Warzywa duszone to prosty i smaczny dodatek do ryżu. Składniki 4-5 pieczarek 1 papryka czerwona 1 puszka groszku firmy Jamar kawałek pora sól pieprz olej 1. Pieczarki kroimy w małe plasterki a pora i paprykę w paski. 2. Do garnka wlewamy odrobinę … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysprzedaży pojawiła się już botwina, nie mogliśmy się oprzeć. Składniki Bulion mięsno-warzywny: żeberka wieprzowe 2 młode marchewki 1 pietruszka mały seler kawałek pora opalona cebula 2 małe czerwone buraki Warzywa do zupy :: pęczek botwinki z buraczkami 1 marchewka 1 mały pęczek koperku Dodatki : pieprz czarny sól sok z cytryny śmietana 2 jajka ugotowanie na twardo szczypta cukru(...)Przygotowanie Mięsno-warzywny wywar. Cebulę opaliłem. Mięso zalewałem wodą, zagotowałem, zebrałem osad i dodałem starte na grubej tarce : seler, marchewkę, pietruszkę, buraki, opaloną cebulkę, pokrojonego w grube krążki pora. Całość gotowałem około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąłem wszystkie warzywa i żeberka. Przelałem wywar przez gazę. Do tak przygotowanego wywaru dodałem na powrót ugotowaną marchewkę. Całość gotowałem przez kolejne
R'n'G KitchenSELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora
Markowy smakmakaronu nitka gruba Międzybrodzki 1 podwójny filet z kurczaka 1 mały świeży brokuł 1 podłużna słodka papryka czerwona ½ pora 4 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Masło do wysmarowania naczynia Sos: 300 ml słodkiej śmietanki 22% lub 30 % 3 jajka 10 dag sera żółtego cheddar 50 g sera pleśniowego np. lazur Szczypta gałki muszkatołowej Biały pieprz do smaku(...)osącz na sicie. Fileta z kurczaka umyj pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i pieprzem, przesmaż na rozgrzanej oliwie na patelni, w między czasie pokrój paprykę , brokuł oraz por dodaj do usmażonego mięsa, podduś pod przykryciem aż brokuł zmięknie, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem , przełóż zapiekankę do naczynia wysmarowanego masłem. Przygotuj sos: Jajka zmiksuj
Wanilia i Kardamonwarzywami. Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski(...)dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut na małym ogniu
Walijskie PichcenieProsta i zdrowa sałatka na bazie sałaty lodowej z pomidorami, ostrym porem i jajkami gotowanych na twardo. Do tego sos z silną nutką czosnku i dostajemy danie lekkie i bardzo smaczne. Najlepsza jest w lato, kiedy warzywa, a zwłaszcza pomidory są świeże, ale można zrobić ją też o tej porze roku. Można wtedy zastąpić pomidory pomidorkami koktajlowymi, które mają więcej
Milion Smakówpracy lub kolacje. Takie tortille przygotowuje się naprawdę szybko. Spróbujcie. Składniki: 1 tortilla np. pszenna 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym (185 g) 1-2 liście sałaty 1/2 cm pora pieprz do smaku 11/2 łyżki ketchupu łagodnego Parczew 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Tuńczyka odsączamy z oleju. Przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekany por, ketchup i jogurt naturalny. Całość
Słodkie okruszkiporcja rosołowa ( porcja mięsa na wywar ) 4 średnie ziemniaki 10 średnich kiszonych ogórków 2 marchewki 1/2 pora 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pęczk a koperku 1/2 pęczk a pietrusz ki 2 łyżki masła 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz Mięso gotujemy w 2,5 litrach zimnej wody na małym ogniu przez około1,5 godziny(...)rosołowej. Musimy zrobić rosół, który będzie bazą naszej zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach natomiast pora kroimy na pół. Kiedy wywar mięsny jest gotowy wrzucamy obrane i pokrojone warzywa. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przetarte na grubych oczkach tarki ogórki- bez soku
