por - 13968 przepisów (strona:180/932)

Serek wiejski z porem i jabłkiem 196

Składniki: 40 g jabłka 150 g serka wiejskiego 30 g białej części pora sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Do miski wkładamy ok 3 łyżki serka wiejskiego. 2. Pora rozkrajamy na 4 części i drobno kroimy. 3. Jabłko obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w bardzo cienkie plasterki. 4. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy sól

Atlas Smaków
Buraczki słodko-kwaśne do obiadu 237

Skarby wa rz ywne zamknięte w słoiku na zimę Środek zimy, mróz za oknem, śnieg posypuje, a mnie się zachciało przetwory jeszcze przyrządzać! Wiem że to nie ta pora, ale żołądek rządzi i zażyczył sobie buraczków w słoiki do obiadu . Jak żołądek chciał, tak więc dostał! Ogromny plus poniższego przepisu, że można go wykorzystywać o dowolnej porze roku, byleby tylko

Grunt to przepis!
Bulion rybny 272

bulionu) 1,5 kg ryby o raczej spójnym mięsie (w kilku kawałkach, najlepiej z różnych części ryby) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (200g) kawałek pora (100g) kawałek pietruszki (150g) kawałek korzenia selera (150g) 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu sól (2-3 łyżeczki) Instrukcje Kawałki(...)wśród części ryby są głowy, koniecznie usuwamy skrzela (ostrożnie, łuki skrzelowe niektórych ryb są dość ostre i mogą pokaleczyć). Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Seler, pietruszkę i pora dzielimy na kilka części każdy. Cebulę obieramy, albo co najmniej nacinamy z jednej strony żeby upewnić się, ze jest zdrowa. Ząbki czosnku obieramy z łupinek. Duży garnek wypełniamy wodą

Kulinarna Pokusa
pomarańczowy dżem z dyni 189

naraz twarz rozpogadza się jak niebo po burzy. - A więc to tym tak pachniało wczoraj! Zrobiłaś to wczoraj?? Nie mogło być inaczej:) Ten dżem naprawdę jest grzechu warty! Choć pora na robienie przetworów właściwie już za nami, taki dżem warto przygotować własnie teraz; zebrana jesienią dynia, w chłodnym miejscu znakomicie się przechowa a pomarańcze o tej porze roku smakują najpyszniej

6niebo
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 153

przypadła do gustu chłopakom, mój 5-latek chciał nawet dokładkę. Składniki: 250-300 g ciecierzycy z puszki 200 g wędzonej szynki 1 puszka pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego pieprz czarny w ziarnkach liść laurowy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra(...)Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i zrumieniamy, po czym przekładamy do innego naczynia.  Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę, por drobniej siekamy i razem smażymy kilka minut na oleju. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy

Z notatnika
Karp po żydowsku 204

koszerne). Karpia po żydowsku podaje się tradycyjnie z chałką. Składniki: co najmniej 1 karp o wadze ok 1.5 kg (w całości) 3-4 duże cebule 4-5 marchwi 1 por 1 korzeń pietruszki 1 seler 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ok. 4 l wody 3 garści rodzynek 2 garści migdałów w płatkach 200 ml wina białego najlepiej słodkiego pieprz(...)sprawić – zostawić głowę, płetwy, ogon; resztę pokroić w dzwonki lub paski. W garnku rozgrzać olej z masłem. Wrzucić pokrojoną cebulę (dowolnie) i zeszklić. Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę, seler, pora i podsmażać kilka minut. Na podsmażonych warzywach ułożyć głowę karpia, płetwy, ogon. Zalać wodą tak, by ryba była przykryta; dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, dolać wino, lekko osolić. Gotować

Pociąg Do Kuchni
Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5) 154

się nim nacieszyć. Jestem przekonana, że polubicie ją i ugotujecie w swoich kuchniach. Tym bardziej, że można ją przygotować w Thermomixie. Polecam. Składniki: • 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki • 2 cebulki dymki • 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki(...)użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut. 3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut

W mojej kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z miruną 287

Składniki: 4 filety miruny u mnie mrożona 4-5 ziemniaków sałatkowych o zwartym miąższu ½ pora 1 cebula 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła Sok z cytryny Sól i pieprz do smaku 20 dag sera żółtego Natka pietruszki do posypania Przyprawa do ziemniaków Jak wykonać ? Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.  Kroimy(...)sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane, odcedzamy, kroimy w grubsze plastry. Por i cebulę kroimy w pół krążki podduszamy na patelni na maśle i oliwie do miękkości, wlewamy śmietankę, doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku, gotujemy chwilę ze śmietanką, gdy zacznie gęstnieć

