por - 13968 przepisów (strona:176/932)

Sałatka idealna na wiosne! 865

przygotowania. Gorąco polecamy! Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: Średniej wielkości miskaSkładniki: żółty ser 200 g (najlepiej twardy, może być lekko pikantny) zielone winogrona ok. 400g puszka czerwonej fasoli jeden por (jasna część) niecała łyżka majonezu ( w zależnośći od upodobań) Przygotowanie: Żółty ser kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski. Por myjemy, przecinamy na pół i kroimy w paski, dorzucamy do sera

Kolizje Smaków
Pizza ze szpinakiem 199

sól Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: 150g szpinaku mrożonego liściastego 50g tartego żółtego sera ¾ krążka sera camembert Kawałek pora Przyprawy: sól, pieprz, oregano Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy(...)nieco wody. Dodajemy oregano i bazylie, intensywnie mieszamy. Farsz: Szpinak rozmrażamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto wałkujemy w pożądany kształt i smarujemy sosem. Na to układamy szpinak. Por myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a potem w paseczki. Posypujemy pizzę. Camembert kroimy na kawałki i układamy na cieście. Posypujemy żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut

Kolizje Smaków
Roladki z kurczaka 243

się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem na duże, niezbyt cienkie plastry(...)cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki.  Białą część pora kroimy w paseczki.  Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką i zawijamy w folie aluminiową.  Mięso umieszczamy w piekarniku

Kolizje Smaków
Zupa ziemniaczana 216

warzywa po obraniu i umyciu kroimy w duza kostke. Na lyzce oliwy i lyzce masla podsmazamy cebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry.W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola

Przysmaki Karolki
Zupa z dyni z parmezanem 170

przyzadzic ja jeszcze raz, ale tym razem nieco inaczej. Przepis znalazlam w ksiazce "Kuchnia wloska" i odrazu bardzo mi sie spodobal. Szczegolnie przypadlo mi do gustu polaczenie dyni i pora oraz parmezanu. Przepis jednak troche zmodyfikowalam zmienajac niektore skladniki. skladniki:1kg miaszu z dyni300g pora300g marchwi4 szklanki bulionu drobiowego0,5 szklanki chudej smietanysol, bialy pieprz1/3 szklanki startego parmezanuwykonanie:Wszystkie warzywa

Przysmaki Karolki
Ciecierzyca i zupa 149

jest naprawde bardzo szybki. Dawno nie ugotowalam czegos w tak krotkim czasie.Zapraszam wiec na moja superszybka i bardzo lekka zupe :) Zupa z ciecierzycaskladniki: 2 lyzki oliwy z oliwek 2 pory 2 cukinie 2 zabki czosnku 800g pomidorow z puszki 1 lyzka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 400g ciecierzycy z puszki 750ml buliou warzywnego sol, pieprz wykonanie:W rondlu podgrzewamy oliwe(...)podsmazamy na niej okolo 5 minut pokrojona w kostke cukinie i por pokrojony w polplastry oraz posiekany czosnek.Po tym czasie dodajemy bulion warzywny, pomidory z puszki, ciecierzyce, lisc laurowy i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut.Wyciagamy lisc laurowy, doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy i mozemy serwowac.Zupe mozna posypac tartym parmezanem.Smacznego

Przysmaki Karolki
Zamiast sniezek klopsiki 152

sobie jakis czas temu przy okazji pierogow z kasza gryczana. Ale dopiero dzis przepis ten ujrzal swiatko dzienne.Klopsiki gryczaneskladniki 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 2 jajka 1 por sol, pieprz pieprz cayenne platki owsiane 2 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki masla 100g pieczarek pol peczka pietruszki wykonanie:Kasze gotujemy na sypko wedlug przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu

Przysmaki Karolki
Kremowa zupa z Vichy 176

kremowa o przyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichyskladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy na dosc spore kawalki.Por myjemy

Przysmaki Karolki
SHAKSHUKA CUKINIOWO MARCHEWKOWA 92

minut. 4. Po tym czasie dołóż cebulę pokrojoną w pióra oraz paski cukinii i nadal na niewielkim ogniu smaż kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 5. Pora na jajka. W zależności ile wbijasz jajek tyle przygotuj zagłębień na patelni. W utworzone zagłębienia wbij jajka. Całość posól i popieprz do smaku. Dodaj starty na tarce ser grana padano(...)mieszając około 5 minut. Po tym czasie dołóż cebulę pokrojoną w pióra oraz paski cukinii i nadal na niewielkim ogniu smaż kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pora na jajka. W zależności ile wbijasz jajek tyle przygotuj zagłębień na patelni. W utworzone zagłębienia wbij jajka. Całość posól i popieprz do smaku. Dodaj starty na tarce ser grana padano

globuskulinarny
Warzywny gulasz z boczniakami i dynią 153

coś nostalgicznego i choćby nie wiem jak człowiek się starał, robi się jakoś smutno bez większej przyczyny. Ale ma też swoje dobre strony i o nich nie zapominamy. To pora roku kiedy stragany uginają się pod ciężarem dojrzałych owoców i warzyw, więc korzystajmy z ich obfitości! Do mojego stałego kuchennego repertuaru wchodzi dynia i zagości pewnie jak co roku(...)samej zimy. Wiem że w sklepach dostępna jest przez cały rok, ale najlepiej smakuje właśnie teraz, bo to jej pora. Na blogu znajdziecie całe mnóstwo dyniowych przepisów na zupy, ciasta, muffiny, placki itd. Korzystajcie z nich ile wlezie, a ja dziś dorzucam przepis na warzywny gulasz z dynią, boczniakami i papryką. Bardzo jesienny, a do tego zdrowy, kolorowy

