por - 14468 przepisów (strona:109/965)

Barszcz ukraiński 248

litrów zupy: 200 gr ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić(...)mięso będzie miękkie), jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć

moj przepis na
Wegańskie sajgonki pieczarkowo-warzywne 166

Składniki: papier ryżowy (7 płatów) pomidor (1 szt.) marchewka (1 szt. średnia) seler (1/4 szt) pieczarki (5 szt.) pomidor (1 szt.) por (ok 7 cm łodygi) sól kurkuma gałka muszkatołowa olej woda Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Marchewkę i seler obieramy i kroimy w cienkie słupki. Pieczarki kroimy w plastry, pora w drobne paski, pomidora w kostkę(...)Dusiły na patelni marchewkę i seler. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone pieczarki.  Kiedy woda odparuje dodajemy trochę oleju i pora. Przyprawiamy. Smażymy. Dodajemy pomidora i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Do głębokiego talerza wlewamy trochę ciepłej wody. Zamaczamy w niej płaty papieru ryżowego (każdy z osobna), a następnie nakładamy na ich środek trochę farszu. Zawijamy w koperty.  Smażymy

Weganka gotuje
Tarta z tuńczykiem i pieczarkami 191

Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (185g) - 1 por - 1 łyżka masła - 300 g pieczarek - sól, pieprz - 3 jajka - 250 g śmietanki 18% - gałka muszkatołowa - 50 g sera gouda - kilka gałązek natki pietruszki Forma na tarte 24 cm. Najpierw(...)Masło musi być schłodzone. Następnie ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pora pokrojonego w pół plasterki. Gdy por się troszkę podsmaży dodajemy pieczarki pokrojone w grubą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż pieczarki będą gotowe i woda nam odparuje. Zostawiamy

Kuchenne Wariacje
Porowo-brokułowa zapiekanka makaronowa 201

Składniki: por (1/2 szt.) brokuł (1/2 szt.) pieczarki (10 dag) makaron świderki (250 g) mleko sojowe (1/2 szklanki) olej kokosowy sól woda Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kroimy pieczarki i pora. Smażymy na oleju kokosowym. solimy. Kiedy będą już nieco rumiane dolewamy mleko. Mieszamy.Odstawiamy po ok. minucie. Do gotującej się wody wsypujemy makaron. Gotujemy 2 min. Dodajemy(...)brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy jeszcze przez minutę. Odcedzamy. Makaron z brokułem odcedzamy. Wsypujemy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sos z pieczarek i pora. Mieszamy. Zapiekamy przez 15 min w temperaturze 200 stopni

Weganka gotuje
Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy ) 175

pyszna, syta i łatwa w przygotowaniu zupa. Jarosze mogą pominąć dodatek boczku.  Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i" Porcja na 3 głodne osoby: - 2 średnie pory - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - 500 gr mrożonego groszku - 30 dag boczku - 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży - 1-2 łyżki masła Por ( część białą i zieloną ) pokroić(...)plasterki odpowiednie na 1 kęs. W garnku wysmażyć plasterki boczku. Boczek odłożyć na talerzu. , Do tego samego garnka dodać masło oraz warzywa korzeniowe. Przesmażyć do zeszklenia a następnie dodać por. Dusić chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa

kawawszklance
Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem 235

magnez, fosfor, potas, kw. foliowy, wit. C i fitoestrogeny Składniki na 4 porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka kurkumy *opcjonalnie(...)czarny sezam do posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebulę wraz z pokrojonym w plastry porem. W tym czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz

Be Fit Be Strong
Tarta z porem i bekonem 147

okazało się, że wybór był trafny, bo wyszło rewelacyjne, delikatne, kruchutkie, rozpływające się w ustach:) Polacam! Ciasto: 300g mąki 150g masła 1 żółtko odrobina wody sól Farsz: 2-3 pory 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku bekon (użyłam zawartość dwóch opakowań po okolo 8 plasterków, 400g) śmietana 2 jajka żółty ser 1 łyżka musztardy francuskiej gałka muszkatołowa pieprz Zagnieść(...)zbyt suche i się nie klei dodać odrobinę zimnej wody. Ulepić kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez około 30 minut. Przygotowanie farszu: Na patelni przesmażyć cebulę, czosnek i pora, gdy warzywa zmiękną dodać bekon dobrze przesmażyc, ale uważać aby się zbytnio nie przypiekł.  W dużm naczyniu wymieszać śmietanę z jajkiem, można także dodać białko z jajka od wyrabiania

Codzienne Gotowanie
Warzywne risotto mamusi 155

Jesień to taka pora kiedy, bedąc dzieckiem, prawie w każdy weekend na stole pojawiało się warzywne risotto, a ja je po prostu uwielbiałam. Teraz będąc daleko od domu i "maminej" kuchni, próbuje sama przygotować to pyszne danie. 4 dorodne marchewki 3 ładne pietruszki kawałek selera (ćwierć) 1 por 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500ml bulinu warzywnego 1 kubek ryżu, najlepiej(...)risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled! pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano kawałek żółtego sera Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroic w cienkie plasterki.  W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać, aby pokryły sie tłuszczem, dodać nieco wody, aby się nie przypaliły i dusić pod przykryciem, aż będą miękkie. Pod koniec dodać koncentrat