Wanilia i Kardamon
Zupa kalarepa z kapustą na kaczce 128

Polecam gotować zupę na wywarze z kaczki, ma ona wtedy fajny smak. 1 szkielet od kaczki 2 skrzydła, szyjka od kaczki 1/2 główka kapusty młodej 4 ziemniaki 1 kawałek por 1 pietruszka korzeń 1 plaster selera 2 marchewki 1 kalarepa 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, koper świeży Wszystkie elementy od kaczki przekładam do garnka dolewam 3 litry wody(...)liść, ziele angielskie i gotuję. W między czasie obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży

wesoła kuchnia
Grzybowa z podgrzybków. 148

Zupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane(...)przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki

wesoła kuchnia
Zakwas buraczany na świąteczny barszcz (bez soli) 212

Święta już tuż tuż, więc pora przygotować zakwas buraczany na barszcz. No cóż nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez pysznego, rozgrzewającego barszczu. Dziś podzielę się z Wami przepisem na zakwas buraczany (bez soli). Przygotowanie jest proste. Potem już tylko trzeba spokojnie czekać, przelać do butelek i w święta przygotować na nim pyszny barszcz dla swoich bliskich Oczywiście(...)ciepłe i ciemne miejsce na około 7 dni. Po tym czasie przelewamy do butelek. Zakwas buraczany przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (np. piwnicy). A potem już tylko pora na przygotowanie na jego bazie pysznego czerwonego barszczu Smacznego

Słodkie okruszki
SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 140

SKŁADNIKI: 15 dag kapusty kiszonej 1 jabłko 1 marchewka 1/2 pora sól i pieprz szczypiorek ok 3-4 łyżki PRZYGOTOWANIE:  Kapustę kroję drobno. Marchewkę obieram a następnie trę na grubych oczkach. Jabłko obieram i również trę na grubych oczkach. Pora obieram i drobno siekam. Wszystko mieszam dokładnie. Dodaję sól i pieprz. Szczypiorem drobno siekam. Mieszam dokładnie. Na koniec doprawiam

Gotowanie Patki
Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami 166

bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).  500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy(...)zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki

Szefowa kuchni
Jak połączyć posiłki, żeby były zdrowe? 188

prawidłowego łączenia posiłków. Dzięki temu, w ciągu półtora miesiąca schudłam 5 kilo bez specjalnych wyrzeczeń i bez tortur na siłowni. W zasadzie, w 80% jem to, co do tej pory. Ale gotuję zdrowo. W tej chwili jest nawet tak, że nie muszę już specjalnie patrzeć na zegarek, żeby wiedzieć ile czasu minęło od ostatniego posiłku, bo organizm sam sobie wypracował(...)Kawę słodzę ewentualnie brązowym cukrem (bo muszę :) inaczej się uduszę), ale nie stronię od miodu. 🍎   Ostatni posiłek o 18:00? Mit! Nigdy nie jem ostatniego posiłku o tej porze. Kolacje jem na 2 godziny przed snem. Czasem nawet 20:30, ponieważ kładę się spać koło 23:00 czy 23:30. Jeśli chodzicie więc spać późno, to zapomnijcie o kolacji

Szczęśliwa kuchnia
PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z ORIENTALNYM FARSZEM 142

szklanki ciepłego mleka 1 kostka drożdży szczypta cukru ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½  łyżeczki  Pieprzu Seczuańskiego  (mielonego) EVITA  ½ łyżki oleju rzepakowego Farsz: 20 dag pieczarek ½ pora 1 szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ łyżeczki  Soli Cebulowej EVITA ½ łyżeczki  Kozieradki mielonej  EVITA ½ łyżeczki Czubricy czerwonej  EVITA(...)składniki ciasta a następnie zagniatam. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 min.  Międzyczasie robię farsz. Pieczarki myję, obieram, kroję w drobną kostkę.     Pora myję, obieram i kroję drobno.  Szalotkę obieram i kroję drobno.  Paprykę myję i kroję w drobną kostkę.   Na patelni rozgrzewam olej, dodaję wszystkie składniki  farszu

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania