Skrzydło indyka podzieliłam na dwie części,włożyłam do zimnej wody(...)czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam rosół

Kolorowa kuchnia Elki
Krupnik z kaszy orkiszowej 155

poprawiają stan skóry. Orkisz ma też działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie. 2-2,5 l wody 1 skrzydło z indyka 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula 1 łyżka masła kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1/2 szkl. kaszy orkiszowej natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz Skrzydło indyka podzielić(...)wody,dodać kulki pieprzu,ziele,listki laurowe,zagotować. W momencie wrzenia wytworzą się szumy na wierzchu należy je zebrać. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę,pietruszkę,seler i por. Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne

Kolorowa kuchnia Elki
,,Faszerowane pomidory z kuskusem’’ 114

zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy czapeczki, wydrążamy miąższ z nasionkami. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym(...)oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym

Podróż w kulinaria
Cukinia faszerowana indykiem i warzywami 151

obiadowe lub na kolację, jest prosta i szybka do przygotowania. Składniki: 2 młode cukinie 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka 2 duże pomidory 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek pora Olej do smażenia 2 kulki mozzarelli Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso z indyka, lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda(...)nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem

Bajeczna Kuchnia
Sery z francuskich Alp 187

sposób produkcji i niepowtarzalny smak: Ser Comté www.frenchcheeseclub.com Jest to rodzaj sera twardego produkowanego z krowiego mleka. Ma jędrny, zwarty miąższ koloru żółtego. Smak i zapach sera zależą od pory roku, w której jest produkowany. Latem ser jest żółty, bardziej aromatyczny w smaku. Zimą ma barwę kości słoniowej i orzechowy smak. Charakterystyczne są niewielkie oczka, powstające w trakcie dłuższego leżakowania(...)pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem kminku idealnie współgra z piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny z lokalnymi

gutfut

Proponowane wyszukiwania