por - 13968 przepisów (strona:212/932)

Omlet z soczewicą i tuńczykiem 276

patelni bez tłuszczu do ścięcia się powierzchni mieszanki jajecznej. Składniki na farsz: - 100 gramów soczewicy czerwonej - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 ogórki konserwowe (około 70 gramów) - 50 gramów pora - 1 puszka tuńczyka - pieprz - sól Przygotowanie farszu: Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, tak, żeby była lekko twarda. Siekamy pora i lekko zarumieniamy go na patelni. Dodajemy pomidory, osączonego

Życie zamknięte w smaku
drobiowe flaczki z żołądków kurzęcych 145

korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaczki 700-800 g oczyszczonych żołądków z kurczaka 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 1/2 pora ( tylko biała cześć) 2 łyżki masła szczypta tymianku 1 łyżka domowego  maggi sól, pieprz sposób przygotowania Indycze szyje myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką(...)zalewamy je przecedzonym ( najlepiej przez durszlak) rosołem. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki żołądki nie zmiękną (  z reguły około godziny). W tym czasie obieramy marchew, seler oraz pietruszkę, pora i kroimy je w talarki ( lub jeżeli ktoś woli w słupki). Na patelni rozgrzewamy  masło i wrzucamy  na nie drobno posiekany czosnek,  smażąc przez dwie minuty

Miód i pieprz
Kurczak z sezamem, brokułem i ryżem arborio 196

Uwielbiam wszelkie dania z kurczakiem. Tym razem kurczak z brokułem, ryżem arborio i słodkimi pomidorkami koktajlowymi królował na moim stole. Danie jest pyszne dzięki śmietance. 1 cebula 1 por (biała część) 300 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 łyżki sezamu 200 g brokuła Kilka mini marchewek 0,5 szklanki ryżu arborio do risotto 1,5 szklanki wody Sól(...)Pieprz 250 ml śmietanki 18% (płynnej) Oliwa do smażenia Natka pietruszki Pomidorki koktajlowe Cebule kroimy w kosteczkę, pora w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki.  Szklimy na oliwie z oliwek. Kurczaka kroimy w kosteczkę,  przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz sezamem. Dokładamy do cebuli i pieczarek. Całość dusimy na wolnym ogniu. Brokuła oraz marchewki gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej

VioletoweKucharzenie
Spaghetii po mojemu 157

Bardzo dobry szybki obiad, kilka minut i gotowe. Cebulę obrać i pokroić drobno, pora umyć i pokroić w plasterki. paprykę pokroić w kostkę, oczywiście wcześniej usunąć błonki i nasionka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, pora i paprykę. Smażyć chwilkę, aż warzywa zmiękną. Dodać mięso mielone i doprawić solą, pieprzem, mieloną wędzoną paprykę, chilli. wymieszać i smażyć aż mięso straci

Kuchnia Pokoleń
Goodfood luty 2016 251

orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje na gotowym cieście francuskim, którego unikam, ale przeskoczę to robiąc spody z kruchego, bezglutenowego ciasta. Pilaw z porami, zieloną pszenicą, fetą i orzeszkami pinii. Przepis do lekkiego tuningu ale do zweganizowania. Przyznaję się, że dopiero niedawno skusiłam się na zakup orzeszków piniowych, bo cena mnie porażała, ale już(...)kruche, używam jak przypraw, baaaardzo oszczędnie. Niby pierdoła dla niektórych, ale czasami zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło

greenscarf
Zimowa zupa jarzynowa ze śweżych warzyw 199

Składniki : mały brokuł 3 ziemniaki  cebula mała marchew, pietruszka kawałek pora i selera majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy liść laurowy sól, odrobina suszonej papryczki haribo masło klarowane do smażenia Przygotowanie : Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce Ziemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać(...)jest bardzo ostra ) i kilka ziaren pieprzu czarnego,pokrojoną drobno cebulę, gotować  Pokroić kawałek selera i w pół krążki pora, wsypać do zupy Startą marchew przesmażyć na maśle klarowanym, dołożyć do ziemniaków, posolić Startą pietruszkę ( oddzielnie) również obsmażyć na maśle i dodać do zupy Umyty i podzielony na różyczki brokuł dołożyć do zupy, gotować do miękkości ( uważać

Proste Potrawy
Karaibska zupa z owocami morza 181

pieprz  2 cm świeżo startego imbiru  pęczek kolendry  1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła  2 łyżeczki pasty chilli  sok z pół limonki  1 por  125 ml mleczka kokosowego  2 l bulionu rybnego  Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę 2 cm na 2 cm, 1 łyżeczkę pasty(...)chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem.  W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez

Niezły Młynek
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 147

Domowe chlebki uwielbiam za ich zapach, smak i chrupiącą skórkę. Pamiętam przepyszny chleb mojej babci pieczony w chlebowym piecu na liściach kapusty.... ten smak i aromat do tej pory wspominam z utęsknieniem.... Sama do tej pory upiekłam zaledwie może 2-3 chlebki więc jestem początkująca w tej dziedzinie. Jednak ten wyszedł doskonały, chrupiący i pięknie pachniał. Do wypieku tego pysznego

Smakołyki Asi
Krem z selera, The Soup (Seinfeld) 186

Były j uż na blogu kremy z warzyw korzeniowych , brokułu , dyni i porów . Pora na selera :). Składniki: 1 cebula + 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 4 ziemniaki 2 duże selery 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego gałka muszkatołowa, sól, pieprz Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Następnie dodaj obrane i drobno pokrojone ziemniaki i selery. Jeszcze chwilę

Qlinarnie i Qlinarnie
Garnek warzyw z pulpetami 202

odcisnąć. Wszystko dodać do mięsa, wbić jajko i wyrobić na gładką masę mięsną. Z mięsa uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie obsmażyć na patelni. 2 cebule 1 duży por 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 2 l bulionu mięsnego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżka majeranku 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki lubczyku natka pietruszki sól pieprz(...)Cebulę pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na maśle w garnku. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę , por i chwilę smażyć stale mieszając. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek , lubczyk , doprawić solą i pieprzem i gotować do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać pulpety i gotować na małym ogniu około 10-15 minut. 1 cebula 1 łyżka mąki

O kuchni z uczuciem
Kurczak z bakłażanem, brokułami i dynią 137

dynią Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 bakłażan 1 mały brokuł 250 gram dyni (ja miałam mrożoną ale polecam świeżą) 1 cebula 2 ząbki czosnku mały kawałek imbiru pół pora oliwa z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz koperek majeranek Bakłażana umyłam i pokroiłam w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir i por pokroiłam w plasterki. Brokuł umyłam i rozdzieliłam

nietadieta
Drobiowe roladki z boczkiem i daktylami 122

marchewki z agawą i rodzynkami. ps. jestem przekonana, że roladki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczemy w piekarniku a oto moja kolejna opcja: roladki, ryż i surówka z pora przepis na surówkę z pora:  http://www.nietadieta.pl/2014/09/surowka-z-pora-marchewki-selera-jabka-i.html

nietadieta
Fasolka po bretońsku, bez glutenu 138

bretońsku bez glutenu Składniki: 250 g białej fasoli 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pietruszka/seler - natka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora 1 opakowanie sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek estragon kminek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki, marchewkę, pietruszkę(...)dodałam do fasoli. Następnie dodałam pokrojoną kiełbasę w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, majeranek i estragon. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, natkę pietruszki, selera i por. Całość gotowałam ok 1 godz. smacznego

nietadieta
Fasolka po bretońsku z czerwoną i białą fasolą 133

białą fasolą Składniki: 200 g białej fasoli 200 g czerwonej fasoli 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera 2 małe cebule kawałek pora 200 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek lubczyk estragon kminek oliwa z oliwek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam(...)ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Warzywa pokroiłam. Do garnka nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek i dodałam cebulkę,por i boczek, a następnie lekko podsmażyłam. Dodałam fasolę, warzywa i dolałam wody. Następnie liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, lubczyk, majeranek i estragon. Wszystko gotowałam ok 1 godziny. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, zagotowałam i gotowe

nietadieta
Botwinka. Zupa wegańska 117

Botwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków+liście buraczka) 5 małych ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora świeży koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz majeranek lubczyk Buraki, ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka z wodą. Por pokroiłam w plasterki i dodałam

nietadieta