Codzienne Gotowanie
Penne w sosie ogórkowym 192

Makaron w dość nietypowym sosie, bo ze świeżych ogórków. Danie bardzo smaczne i orzeźwiające, a do tego proste i szybkie w wykonaniu. Składniki: por 3 świeże ogórki gruntowe lub jeden długi szklarniowy pierś z kurczaka 200 g makaronu penne (albo innego ulubionego) garść oliwek zielonych 180 g śmietanki 30% sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. Pora przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w paseczki. Dodajemy do podsmażonego kurczaka. Ogórka ścieramy na grubej tarce. Dodajemy na patelnię, kiedy por się delikatnie podsmaży. Kiedy ogórki odparują większość wody, dodajemy oliwki pokrojone w paski i zalewamy śmietaną. Przyprawiamy i dusimy aż sos zgęstnie. Wsypujemy wtedy makaron i mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z pora 619

Składniki: 1 por 1 słodko winne jabłko 3 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól Sposób wykonania: Umytego pora kroimy w małe paski i solimy. Pozostawiamy go na ok 15 minut aby zmiękł. Obieramy jabłko i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Łączymy go z porem, dodajemy sok z cytryny i majonez. Wszystko razem mieszamy

Qchnia po prostu
Zapiekanka z ryżem, warzywami i mięsnymi kulkami 206

ulubionym sosem.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 mała cebula 1 szklanka suchego ryżu 1 marchewka 1 por (biała część) sól, pieprz papryka słodka papryka ostra zalewa 3 szklanki wody 100 g roztopionego masła papryka ostra sól ,pieprz curry Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż. Marchewkę obrać(...)pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w cienkie plasterki. Na suchy ryż wsypać marchewkę oraz por. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Dodać posiekaną cebulkę. Wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki ułożyć na wierzchu ryżu. Całość zalać zalewą (składniki na zalewę wymieszać ze sobą). Piec bez przykrycia około 40-45 minut

Ugotować
Błyskawiczna zapiekanka z makaronem i pieczarkami 815

zapiekanka, która sprawdzi się idealnie kiedy nie mamy pomysłu na obiad. Przepis wymaga tylko kilku składników, aby wyczarować pyszne danie. Składniki: 250 g makaronu penne 200 g pieczarek mały por ok 180 g śmietany 30% 150 g sera żółtego bazylia, oregano sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Por kroimy w półplasterki lub kostkę, pieczarki w plasterki(...)Por i pieczarki podsmażamy na patelni, następnie wlewamy do nich śmietanę i dusimy od czasu do czas mieszając, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy zioła. Ser ścieramy na tarce. Sos śmietanowy z pieczarkami łączymy z makaronem i połową sera żółtego. Przyprawiamy do smaku. Zapiekankę wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy resztą sera. Zapiekamy w temp 180 C około 20 minut

e-PrzepisyKulinarne
Żytnia tarta z kurkami, porem, cebulą i koperkiem 235

groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Składniki na farsz: - 300-400g kurek - 4 małe ziemniaki - 2 cebule - por - pół pęczka koperku - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki oregano - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej/chili - sól, pieprz   Kurki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy(...)małe kawałeczki. Ziemniaki w mundurkach, lub bez, gotujemy do miękkości, kroimy w plastry. Pora również kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka (jak wolimy). Koperek siekamy. Na rozgrzaną patelnię, wraz z olejem kokosowym, wrzucamy por i kurki. Gdy objętość kurek zmaleje i puszczą one sok, dorzucamy cebulę, koperek i ziemniaki. Doprawiamy i smażymy do czasu, aż cała woda

Be Fit Be Strong
Surówka z pora i marchewki 199

Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna - surówka z pora i marchewki. Idealnie będzie smakować do ziemniaków. Wbrew pozorom przyrządzenie domowej surówki jest naprawdę łatwe i proste.  Składniki na 2 porcje: 1 por (biała część) 1 marchewka sól, pieprz sok z cytryny 1 łyżka majonezu Por umyć, przekroić na pół i drobno pokroić. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce

Ugotować
Tarta porowo-cebulowa z gorgonzolą 177

mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki krupczatki - 1/2 kostki masła (100g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki śmietany - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, zioła prowansalskie Farsz: - 1 por - 3 małe cebule - śmietana 12% 200g - gorgonzola 120 g - tarta mozzarella 150 g - 2 szklanki słonecznika - sól, pieprz ziołowy do smaku, papryka słodka, garść świeżego tymianku, zioła prowansalskie Suche składniki wymieszać(...)lodów na pół godziny. Potem rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Cebulę pokroić w kostkę, por w cienkie plasterki (tylko białą część). Na zwilżonej olejem patelni poddusić cebulę z porem i tymiankiem. Zdjąć patelnię z gazu, dodać śmietanę, mozzarellę, przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać szklankę słonecznika do farszu

Corner With Recipes