SKŁADNIKI: 2 Bakłażany 1 Słodka papryka czerwona Mozzarella Pieczarki 1 Natka pietruszki 1/2 natki kolendry 1 szczypior pół pora Wędzona papryka w proszku sól,pieprz do smaku 1 jajko cebula do dekoracji Łyżka oliwy z oliwek SPOSÓB: Bakłażany,myjemy przecinamy wzdłuż na pół. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika w 200C na jakieś 15 min. Mozzarelle tarkujemy na dużych oczkach. Siekamy(...)pietruszkę kolendrę i szczypior drobno, Pora przekrajmy wzdłuż i również kroimy drobno. Paprykę i pieczarki tarkujemy na dużych oczkach Wszystko wrzucamy do miski dodajmy jajko ,sól pieprz i wędzoną paprykę (papryki nie za wiele) Wszystko razem mieszamy. Wyciągamy nasze bakłażany,i jak troszkę przestygną faszerujemy je. Smarujemy pędzelkiem Oliwą z oliwek i pieczemy pod przykryciem następne
Viola cooks with passionbyć nasz rosól najlepszy jest rosłół z kury,koguta albo kaczki gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam z kaczki ale nie zawsze jest pod ręką) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler 2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka pietruszki koperek świeży wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności(...)ubędzie,nie popełniajmy standardowego błędu dolewania wody podczas gotowania bo to błąd Rosół już nic nie będzie miał wspólnego z rosolem Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa
Viola cooks with passionViolaPassion SKŁADNIKI: około 1 kg kurczaka (mogą być same udka,czy skrzydełka) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka pietruszki koperek świeży wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa koncentrat pomidorowy śmietana rzadka 18% Potrzebujemy większego garnka. pieprz,sól do smaku(...)gotujemy na małym ogniu zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera, chcemy by nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować
Viola cooks with passionbolą ale są przyjemne hehehe W domu gdy gotuję dla swojej rodziny mogę sobie pozwolić tylko na "Medium" Składniki: 4 osoby 1 kurczak 1.2kg 1 seler naciowy 1 por 1 czerwona cebula 1 cebula biała 1 papryka zielona ,1 żółta 2 cukinie marynata: peri peri połączona z czosnkiem ,oliwą ,bazylią i tymiankiem Sposób: Kurczaka myjmy oczyszczamy z błonek resztek(...)środku ,osuszamy papierowym ręcznikiem i wcieramy naszą marynatą staranie z obu stron. Warzywa myjemy i kroimy na duże kawałki pozostawiamy. Następnie na brytwankę, blaszkę rozkładamy umyte liście selera i pora ,kładziemy kurczaka i pieczemy 1 godzinę w 180C Po godzinie równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa na samego kurczaka tak by go zakryć całkowicie (papryka,cebula,cukinia) Dzięki tej metodzie nasz kurczak
Viola cooks with passionpoprzednim daniu. ( Kręgosłup, skrzydła ,szyjka ,nadmiar tłustej skóry z udek) 1 cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż 2 pory 1 Seler korzeń 2 korzenie pietruszki Pieprz, Koncentrat pomidorowy cała tubka Śmietana 18% do zupy 3 listki laurowe Sposób: Myjemy i oczyszczamy naszą kaczkę. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Zbieramy(...)liść laurowy Gotujemy na małym ogniu zupa nasza ma dosłownie pyrkać. Następnie gdy warzywa sa miękkie dodajemy kostki rosołowe, pieprz ,świeżą natkę pietruszki, łyżkę koperku. Radzę wyciągnąć mięso, pora i seler . Przed dodaniem kostek. Reszta zostaje. I gotujemy jeszcze chwilkę aż smak nam się połączy dodając koncentrat i śmietanę. Smacznego
Viola cooks with passionMarynowane tofu idealnie nadaje się do dania głównego podsmażone z warzywami i ryżem smakuje wybornie :) Składniki: 1 opakowanie zamarynowanego tofu (przepis znajdziesz tuta j ) ryż 1/2 cukinii 1/3 pora 2 ząbki czosnku 1 cukinia czerwona garść kiełek na patelnię 2 łyżki płatków drożdżowych olej kokosowy pieprz, sól Przygotowanie: Pora dokładnie myjemy , kroimy w talarki i podsmażamy na oleju
Łycha smakówprzyprawa gyros 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 średnia cebula 2-3 łyżki masła klarowanego FARSZ: 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka około 8 cm.białego pora około 8 cm. cukinii przyprawa- zioła włoskie 1/2 łyżeczki bazyliowej primerby 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 łyżka octu winnego białego sól, pieprz do smaku WYKONANIE: smażymy cienkie naleśniki(...)wszystkie warzywa kroimy w kostkę, na pozostałym tłuszczu smażymy warzywa, najpierw marchewkę i pietruszkę, dodajemy lubczyk, cebulkę, zioła włoskie, ocet winny, sól, pieprz, po 10 min. dodajemy cukinię, por i primerbę, smażymy kolejne 20 min, następnie rozkładamy na środku każdego naleśnika farsz, posypujemy serem i ciasno zwijamy, naleśniki układamy w wysmarowanym masłem i sosem naczyniu żaroodpornym, następnie smarujemy
Kuchnia Beatyząbek czosnku 1 suszony kapelusz podgrzybka 2 liście kaffiru 5 ziaren ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 1/2 małej kapusty pekińskiej 70 g makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szponder myjemy(...)Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2 godzin. Wywar przecedzamy i wlewamy z powrotem do garnka. Mięso ze szpondra kroimy na kawałki. Marchew i seler kroimy w julenkę, pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy
R'n'G Kitchenowsianych. Chrupiące i delikatne. Najlepiej smakują prosto z patelni. składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki wrzątku 2 średnie marchewki biała część średniego pora 1 mały seler 1 jajko 4 pełne (ale nie czubate) łyżki mąki słodka papryka, pieprz - do smaku wykonanie: Płatki owsiane osoliłam i zalałam wrzącą wodą, odstawiłam do ostygnięcia(...)Marchew i seler starłam na tarce o drobnych oczkach, por drobno pokroiłam. Warzywa wymieszałam z płatkami, jajkiem i mąką, doprawiłam do smaku. Smażyłam na złoty kolor na sporej ilości oleju (tak jak placki ziemniaczane). Jedliśmy gorące, prosto z patelni
babka w formiefarsz: 600 g mięsa mie1onego szklanka zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 por puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka garam masala 1/2 szklanki białego wina oliwa sól pieprz oliwa z oliwek puree: 6 ziemniaków(...)solą i pieprzem.Odstawiamy. Na patelni smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plasterki por. Przesmażamy kilka minut i przyprawiamy garam masala, tymiankiem, kuminem, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Wlewamy wino, po chwili smażenia dodajemy pomidory- gotujemy 5 minut na małym ogniu. Na koniec
KuchcikoweLovePrzepis pochodzi z wrocławskiej Książki Kucharskiej, otrzymanej od Kasi z Kulinarne Inspiracje Futki Składniki 1 kg pomidorów malinowych 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka cukru śmietana natka pietruszki sól, pieprz Kluski lane: 2 jajka 3-4 łyżki mąki 1 łyżka wody sól Przygotowanie(...)Kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy 400 ml wody i gotujemy do ich miękkości. Marchew, pietruszkę i seler obieramy kroimy (marchew i pietruszkę w półtalarki, seler w kostkę). Pora kroimy w piórka. Warzywa przekładamy do drugiego garnka, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól (1/2 łyżeczki) i zalewamy litrem zimnej wody. Gotujemy 35 min (do miękkości). Bulion warzywny przecedzamy
R'n'G KitchenRóżne owocowe konfitury gościły do tej pory na naszym stole: pomarańczowa , z jarzębiny z gruszkami , z aronii , cytrynowa , gruszkowa , wiśniowo-rabarbarowa , gruszkowo-pomarańczowa , morelowa z tymiankiem . W tym roku postanowiłam ją zrobić z czerwonego agrestu. Wyszło pysznie, sam agrest, który jest slodkawo-kwaskowy jest bardzo smacznym owocem. Dwa lata temu posadziłam sobie(...)krzaczki i od tej pory, kiedy owoce mam pod ręką wykorzystuję je w mojej kuchni. Na blogu znajdziecie również czekoladowe ciasto z agrestem i ciasto drożdżowe z owocami lata . Konfitura agrestowa Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g czerwonego agrestu 350 g cukru opcjonalnie 1/3 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Agrest płuczemy i oczyszczamy
Kulinarne przygody Gatityprzede wszystkim jest wolna od niepożądanych składników jak np. metale ciężkie czy kamień. Woda mineralizowana doda jeszcze więcej smaku. Dobrej jakości składniki Kiedy mamy już idealną wodę, wtedy pora na składniki naszej zupy. Niech to będą dobre warzywa (świeże (najlepiej nie mrożone), nie nadgniłe, nie zwiędnięte, itp.) i świeże, dobrej jakości mięso. Usłyszałam kiedyś, że można uratować kurczaka, który(...)kremowych nieco inny smak można uzyskać piekąc najpierw warzywa w piekarniku. Dynia, czosnek, pomidory, papryka - próbujcie i smakujcie, możecie zdziwić się ile pysznych rzeczy ominęło Was do tej pory. Kwaśne warzywa (kiszona kapusta, ogórki kiszone) najlepiej jest ugotować w oddzielnym garnku i dodać po ugotowaniu Zastąp mięso masłem lub oliwą - niektóre zupy są o niebo smaczniejsze Coraz rzadziej gotuję zupy
Codzienna kuchnia niecodziennakaloryczny niż przekąska 30 minut przed treningiem. Odstępstwo czasu uzależnione jest również od rodzaju treningu. Obserwując swój organizm i odczucia możemy prawidłowo zaplanować posiłki i pory treningu. Wkrótce postaramy się przedstawić Wam propozycje na posiłki przed i po treningu w zależności od pory dnia Waszego treningu. Artykuł Co jeść przed
Menmagazinepodpowiadam tutaj jak to szybko zrobić. Prosta i genialna w smaku zupa na lato, koniecznie do przygotowania. Skladniki: 400 g kurek 3 marchewki 1 mała pietruszka, pasternak 1/2 pora 1/4 selera 2 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 1,5 l wody koperek, natka pietruszki sól, pieprz 1 cebula kwaśna śmietana(...)creme fraiche Wykonanie: oczyść kurki z piasku (przepis na błyskawiczne oczyszczenie kurek tutaj) , pozostawić na papierowym ręczniku do obeschnięcia warzywa obrać, pokroić w kostkę, pora w półkrążki do garnka z gotujacą wodą wrzucić warzywa pokrojone w kostkę i wszystkie przyprawy. Gotować około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie na patelni z rozgrzanym masłem zeszklić obraną, pokrojoną w kostkę cebulę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!