Smakowity Blog Kulinarny
Szaszłyki z karkówką, boczkiem i warzywami 87

osób Autor: Paweł Clad Danie: Główne Trudność: Łatwe Ilość 12 szaszłyków Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 250 kcal Szaszłyki z piekarnika idealne o każdej porze roku. Kleiste mięso z karkówki wieprzowej i kolorowe warzywa. Szaszłyki obiadowe. Składniki: 400 g karkówki wieprzowej 300 g boczku parzonego 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 cebule czerwone 1 cukinia 1 niewielki(...)/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/szaszlyki-z-karczkiem-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/szaszlyki-z-karczkiem-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/szaszlyki-z-karczkiem-480x270.jpg"],"description":"Szasz\u0142yki z piekarnika idealne o ka\u017cdej porze roku. Kleiste mi\u0119so z kark\u00f3wki wieprzowej i kolorowe warzywa. Szasz\u0142yki obiadowe.","keywords":["bak\u0142a\u017can","boczek","cebula","cukinia","kark\u00f3wka","papryka"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142

ProstePesto.pl
Keto lody dyniowe (Paleo, LowCarb) 201

kurczowo trzymać lata i letnich owoców. No może nie tak do końca, bo dzisiaj mam dla Was przepis z dynią w roli głównej. Jest to ukłon w stronę nowej pory roku, jednak w iście letnim wydaniu. Dynia w letniej odsłonie też daje radę! No ale skoro jesteśmy na przełomie obu pór roku, to nic dziwnego, że ma to także odzwierciedlenie(...)się też w formie polewy… Lub jak w przepisie, na którym się wzorowałam – z pokruszonymi ciasteczkami. Lody dyniowe Przełom lata i jesieni to także hybrydowe menu łączące te dwie pory roku. Dzisiaj u mnie trochę lata a trochę jesieni, czyli keto lody dyniowe. Pyszne, kremowe i odzwierciedlające aktualną aurę. Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Vegan , Wege Keyword czekolada , jogurt , lody , sorbet

Modern Cave Girl
Golonka pieczona w piwie i miodzie po bawarsku 101

musztardy. Kawał rozkosznie tłustego mięsa według bawarskiego przepisu. Składniki: GOTOWANA GOLONKA 4 golonki wieprzowe tylne ze skórką 2 marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek korzenia selera 1 cebula 1 por 3 ząbki czosnku ekologicznego 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i granulki pieprzu MARYNATA DO PIECZENIA 300 ml jasnego piwa 50 ml płynnego miodu 250 ml wywaru z gotowania(...)porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"230 cal"},"recipeIngredient":["4 golonki wieprzowe tylne ze sk\u00f3rk\u0105","2 marchewki","1 pietruszka korze\u0144","kawa\u0142ek korzenia selera","1 cebula","1 por","3 z\u0105bki czosnku ekologicznego","5 ziaren ziela angielskiego","3 li\u015bcie laurowe","s\u00f3l i granulki pieprzu","300 ml jasnego piwa","50 ml p\u0142ynnego miodu","250 ml wywaru

ProstePesto.pl
Zupa koperkowa z ziemniakami 98

Gotowana na bulionie jarzynowo drobiowym ma doskonały smak. Składniki: BULION Z JARZYN I DROBIU 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 pęczek natki pietruszki kawałek korzenia selera 1 cebula kawałek pora 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa jarzynowo – drobiowa 2 skrzydełka z kurczaka ZUPA KOPERKOWA 6 ziemniaków 1 pęczek koperku 50 ml śmietanki kremówki 30 % sól(...)porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"90 cal"},"recipeIngredient":["2 marchewki","1 pietruszka korze\u0144","1 p\u0119czek natki pietruszki","kawa\u0142ek korzenia selera","1 cebula","kawa\u0142ek pora","3 ziela angielskie","3 li\u015bcie laurowe","1 kostka roso\u0142owa jarzynowo - drobiowa","2 skrzyde\u0142ka z kurczaka","6 ziemniak\u00f3w","1 p\u0119czek koperku","50 ml \u015bmietanki krem\u00f3wki

ProstePesto.pl
Domowa vegeta 111

sałatki. Domowa wegeta z tej ilości otrzymasz około 250 g mieszanki suszonych warzyw około 1 kg marchewki 300-400 g korzenia pietruszki 1 średni korzeń seler 2 średnie pory, tylko biała część 2 średnie cebule opcjonalnie 3-5 ząbków czosnku 1 duży pęczek natki pietruszki kilkanaście liści selera korzeniowego duża garść liści lubczyku, może być ten z doniczki 1 łyżka(...)tarce o dużych oczkach albo skorzystaj z tarczy do wiórkowania do Twojego miksera. Warzywa, które widzisz na zdjęciu wiórkowałam na tarczy 4 mm w robocie kuchennym Magimix. 3. Cebulę, pora i czosnek pokrój na cieniutkie plasterki. 4. Rozłóż warzywa na tacach suszarki do żywności wyłożonych matami do suszenia lub papierem do pieczenia. 5. Ustaw temperaturę suszenia na 45-60 stopni

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania