sałaty Obiad 40 g jogurtu naturalnego 2% 140 g dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej 100 g pora 350 g ziemniaków Przepis: Warzywa dokładnie myjemy, rybę płuczemy. Cukinię kroimy w półplasterki bez obierania skórki jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy(...)pół i wydrążamy pestki. Paprykę kroimy w paseczki ok. 3 cm długości. Marchewkę obieramy i kroimy na słupki też ok. 3 cm. Białą część pora kroimy w cienkie talarki. Na folię nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym
Kucharzycasiła". (Forma o średnicy 18 cm) Ciasto: 250g mąki pszennej + do podsypania 60g masła 50g smalcu 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 2-3 łyżki mleka (zimnego) Nadzienie: 100g pora (białej części) 1 cebula biała (średnia) 1 cebula czerwona (średnia) 2 jajka 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki chili bazylia, tymianek sól, pieprz Dodatkowo: 7-8 plastrów salami(...)ciasto. (Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania i ciepłoty naszych rak.) Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki - minimum na pół godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pora pokroić w talarki, a obie cebule w piórka. Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i pozostawić do ostudzenia. Zawartość patelni przełożyć do miski i wmieszać z jajkami. Farsz doprawić
Di gotujemięso na wywar (u mnie z kurczaka) 400g kalafiora 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego, może być w puszce) 4 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora + 1 łyżeczka masła 2 łyżki natki z pietruszki 100 ml śmietany 30% 50 ml śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Opcjonalnie: prażona cebulka Ugotować wywar mięsny(...)dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić pokrojone ziemniaki, marchew pietruszkę, selera oraz podduszonego na maśle pora. Około 10 minut przed końcem gotowania się zupy - dodać różyczki kalafiora oraz mrożony groszek. (Korzystając z groszka w puszce - należy dodać go na samym końcu.) Obie śmietany rozmieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Całość doprawić do smaku
Di gotujerodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek! 1 kg szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka maki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 duży por 1 cebula dymka 1 łodyga selera naciowego 3 marchewki 7 pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Olej do smażenia Koper do posypania Przyprawy: ostra papryka wędzona, suszona marchewka(...)sól, pieprz Cebulę dymkę oraz por kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki. Dokładamy do mięsa. Całość przesmażamy, podlewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości
VioletoweKucharzeniesmaku, bardzo aromatyczne. Z tego względu lubimy zjeść je jedynie raz na jakiś czas. :-) Najlepiej pasuje do ryżu. 500g filetów z kurczaka 2 czerwone papryki 1 duży por 1 cebula 2 marchewki przyprawa curry (do smaku, około 2 łyżeczki) sól, pieprz, kurkuma, papryka ostra olej natka pietruszki 1. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, por w plastry, marchewkę
Szefowa kuchnitracą swojego smaku. Chowder jest właśnie taką zupą, słodką i lekko pikantną. Rewelacyjnie smakuje z pieczywem. Składniki 140 g kukurydzy z puszki 1 mały kalafior 1 młody por 1 łodyga selera naciowego kilka suszonych pomidorów w oleju 5 łyżek oleju z pomidorów pęczek szczypiorku z dymką 1 l mleka 1,5 % 250 ml bulionu warzywnego 2 liście laurowe(...)ziela angielskiego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki chili mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalafiora dzielimy na małe różyczki, pora i seler kroimy na talarki, pomidory siekamy. Razem z osączoną z zalewy kukurydzą, dusimy na rozgrzanym oleju przez 10 min, od czasu do czasu mieszając. Szczypiorek wraz z cebulką siekamy
R'n'G Kitchenwięc podjęliśmy się wyzwania i!!!! No sorki...pojechać musimy...bosko...mięso rozpływa się w ustach. Polecamy, koniecznie polecamy! Składniki 800 g karkówki cielęcej 3 młode marchewki 2 cebule młody por 4 łodygi selera naciowego 150 g pieczarek 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka kaparów 3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dwie marchewki, seler, por i cebulę kroimy na duże kawałki. Cielęcinę kroimy w dużą kostkę, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, osączamy. Mięso ponownie przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone na duże kawałki warzywa, ponownie zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, łyżeczkę soli. Całość zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewkę
R'n'G KitchenNajprostsza jaką znam. Przepis wyniesiony jeszcze z domu rodzinnego. Jako, że moi synowie bardzo ja lubią, często pojawią się jako dodatek do obiadu Składniki: 1 duży por biała część 2 duże marchewki jabłuszko 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku Wykonanie: Pora kroimy w półplasterki. Marchew ścieramy na tarce o buraczanych oczkach.Tak samo postępujemy z jabłuszkiem
Z Majeczką w kuchniAlfa-odżywianie pewnie dla niektórych z Was jest całkowicie czymś nowym, z czym do tej pory jeszcze się nie spotkaliście. Być może część z Was doskonale wie czym jest i na czym polega ten model żywienia. Ja niestety należałam do tej pierwszej grupy, ale z wielkim zainteresowaniem weszłam w świat alfa :) Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić sposób odżywiania w stylu alfa(...)woda kokosowa , olej z orzechów włoskich , figi suszone , morele suszone , rodzynki , praliny daktylowo-kokosowe , truskawka liofilizowana , krem z bakłażana , krem z pora i cukinii , koncentrat pomidorowy , olej kokosowy , powidła z wiśni , krem z orzechów nerkowca , świeże daktyle , koperek suszony , kurkuma , papryka ostra , lubczyk
Zdrowie na języku :Pgalaretę, którą uwielbiam i oto jest! SKŁADNIKI: 6 szt. podudzia ugotowanego w rosole 4 szparagi mała puszka ananasa 1-2 łyżki majonezu do dekoracji: 2 rzodkiewki, paski zielonego pora WYKONANIE: mięso obieramy z kości, układamy na półmisku w półkule, smarujemy cienko majonezem układamy na nim paski ananasa, dekorujemy majonezem, rzodkiewką, wokół mięsa lejemy galaretę z rosołu i żelatyny(...)wierzch kładziemy paski pora i czekamy aż zastygnie
Kuchnia Beatyzajęła honorowego miejsca wśród domowych przetworów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1. Składniki: 1 kg czerwonej kapusty 30 dag kwaśnych jabłek 1 por Składniki na zalewę: 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 3 goździki 1 łyżeczka kwasku cytrynowego 1 litr wody Wykonanie: Kapustę, pora drobno poszatkować i wymieszać z startymi jabłkami. Wymieszać dokładnie
Tradycyjna Kuchniahigher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 biała rzodkiewka (około 300 g przed obraniem) 1 średnia marchewka 1 cm pora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej wielkości) obieramy i trzemy na tarce(...)Następnie delikatnie solimy i odstawiamy na około 15-20 minut. Moja rzodkiew nie była ostra, dlatego stała krócej. Po tym czasie do surówki dodajemy majonez, jogurt i drobno posiekany por. Całość doprawiamy solą i pieprzem, próbując smak. Podajemy do obiadu, np. z w towarzystwie paluszków rybnych i ziemniaków. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs
Słodkie okruszkineeds. Does this look wrong? Składniki (na 2-3 kromki) 2 jajka klasy L 1 łyżka oliwy z oliwek EVEGE Extra Virgin 2 łyżeczki łuskanego słonecznika około 1/2 cm pora sól i pieprz do smaku ulubione pieczywo Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w kosteczkę. Do jajek dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, następnie całość mieszamy lekko ugniatając(...)widelcem. Kolejno dodajemy posiekany por i 2 łyżeczki łuskanego słonecznika. Całość doprawiamy solą i pieprzem i znów mieszamy. Próbujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkikurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka 1 cebula 1 pietruszka 1 mały seler 1 por (biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 150 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki(...)garnka, zalałem zimną wodą (mięso ma być przykryte), dodałem łyżkę soli i zagotowałem. Do wywaru dodałem obraną marchew, seler, podpaloną cebulę, podpaloną pietruszkę, kapelusz z podgrzybka, kapustę włoską, por, ząbek czosnku i świeże zioła. Gotowałem na wolnym ogniu 120 min, po czym wywar przecedziłem przez gazę. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Do przecedzonego wywaru dodałem ryż, gotowałem
R'n'G Kitchensoczystego, aromatycznego dania. Najczęściej mięso przygotowane w taki sposób obtaczałam w pokruszonych krakersach i zapiekałam. Tym razem postanowiłam zrobić szaszłyki. Kawałki kurczaka przekładałam na przemian z cukinią, papryką i porem. Podawałam z pieczonymi ziemniakami i marchewką oraz sosem czosnkowym. I taki oto obiad zaserwowałam moim chłopakom po powrocie z wycieczki rowerowej. Byli zadowoleni :) Składniki: 300 g piersi z kurczaka(...)papryka czerwona 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 mała cukina 150 g jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka curry Wykonanie: Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski z marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Warzywa umyć
zadanie-gotowanie