KuchcikoweLovedziś zakonczyłam tematykę diety.Oczywiście odchudzanie się dalej trzymając się kalorii i tego co do tej pory jadłam.Jednak już pora na przepisy lekkie , niskotluszczowen( i takie będą moje przepisy),tak więc śledzcie dalej mój blog i starajcie się tak komponować przepisy jak do tej pory.Dalej będę podawać kaloryczność danej potrawy i jej skład.Jedzmy kochani 5 posiłków małych dziennie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiodchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka - sól, pieprz Opcjonalnie: - por - chilli - jogurt naturalny do dekoracji Jak zawsze będzie szybko i łatwo - cebulę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy w garnku na oleju kokosowym, po czym zalewamy bulionem. Ja swój przyrządzałam(...)tutaj . Wrzuciłam również machewkę, pora i paprykę z rosołu, ale można użyć surowych. Gdy bulion się zagotuje dodajemy brokuły. Jak długo gotować? Aż brokuły będą miękkie :) Powinno to zająć ok. 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika, czekamy aż przestygnie, po czym blendujemy na gładką masę (kilka brokułów można wyjąć do dekoracji) i grzejemy na nowo
Kulinarne zapędy Kokosakurczaka wędzonego (tyle co na wywar i do zupy - wg uznania; użyłam 3 skrzydełek) 5 średnich ziemniaków 1 marchew (duża) 1 pietruszka (duża) kawałek selera 1 cebula (mała) kawałek pora 1 łyżeczka masła 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz śmietana świeży koperek/natka pietruszki Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Kurczaka wyjąć(...)oddzielić mięso od kości. Do wywaru wrzucić opłukane grzyby i podgotować 10-15 minut. (W razie potrzeby grzyby można rozdrobnić.). Pora z cebulą poddusić na maśle, a resztę warzyw pokroić wedle uznania. Do garnka dodać warzywa oraz pęczak. Całość gotować do miękkości. Na końcu zupę zabielić śmietaną, posypać solidną porcją zieleniny i dodać mięso. (Sposób dodawania śmietany to rzecz
Di gotujehigher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 10 sztuk małych pieczarek (185 g) 1 mała cebula około 1 cm białej części pora 2 łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło) makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki(...)osób składniki należy zwiększyć Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i pozbawiamy ogonków. Następnie cieniutko tniemy (plasterki). Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Pora również cieniutko tniemy (ja przekrawam wzdłuż na pół, a potem kroję w cienkie plasterki). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone
Słodkie okruszkisię - naładowana warzywami, pełna błonnika i wartościowych substancji, a przy tym lekka i szybka w przygotowaniu. Składniki (2 porcje): 1,5 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki bulionu z warzyw 100 g białej fasoli ugotowanej 150 g świeżego szpinaku pół pęczka natki(...)pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania 1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie. 2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. 3. Dodaj bulion i fasolę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). 4. Około
Powiedz dietom nieduszonej kapusty z pomidorami podałam ziemniaki. I obiad gotowy. Możecie podać samodzielnie, z pieczywem itp. Takie wiosenne smaczne danie. Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 por 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego koperek sól pieprz Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną kapustę, marchewkę, pora i marchewkę pokrojoną w półplasterki
O kuchni z uczuciemPierogi są dość pracochłonne, ale warto. Smak jest niepowtarzalny. Składniki na przygotowanie farszu: -60 dkg łopatki -duża ćwiartka z kurczaka -jajko -3 marchewki -cebula -ząbek czosnku -seler, por, korzeń pietruszki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -ziele angielskie, listek laurowy Składniki na ciasto: -ok. 70 dkg mąki pszennej 480-550 -350 ml ciepłej wody(...)garnka wlewamy ok. 3 l wody, wkładamy wymoczone wcześniej mięso, obrane marchewki, pietruszkę, por, seler, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy, dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut. Odławiamy mięso, marchew, cebulę i czosnek. Rosół przecedzamy. Odłowione składniki mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi
Maminek kulinarny