por - 13968 przepisów (strona:176/932)

Sałatka z makaronem w kształcie ryżu, ananasem i kukurydzą (296 kcal) 341

trochę mniej kaloryczne. Składniki (ok 6 porcji): 200 g sera żółtego (gouda) duża czerwona papryka 150 g makaronu w kształcie ryżu puszka kukurydzy pół puszki ananasów (150 g) mały por 220 g jogurtu greckiego (dałam light) sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej al dente. Trzeba uważać, bo drobny makaron wyjątkowo łatwo się rozgotowuje Makaron przelewamy zimną wodą(...)można skropić olejem lub oliwą, żeby się nie skleił. Por kroimy w kostkę. Ananasa i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, ananasa i paprykę kroimy w paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt i przyprawiamy do smaku. Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej

e-PrzepisyKulinarne
Pieczony dorsz 126

prostu nie należę do miłośników ryb Składniki na 3 porcje: - 300 g fileta z dorsza (podzielić na 3 części) - 1 średnia pietruszka; - kawałek selera; - 2 średnie marchewki; - kawałek pora; - 6 plasterków cytryny; - 2/3 szklanki przecieru pomidorowego (passaty); - sól, pieprz, imbir Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie słupki, a por w talarki. Podzielić warzywa na 3 części. Każdą część układać

dom-agi.pl
Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli 360

łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 5-6 pieczarek pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone od siebie 5 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 szklanka bulionu drobiowego 450 g mielonego mięsa(...)patelni sezamu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pieczarki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj marchewkę, cebulę biała, pora, i białe części dymki, po czym podsmaż do zeszklenia cebuli i zarumienienia reszty warzyw. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie wlej 1/4 szklanki bulionu, dokładnie wymieszaj. Włóż

karmelowy
Lekka sałatka z ziemniakami i brokułem (84 kcal) 3540

końcu mamy w niej ziemniaki, ale przecież nie samą sałatą człowiek żyje Jest za to smaczna, sycąca i bez dodatku majonezu zawiera naprawdę niewiele kalorii. Składniki: brokuł mały por 3 średnie ziemniaki marchew ok 10 pieczarek marynowanych (180 g) 220 ml jogurtu greckiego light 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na drobne różyczki i gotujemy w osolonej wodzie(...)miękkości. Odcedzamy. Ziemniaki i marchewkę gotujemy w mundurkach i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Por również kroimy w kostkę, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy jogurt, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki

e-PrzepisyKulinarne
Znowu zielona…..Zupa – krem z pora i groszku 170

jednego...nie fotografujemy gorących (parujących)  potraw, bo wyglądają mało apetycznie. Dlatego za zdjęcia z góry przepraszam.... 2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku   3 szklanki pokrojonego  młodego pora (łodyga i liście)   wywar drobiowy około 1,5 litra gruby plaster cytryny lub pół łyżeczki trawy cytrynowej   dwa ząbki czosnku szczypta lubczyka pieprz, sól pól łyżeczki chili(...)pół łyżeczki cząbru Pora kroimy w talarki. Razem z groszkiem dodajemy do zimnego wywary. Wstawiamy na mały ogień. Czosnek wyciskamy przez praskę i wraz z przyprawami dodajemy do wywaru. Na koniec dodajemy sok z plasterka cytryny. Gotujemy. Gdy groszek będzie miękki całość blendujemy na gładką masę. Jemy z groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi grzankami. Posypujemy żółtym serem.  Ja ze względu

Humanistka w kuchni
Twarogowe placuszki z ryżem, papryką i porem 319

pomysł na wykorzystanie lodówkowych resztek. Użyłam  ugotowanego ryżu z poprzedniego obiadu, serka wiejskiego, któremu kończyła się ważność, a do tego dodałam  charakterystyczne w smaku - paprykę i por. Pyszne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Placuszki, w połączeniu ze świeżymi/gotowanymi warzywami stanowią bardzo smaczną i pełnowartościową opcję na obiad,kolację , czy nawet śniadanie ;) Składniki(...)ugotowanego ryżu (pół torebki przed ugotowaniem)' - 200 g serka wiejskiego (może być twarożek grani, wtedy go uprzednio nie miksujemy) - 3-4 łyżki mąki (ja użyłam pełnoziarnistej) - małe jajko - kawałek pora i papryki - łyżka koncentratu i ketchupu - odrobina czosnku w proszku i pieprzu - olej do smażenia  Przygotowanie: Serek wiejski zmiksować na gładki twarożek. Połączyć w misce z jajkiem, mąką

Kuchnia Ellie
Sałatka z Kurczakiem i Ananasem 895

smażenia   puszka ananasów (ok. 600 g - ok. 350 g po odsączeniu) puszka kukurydzy (ok. 400 g) seler w zalewie (ok. 300g - ok. 150g po odsączeniu) 5 jajek 1 por ok. 300-400 ml majonezu pieprz Sałatka z Kurczakiem i Ananasem - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do naczynia i dodajemy po ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw(...)wielkości kawałków - mięso zbyt długo smażone będzie suche i utraci soczystość).  Nadmiar tłuszczu odsączamy za pomocą ręczników papierowych. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydze, seler, oraz ananasy odsączamy z zalew. Ananasa kroimy w kostkę.  Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem. Dokładnie

