ręki". Myślę, że przepis Wam się przyda :-) SKŁADNIKI ok. 400 g mięsa wołowego 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula liście pora sproszkowany imbir suszony majeranek gałka muszkatołowa (polecam taką świeżo startą) sól, pieprz woda Wersja I: Mięso myjemy, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. cebulę opalamy nad ogniem. Z mięsnego wywaru zbieramy(...)cebulę. Całość gotujemy ok. 3 godzin, a pod koniec gotowania solimy. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy z powstałego rosołu, kroimy i z powrotem przekładamy do garnka (oczywiście cebulę i pora usuwamy). Gotujemy jeszcze przez chwilę, po czym doprawiamy pieprzem, imbirem, gałką, majerankiem - nie bójcie się przypraw, ma być je czuć, bo to one tworzą charakter potrawy :-) Wersja II: Z poniedzielnego
Czary - gary w kuchnikurczaka - 1 podwójny przyprawa do gyrosa papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez kielecki Przygotowanie : Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, przerzucić na patelnię, obsypać dobrze przyprawą do gyrosa, usmażyć. Kapustę pekińską drobno pokroić, lekko posolić, odstawić(...)godzinę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Paprykę, ogórki, jajka, pokroić w kostkę. Pora i natkę pietruszki umyć , pokroić. Do miski przełożyć mięso , dodać pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę i majonez. Sałatkę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusikwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony w płatkach - grubo mielony pieprz czarny - cytryna Dodatkowo: - wykałaczki Z filetów zdejmujemy skórę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy(...)łatwo zdejmiemy skórkę z papryki). Po tym czasie zdejmujemy skórkę z papryki. Paprykę kroimy na paski. Układamy wzdłuż na filetach, posypujemy mieszanką kolendry i czosnku niedźwiedziego, przykrywamy cienkim paskiem pora, zwijamy w rulonik. Na jedną roladkę przygotowujemy po dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, w które zawijamy rybę. Gotowe roladki spinamy wykałaczkami i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej
mojewypiekiinietylkoDanie ma 299 kcal. 0.5 szkl.GROSZKU konserwowego 70 g. 1 jajo ugotowane na twardo 50 g. kawałek pora 50 g. 1 łyżka majonezu light 10 g 1 łyżeczka musztardy 5 g. 1 łyżka keczupu 10 g. 2 śr.wielkości kromki chleba Graham 60 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń *********************************************** Groszek wymieszać z pokrojonym jajkiem , porem ,majonezem,musztarda i keczupem.Poda
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimajonezem i wszyscy się zajadają. Sałatkę można modyfikować w zależności co i ile mamy w lodówce. Składniki: 150 g szynki 150 sera żółtego 3-4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 1 łyżka jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonez kielecki sól pieprz cukier Przygotowanie: Szynkę, ogórki i żółty ser pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w cienkie półplasterki. Wszystko wymieszać
Ala piecze i gotujePrzepis na to danie pochodzi z książki "Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka" A. Wojciechowskiej. Składniki : 500g żołądków drobiowych 1-2 marchewki 1-2 pietruszki pół pora kawałeczek selera kilka ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego listek laurowy 1 łyżka masła czubata łyżka maki 2 łyżeczki chrzanu (lub do smaku) sól, pieprz cukier Przygotowanie : Ugotować(...)żołądki : Żołądki dokładnie umyć i oczyścić, włożyć do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę, selera i pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić
Codzienne Gotowanieoknem coraz cieplej, niedługo zaczniemy okres grillowy! Dlatego już teraz prezentuję Wam świetną surówkę z pora. Sprawdza się również do dań pieczonych np. kurczaka, ziemniaczków czy domowych frytek. Czytaj więcej
Ana Mari's worldoknem coraz cieplej, niedługo zaczniemy okres grillowy! Dlatego już teraz prezentuję Wam świetną surówkę z pora. Sprawdza się również do dań pieczonych np. kurczaka, ziemniaczków czy domowych frytek. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPrzepis na tą sałatkę dostałam od siostry, spróbowałam i powiem Wam, że jest przepyszna. Od tamtego czasu robię ją dość często. Składniki: *1 puszka ananasa *1 puszka kukurydzy *liście pora *szynka najlepiej konserwowa *makaron tortellini (ja użyłam z mięsem) *majonez Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zlać z wody i namoczyć w soku z ananasa na ok. pół godziny. Ananasa(...)szynkę i por pokroić w kosteczkę, dodać odcedzoną kukurydzę, makaron i majonez. Wszystko razem dokładnie wymieszać. SMACZNEGO
Zrób to smaczniewypadku ugotowaną nie do całkowitej miękkości, ale tak, aby stawiała lekki opór przy jedzeniu i nie rozpadła się pod wpływem gotowania. Składniki: 1 batat (około 400g) 1 por (tylko biała część) 1 średnia marchewka 1 średnia cebula 90 g zielonej soczewicy 700 ml warzywnego bulionu 2 łyżki oliwy 2 liście laurowe sól, pieprz natka pietruszki(...)podania Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w 1 cm kostkę. Pora oraz obraną marchew przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć liście laurowe. Odczekaj kilka sekund, a następnie dorzuć pokrojone warzywa i smaż całość na dużym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj opłukaną soczewicę
Roślinna - blog wegańskipraca magisterska. A promotor pracy magisterskiej lubi być zaopatrzony w rozdział "geniuszu" studenta. Najlepiej już w całość Twojego Kunstwerk(u) z racji postępującej wiosny,a z nią terminu obrony. Pora więc pisać! Pora więc zrobić trzydaniowy obiad, posprzątać, powiesić nowe zasłony, wyprasować stos koszul i...jeszcze tylko zamieść podłogę pustynię i można pisać. To co na deser
Fiolka w kuchniDomowe pasty kanapkowe ze świeżym pieczywem... mmm.... cóż lepszego można sobie wymarzyć na śniadanie? 1 puszka tuńczyka 3 jajka ugotowane na twardo kawałek pora (białej części) lub szczypiorku 1 łyżka majonezu sól, pieprz Jajka zmiksować, dodać odcedzonego z zalewy tuńczyka, oraz poszatkowanego pora, połączyć z majonezem i doprawić
Jadło i czytadłomusi. Taka to już nasza polska tradycyjna. Zamiast nudnych schabowych polecam takie zraziki z warzywami. Pycha! Składniki: 1 kg schabu 4 marchwie 2 pietruszki 3 kiszone ogórki 1 por biała część 1 cebula musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI sól,pieprz 4 szklanki bulionu warzywnego mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w plastry, każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą(...)pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Na każdy kawałek schabu układamy warzywa, ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na oleju. Do gotującego się bulionu przekładamy obsmażone roladki. Doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem. Gotujemy roladki ok 45 minut. Bulion z gotowania roladek zagęszczamy
Z Majeczką w kuchnisurówki, szczególnie z kapusty, tą surówkę często przyrządzam do obiadu jest smaczna i kolorowa. Składniki: Pół główki białe kapusty Puszka kukurydzy konserwowej Bonduelle 1 papryka czerwona 1 jabłko Kawałek pora Pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu Sok z cytryny Sól, pieprz Cukier Sposób przygotowania: Kapustę oraz obrane jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora
Bajeczna KuchniaSkładniki: 100g szynki konserwowej 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 seler konserwowy 4 jajka 1 mały por 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę, fasolkę konserwową i seler odsączyć z zalewy. Pora umyć i pokroić w pół talarki. Szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez
Prosto i Smacznie z Anetą