por - 13968 przepisów (strona:164/932)

Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym 173

mrożonych warzyw - groszku, marchewki mini i fasolki szparagowej sól, pieprz, suszony czosnek, majeranek, przyprawa do pieczeni gałązka posiekanej natki pietruszki olej Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 por 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć(...)roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175 o C. Przygotować sos. Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w paseczki, dobrze wymyć pod bieżącą wodą. Masło stopić, dodać pora i dusić 2-3 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście

Czerwień i błękit
Ostra wieprzowina. 167

będzie coś na nutę chińską. Inspiracją był ten przepis.   Składniki: 200g mięsa schabowego opakowanie makaronu chow mein 3 cebulki dymki czerwona papryka 50g groszku 2 ząbki czosnku kawałek pora sok z pół pomarańczy chili w proszku olej sezamowy Sos: 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki soku z limonk 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka wrzątku 1 łyżeczka(...)zależności od tego jak ostrą chcecie mieć potrawę, 1/3  łyżeczki to smak dość łagodny) Mięso kroimy w paseczki. Zalewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy chili i zostawiamy. Kroimy: paprykę, pora, dymkę w paseczki, obieramy czosnek. Wrzucamy do jednej miseczki wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozgrzewamy woka i wlewamy olej sezamowy, czekamy

Brzuszki Łakomczuszki
Placuszki z kaszy gryczanej 384

gryczanej Do ich wykonania potrzebujemy: 3 woreczki kaszy gryczanej ugotowanej według instrukcji na opakowaniu 1 dużego ziemniaka startego na drobnych oczkach 2 jajka 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 por posiekany dość drobno, np. w piórka (odrobinę zostawiamy do dekoracji) 1 laska kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni 20 dag boczku (przygotowanego tak, jak kiełbasa) 2-3 pełne(...)łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% sól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki łączymy dokładnie w sporej misce. Masa musi być dość jednolita, z wyraźnie widoczną kaszą i porem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nieduże placuszki z obu stron na ładny, złoto-brązowy kolor. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany i udekorowane zieloną częścią pora. Wiem, że podobny przepis prezentował Karol

Ratunku obiad
Sałatka z pieczarkami 9709

Dzisiaj zapraszam na kolejną sałatkę: szybką do wykonania z łatwo dostępnych składników. Przede wszystkim królują w niej pieczarki i chrupiący por. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny  Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić(...)osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut.  Jajka obrać i pokroić w kostkę. Jabłko po obraniu zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem.  Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
Krem z kalafiora z chipsami z boczku 224

wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól prowansalska w młynku Kamis pieprz biały Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego(...)łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie:Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki.W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i  podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć  do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować

Ala piecze i gotuje
Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym 26681

Kolejna propozycja na danie jednogarnkowe. Tym razem pulpeciki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora. Jest to pożywne, sycące i pyszne danie. Danie przygotowałam na patelni którą w styczniu otrzymałam od firmy Neoflam z której nadal jestem bardzo  zadowolona. O patelni możecie poczytać tutaj. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej(...)łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu rurki 1 por 250 g pieczarek 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie:Mięso zmielić. Cebulę pokroić i zrumienić na oleju dodać do mięsa. Wbić jajko dodać bułkę tartą, musztardę, paprykę, doprawić do smaku i wymieszać. Uformować małe

Ala piecze i gotuje
22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 225

sporządzę w swojej kuchni! Serdecznie zapraszamy do spróbowania i rozgrzania! (; Składniki (4-5 porcji) : 300g zmielonej piersi z indyka pół namoczonej i odciśniętej kajzerki 1 jajo 1 średni por pokrojony w pierścienie 1 średnia cebula pokrojona w piórka 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego) 1 szklanka mleka 3,2% 3/4 szklanki śmietanki kremówki(...)dwóch stron na rumiano (czynność nie trwa długo, ponieważ kolejno pulpeciki będą się dusić w zupie). Przekładamy je do garnka z grubym dnem. Na pozostałym tłuszczu delikatnie obsmażamy pierścienie pora i piórka cebuli. Przesmażone dodajemy do garnka z pulpecikami. Pulpeciki, obsmażony por i cebulę zalewamy wywarem warzywnym, mlekiem i śmietanką. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz uprażone wiórki kokosowe

Symfonia Smaków
Roladki z kurczaka nadziewane warzywami 222

Moja rodzinka bardzo lubi drobiowe roladki. Dlatego tym razem przygotowałam roladki z kurczaka nadziewane marchewką, porem i kukurydzą. Całość doprawiłam przyprawami, które dostałam od firmy Kamis do testowania. Dzięki tym roladkom mogłam przemycić trochę warzyw do naszych potraw;)   Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka,  kawałek pora,  marchewka,  2 łyżki kukurydzy,  łyżeczka octu jabłkowego(...)podzielić na porcje. Delikatnie rozbić. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, natomiast z jednej strony oprószyć ostrą papryką. Warzywa umyć, marchewkę obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora zaś pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć na łyżce masła. Dusić około 5 minut na małym ogniu, aż warzywa nieco zmiękną. Dodać kukurydzę, ser i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą

Z miłości do słodkości
Papanasi pączki z musem truskawkowym 196

prawda to nie jest pora na pączki, ale czy zawsze musi być odpowiednia pora, a może warto spełniać zachcianki swoje i swoich bliskich bez odpowiedniej pory. Tak tez było tym razem, kupiłam pyszne truskawki i postanowiłam zamiast ciasta greckie pączki z musem truskawkowym. Nazywają się papanasi, są z sera i składają się z pączka z dziurką, śmietany i czapeczki

Bernika - moj kulinarny pamietnik
WEGETARIAŃSKA POTRAWKA TIKKA MASALA. 272

/pomysł własny; sos na podstawie Kwestia Smaku;/ na 3-4 porcje 1 cukinia zielona (mała) 1 puszka groszku konserwowego (może być też mrożony) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 por (biała część) 500 ml przecieru pomidorowego  2 ząbki czosnku starte na tarce 3-4 łyżki oleju ryżowego łyżeczka ostrej papryki i słodkiej łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy garam(...)masala łyżeczka kminu rzymskiego w proszku łyżka octu winnego łyżeczka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % Na patelni rozgrzewam olej ryżowy, na nim szklę pokrojonego w półtalarki pora i starty na tarce czosnek - uwaga, by się nie przypalił.  Cukinię kroję w plasterki, a groszek i kukurydzę odcedzam. Do pora i czosnku wrzucam cukinię i chwilę smażę. Następnie

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. 135

doprowadza do obłędu. Zgrana para, nie ma co! ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. /autorski;/ 1 łosoś (najlepiej uprzednio wyfiletowany) sok z cytryny sól, pieprz, mąka  2 duże pory 2 śmietanki 30% (po 375ml w kartoniku) 1,5 szklanki białego wina sok z 1 cytryny 2 łyżki mąki szklanka mleka łyżka masła klarowanego łyżka jarzynki biały pieprz do smaku(...)Łososia dzielimy na porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy  i odstawiamy na min. kwadrans do lodówki. Pory oczyszczamy, całe kroimy w cieniutkie talarki. Podsmażamy je na maśle. Do zeszklonych porów dodajemy śmietankę, wino, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy. W mleku rozprowadzamy dobrze mąkę, dodajemy do sosu i ponowie zagotowujemy aby zgęstniał. Ewentualnie dodajemy mleka, kiedy jest

W kuchni Karmel-itki
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 220

FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ/autorski;/ /15 sztuk/ 15 dorodnych pomidorów 400g kaszy jaglanej 2 łyżki masła 2 papryki czerwone 1 papryka żółta i 1 zielona 300g sera feta (kostka) 1 por (biała część) duża cebula przyprawa "jarzynka" Pomidory myjemy, osuszamy. Odcinamy "czapeczkę", a następnie wydrążamy środek. Kaszę jaglaną odmierzamy na szklanki, dodajemy podwójną ilość wody (na 1 szklankę kaszy, 2 szklanki(...)wody) oraz jarzynkę. Doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy, aż całkowicie zgęstnieje i zmięknie. Dodajemy masło, mieszamy aż do roztopienia. Por kroimy w wąskie półtalarki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy

W kuchni Karmel-itki
"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 286

miał swój smażony makaron z mięsem i warzywami. MAKARON SMAŻONY Z MIĘSEM I WARZYWAMI z zupek instant /przepis autorski;/ 3 zupki instant (dowolne) 2 papryki: czerwona i zielona 1 por pęczek pietruszki 1 ogórek zielony 2 pomidory woda przegotowana 300-400g mięsa mielonego Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, kroję w średniej długości paseczki. Por  kroję w talarki. Pomidory(...)ogórka kroję w średnią kostkę. Pęczek pietruszki siekam drobno. Por podsmażam na maśle, dodaję paprykę. Do przesmażonych warzyw dodaję mięso mielone. Całość smażę, dodając proszki smakowe z zupek. Kiedy mięso jest dostatecznie usmażone, dodaję makaron. Zalewam całość wodą (ok. 2 szklanki), aby makaron ja wpił i zmiękł tym samym. Duszę do miękkości i redukcji płynów. Następnie dorzucam pomidory i ogórka

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 250

nawet zachwyciła moich krytyków domowych!I dobra nawet dla wegetarian! ZIELONA ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 % 2 selery naciowe 1,5 litra bulionu warzywnego 1 por 2 cebule 4 duże ziemniaki  1 -2 pęczek koperku curry 1-2 łyżki oleju/masła Selera myję i kroję w małe kawałki. Por cały kroję w półtalarki(...)również cebulę. Szklę cebulę i por na 1 -2 łyżce oleju/masła. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam. Następnie zalewam bulionem i zagotowuję.  W między czasie obieram ziemniaki i kroję w małą kostkę. Wrzucam do bulionu. Całość gotuję aż do miękkości ziemniaków. W międzyczasie doprawiam curry i dodaję posiekany koperek (ułatwieniem jest koperek mrożony lub susz z kopru). Osobiście

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania