por - 13968 przepisów (strona:191/932)

Sałatka makaronowa z szynką 226

zapraszam do lektury :) Sałatka makaronowa z szynką – składniki 2,5 szklanki makaronu (użyliśmy makaronu „kokardki”) puszka kukurydzy 200g szynki 1 czerwona papryka 150g sera żółtego 1/2 pora sól pieprz 4-5 łyżek majonezu Sałatka makaronowa z szynką – przepis: Makaron gotujemy al dente i pozostawiamy do ostygnięcia. Paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Pora kroimy w cienkie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół z kaszą jaglaną 142

rosół a zamiast makaronu podaję go z kaszą jaglaną. 2-2,5 l wody 1 spore skrzydło z indyka 4- 5 marchewek 2-3 pietruszki kawałek selera kawałek pora pół cebuli kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 1-2 listki laurowe sól   1 łyżeczka pieprzu ziołowego natka pietruszki Skrzydło indyka podzieliłam na dwie części,włożyłam do zimnej wody(...)czasie dodałam pokrojoną w sporą kostkę marchew,pietruszkę i seler. Wsypałam sól do smaku,pieprz ziołowy,cebulę przypiekłam nad płomieniem gazu i dodałam do zupy,włożyłam też kawałek pora. Rosół gotowałam ok. 1 godz na małym ogniu. Kaszę ugotowałam osobno,nałożyłam porcje na talerze,posypałam natką i nalałam rosół

Kolorowa kuchnia Elki
Krupnik z kaszy orkiszowej 166

poprawiają stan skóry. Orkisz ma też działanie przeciwzapalne, dodaje energii i niweluje zmęczenie. 2-2,5 l wody 1 skrzydło z indyka 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 średnia cebula 1 łyżka masła kilka kulek ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1/2 szkl. kaszy orkiszowej natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz Skrzydło indyka podzielić(...)wody,dodać kulki pieprzu,ziele,listki laurowe,zagotować. W momencie wrzenia wytworzą się szumy na wierzchu należy je zebrać. Dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę,pietruszkę,seler i por. Cebulę pokroić w drobną kostkę,przesmażyć na maśle i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pogotować 15 minut i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować kolejne

Kolorowa kuchnia Elki
,,Faszerowane pomidory z kuskusem’’ 120

zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Składniki: 6 średniej wielkości okrągłych pomidorów 15 dag mielonego mięsa drobiowego 15 dag pieczarek 1 cebula Pół papryki Połowę średniej wielkości pora Szklanka gorącego bulionu łyżka oleju 4 łyżki kaszy kuskus łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, odkrawamy czapeczki, wydrążamy miąższ z nasionkami. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym(...)oleju. Dodajemy do niej zmiażdżony czosnek i kolejno pokrojone w drobną kostkę warzywa: paprykę, pieczarki i pomidory, drobno posiekany por. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Mięso przesmażamy na oleju, podlewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem, przyprawiamy. Kuskus zalewamy bulionem , przykrywamy, odstawiamy na 5 min, mieszamy, ostudzamy. Mięso i warzywa mieszamy z kuskusem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ułożone w naczyniu żaroodpornym

Podróż w kulinaria
Cukinia faszerowana indykiem i warzywami 161

obiadowe lub na kolację, jest prosta i szybka do przygotowania. Składniki: 2 młode cukinie 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka 2 duże pomidory 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek pora Olej do smażenia 2 kulki mozzarelli Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso z indyka, lekko podsmażamy. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, usuwamy gniazda(...)nasienne i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Warzywa dodajemy do mięsa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Cukinię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy gniazda nasienne, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut. Ręcznikiem

Bajeczna Kuchnia
Sery z francuskich Alp 200

sposób produkcji i niepowtarzalny smak: Ser Comté www.frenchcheeseclub.com Jest to rodzaj sera twardego produkowanego z krowiego mleka. Ma jędrny, zwarty miąższ koloru żółtego. Smak i zapach sera zależą od pory roku, w której jest produkowany. Latem ser jest żółty, bardziej aromatyczny w smaku. Zimą ma barwę kości słoniowej i orzechowy smak. Charakterystyczne są niewielkie oczka, powstające w trakcie dłuższego leżakowania(...)pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem kminku idealnie współgra z piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza się jako ser deserowy. Proponowane wina Świetny z lokalnymi

gutfut
Paella z owocami morza 235

300g krewetek tiger 1,5 szklanki ryżu arborio 200 -250 ml białego wina wytrawnego 500 ml bulionu warzywnego  2 czerwone papryki 1/2 papryczki chilli 1/2 średniej wielkości pora 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 duże pomidory 3-4 łyżki passaty 1 cytryna świeża kolendra świeża natka pietruszki szafran (ok. 0,1 g) 1 łyżeczka kurkumy 1yżeczka słodkiej papryki(...)pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelnii rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy. Posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek i chilli wrzucamy na rozgżany olej. Po chwili dodajemy pokrojonego w półplasterki pora. Doprawiamy odrobiną soli i opcjonalnie szczpytą cukru.  Kiedy cebulka się zeszlki dodajemy paprykę i smażymy 3-4 minuty. Spażone i obrane ze skórki pomidory wrzucamy na patelnie i dusimy

DefinicjaSmaku
KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH 187

smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu Składniki: 1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg 2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 por biała część 1 kubek śmietany 30 procent- 330 ml 15 suszonych prawdziwków 3 gałązki rozmarynu 3 liście laurowe 4 ziela ang sól,pieprz masło do smażenia Wykonanie: Królika porcjujemy, oprószamy(...)królika obsmażamy na rumiano z obu stron na maśle. Dolewamy bulion, wrzucamy liście laurowe, ziele, suszone grzyby. Dusimy 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę,oraz pora,  pokrojone w ćwiartki marchewki. Dusimy jeszcze 15 minut. Dolewamy śmietanę, dusimy ok 10 minut. Sos zacznie gęstnieć

Z Majeczką w kuchni
Flaki z dynią i fasolą 181

nakarmić całą rodzinę. I każdy może sobie odgrzać, kiedy tylko ma na to ochotę. Składniki: 500 g świeżych flaków 1 szklanka fasoli Jaś 1 marchewka 1 pietruszka Kawałek selera ½ pora 2 plastry dyni- około 20 dag 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka przyprawy do flaków 2 liście laurowe(...)Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić. Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie. Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach,  por pokroić w pół krążki.  Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy

Wanilia i Kardamon
Marynowane grzyby słodko-kwaśne 147

Kilka tysięcy odsłon przepisu na sałatkę z ogórków na zimę (wpis poniżej) uświadomiło mi, że nadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis. Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się praktycznie wszystkie jadalne grzyby

Codziennik Kuchenny
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 158

klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka: 35 dkg piersi kurczaka zagrodowego 3 duże pieczarki kawałek pora (ok. 10 cm) tylko jasnozielona część 2 ząbki czosnku 1 marchew 3/4 szklanki mrożonego groszku 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki śmietanki(...)niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć do miski z mięsem. Następnie na patelnię po smażeniu warzyw dodać masło, a gdy się rozpuści wsypać mąkę. Po połączeniu mąki z masłem

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 111

warzywnego (przepis tutaj ) 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy + liście 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku 1/3 brokuła 1/3 pora ( jasnozielona część) 1 duży ziemniak 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka cukru sól do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany(...)płatki migdałowe oliwa lub olej lniany jako dodatek do zupy Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut

Codziennik Kuchenny
Grochówka na wędzonych żeberkach 170

paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½   łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 3 szkl.   wody 2 litry bulionu warzywnego sól, pieprz ziołowy(...)groch, jeśli będzie jej za mało, trzeba dolać gorącej przegotowanej wody. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pora pokroić w cienkie półplasterki. Po ugotowaniu grochu i żeberek, wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu do czasu

Codziennik Kuchenny
Kwaśnica na gęsinie. 110

cukru ugotowane mięso z gęsi Składniki rosołu z gęsi: 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy ze sporą ilością mięsa i skórą) 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 bulwy selera 1/2 pora 1 cebula 3 litry wody 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 2,5 łyżeczki soli Przygotowanie rosołu z gęsi: Korpusy z gęsi  umyć(...)przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, powoli zagotować. Następnie zszumować zupę tzn zebrać łyżką cedzakową pianę z powierzchni. Zmniejszyć ogień i dodać obrane  marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę  (w łupinach, przekrojoną do połowy),  liście laurowe, ziele angielskie, pieprz . Dodać 1 łyżeczkę  soli . Gotować rosół przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, nie powinien się gotować tylko

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania