por - 14468 przepisów (strona:148/965)

Miód z mniszka lekarskiego 182

maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady. http://www.poradnikzdrowie.pl(...)maju, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i nie mają charakterystycznego posmaku goryczy. Należy zbierać je w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze - dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady. http://www.poradnikzdrowie.pl

Kuchnia domowa Ani
MAJÓWKA I TESTOWANIE SUBSKRYCJI SUB CLUB 146

mamy maj...Upragniony, wyczekiwany...Najpiękniejsza pora roku...Uwielbiam tę świeża zieleń młodej trawy, te budzące się do życia kwiaty, liście na drzewach...Ten nastrój w powietrzu, ten zapach przyrody...Pięknie. Robi się coraz cieplej, słoneczko częściej Nas raczy swoimi promieniami...Zaczynamy się lżej ubierać. Zaczynamy grilować...Jest wiele nowalijek...Ach...Plusów jest wiele. Tegoroczną majówkę spędziliśmy nad wodą(...)CLUB  otrzymaliśmy do przetestowania zestaw dla wędkarza FISH BOX . Mąż był zadowolony z przesyłki w której znalazł wszystkie niezbędne akcesoria do połowu rub o tej porze roku. W zestawie znalazły się woblery, błystki, przynęty gumowe..Wszystko co wędkarz powinien zabrać ze sobą podczas wypraw nad wodę. Przynęty się sprawdziły, na pewno są skuteczne, bo ryby na nie brały

Z Majeczką w kuchni
Błyskawiczna zupa z soczewicy na wędzonce 235

chyba przekonywać? :) Składniki: około 150 g soczewicy - użyłam czerwonej, 150-200 g chudej wędzonki - użyłam wędzonki parzonej Premium Nove , 2 średnie pietruszki , kawałek selera , 3 średnie marchewki , 10 cm pora , 2 łyżki oleju , 3 liście laurowe , 2/3 łyżeczki ziela angielskiego , sól , świeżo mielony pieprz do smaku, mały pęczek natki pietruszki . Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić(...)niezbyt drobną kostkę. Pora opłukać i pokroić w półplasterki. Na oleju zeszklić pora, dodać warzywa i krótko przesmażyć. Soczewicę przepłukać i wsypać do warzyw. Wlać wodę i całość ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w mniejsze kawałki wędzonkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można wędzonkę podsmażyć na samym początku i dopiero

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab jesienny z pieczarkami 195

można podać z ryżem, kuskusem, kopytkami albo tak jak ja z pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę(...)patelni, wrzucamy mięso i rumienimy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 30 min. Pory kroimy w talarki, a cebulę w kostkę. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy por oraz cebulę i lekko solimy. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. i wrzucamy do garnka. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy przez 15 min. Gdy mięso na patelni jest miękkie, dodajemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Strogonow z kurczaka i pora 142

aktualnie każdemu przyda się chociaż na talerzu odrobinę wiosny. Na 2 porcje Potrzebujemy: 2 torebki ryżu duża garść pieczarek lub boczniaków 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duży por (biała część) 1 łyżka masła 1 kieliszek białego wina pęczek natki pietruszki 250ml śmietanki do sosów 1 cytryna S&P Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Myjemy pora, a następnie(...)kroimy w plasterki. Grzyby również kroimy w plasterki a kurczaka w kostkę (nic nie musi być pokrojone idealnie). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i 1 łyżkę masła, wrzucamy pora, wlewamy białe wino oraz szczypta soli i pieprzu. Dusimy pod przykryciem 5 min. Dodajemy kurczaka i większą część posiekanej pietruszki, śmietanę i grzyby. Mieszamy i dusimy 10 min. Odcedzamy ryż

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka z łososiem 192

Bardzo dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka soku z cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy go na parze. Pora(...)drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na jednej połówce układamy podsmażone pieczarki i pora, na to układamy podzielonego na kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny. Całość przykrywamy drugą połówką ciasta. Sklejamy oba płaty i łączenie lekko zwilżamy wodą. Pieczemy 20 min, górna i dolna grzałka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciekawa, smaczna zupka 167

Przepis z książki z serii Food Lovers - Soup. Składniki: 450 g słodkich ziemniaków ząbek czosnku 25 g masła 100 g soczewicy ( u mnie zielona, może i być czerwona) cebula por kolendra (świeża lub łyżeczka suszonej) szczypiorek sól,pieprz 0,5 litra rosołu dodatkowo: czerwona cebula (ja użyłam białej) łyżka masła 2 łyżeczki octu balsamicznego Cebulę, słodkie ziemniaki i pora kroimy(...)kostkę. Soczewicę płuczemy na sitku wodą. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek, kolendrę, słodkie ziemniaki, pora i wszystko razem mieszamy, chwilę podsmażamy. Dodajemy rosół i soczewicę, gotujemy około 30 minut.  W tym czasie obieramy i kroimy w piórka cebulę. Smażymy chwilę na maśle. Dodajemy ocet balsamiczny i smażymy, aż się zredukuje.  Zupę ściągamy z ognia, dodajemy szczypiorek, przyprawiamy

NA MOIM TALERZU
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 243

minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki, 1/2 szklanki soku z kiszonych buraków, 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera korzeniowego, ok. 3 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 szklanki wspięgi wężowatej, 3-5 ząbków czosnku, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru, sól(...)świeżą wodą i moczyć przez kolejne 10 minut.  Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki

SzczyptaSmaQ
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 213

Potyczki  Kulinarne  Blogerów 2015 czas rozpocząć!  O zasadach konkursu organizowanego przez sklep e-gustus.pl pisałam Wam w tym poście >klik< Teraz pora przedstawić swoje konkursowe danie. Większością głosów wygrała lista zakupów, gdzie głównym składnikiem była wołowina. Przyznam się, że długo myślałam co przygotować, żeby wykorzystać jak najwięcej składników(...)warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki koktajlowe , kilka pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zuppa di cozze – zupa z małży 156

małży – muli, 200 g pomidorów z puszki (krojonych)*, 2 łyżki oliwy, 40 g masła, biała część z 1 pora, 3 ząbki czosnku, szczypta szafranu, natka kolendry lub pietruszki, 150 ml białego półwytrawnego wina, sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić(...)wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą. Pora posiekać w półplasterki. Czosnek, chili i kolendrę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Smażyć pora i czosnek do miękkości, ma być miękki ale nie przyrumieniony. Dodać szafran, chili, kolendrę i smażyć mieszając 2 minuty. Wlać wino, zagotować, gotować

królestwo garów
Sałatka z porem, wędzonym kurczakiem i ogórkiem konserwowym 501

Serdecznie zapraszam na pyszną sałatkę z wędzonym kurczakiem. Doskonała na każdą imprezę. Warto ją przygotować. SKŁADNIKI: 1 por, 1 wędzony filet z piersi kurczaka, 4 ogórki konserwowe, 1 puszka kukurydzy, 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Zaparzam 10 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzam na sitku. 2. Jajka gotuję na twardo, obieram(...)kroję w kostkę. 3. Kukurydzę odsączam z zalewy. Ogórki oraz filet z kurczaka kroję w niewielką kostkę. 4. Pora, jajka, kukurydzę, ogórki i kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez i mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z porem 188

danie obiadowe godne polecenia. Ten przepis na stałe zagościł w moim domowym menu dzięki kochanej Siostrze. Łatwe, proste - a jakie smaczne :) Składniki (3-4 porcje): spora pierś z kurczaka por (kawałek długości 4-5 cm) 15-20 dag sera żółtego 2 łyżki majonezu sól, pieprz Vegeta lub Warzywko  Przygotowanie: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę pokrojonego w cienkie plastry(...)pora. Zsypujemy delikatnie Warzywkiem. Na pora wykładamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Mięso smarujemy majonezem i posypujemy startym serem (jeśli lubisz możesz jeszcze oprószyć ziołami prowansalskimi i chili) Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Doskonale smakuje z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego

Kuchnia po mojemu
Pulpety indycze w sosie serowo-warzywnym na kluskach śląskich XXL. To dopiero niezły klops ;) 192

jajko  mąka ziemniaczana (ilość - na oko) sól Składniki na sos serowo - warzywny do klopsów: 3/4 kostki serka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki (3-4 cm) łyżka mąki łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kluski przyrządziłam w ten sam sposób co śląskie kolorowe(...)dziecku (i nam oczywiście) warzyw. Na czas doprawiania sosu wyjęłam klopsy. Zagotowałam bulion wraz z serkiem topionym. Zmiksowałam bo nie chciał się do końca rozpuścić. Marchew pokroiłam w słupki, pora w plastry, a paprykę w kostkę. Pietruszkę wtarłam do wywaru na drobnej tarce. Najpierw wrzuciłam marchew z porem. Chwilę później paprykę. Obgotowanego brokuła miałam w zamrażalniku, więc zostawiłam

Kuchnia po mojemu
Kultowa sałatka świąteczna - wersja podstawowa 440

Święta za pasem. Tym razem ja na szczęście w domu. Pora zacząć przygotowania (pewnie już dawno minęła) ale ja dopiero zaaklimatyzowałam się na nowo naszym odmienionym małym M i mogę zacząć myśleć o świętach. Czas więc poczuć ten klimat, zakasać rękawy i wziąć się do pracy. Najpierw trochę uporządkować graty, a potem upichcić coś pysznego i znów wyruszyć do Mamy(...)Składniki (na niewielką salaterkę): 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 jajka 1 jabłko 2-3 spore ogórki kiszone 1/2 małej puszki groszku konserwowego drobnego kawałek białej części pora sól, pieprz łyżka oliwy 1 łyżka musztardy sarepskiej 2-3 łyżki majonezu Przygotowanie: Ugotowane warzywa (nie rozgotowane) kroimy w drobną kostkę. Następnie drobno siekamy ugotowane na twardo jajka, pora, ogórka

Kuchnia po mojemu