Słodka Strona
Sałatka z Paluszkami Krabowymi i Ananasem 436

kukurydzy (ok. 300 g)1 por5 dużych jajekok. 300-400 ml majonezupieprzSałatka z Paluszkami Krabowymi i Ananasem - Sposób przygotowania:Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie kroimy w cieniutkie paseczki. Kukurydze oraz ananasy odsączamy z zalew. Ananasa oraz paluszki krabowe kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy

Słodka Strona
Pikantne kotleciki curry w pomidorach 373

delikatnego mięsa drobiowego. Aromatyczne, lekko pikantne z orientalną nutą - kotleciki curry! Składniki (na 3 porcje - ok. 9 kotlecików):- 300 g mięsa z piersi kurczaka- warzywa - 1/2 papryki, kawałek pora, marchewka, ząbek czosnku- 1 jajko - 3-5 łyżek bułki tartej - 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka ostrej papryki, pół łyżeczki chilli, pół łyżeczki czosnku w proszku, sól(...)ketchupu- ok. 60 g startego żółtego sera- puszka pomidorów krojonych - olej do smażeniaPrzygotowanie:Mięso posiekać na bardzo drobne kawałeczki (nie mielić), dodać startą marchewkę, pokrojoną drobno paprykę, por oraz posiekany ząbek czosnku. Doprawić, wymieszać dokładnie z jajkiem, bułką tartą i serem. Uformować kotleciki. Usmażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, podlać odrobiną wody, dodać pomidory

Kuchnia Ellie
Zupa ziemniaczana z łososiem 145

Por myjemy i  kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy por do zeszklenia. Przekładamy go do większego garnka, dodajemy 6 szklanek wody oraz liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia.W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do gotującej się wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut.Filety z łososia kroimy

Kredowe Menu
Zupa z zielonych szparagów 204

zdrewniałe końce usunięte oliwa z oliwek 2 średnie białe cebule, obrane i posiekane 2 łodygi selera naciowego, przycięte, obrane z włókien,  pokrojone na mniejsze kawałki1 por, biała część , pokrojony w plastry1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam rosołu z kurczaka)sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 4 małe jajka(...)szparagów nie obieramy. Pokroić łodygi szparagów na mniejsze kawałki, zostawiając całe główki. Główki odłożyć na bok.W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez

Stare Gary
Solona jarzynka do potraw 185

byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego po swojemu jednak ;) Składniki (proporcje i ilości orientacyjne):70 dkg marchewki,20 dkg selera,25-30 dkg pietruszki,15 cm średniego pora,1 średnia cebula,pęczek natki pietruszki,10-12 dkg drobnej soli (użyłam morskiej),4-5 średnich liści laurowych.O ile dobrze pamiętam, to z takiej porcji wyszło mi 5-6 słoików(...)dżemu.Marchew, seler i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na średniej jarzynowej tarce. Powinny wyjść drobne wiórki.Pora obrać z zewnętrznej warstwy, opłukać. Przekroić wzdłuż dwa razy i posiekać drobno. Cebulę obrać, opłukać i posiekać na drobną kostkę. Natkę opłukać i również drobno posiekać.Wszystkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
R... Ryba po grecku! 399

pokaże swój wspaniały smak, to łatwiej będzie ściągnąć z niej skórkę.W garnku na maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojonego w plasterki pora i dusimy.Gdy papryka będzie gotowa, ściągamy z niej skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa będą

Kitchens Alphabet
Pulpety w sosie porowym 709

jajko – 1 szt – tarta bułka – 2 łyżki- natka pietruszki – 1 pęczek- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- mąka – 50 gSOS:- por – 2 szt – masło – 2 łyżki- mąka – 1 łyżka- chrzan – 1 łyżeczka- śmietana 30% – 50 ml- sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Zmielone mięso wieprzowe dajemy do miski(...)przykryły mięso. Solimy i gotujemy. Do wrzątku wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 20 – 25 min na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w półtalarki pora. Smażymy ok. 10 minut. Oprószamy mąką. Podlewamy 1 szklanką wody spod gotujących się pulpetów. Gotujemy jeszcze kilka minut. Dodajemy chrzan i śmietanę. Doprawiamy do smaku. Polewamy gorące pulpeciki. Podajemy z ulubionymi

Ostra na Słodko
Kotlety szarpane z kurczaka 313

zrobienia i smaczne.Są świetnym pomysłem zarówno jako danie obiadowe, jak i wkładka do bułki.Gorąco polecam!SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 300 g- kukurydza – 150 g- por – 1 szt- cebula – 2 szt- mąka – 100 g- majonez – 100 g- jajko – 2 szt- mleko – ok. 150 ml- sól , pieprz , papryka – do smaku- olej(...)smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pierś oczyszczamy , kroimy w drobną kosteczkę.Cebulę i pora drobno siekamy.Kukurydzę odsączamy z zalewy.Do miski wsypujemy mąkę.Dodajemy rozbełtane jajka , mleko i majonez.Dorzucamy mięso , cebulkę i kukurydzę .Wszystko razem dokładnie mieszamy.Doprawiamy solą , pieprzem i papryką.Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju.Odsączamy na papierowym ręczniku.Podajemy z sosem czosnkowym( jogurt + majonez + czosnek

Ostra na Słodko