pojeździ za długo, tak samo i my, jedząc byle jakie jedzenie nie będziemy zbyt długo pełni zdrowia i energii. Dostarczając odpowiednie składniki w odpowiednich ilościach i o odpowiednich porach, dajemy naszym organizmom siłę i zdrowie. Łączenie, pora dnia i właściwe proporcje mają wielkie znaczenie. Zaczynamy dzień Dzień powinniśmy rozpocząć szklanką mocno ciepłej wody z cytryną, która obudzi nas i przygotuje
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz ok. 900- 1000 ml wody wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy. Marchewkę, selera, pomidora, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę(...)przekładamy do garnka. Pora kroimy w krążki, natkę siekamy i dodajemy do warzyw. Całość zalewamy wodą i gotujemy przez ok 20 min., aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawiamy. Miksujemy blenderem na krem. Możemy podać z grzankami. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniakremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru. Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/4 łyżeczki(...)masła do podsmażenia warzyw sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku *1 szklanka = 250 ml Przygotowanie: Dynię, marchewki, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty, aż trochę zmiękną. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, liście
Codziennik Kuchennyobiedzie nie mamy góry naczyń do zmywania. Składniki: 300g ryżu 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów pelatti lub 6 dużych pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 pietruszka 1 por pół selera papryka czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym
Pyry na Gazwyglądają po prostu bajecznie! Najciekawszym sprzętem, który przykuł moją uwagę (i który sama bardzo chętnie chciałabym otrzymać :)) jest zestaw do przygotowania dań kuchni molekularnej. Do tej pory był to dla mnie produkt kojarzony raczej z daleką przyszłością, niemalże z kosmosu, jednak jak widzę - jest całkiem poręczny i niedrogi! Do wyboru mamy zestaw do "transformacji" płynu(...)formę: makaronu, pianki oraz perełek. Taki zestaw bez wątpienia pozwala na kuchenne eksperymenty, do tej pory przez większość z nas widziane tylko w specjalnych restauracjach czy programach kulinarnych. Na pewno umożliwi on w prosty i szybki sposób zamianę domowej kuchni w salę do eksperymentów. Jak dla mnie to jest po prostu genialny wynalazek
Poranek na słodkoteż ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook, który od tej pory bardzo pomaga mi w kuchni zastępując wszystkie dotychczasowe sprzęty AGD: mikser, szatkownicę, blender, tarkę, patelnię, garnek do gotowania, no i dodatkowo ma… wagę. A po zakończeniu pracy w ustawionym czasie(...)się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej zaraz przygotowałam pyszny, domowy waniliowy budyń jaglany z owocami i orzechami, a do tej pory przeważnie szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce, a jak mi się chciało to przygotowywałam go z mąki pszennej. Jako domowy cukiernik i piekarz, który pieczywo piecze prawie każdego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupie, która naprawdę wyszła przepyszna. Zresztą robiłam już podobną - klik . Polecam! mięso na wywar 1/2-3/4 szklanki ryżu (wg gustu) 400g kapustki brukselki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (wg smaku) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego przyprawa Smaki Natury (ew. uniwersalna) sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): koperek, natka pietruszki śmietana Ugotować wywar(...)mięsny z dodatkiem przypraw, listków laurowych i ziela angielskiego. Do garna wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, pora, selera) i oczyszczoną brukselkę (lub mrożoną). Ryż opłukać po bieżącą wodą i po 5-10 minutach dodać do gotującej się zupy. Całość gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wmieszać koncentrat pomidorowy. Zupę doprawić do smaku, zabielić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną
Di gotujekolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania(...)garnka i zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka
Kuchnia MagdaLenyŚwit. Pora, kiedy jeszcze wszyscy śpią. Nawet moje dziecko. A ja przed komputerem. To jedyna pora, kiedy mam chwilę dla siebie. Chwilę nie tylko, by ogarnąć bloga czy coś poczytać, ale też by porozmyślać. Czas płynie w ekspresowym tempie. Dopiero co się urodziła. Dopiero pierwszy raz trzymałam ją na rękach. Dopiero co wróciłyśmy do domu. Dopiero co kupowałam jej śliczne
My simple kitchenkwasów tłuszczowym omega-3. Polecam :) Składniki: 250g makaronu np. penne 2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego 2 ząbki czosnku 2cm korzenia imbiru 3/4 czerwonej papryki 1 duża marchewka 1/2 pora 1/2 szklanki ciecierzycy konserwowej 120ml mleczka kokosowego 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny (może być limonka) sól, kolorowy pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na oleju rzepakowym(...)rumienimy posiekany czosnek oraz starty imbir, a następnie wrzucamy pokrojoną w cienkie, ok 4cm słupki marchewkę, pokrojonego w pół talarki pora oraz paseczki papryki. Podsmażamy i wrzucamy dobrze odcedzoną ciecierzycę. Dusimy ok 15 minut i podlewamy mleczkiem kokosowym. Do lekko odparowanej potrawki dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z natką pietruszki i ugotowanym al dente
Kuchnia w czekoladzietaki jednolity "budyń" równie dobrze smakuje. Warto dodać do niej wyrazistych dodatków, np. prażonych orzechów, cytrusów czy sosu czekoladowego. * Allos Hofgemüse Torstens Tomate Lauch To pasta z pora i pomidorów, świetna do kanapek i dań obiadowych. Zawiera sporą ilość drobno krojonych, chrupiących (!) warzyw. W smaku zaskakująco świeża, z dużą przewagą pomidorów. Prawie jak ta, zrobiona w domu! Plus(...)miły akcent w postaci nasion słonecznika. Skład również niczego sobie: pomidory 42%, nasiona słonecznika, marchew 10%, olej słonecznikowy, por 8%, przecier pomidorowy 5%, syrop z agawy, skrobia ziemniaczana, suszone pomidory 1,5%, czosnek 1,5%, zagęszczony sok z cytryny, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład: wiśnie* 55%, syrop
Poranek na słodkosmaki batonów i kuleczek z owsianej granoli, a także batony z surowymi owocami i orzechami. Sztandarowy produkt marki - Granola Minis - zobaczyłam po raz pierwszy na Instagramie i... od tej pory wiedziałam, że koniecznie muszę ich spróbować! Już same opakowania przyciągają wzrok. Nowoczesne, kolorowe i poręczne. Na każdym umieszczone są symbole, oznaczające brak konkretnych składników w produkcie i ułatwiające dokonanie wyboru(...)zapachu. Podczas jedzenia można odnieść wrażenie, że pod nosem stoi miseczka świeżych owoców! *** Podsumowując, degustacja każdego z produktów MadeGood była po prostu czystą przyjemnością. Wierzcie mi - spróbowałam do tej pory kilkunastu ekologicznych, zdrowych batoników i przekąsek, więc mam już pewne wymogi co do smaku i zapachu. Produkty MadeGood postawiły teraz poprzeczkę naprawdę wysoko. Od następnych będę wymagać jeszcze więcej! :) Batoniki
Poranek na słodkoprzydaje się do przygotowania niemal każdej potrawy. Zastępuje szatkownicę, przecierak, ubijaczkę do jajek i wiele innych. Zaraz po kuchence jest chyba najważniejszym urządzeniem służącym do przygotowywania jedzenia. Do tej pory miałam do czynienia z trzema blenderami, z których tylko jeden pozostał w pełni sprawny. Ze względu jednak na brak pojemnego rozdrabniacza, zdecydowałam się na blender Illumina 4 w 1 marki(...)było moją największą zmorą i szło mi dość mozolnie. Teraz idealna bita śmietana wychodzi bez problemu ;-) Rzadko spotykanym, ciekawym dodatkiem jest jednak "tłuczek", który ułatwia przygotowanie puree. Do tej pory użyłam go dwa razy - do tradycyjnego, ziemniaczanego puree ze śmietaną oraz kalafiorowego z marchewką. Przyznam, że z ziemniaczanym poradził sobie świetnie, zapewne przez dodatek śmietany, która ułatwiła miksowanie. Marchewka
Poranek na słodkospędziła w lodówce całą noc. Dla takiego smaku było warto czekać. Składniki: 400ml mleczka kokosowego 1 puszka ciecierzycy (240g cieciorki) 50g migdałów w płatkach 2 żółte papryki 1/2 pora 2 szalotki 500g wołowiny 2 łyżki masła 2 łyżki garam masala curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy(...)całą noc do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy por, paprykę, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy odsączoną ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku pieprzem i curry - jeśli jest to konieczne. Całość dusimy przez 15 minut, wyłączamy ogień
Gotowanie i blogowaniekilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej(...)podłużne paski. W pojemniku wymieszać mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę pokroić w cienkie, podłużne paski. Por pokroić w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i usmażyć kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodać warzywa i dusić pod przykryciem około
Bullio