trzeci dodajemy mąkę i wodę, mieszamy i stawiamy w takiej samej temperaturze • 50g mąki gryczanej, • 50g ciepłej wody. W zakwasie po drugim dokarmieniu / patrz zdjęcie / fermentacja w postaci porów w cieście była najbardziej widoczna. W dniach następnych już myślałam, że się zakwas zbuntował :). Jednak w trakcie mieszania ciasto było pulchne, pięknie pachniało jabłkiem. Doszłam do wniosku, że te większe(...)pory w cieście były spowodowane drobinami jabłek, które jeszcze nie zostały przefermentowane. W miarę upływu czasu ciasto stawało się bardziej napuszone i jednolite. Jestem przyzwyczajona do buzującego zakwasu z tradycyjnej mąki, który dość często „wychodzi” ze słoika. Tłumaczyłam sobie, że zakwas bezglutenowy musi zachowywać się inaczej. Brak glutenu w mące gryczanej jest tego głównym powodem. Dzień czwarty identycznie
Leśny Zakątekpasuje dla obiadu, choć u mnie często znika w wersji solo. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! 1/2 główki białej kapusty 2-3 marchewki 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 200g różyczek brokuła sól Dodatkowo: 4-6 łyżek oleju (lub wg gustu; u mnie rzepakowy - tłoczony na zimno ) 2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego cukier (odrobina o smaku) sól(...)minut, aby kapusta zmiękła. W międzyczasie różyczki brokuła ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie lub na parze, marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać (ew. pora pokroić w paseczki). Wszystkie składniki połączyć (bez brokuła) i wymieszać z olejem oraz sokiem z cytryny/octem. Surówkę doprawić do smaku, delikatnie wmieszać kawałki brokuła i schłodzić (około
Di gotujewersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki(...)solą – boczek i kiełbasę). Mieszamy i dusimy bez przykrycia, aż puści sok i zmniejszy objętość (trwa to krótko, pekinka jest delikatna i nie rozgotowujmy jej). Dodajemy pokrojony w półkrążki por, boczek z cebulką – zmniejszamy temperature kuchenki do minimum. Na tłuszczu wytopionym z boczku przesmażamy pokrojoną w plasterki (czy kostkę) kiełbasę. Zrumienioną kiełbasę dodajemy do kapusty. Na patelnię po kiełbasie przekładamy
mojewypiekiinietylkowarzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić. Marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę, zalać(...)wodą i dodać kostkę rosołową. Gotować 10 minut. Dodać brukselkę i pokrojony por. Gotować do miękkości warzyw. Zalać śmietanką i ponownie zagotować
kuchnia doskinerkowce krojone nerkowce (26%) * orzeszki ziemne * krojone orzeszki * mąka owsiana * bułka tarta * krajowe warzywa (4,5%) (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * pszenne sucharki * czerwone papryki * suszone grzyby * mix ziół * czarny pieprz * proszek do pieczenia * sól Jeszcze przed upieczeniem mieszanka zapowiadała się pysznie, ze względu na bardzo aromatyczny i smakowity zapach. Swoją(...)mielona cebula * bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone papryki * bezglutenowy proszek do pieczenia * sól * mix ziół * czarny pieprz Drugi wariant smakowy był równie aromatyczny, co poprzednik. Pachnie po prostu pięknie i bardzo apetycznie. Ten orzechowy
Zdrowie na języku :PZupa cebulowa z cebuli siedmiolatki zwanej również japońskim porem. Cebula kształtem przypomina por. Do zupy wykorzystałam białe części cebuli. 300 g cebuli, oliwa, 600-700 ml bulionu (warzywny, drobiowy u mnie z gęsi), sól, cukier, ser twardy żółty (u mnie carski z Hajnówki ), Cebulę oczyścić, umyć, skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówznaleźć się w pomidorowej. Składniki: - 2 litry wody - słoiczek koncentratu pomidorowego - marchewka - pietruszka (korzeń + natka) - 2 łodygi selera naciowego - mała cebula - 2 ząbki czosnku - połowa białej części pora - 2 łyżki jogurtu naturalnego - kostka rosołowa - sól, pieprz, maggi, łyżeczka cukru, liść laurowy, ziele angielskie - łyżeczka masła - makaron jajeczny do podania Do wody wrzucamy kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy(...)pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera i pora pokrojonego w półplasterki. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy do zupy, gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania się zupy. Dodajemy cukier, sól, pieprz i maggi do smaku. Na koniec mieszamy w miseczce jogurt
Cook&LoveSkładniki: - 600 g łopatki wieprzowej - 2 czerwone papryki - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - 4 ząbki czosnku - woda (tyle aby pokryć mięso) - sól, pieprz, ziele angielskie(3), liść laurowy(4), owoce jałowca(5), majeranek, papryka słodka, papryka ostra. - łyżka musztardy - łyżka kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - tłuszcz do smażenia Mięso płuczę, osuszam, kroję w sporą kostkę. Na patelni mocno rozgrzewam(...)siekam, podsmażam na łyżeczce masła, aby wydobyć jego smak i dodaję do mięsa. Gdy mięso będzie już prawie pożądanej miękkości dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w półplasterki pora, a także sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą i majeranek do smaku. Duszę do momentu aż warzywa będą miękkie. W miseczce rozprowadzam śmietanę z musztardą, mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru
Cook&Lovetarce o grubych oczkach ale również można pokroić w drobną kostkę. składniki: 200 g sera żółtego gouda 50 g sera cheddar 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1 średni por, biała i jasnozielona część majonez świeżo zmielony pieprz kolorowy Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sery również zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach. Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Pora pokroić w pół plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Połączyć z majonezem. Do smaku ewentualnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Sałatka jest najlepsza jak jest schłodzona i nieco się przegryzie
Monia miesza i gotujesłodko-kwaśnym według przepisu Siostry Marii. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka domowej vegety pieprz do smaku kawałek pora 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki masła szczypta chili 2 ząbki czosnku 1/2 l przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu warzywnego 1 łyżka słodkiej papryki 10 łyżeczek cukru sól pierz(...)smaku 100 ml słodkiej śmietanki 12 % Wykonanie : Cebulę, por obrać, umyć i drobno pokroić,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zeszklić na maśle. Do miski przełożyć mięso,przecisnąć przez praskę czosnek, dodać ryż, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, dodać jajka i dobrze wyrobić masę mięsną. Maczać ręce w wodzie i formować
Sama słodycz i szczypta chilizapraszam tutaj - po pasztet drobiowy . Poniższy jest warzywny i z kaszą jaglaną. Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki(...)laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie z listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem dusić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comobiad, kolację, przekąskę na imprezę, itp. Oto i on - król dzisiejszego dnia: Składniki na formę o wymiarach 23x11 cm: 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 duża marchewka, 1 duży por, 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii, duży pęczek świeżego koperku, 3 łodygi natki pietruszki wraz z liśćmi, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka soli himalajskiej(...)łyżeczka pieprzu, ewentualnie ziarna sezamu do dekoracji. Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pora i cukinię kroimy i podsmażamy na oleju kokosowym. Wszystko umieszczamy w kielichu blendera i dokładnie miksujemy. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wylewamy masę. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 200 stopni. Kroimy po całkowitym ostudzeniu. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiupracujące weekendy wstaję o zupełnie nieludzkiej porze, czyli wpół do pierwszej nad ranem. A właściwie to w środku nocy - dosłownie ! Nie ma wtedy mowy o wymyślnych śniadaniach. Po pierwsze, za bardzo cenię dodatkowe piętnaście minut snu, po drugie - i tak nie mam apetytu. Zresztą, to podobno niezdrowo objadać się o takiej porze... W końcu jednak doszłam do wniosku
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżych opieniek -2-3 litry wody -kawałek porcji rosołowej bądź jakiejś kostki można dać coś wędzonego -sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku -włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por) może byś suszona -jedna czubata łyżka suszonych zmielonych warzyw -0,5-1 kg ziemniaków dość grudo pokrojonych -2 marchewki 3-4 liście laurowe -10 ziarenek pieprzu kolorowego -6 ziarenek ziela angielskiego -śmietanka(...)robiłem na wędzonym żeberku.Dodajemy jeszcze liście laurowe pieprz kolorowy i ziele angielskie. Grzyby oczyszczam i płuczę pod bieżącą wodą i wrzucam do garnka i gotujemy do tej pory aż przestanie się zbierać szum.Jest to około 30-40 min. Szum zbieramy i wyrzucamy jest niepotrzebny.Następnie dodajemy resztę składników oprócz śmietany.Śmietanę dodamy na sam koniec.Zupę gotować na małym
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.jedzona była w podwójnych porcjach. Koniecznie sami spróbujcie! 2-3 skrzydełka z kurczaka/udka (*) 5-6 kani (średnich) 1 cebula (duża) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3/4 łyżki przyprawy rosołowej (polecam z Ale Raj ) przyprawa do flaków (wg smaku) (**) 1-2 łyżki majeranku sól , pieprz Dodatkowo: olej Zasmażka(...)lekko posolić i smażyć do miękkości. W międzyczasie z kurczaka i reszty warzyw - przygotować wywar. Mięso, warzywa starte na grubych oczkach tarki (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora ugotować z dodatkiem przyprawy bulionowej, lisków laurowych oraz ziela angielskiego. Na końcu kurczaka wyjąć, a do garnka dodać kanie z cebulą, przyprawę do flaków i majeranek. Zupę gotować dodatkowe
Di gotuje