por - 13968 przepisów (strona:194/932)

Domowa vegeta śródziemnomorska – bez chemii 371

dużych, pomidorów o grubym , suchym ,miąższu i małej ilości pestek ( mocno się kurczą wysychając ) 6 dużych , czerwonych papryk słodkich 2 duże zielone papryki 4 duże cebule zielone , części ,liści pora ( końcówki z jednego dużego ) 2 główki czosnku 3 sporej wielkości korzenie pietruszki 3 średniej wielkości marchewki pęczek oregano mały pęczek tymianku i rozmarynu 1 czubata łyżka soli Pomidory tniemy(...)długi i zazwyczaj trwa około 10 godzin jednego dnia i dosuszenie 8 godzin drugiego dnia , wszystko zależy jak soczystych użyjemy -im bardziej suche tym krótszy czas suszenia . Paprykę , liście pora , cebulę , czosnek kroimy i także suszymy , warzywa korzeniowe ścieramy na tarce o grubych oczkach , gdyż łatwiej i szybciej się wtedy suszą . Najłatwiej suszy się zioła , które kładziemy w całości

Ogrodnik w podróży
LA SOUPE AU PISTOU CZYLI PROWANSALSKA ZUPA Z PESTO 145

pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii(...)moździerza, w którym przygotowuje się pesto.   W każdym domu na południu Francji soupe au pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa krem ze świeżej kukurydzy 131

Słodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :) SKŁADNIKI: 3 kolby kukurydzy duża marchewka pietruszka kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła klarowanego ząbek czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru chili w płatkach sól pieprz DO PODANIA: pestki słonecznika pestki dyni posiekany gruby szczypior WYKONANIE: Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać(...)ugotować do miękkości. Oczyszczone i opłukane kolby kukurydzy okroić nożem z ziaren. Ziarna wrzucić na rozgrzane na patelni masło, posolić, dodać chili w płatkach i pokrojonego w kawałki pora. Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodać do ugotowanej włoszczyzny. W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty

Kuchenne zapiski Edyty
Ryba pieczona z warzywami 163

prawdę pyszna i delikatna. Tak przygotowaną rybkę można zajadać samą lub też z dodatkami, ja podałam z kuskusem. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie miruna nieduży kawałek pora - biała i jasnozielona część 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże marchewki sól,pieprz sok z cytryny olej tymianek Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem(...)skropić sokiem z cytryny i odstawić. Przygotować warzywa. Pora pokroić w półplasterki. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Skropić solidnie olejem, oprószyć solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę

Monia miesza i gotuje
Domowe wypieki - muffinki 139

lepszego czasu na pieczenie. Wiadomo, że chłodniejsza pogoda sprawia, że łatwiej nam wysiedzieć w kuchni z włączonym piekarnikiem. Ale jest jeszcze coś, co powoduje, że o tej porze roku mamy większą ochotę na domowe wypieki. Kiedy na dworze robi się chłodniej zawsze staram się stworzyć ciepły i przyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego koca i ciepłej herbaty, dobrym(...)malucha i dla starszego dziecka do szkoły. Banalnie proste - wiesz o co chodzi? Mieszamy suche + mokre składniki bez użycia miksera i do piekarnika! Jesień tuż za rogiem, pora na jesienne zapachy i smaki. Nic tak dobrze nie rozgrzewa jak ciepłe ciacho, kocyk i herbata! Przepis na pyszne muffinki marchewkowo - jabłkowe Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Jesienna surówka z kapusty pekińskiej i antonówek 120

Ponieważ ostatnio blogiem rządzą ciacha pod różnymi postaciami, dzisiaj pora na coś zdrowego. Proponujemy jesienną surówkę z kapusty pekińskiej. Czemu jesienna? Bo dodałam do niej antonówek, które kojarzą mi się właśnie z jesienią. Dzięki jabłkom, surówka świetnie chrupie. Do tej pory nie komponowałam niczego z jabłek i kapusty pekińskiej, więc jest to swoisty debiut tego zestawu na naszym stole Oczywiście

Mieszam w Garnku
Bałkańska zupa dyniowa 208

rybą po grecku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mało istotne , najważniejsze , że jest mega smaczna i różni się od tych , które do tej pory próbowałam , zdecydowanie na plus . Fajna kompozycja smaków i kolorów ,a że pora na dynie bo jesień za pasem .. to do dzieła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki

Ogrodnik w podróży
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO Z MLECZKIEM KOKOSOWYM NA OSTRO 177

ludzie ,jastesmy zwrokowcami.Dziś dwa dobre przepisy na kuchnię orientalną.Spróbujcie , skosztujcie i wypróbujcie.Zapraszam. 1 spory seler naciowy 250 wołowiny z kością 6 ziemniaków cebula kawałek białej części pora 3 plasterki świeżego imbiru mleczko kokosowe 1 łyżka curry 2 kostki curry 2 papryczki chili świeże 2 łyżki posiekanej zieleniny sos sojowy łyżka oliwy z oliwek sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,wkładamy(...)garnka,dodajemy imbir w plasterkach i zalewamy 1.5 litra wody.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.Obieramy cebulę,myjemy pora i kroimy w plasterki,seler kroimy cienko.Wszystko to wrzucamy do garczka z oliwą gorącą i dusimy na małym ogniu warzywa pod przykryciem.Potem wsypujemy curry.Mieszamy i przekładamy warzywa do garnka z mięsem i imbirem,dodajemy kostki z curry,sól jak trzeba i pokrojone

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa ziemniaczana z kiełbasą 177

Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki(...)kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni z obu stron. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 g wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na  Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonej natki

MamaOskarka
Sałatka warzywna 197

proporcje) : 2 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 0,3 kg pietruszki (korzeń) 0,1 kg seleru 4 ogórki konserwowe (ew. kiszone) pęczek natki pietruszki opakowanie groszku konserwowego kawałek pora łyżka masła 4-6 łyżek majonezu sól, cukier, pieprz Przygotowanie : Do większego garnka wkładamy obrane i oczyszczone ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki, seler, łyżkę masła, łyżkę soli oraz łyżkę cukru. Całość(...)zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy całkowicie a następnie wszystko kroimy w kostkę. Ja osobiście używam sitka-krajaczki. Pora szatkujemy i parzymy wrzątkiem i razem z pokrojonymi ogórkami, poszatkowaną natką pietruszki i groszkiem zielonym dodajemy do reszty warzyw. Mieszamy wszystko wstępnie doprawiając solą, pieprzem i cukrem po czym dodajemy majonez i mieszamy dokładnie. Sałatkę przygotowujemy minimum

Mechanik w kuchni
Cebulowy schab z sosem pietruszkowym 169

doskonale do wszelakich uroczystych posiłków , a niedzielny obiad , to zawsze rodzinne święto . Wszyscy zazwyczaj są w domu , czego w tygodniu nie uświadczysz , no i wreszcie można o tej samej porze zasiąść do stołu , pogawędzić i zjeść coś pysznego . Lubię ten niedzielny rytuał , szkoda ,że w tygodniu tak się nie da i zazwyczaj każdy o innej porze , a z obiadu

Ogrodnik w podróży
Kanapka z grillowanym kurczakiem i warzywami 201

Dzisiejszy przepis jest dość uniwersalny. Możecie zabrać go ze sobą do pracy na lunch, zjeść na kolację lub obiad. Do tej pory nie wstawiałam na bloga sandwichy, bo powstawały na szybko i równie szybko znikały z mojego stołu. Tym razem marynata do mięsa i warzyw na tyle mnie urzekła, że pora podzielić się z Wami przepisem. Ps. Jeżeli nie macie

Fabryka pomysłów
Zupa z dyni 303

Składniki na zupę: 0,5kg dyni 2-3 duże ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por ( biała część ) 3 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 2 litry bulionu 2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej, pieprz do smaku Przygotowanie zupy: Dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę

NiePieprz.pl
Tajskie zielone curry. Z kurczakiem i letnimi warzywami 154

pikantne. W połączeniu z kokosowym mlekiem te ostre i wyraźne smaki są nie do pobicia. Bakłażana i cukinię myjemy. Oba warzywa zostawiamy w skórce, kroimy w około centymetrowe ćwierćplasterki. Pora rozcinamy nie do końca wzdłuż na pół, myjemy z pisaku pod bieżącą wodą. Kroimy w centymetrowe kawałki. Kalarepę obieramy i kroimy ją na grube zapałki – jak na belgijskie frytki. Czosnek(...)połowy pasty, nie z całego opakowania. SKŁADNIKI 600-700g piersi z kurczaka 1 puszka 400ml mleka kokosowego + 2/3 puszki wody (300ml) 400g kalarepy 250g bakłażana 250g cukinii 150g pora, biała i jasnozielona część 100g mrożonego zielonego groszku 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 3 gałązki grubego szczypioru ½ pęczka zielonej pietruszki lub kolendry 1 opakowanie zielonej pasty

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z JARMUŻEM, KURCZAKIEM I SOSEM TZATZIKI 149

świeżego jarmużu garść rukoli 1 filet z kurczaka marynata do kurczaka 1 łyżka sosu sojowego przyprawa do kurczaka 5 ogórków konserwowych ser feta ok 150 g 1 por 1 ogórek świeży 2 ząbki czosnku 250 ml jogurtu naturalnego sól i pieprz   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Filety z kurczaka kroję na małe części przyprawiam i dodaję sos sojowy następnie smażę(...)dużej miski wkładam jarmuż. Następnie ser feta drobno rwę albo kroję. Następnie drobno kroję pora. Dodaję rukolę. Ogórki kroję w kostkę. Kurczaka dodaję. Na samym końcu. W osobnym naczyniu robię sos tzatziki. Do jogurtu dodaję majonez, sól i pieprz. Świeżego ogórka trę na tarce.Czosnek wyciskam do sosu.wszystko mieszam. Polewam sałatkę. Całość mieszam. Wkładam do lodówki. Przed podaniem

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania